Mugur Isarescu: Spatiul de relaxare se ingusteaza extrem de rapid si va disparea la sfarsitul anului

de R.M.     HotNews.ro
Joi, 6 august 2015, 13:14 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu, guvernatorul BNR
Foto: Constantin Barbu / HotNews
Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie anul acesta face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an, cand se va trece de la deficit la exces de cerere, care se va reflecta in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent, a avertizat joi guvernatorul Bancii Nationale, Mugur Isarescu, citat de Mediafax.

"In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substantial, zic eu, la 20,6% cand s-a redus cota de TVA la paine in septembrie 2013, apoi la 16% in iunie anul acesta, cand s-a extins la alimente. Este cea mai mica din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a vazut si pe preturi. Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potential. Aceasta relaxare fiscala (...) face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sarsitul acestui an", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.

El a aratat ca deviatia PIB este inca negativa in prezent, ceea ce inseamna ca economia mai are potential de crestere, insa spre finele anului se va trece la exces de cerere.

"Cu alte cuvinte, stimularea cererii in plus incepand cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent. Lucram cu calcule destul de precise (...) Campul de relaxare se ingusteaza, vrem sa relaxam mai mult, trebuie sa marim potentialul, cresterea econimica nu vine numai din stimulent, este produsa de productivitate si de locuri de munca. Daca nu actionezi asupra acestor doi factori, care ei duc la crestere economica, si actionezi numai pe stimulente, se ajunge la punctul de inflexiune si se termina campul de relaxare fiscala si, apasand pe acceleratie, nu mai duce la nimic, duce la consum de combustibil mai mare, de consum de resurse si la dezechilibre", a explicat Isarescu.

El a amintit ca obiectivul politic de a recupera pierderea fata de periaoda pre-criza a fost atins, economia ajungand la PIB-ul de dinaintea crizei, despre care a apreciat ca era umflat, supraincalzit.

Totusi, a atras atentia asupra investitiilor, care au scazut cu 45%, reprezentand o problema mare care complica deciziile.

"Adica ce stimulam in continuare pentru a creste PIB-ul, consumul final sau acumularea bruta de capital? Vorbim in termeni de echilibru economic, salariul mediu este in crestere foarte mare in termeni economici, se duce spre 10%, creditele de consum sunt in revenire puternica, la comertul cu amanuntul avem cea mai mare crestere din Europa si inca efectele TVA la alimente nu s-au facut simtite in totalitate", a continuat guvernatorul BNR.

El atrage atentia ca decizia de politica economica in perioada urmatoare este foarte complicata, iar problema investitiilor trebuie rezolvata pentru ca acestea reprezinta un factor al cresterii productivitatii si al cresterii durabile economice, "daca vrem sa crestem mai multi ani".

Seful bancii centrale a punctat ca indicatorii pietei muncii arata bine in acest moment, insa a atentionat asupra trecerii rapide de la deficit la exces de cerere agregata si asupra cresterii de salarii anuntate de Guvern.

"Din experienta, stiu cand se da drumul la zagaz cat de greu se mai pot opri aceste cereri salariale
. Avem o bucla mare de probleme careia Romania trebuie sa le faca fata in viitor. (..) Avem deja, in ciuda indicatorilor buni, din punct de vedere macroeconomic, o accentuare a decorelarii dintre evolutia salariilor si cea a productivitatii muncii, care se va accentua si se va duce undeva, nu poti s-o absorbi. Se va duce fie in preturi, se duce deja in cele nealimentare, in deficitul de cont curent probabil, care este mic acum, dar sa nu ne bucuram prea tare, sau se va duce intr-un nou ciclu de indatorare, ca sa incercam sa rezolvam problemele", a mentionat Isarescu.

El s-a referit si la factorii care franeaza cresterea productivitatii muncii, respectiv ca piata fortei de munca nu ofera suficient personal calificat, si a dat ca exemplu domeniile IT&C, auto, industria alimentara, hoteluri si restaurante, industria usoara si metalurgie.

