- Ce puteri reale va avea Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala
Altfel spus, Comitetul emite "recomandari si avertizari", Guvernul trebuie sa le ia in seama, dar nu trebuie neaparat sa le si puna in aplicare. Dupa cum recunoaste ministrul, la fel face si Consiliul Fiscal. Emite o opinie care ar putea sau nu sa fie luata in considerare pentru punerea ei in aplicare. In aceste conditii, de ce ar mai fi nevoie de inca un entitate, pe langa Consiliul Fiscal, care sa aiba rolul de a transmite recomandari?
Proiectul de lege a fost initiat de Ministerul Finantelor si aprobat pe 22 iulie. Acum, dupa doua saptamani de la aprobare, ministrul finantelor spune ca noua structura va emite recomandari si avertizari care nu au caracter obligatoriu in vederea aplicarii.
Interesant este ca presedintele interimar al PSD, Liviu Dragnea, se arata revoltat de acest proiect de lege, chiar daca a fost initiat si aprobat de ministrii din partidul pe care il conduce. "Nu pot noua oameni, indiferent cat ar fi de buni si de bine intentionati, sa decida tot, deasupra Guvernului, a Parlamentului (...). Asa ceva nu se poate (...) Eu ce sa inteleg, ca nu mai exista Guvern, Parlament, Presedintie?", a afirmat presedintele interimar al PSD, joi, 30 iulie, la Antena 3. Daca seful principalui partid de la guvernare se pronunta impotriva, cata sustinere va avea acest proiect in Parlament?
De ce este considerata noua structura un supra-guvern? Potrivit proiectului, organismul decizional al Comitetului National pentru Supraveghere Macroprudentiala va fi Consiliul general, format din noua membri care nu sunt remunerati pentru activitatea lor: guvernatorul, prim-viceguvernatorul, cei doi viceguvernatori si economistul-sef ai Bancii Nationale a Romaniei; presedintele si prim-vicepresedintele Autoritatii de Supraveghere Financiara (ASF) si doi reprezentanti ai Guvernului, desemnati de primul-ministru. Altfel spus, majoritari in consiliul general vor fi reprezentantii BNR. Si directorul Fondului de Garantare a Depozitelor in Sistemul Bancar va participa la sedintele Comitetului, insa nu va avea drept de vot. Deciziile Consiliului general sunt adoptate cu majoritatea voturilor exprimate, iar, in caz de egalitate de voturi, presedintele are vot decisiv. Presedintele va fi seful BNR. La cum arata structura acestui consiliu, deciziile vor fi luate de cele mai multe ori asa cum doresc reprezentantii BNR.
Comitetul pentru Supravegherea Macroprudentiala va elabora strategia privind politica macroprudentiala, va emite recomandari si avertizari pentru prevenirea si diminuarea riscurilor la adresa stabilitatii sistemului financiar national, va monitoriza implementarea acestora etc. Institutiile care vor primi aceste recomandari sun BNR, ASF si Guvernul. Presedinte comitetului va trebui sa prezinte Parlamentului un raport anual, pana pe 30 iunie a anului urmator.
Proiectul prevede ca BNR, ASF si Guvernul "trebuie sa adopte masurile corespunzatoare, inclusiv emiterea de reglementari, in vederea respectarii recomandarilor sau, dupa caz, sa intreprinda actiuni in vederea diminuarii riscurilor asupra carora au fost avertizati". Pe de alta parte, destinatarii recomandarilor trebuie sa informeze Comitetul si sa furnizeze "o justificare in cazul in care nu au adoptat astfel de masuri". Iar daca recomandarile nu au fost aplicate prin masuri corespunzatoare, nu se intampla nimic. "In cazul in care Comitetul constata ca nu s-a dat curs recomandarii sale sau destinatarii nu au justificat in mod adecvat lipsa lor de actiune, acesta informeaza, in conditii de stricta confidentialitate, destinatarii", se arata in proiect. Exact ca in cazul Consiliului Fiscal, ale carui opinii sunt foarte rar luate in considerare de Guvern. Dar daca exista un Consiliu Fiscal, de ce ar mai fi nevoie si de Comitetul National pentru Supravegherea Macroprudentiala?
Proiectul de lege privind supravegherea macroprudentiala a sistemului financiar national a fost publicat pe site-ul Ministerului Finantelor Publice in data de 30 octombrie 2014, insa a fost aprobat de Guvern dupa noua luni, pe 22 iulie 2015.
