Mugur Isarescu: Spatiul de relaxare se ingusteaza extrem de rapid si va disparea la sfarsitul anului
"In iulie 2010 am avut o crestere a cotei medii de TVA de la 17,5% la 22%, s-a redus substantial, zic eu, la 20,6% cand s-a redus cota de TVA la paine in septembrie 2013, apoi la 16% in iunie anul acesta, cand s-a extins la alimente. Este cea mai mica din ultimii 15 ani, s-a dus sub cota medie dinainte de iunie 2010, iar impactul s-a vazut si pe preturi. Relaxarea fiscala de proportii de anul trecut si din iunie 2015 a schimbat total traiectoria a ceea ce numim PIB potential. Aceasta relaxare fiscala (...) face ca spatiul de relaxare sa se ingusteze extrem de rapid si sa dispara spre sarsitul acestui an", a declarat joi guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.
El a aratat ca deviatia PIB este inca negativa in prezent, ceea ce inseamna ca economia mai are potential de crestere, insa spre finele anului se va trece la exces de cerere.
"Cu alte cuvinte, stimularea cererii in plus incepand cu toamna acestui an va produce numai fum, se va duce in preturi inflationiste sau in deficit de cont curent. Lucram cu calcule destul de precise (...) Campul de relaxare se ingusteaza, vrem sa relaxam mai mult, trebuie sa marim potentialul, cresterea econimica nu vine numai din stimulent, este produsa de productivitate si de locuri de munca. Daca nu actionezi asupra acestor doi factori, care ei duc la crestere economica, si actionezi numai pe stimulente, se ajunge la punctul de inflexiune si se termina campul de relaxare fiscala si, apasand pe acceleratie, nu mai duce la nimic, duce la consum de combustibil mai mare, de consum de resurse si la dezechilibre", a explicat Isarescu.
El a amintit ca obiectivul politic de a recupera pierderea fata de periaoda pre-criza a fost atins, economia ajungand la PIB-ul de dinaintea crizei, despre care a apreciat ca era umflat, supraincalzit.
Totusi, a atras atentia asupra investitiilor, care au scazut cu 45%, reprezentand o problema mare care complica deciziile.
"Adica ce stimulam in continuare pentru a creste PIB-ul, consumul final sau acumularea bruta de capital? Vorbim in termeni de echilibru economic, salariul mediu este in crestere foarte mare in termeni economici, se duce spre 10%, creditele de consum sunt in revenire puternica, la comertul cu amanuntul avem cea mai mare crestere din Europa si inca efectele TVA la alimente nu s-au facut simtite in totalitate", a continuat guvernatorul BNR.
El atrage atentia ca decizia de politica economica in perioada urmatoare este foarte complicata, iar problema investitiilor trebuie rezolvata pentru ca acestea reprezinta un factor al cresterii productivitatii si al cresterii durabile economice, "daca vrem sa crestem mai multi ani".
Seful bancii centrale a punctat ca indicatorii pietei muncii arata bine in acest moment, insa a atentionat asupra trecerii rapide de la deficit la exces de cerere agregata si asupra cresterii de salarii anuntate de Guvern.
"Din experienta, stiu cand se da drumul la zagaz cat de greu se mai pot opri aceste cereri salariale. Avem o bucla mare de probleme careia Romania trebuie sa le faca fata in viitor. (..) Avem deja, in ciuda indicatorilor buni, din punct de vedere macroeconomic, o accentuare a decorelarii dintre evolutia salariilor si cea a productivitatii muncii, care se va accentua si se va duce undeva, nu poti s-o absorbi. Se va duce fie in preturi, se duce deja in cele nealimentare, in deficitul de cont curent probabil, care este mic acum, dar sa nu ne bucuram prea tare, sau se va duce intr-un nou ciclu de indatorare, ca sa incercam sa rezolvam problemele", a mentionat Isarescu.
El s-a referit si la factorii care franeaza cresterea productivitatii muncii, respectiv ca piata fortei de munca nu ofera suficient personal calificat, si a dat ca exemplu domeniile IT&C, auto, industria alimentara, hoteluri si restaurante, industria usoara si metalurgie.
"De aceea ne trebuie reforme structurale. (...) Universitatile produc un numar mare de manageri, sa vedem pe cine vor conduce acesti manageri", a mai spus Isarescu.
Guvernatorul a reiterat ideea ca opiniile FMI si ale Comisiei Europene sunt intemeiate in privinta relaxarii fiscale pe care Guvernul vrea s-o implementeze prin Codul Fiscal, spunand ca trebuie rezolvate intai aceste probleme, intrucat "nu ne ocupam de lucrurile care pot sa duca la cresterea economica".