"De aceea ne trebuie reforme structurale. (...) Universitatile produc un numar mare de manageri, sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri", a mai spus Isarescu.

Guvernatorul a reiterat ideea ca opiniile FMI si ale Comisiei Europene sunt intemeiate in privinta relaxarii fiscale pe care Guvernul vrea s-o implementeze prin Codul Fiscal, spunand ca trebuie rezolvate intai aceste probleme, intrucat "nu ne ocupam de lucrurile care pot sa duca la cresterea economica".

"Sa rezolvam problema de productivitate, de locuri de munca in anumite sectoare unde s-au creat mari dezechilibre, unde nu se gasesc oameni sa lucreze. Cel mai usor este sa reduci impozitele (...) nu cred ca facem bine daca nu tinem cont de problemele reale ale economiei", a adaugat Isarescu.

El a mai atras atentia asupra impactului reducerii TVA la alimente, care reprezinta oricum "un soc" si ar putea ascunde in spate anumite dezechilibre.

Totodata, a atentionat asupra accelerarii ritmului de crestere a creditului acordat populatiei, in conditiile diminuarii semnificative a costurilor de finantare, aratand ca orice crestere mare, orice "viteza" de peste 10% trebuie sa traga semnale de alarma, nu sa imbete cu apa rece.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

9519 vizualizari

 • -6 (26 voturi)    
  /// (Joi, 6 august 2015, 13:37)

  tepesvoda [anonim]

  Mai ieri ai spus ca inflatia este pe minus si vom avea situatia acesta pana in primavera acum spui Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie anul acesta face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sfarsitul acestui an, cand se va trece de la deficit la exces de cerere, care se va reflecta in preturi inflationiste . Pai /// vom avea preturi mai mici pana in primvara sau la sfirsitul anului vom avea preturi inflationiste?Cred ca nu se mai uita nimeni la tine.///Daca aplicarea codului fiscal nu va duce la catastrofa preconizata de tine Isarescule atunci DEMISIA. Si chiar o dorim pentru ca nu ai aparat pana acum interesele Romaniei prin toate luarile tale de cuvant.
  • +5 (19 voturi)    
   Isărescu zice bine (Joi, 6 august 2015, 14:10)

   andreitr [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

   La care interese ale românilor te referi? Ale lu' Monta, Iliescu și a gaștii de psd-ei kgb-ei care îi inconjoară? Nu astea sunt interesele României ci ale profitorilor ultimilor 25 de ani.
   • -4 (16 voturi)    
    ale romanilor de rand (Joi, 6 august 2015, 15:32)

    tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui andreitr

    Prin toate masurile luate de Isarescu a aparat doar interesele bancilor. Are de recuperat 100 miliarde de euro de la Germania, datorie istorica. Ce a facut Isarescu pentru a recupera bani acestia? Sunt ai BNR, BNR care e banca Romaniei adica a poporului roman. Alte tari imediat dupa 90 au recuperat de la Romania datorii istorice iar Isarescu nu face nimic. Decat sa vina zilinic si sa picure tot felul de prosti mai bine ar tace. Numai lansarea informatiei ca pana in primavara vom avea preturi mai mici apoi lansarea informatiei ca pana la finele anului vom avea preturi inflationiste face un rau poporului roman. BNR-ul trebuie sa induca calm si sobrietate nu barfa de babe la coltul strazi . Ei numai de asta ar trebui sa isi plece. Capisci andreitr
    • +1 (5 voturi)    
     Continuă cu clasificarea românilor! (Joi, 6 august 2015, 19:10)

     vali47 [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

     Deci după intelectul tău românii se împart în//români de rând//și ......Să știm și noi cu cine vorbim și în ce categorie este excelența dumneavoastră!
     • 0 (0 voturi)    
      din categoria romanilor inteligenti (Vineri, 7 august 2015, 11:47)

      tepesvoda [anonim] i-a raspuns lui vali47

      Nu e asa ca ii injuri pe parlamentari care doresc sa isi dubleze veniturile in timp ce români simpli "trag barca pe uscat"? capisci vali47.
  • -3 (19 voturi)    
   ... (Joi, 6 august 2015, 14:52)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

   Pe mine ma nedumireste altceva...