- Puterea simbolica a Comitetului National pentru Supravegherea Macroprudentiala
- Ce se poate intampla cu proiectul de lege
Nu carecumva să scadă profitul corporațiilor și să încaseze amărăștenii cu 50 de lei mai mult la salariu.
2. Guv Bancii nu devine implicat in politica fiscala pentru ca emite doar recomandari bazate pe analizele efectuate cu datele furnizate de institutiilor statului si de cele primite de la BNR. In prezent macrostabilitatea economica nu poate sa fie asigurata pentru simplul motiv ca stanga face ce face fara sa bage pe nimeni in seama. Este un risc care ar trebui inlaturat.
Daca Gov.Ro decide sa nu bage pe nimeni in seama este obligat prin aceasta propunere de lege sa prezinte punctul sau de vedere si ca urmare isi va angaja raspunderea ministeriala. Orice greseala, facuta cu stiinta sau fara stiinta, poate sa conduca la darea cu subsemnatul pentru subminarea economiei.
Te ia rasul..
Cat despre afirmatia ca dobanzile la credite au ajuns la minime istorice, e o gluma buna,
Acum, daca iei un credit in euro de nevoi prsonale, ai dobanda peste 11%. In 2005 am facut un credit de nevoi personale (sa imi cumpar o masina) si am platit o dob de 7.5% la euro.
Deci cand a fost dobanda mai mica?
Cand Basescu a trebuit sa anunte in parlament masurile de austeritate, unde era Isarescu sa confirme apropierea crizei economice?
Basescu a avut simtul raspunderii, nu I-a trebuit un Isarescu sa se ascunde in spatele sau!
Incearca mereu sa transfere catre el cota de incredere a respectivului. E ca o lipitoare.
- La faculatte l-a intalnit pe NASTASE poarta catre politica
- La PSD - tatucul ILIESCU
- Prieten la Targu Jisu - Nicolae MISCHIE
- La prima Cununie - Nasul Gabriel OPREA
- La a doua Cununie- Nasul George MAIOR
- Socrelul intamplator - Ilie SARBU
- La drum cu - Livius DRAGNEA
- Credibilizatorul de politici - ISARESCU
- Lotul de gimnastica - aduce ode Plagiatorului
- Prietenul de baschet - Asesoft GHITA
- La pomana lui MANDELA intalnirea de la tualeta cu OBAMA
Iar daca te uiti pe Facebook-ul lui, cum este ziua de nastere a unui urias actor, sau mare personalitate ii scrie de la egal la egal, de parca reprezinta acelasi nivel de somitate... mi-e scaraba!
etc
El marele guvernator a fost plantat in romania si a chemat trupele americane ca la nevoie sa poata iesi in siguranta din tara
Chiar meritam sa ne guverneze Brussels-ul, chiar as prefera niste politicieni nemti, m-am saturat ca sa vad cum de 25 de ani fauna politica din Romania promoveaza incompetenta, lipsa de profesionisti, clientelismul periculos si mai ales CORUPTIA generalizata care au saracit Romania si tin in saracie lucie peste 5 milioane de romani!
Sper ca noul Proiect chiar sa aiba efecte, sa tina sub control matrapazlacurile cu BANI PUBLICI ale guvernantilor iar Dl Isarescu sa vorbeasca mai direct pe subiectele fierbinti!
Trai pe vatrai nene .
desfiintarea guvernului,
desfiintarea constitutiei,
si
sa ramana doua partide, partida isarescu si in opozitie partida vasilescu,
sa vedeti atunci democratie si stat de drept
Aceasta catastrofa a finantarii europene este prezentata ca o un mare success, "amanuntul" ca de fapt se iau bani din bugetul exercitiului financiar nou pentru a finanta proiecte restante in loc sa se finanteze proiecte noi este trecut sub tacere....
2. Suspetez ca noul Comitet va fi prezentat ca un fel de garant al deciziilor Guvernului, inclusive in cazul in care deciziile Guvernului vor fi pe dos. Cum am demonstgrat mai sus la 1) la asa ceva (denaturarea adevarului) suntem buni.
In rest, ce sa spun - la capitalul uman catastrofal pe care il avem, rezultat al unui system de invatamant catastrofal, ce parca tot are loc mai jos sa cada, nu vad cine ar fi in stare macar sa citeasca 10 pagini fara sa il apuce somnul.
Isarescu are si el o varsta, iar altii din urma nu mai sunt.
Concluzie: frectie la picior de lemn. O tara condamnata la (si de ) prostie perpetua.