   Conform legii 312/2004 privind statutul BNR, atributiile guvernatorului sunt cele de mai jos...

   Nu scrie nicaieri ca el ar trebui sa dea sfaturi guvernului sau altor institutii ale statului.

   Pe cale de consecinta Iscailescu se baga-n seama mult mai mult decat spune (destul de clar) legea:

   //----------------------------------------
   ARTICOLUL 35
   Atribuţiile guvernatorului Băncii Naţionale a României

   (1) Guvernatorul Băncii Naţionale a României dispune măsuri pentru executarea dispoziţiilor legale, a hotărârilor consiliului de administraţie, precum şi a altor reglementări privind Banca Naţională a României. Guvernatorul poate delega prim-viceguvernatorului şi viceguvernatorilor unele dintre atribuţiile sale, în condiţiile stabilite de consiliul de administraţie.
   (2) Guvernatorul numeşte în funcţie personalul din aparatul central al Băncii Naţionale a României şi pe directorii sucursalelor şi ai agenţiilor.
   (3) Guvernatorul emite ordine şi decizii şi reprezintă Banca Naţională a României în relaţiile cu terţii, semnând, direct sau prin persoane împuternicite de el, toate tratatele sau convenţiile încheiate.
   (4) În numele consiliului de administraţie, guvernatorul prezintă Parlamentului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Băncii Naţionale a României, care cuprinde activităţile Băncii Naţionale a României, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit, dezbătute, fără a fi supuse votului, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
   (5) În cazul absenţei sau imposibilităţii guvernatorului de a acţiona, acesta va fi suplinit de prim-viceguvernator.
   //----------------------------------------

   Scrie undeva de datu' cu parerea in conferinte de presa?!?
   • +10 (16 voturi)    
    scrie exact ce scrie acolo (Joi, 6 august 2015, 15:35)

    AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    interzice cumva legea guvernatorului sa aiba conferinte de presa? ce nu este interzis este permis? este
    PS sa imi spui unde scrie in lege ca premierul are voie sa guverneze pe FB si la tembeliziuni
   • 0 (10 voturi)    
    Simplifici (Joi, 6 august 2015, 15:37)

    Marius S [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

    Simplifici fortat lucrurile pentru a ilustra o idee proprie.
    OK, sa zicem ca obiectul tau de studiu urmator este Consiliul Fiscal si atributiile legale ale acestuia, ce zici?
    • -3 (9 voturi)    
     ... (Joi, 6 august 2015, 16:13)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Marius S

     Ce treaba are ce-am spus eu despre Iscailescu si Consiliul Fiscal?!?
   • +5 (13 voturi)    
    tu nu ai fost la conferinta (Joi, 6 august 2015, 15:44)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

    Ziaristii sunt gramada pe el, cu tot felul de intrebari, in care este pus sa isi dea cu parerea. Daca nu raspunde, va fi acuzat ca nu are curaj sa isi exprime punctul de vedere...azi a ales sa raspunda, si si-a dat cu parerea....dar vai, i-a ofensat pe altii (inclusiv pe tine), pe motiv ca nu scrie in Legea 312 ca are voie sa se exprime....
    Oameni buni, tineti minte un lucru: daca o lege nu interzice ceva in mod expres, atunci acel ceva este legal (poate nu moral sau etic, dar e legal).
    Nu scrie in legea 312 ca ii este interzis sa se exprime la conferinte, inseamna ca este drepul lui sa o faca.
    • -6 (12 voturi)    
     ... (Joi, 6 august 2015, 16:15)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     1. Conferinta aia e facuta in timpul programului de lucru? :)

     2. Nu neg dreptul oricarei fiinte umane de a tine o conferinta de presa, subliniam doar ca asta-si depaseste cu mult atributiile clare stabilite prin lege.
     • +2 (6 voturi)    
      da, conferinta este in timpul programului (Joi, 6 august 2015, 17:05)

      bancher [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

      dar nimeni nu pleaca la program acasa...se sta peste program.
      • 0 (4 voturi)    
       ... (Joi, 6 august 2015, 20:54)

       pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui bancher

       Multumesc domnu' de la BNR.
       Inside-urile sunt intotdeauna binevenite.
       Ping-pong jucati?!?
       • 0 (0 voturi)    
        da, sigur (Vineri, 7 august 2015, 10:44)

        Maica Reteza [anonim] i-a raspuns lui pathfinder

        Da, sigur jucăm, dar numai cu cursul EUR/RON.
        • 0 (0 voturi)    
         ... (Vineri, 7 august 2015, 11:05)

         pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Maica Reteza

         Pai nu-i bine domnule draga, asta inseamna ca manevrati cursul si cred ca este impotriva legilor Romaniei.
         Pe cale de consecinta, sunteti cam penali...
  • +2 (6 voturi)    
   Sa fie clar (Joi, 6 august 2015, 15:03)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui tepesvoda

   TVA-ul trebuie sa scada, preturile ramin la fel, iar mafia are mai mult de furat - D'alde Ghita, Sova, Mazare si tot neamul lor de escroci.
 • -2 (22 voturi)    
  Comicarie mica... (Joi, 6 august 2015, 13:40)

  pathfinder [utilizator]

  Isarescu:
  - spatiul de relaxare
  - PIB potential
  - deviatia PIB
  - punctul de inflexiune
  - campul de relaxare fiscala
  - deficit la exces de cerere agregata
  - bucla mare de probleme
  - accentuare a decorelarii... care se va accentua
  - ...

  1. N-asa ca-i un poet domnu' Iscailescu?

  2. Si, cu asa oameni "destepti" in domeniul asta al economiei, n-a prevazut NICI UNUL absolut NICI O criza economica majora de la revolutia industriala pana acuma? Ptiu!

  3. CONCLUZIA: "... nu sa imbete cu apa rece"!!!

  hi hi hi hi hi :)
 • +9 (11 voturi)    
  Relaxeaza-te cat ti-e plapuma (Joi, 6 august 2015, 14:13)

  BEDE [utilizator]

  Daca te intinzi mai mult atunci nu-ti mai ajunge si raceshti.
  Doar nu se poate merge mult timp pe deficit bugetar. Grecia a putut merge mult timp pe deficit - doar de unde credeti ca a facut atatea datorii? -, dar iata ca nu se mai poate nici pt ei.
 • -5 (19 voturi)    
  Texte . (Joi, 6 august 2015, 14:21)

  Moneda [anonim]

  Nu-ti bate capul , nea Isa ! vezi mai bine de podgoria de la Dragasani si lasa politica fiscala . Si asa ai nenorocit tot in Romania ,
  • 0 (8 voturi)    
   hai sa nu dam vina pe el (Joi, 6 august 2015, 17:10)

   bancher [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

   CEi care au nenorocit Romania sunt alii, presedinti , prim ministri si alti oameni politici..unii sunt dupa gratii, altii inca in liberate.
 • -4 (16 voturi)    
  :) (Joi, 6 august 2015, 14:31)

  pathfinder [utilizator]

  Carevasazica "economistii" au vizitat forumul HN si baga minusuri la greu.

  Au si ei o opinie si, deoarece nu-s siguri ca-i a lor, mai bine nu combat.
  Ca doar "tacerea-i de aur" ...
  hi hi hi hi
  • +8 (18 voturi)    
   ce nu intelegi cautatorule de urme? (Joi, 6 august 2015, 15:41)

   AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   In primul rand Isarescu are dreptate si Ponta nu.
   In al doilea rand Isarescu stie cam de 100 ori mai multa economie decat Ponta si cam de 1000 de ori decat un comentator mediu de pe HN deci completarile sau comentariile noastre sunt de prisos. In schimb noi astia care v-am dat minusuri stim destul de multa economie ca sa ne dam seama ca voi astia nu stiti deloc sau daca stiti, o stiti pe aia predata la Moscova. Hai pa!
   • -3 (15 voturi)    
    are dreptate by default (Joi, 6 august 2015, 16:10)

    Gogu cu tractoru [anonim] i-a raspuns lui AliKimiku

    doar unul se numeste isarescu, iar celalalt monta, nu? Treaba e ca in cazul de fata isarescu nu-mi inspira mai multa incredere decat monta. Monta e la sfarsit de drum, e evident, nu mai are ce sa contabilizeze peste un an, ca el nu mai prinde 2015. Isarescu in schimb slujeste cu incredere si nu te gandi ca slujeste interestul tau sau al meu, al romanului de rand ;)
   • -6 (12 voturi)    
    ... (Joi, 6 august 2015, 16:19)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    "Economia" ata este o stiinta exacta sau una umanista?

    Te rog raspunde-ti in gand si, dupa ce-ti dai seama ce implica, fa-te mic...
   • -6 (12 voturi)    
    ... (Joi, 6 august 2015, 16:23)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

    " ... o stiti pe aia predata la Moscova"
    N-am nici o treaba cu ce-ai scris tu acolo la nervi.

    Da' stii care-i diferenta dintre un inginer si un economist?!?
    Primul creeaza valoare adaugata iar cel de-al doilea nu. Doar consuma surplusul facut de altii...
    Daca te-a mancat...

    Sa nu sariti cu doctorii, profesorii sau alti bugetari, ca nu despre asta vorbesc!
    • +6 (8 voturi)    
     Si inginerul si economistul (Joi, 6 august 2015, 16:40)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     fac parte din aceeasi economie, impreuna cu restul enumerati. Economistul are grija ca valoarea aia adaugata sa fie utilizata de toti membrii societatii. Si economistul si inginerul is produsele profesorilor. Fiecare cu locul lui in economie.
     Rau e cand putini produc si destui doar papa din productia aia, ba se mai si imprumuta. Inseamna destrabalare pe munca altuia si pe datorie. Inseamna nesimtire.
     PS: asa e cand ai "economist" un dofttore....adica e cam trist.
     • -2 (4 voturi)    
      ... (Joi, 6 august 2015, 17:55)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Bre, si tu esti comic...

      Auzi colo:
      "Economistul are grija ca valoarea aia adaugata sa fie utilizata de toti membrii societatii."

      Si eu care credeam ca asta e rolul statului, a legilor si a guvernului.

      Si da, de acord cu tine, au toti loc in economie. Si aia care creeaza plus-valoare si aia de-o papa invartind hartii. C-asa-i in statul birocratic in care inca mai traim.
    • +5 (7 voturi)    
     adevar graiesti (Joi, 6 august 2015, 17:49)

     AliKimiku [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     am scris la nervi
     dar cum pot sa nu scriu la nervi cand va vad sarind cu gura pe Isarescu a carui singura vina ipotetica a fost aceea de a fi permis creditarea exhaustiva in perioada 2006-2008.
     Concret , ceea ce spune el este de bun simt iar ceea ce propune Ponta, chiar daca pare ultra-liberal in aparenta, corelat cu cresterile de salarii prognozate, cu lipsa de investitii si cu orientarea pro-rusa a aceluiasi este cronica unei catastrofe anuntate. Nu trebuie sa fii economist sau inginer, trebuie sa stii regula de trei simpla.
     Astfel de politici sunt tipic de sorginte rusa:
     1. se blameaza vestul - vezi nationalismul
     si
     2 bancile care ne "inrobesc"- vezi lupta de clasa - socialismul
     din nationalism + socialism rezulta invariabil
     Putinismul (var bun cu nazismul)
     De aceea am facut referire la Moscova.
     • 0 (2 voturi)    
      ... (Joi, 6 august 2015, 19:52)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui AliKimiku

      Bine, bine.
      Da' deflatia-i buna pentru Romania in momentul asta.
      Parerea mea...

      Cand om fi Japonia, ne-om mai gandi.
      Da' mai e mult pana departe...
  • +13 (13 voturi)    
   Intreaba-l pe Phonta de ce leul (Joi, 6 august 2015, 16:10)

   Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

   a sarit de la 3 lei la 4 lei in ultimul an comparativ cu dolarul. Vezi ce explicatie are pt asa o devalorizare, de 33%. Daca totul e biiiineeee, why????? Nu cumva economia e umflata cu poampa??? Mai intreaba-l de ce se imprumuta 15 miliarde pe an si nu mai investeste???
   ps: asta doar daca nu ti-e gandul la barabulele care or sa fie cu 5% mai ieftine, tvawise.
   • -2 (8 voturi)    
    ... (Joi, 6 august 2015, 16:40)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    1. Dolarul s-a apreciat fata de toate monedele importante. Asta-i politica US acum. Nu s-a devalorizat leul. Daca nu-ntelegi, insista... :)

    2. Nu-s fan Ponta sau PSD. Dimpotriva!!!

    3. Barabulele nu-s o problema in cazul meu.
    Da ca tot veni vorba de barabule, de unde spui ca-mi esti amice?!? ;)
    • +4 (4 voturi)    
     USA economy is booming (Joi, 6 august 2015, 18:16)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     de aia. si de aia in Walmart sunt tricouri la 3-4$...si aceleasi tricouri in Romania is la 20$.
     • -1 (3 voturi)    
      ... (Joi, 6 august 2015, 19:56)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

      Ba pardon.
      Is 4-5$.
      Alea de copii.
      La adulti preturile-s olecutica mai mari.
      In Target is putintel si mai mari.
      Si mai putine...

      Nice to meet you... ;)
      • +3 (3 voturi)    
       La walmart in Salt Lake City (Joi, 6 august 2015, 21:23)

       Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

       am cumparat tricouri pt barbati la 4$, 100% bumbac, marimea L.
       Tot in SLC am cumparat tricouri Adidas, pt tennis, 12$....in Romania la magazin adidas 50$...acelasi tricou. Era plin de cocalari.
       • 0 (0 voturi)    
        ... (Vineri, 7 august 2015, 11:06)

        pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

        Bre, tu ai luat de la solduri.
        Nu mai minti poporu' ca preturile alea sunt temporare si doar la cateva produse...
   • -4 (6 voturi)    
    car 15 mld euro an? (Joi, 6 august 2015, 17:13)

    bancher [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

    Romania s-a imprumutat un maxim de 10 mld USD de la FMI, dar i-a dat inapoi la scadenta. Numai anul trecut a platit 1 mld USD catre FMI....mai mult decat datoria lui Ceausescu..
    Si tine cont ca noi am dat 10 mld inapoi la FMI fara sa facem foamea, ca in anii 1980, cand a platit Ceausescu datoria.
    Tu pote te referi la datoria privata....aia o fi mare, dar nu e treaba statului cat se imprumuta firmele...daca nu garanteaza statul pt datoria privata nu e treaba statului.
    • -1 (3 voturi)    
     ce zici ca esti? (Joi, 6 august 2015, 17:46)

     cinic [anonim] i-a raspuns lui bancher

     1% deficit din PIB inseamna putin sub 2 mld euro.
     Stii vreo metoda de a acoperi deficitul alltuldecat imorumuturie? Capeti in Nobel imediat.
     Restul calculelelor le oti face singur?
     {S. Orlando zice ca face 2,9% deficit in 2016 [cam 5% zice Consiliul Fiscal]. Cate mld ron ies?
    • +2 (2 voturi)    
     Statul se imprumuta continuu (Joi, 6 august 2015, 18:12)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui bancher

     is titlurile de stat, government bonds si securities. Mai pune si internal debt-ul...adica imprumuturile facute de guvern de la populatie, mai baga si platile viitoare contractate de guvern.
     Ce e la FMI e FIX-PIX.
   • -1 (9 voturi)    
    tie iti plateste ponta intretinerea (Joi, 6 august 2015, 17:21)

    marius [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

    Nu inteleg cum e posibil sa vad comentarii absurde in care scaderea preturilor pentru cetatean sa fie rea ca a propus-o ponta. Cum e posibil ca atatia postaci sa zica ca e bine pentru romani sa plateasca cu 5% mai mult,, sa aiba guvernul bani de pomeni. Inteleg ca banii primiti de postaci sunt multi, dar daca vor sa cumpere ceva cu ei, trebuie cu 5% mai multi daca nu scade tva.
    PS Ma bucur ca doar leul a scazut fata de dolar , nu si Eur si restul valutelor. Dar americanii cum exlica scadera dolarului fata de chf?. Tva la barabule e 9%, problema e tva la gaz, curent, apa, reparatii, etc.
    • -1 (5 voturi)    
     ... (Joi, 6 august 2015, 17:58)

     pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui marius

     Comentariile absurde sunt ale "bancherilor".
     Isi apara pielea...

     Ne explica cum ca albu-i negru ca asa le convine lor sa mearga treaba...
    • +4 (4 voturi)    
     Eu nu platesc intretinere (Joi, 6 august 2015, 18:15)

     Parzivall [utilizator] i-a raspuns lui marius

     Doar bills....si la alimente platesc tva 0 si la ce platesc tva, platesc doar 5%. Nu platesc impozit pe masina, nici taxe de drum/stalp....nici asigurare de sanatate os cas..e free.
     • 0 (0 voturi)    
      noi vreo 20 milioane platim (Vineri, 7 august 2015, 9:28)

      marius [anonim] i-a raspuns lui Parzivall

      Imi place ca foarte multi ce sunt in strainatate si platesc tva mult mai redus ne dau lectii ca o reducere de TVA la 19% e rea pentru tara, Ma rog, ca-i 24%, ca-i 10%, pentru ei oricum nu conteaza, doar pentru noi, 20 milioane de fraieri, Ce nu inteleg sunt ca unii din cei 20 milioane, deoarece dulapul meditator a incurcat stanga cu dreapta intr-o declaratie, considera ca e bine sa plateasca taxe mari, sa aiba guvernarea care e a lui Ponta, nu a lor sa faca terenuri de fotbal in panta si retrocedari, ca precedentul si il si acuza ca nu arunca banii pe paraindarat.
 • -1 (13 voturi)    
  Adevaru-i doar in vin... (Joi, 6 august 2015, 16:10)

  Flinder [anonim]

  ...spune-un vechi proverb latin, de care Isarescu sigur a auzit, dar l-a uitat fiindca acum EL se pretinde detinatorul adevarului absolut prin "gandirea" si prezicerile lui economice de parca toti specialistii economici s-au pulverizat datorita simplei lui prezente, ca doar e de la BNR !!! Se vede treaba ca bea prea mult vin de Dragasani, DAR NU MAI VEDE ADEVARUL DIN EL.
 • -1 (5 voturi)    
  Cifrele sa vorbeasca (Joi, 6 august 2015, 17:24)

  JohnnyBoy [utilizator]

  Cifrele de la scaderea TVA-ului la alimente, a CAS-ului, si scutirea de impozit a profitului reinvestit au demonstrat adevarata putere de prezicere a domului Isarescu si a Consiliului fiscal. Restul sunt povesti de adormit copiii.
 • 0 (6 voturi)    
  ... (Joi, 6 august 2015, 17:56)

  pathfinder [utilizator]

  S-au adunat toti angajatii BNR pe acilea sa-si sustina sefuletu'.
  hi hi hi hi hi
 • 0 (4 voturi)    
  In 2010 nu avea formulele la el? (Joi, 6 august 2015, 21:48)

  robin [anonim]

  Mi-aduc aminte ce o bajbaia in 2010, la scaderea cu 25% a salariilor. Se face ca uita ca a vrut sa-l puna pe Croitoru (ex-logodnicul fiicei sale) prim ministru.
 • -3 (3 voturi)    
  prea multi manageri? (Joi, 6 august 2015, 23:44)

  Mihai [anonim]

  "De aceea ne trebuie reforme structurale. (...) Universitatile produc un numar mare de manageri, sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri", a mai spus Isarescu.

  Pai daca este asa de ce nu merge mai departe domnul Isarescu si propune transferarea pentru inceput de la ASE la Politehnica a 500 de locuri cu finantare de la buget?

  Pentru aceasta nu este nevoie de reforme structurale. Concediem 10 profesori de la ASE si angajam 40 de asistenti la AC, Telecomunicatii, Mecanica etc (acolo unde spune domnul profesor la ASE ca este cerere de locuri de munca).
 • +3 (5 voturi)    
  Interventiile guvernatorului strict necesare! (Vineri, 7 august 2015, 6:24)

  hotnewsfil [utilizator]

  Se stie ca politicienii care conduc tara iau masuri care sa le asigure ramanerea in continuare la putere. Acesta este scopul lor principal (pe care ei nu il recunosc!).
  In tara noastra, in care majoritatea populatiei traieste la limita de subzistenta, aceasta nu mai suporta 'masuri de dezvoltare a economiei generale a tarii'. Ea, populatia, vrea cativa banuti in plus acum, cat mai repede.
  Aceasta situatie este speculata masiv de PSD, specializat in 'pomeni electorale'. Inaintea alegerilor din 2016, mai mult ca niciodata, PSD 'lucreaza tare, extrem de tare'. Vrea sa castige de pe acum adeziunea unei cat mai mari parti din alegatori, sa taie, din fasa, orice incercare a liberalilor de a avea sanse de castig. Asa se explica puzderia de masuri care sacrifica investitiile, ca sa se faca rost de bani pentru pomeni electorale, in avalansa.
  Se duce o batalie 'pe viata si pe moarte'.
  Deocamdata, nu se intrevede nicio posibilitate certa pentru PNL sa castige alegerile. Succesul PNL poate veni numai din insuccesul PSD de a ramane solidar, de a nu se distruge din interior, in lupta pentru suprematie, starnita si de DNA.
  Nu se poate conta pe cinstea si corectitudinea PSD. Ei vor face raportari false, sub lozinca : noi suntem singurii care dezvoltam tara, economia nationala, care ridicam miraculos nivelul de trai al multimii. De aceea, interventiile guvernatorului BNR sunt strict necesare, acestea facand lumina, neopacizata de interese politice. BNR este interesata ca tara sa fie puternica economic, sa se dezvolte sanatos, echilibrat, sustenabil pe termen lung.
 • +3 (3 voturi)    
  Spatii multe de relaxare fiscala (Vineri, 7 august 2015, 8:44)

  Spiky [anonim]

  Dom Isarescu, sa sa faca domle spatii da relaxare fiscala la agentiili da ghisee unde sa plateste impozitele, cu o cafeluta, cu animatoare cu fuste scurte, sa sa bucure omu cand plateste impozitu!!!!
 • +1 (1 vot)    
  RELAXARE (Vineri, 7 august 2015, 16:41)

  scridon radu-lucian [utilizator]

  Nu sunt de specialitate, dar consider ca perspectiva unui deficit bugetar de 4% in 2016 este dura.Consider, totusi ca initiativele si luarile de pozitie ale D-lui Isarescu, din ultima perioada sunt realiste.Este cumplit sa acorzi salarii si pensii fabuloase unor angajati, care au obligatia de a apara si dezvolta Romania, in contrast cu situatia reala a majoritatii.Cred, totusi, ca inghetarea situatiei fiscale actuale, pana la gasirea unor solutii de ajutor pentru sanatate, agricultura, mediu,invatamant cuplata cu lupta impotriva evaziunii fiscale, ar fi indicata.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by