"Sa rezolvam problema de productivitate, de locuri de munca in anumite sectoare unde s-au creat mari dezechilibre, unde nu se gasesc oameni sa lucreze. Cel mai usor este sa reduci impozitele (...) nu cred ca facem bine daca nu tinem cont de problemele reale ale economiei", a adaugat Isarescu.
El a mai atras atentia asupra impactului reducerii TVA la alimente, care reprezinta oricum "un soc" si ar putea ascunde in spate anumite dezechilibre.
Totodata, a atentionat asupra accelerarii ritmului de crestere a creditului acordat populatiei, in conditiile diminuarii semnificative a costurilor de finantare, aratand ca orice crestere mare, orice "viteza" de peste 10% trebuie sa traga semnale de alarma, nu sa imbete cu apa rece.

Experiențe personale: 5 tineri din România povestesc cum au folosit pandemia pentru a se reinventa
Cum să devii imun la reclame pentru a nu-ți arunca banii aiurea. Ghidul minimalistului fericit
România și trenurile internaționale - O istorie de 130 de ani, de la trenurile ce parcurgeau peste 3.000 de km până la rutele mult mai scurte din prezent
Walker, Texas Ranger, se întoarce! / Vești bune pentru fanii Indiana Jones / Noi dovezi despre formarea găurilor negre supermasive
Conform legii 312/2004 privind statutul BNR, atributiile guvernatorului sunt cele de mai jos...
Nu scrie nicaieri ca el ar trebui sa dea sfaturi guvernului sau altor institutii ale statului.
Pe cale de consecinta Iscailescu se baga-n seama mult mai mult decat spune (destul de clar) legea:
//----------------------------------------
ARTICOLUL 35
Atribuţiile guvernatorului Băncii Naţionale a României
(1) Guvernatorul Băncii Naţionale a României dispune măsuri pentru executarea dispoziţiilor legale, a hotărârilor consiliului de administraţie, precum şi a altor reglementări privind Banca Naţională a României. Guvernatorul poate delega prim-viceguvernatorului şi viceguvernatorilor unele dintre atribuţiile sale, în condiţiile stabilite de consiliul de administraţie.
(2) Guvernatorul numeşte în funcţie personalul din aparatul central al Băncii Naţionale a României şi pe directorii sucursalelor şi ai agenţiilor.
(3) Guvernatorul emite ordine şi decizii şi reprezintă Banca Naţională a României în relaţiile cu terţii, semnând, direct sau prin persoane împuternicite de el, toate tratatele sau convenţiile încheiate.
(4) În numele consiliului de administraţie, guvernatorul prezintă Parlamentului, până la data de 30 iunie a anului următor, raportul anual al Băncii Naţionale a României, care cuprinde activităţile Băncii Naţionale a României, situaţiile financiare anuale şi raportul de audit, dezbătute, fără a fi supuse votului, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului.
(5) În cazul absenţei sau imposibilităţii guvernatorului de a acţiona, acesta va fi suplinit de prim-viceguvernator.
//----------------------------------------
Scrie undeva de datu' cu parerea in conferinte de presa?!?
PS sa imi spui unde scrie in lege ca premierul are voie sa guverneze pe FB si la tembeliziuni
OK, sa zicem ca obiectul tau de studiu urmator este Consiliul Fiscal si atributiile legale ale acestuia, ce zici?
Oameni buni, tineti minte un lucru: daca o lege nu interzice ceva in mod expres, atunci acel ceva este legal (poate nu moral sau etic, dar e legal).
Nu scrie in legea 312 ca ii este interzis sa se exprime la conferinte, inseamna ca este drepul lui sa o faca.
2. Nu neg dreptul oricarei fiinte umane de a tine o conferinta de presa, subliniam doar ca asta-si depaseste cu mult atributiile clare stabilite prin lege.
Inside-urile sunt intotdeauna binevenite.
Ping-pong jucati?!?
Pe cale de consecinta, sunteti cam penali...
- spatiul de relaxare
- PIB potential
- deviatia PIB
- punctul de inflexiune
- campul de relaxare fiscala
- deficit la exces de cerere agregata
- bucla mare de probleme
- accentuare a decorelarii... care se va accentua
- ...
1. N-asa ca-i un poet domnu' Iscailescu?
2. Si, cu asa oameni "destepti" in domeniul asta al economiei, n-a prevazut NICI UNUL absolut NICI O criza economica majora de la revolutia industriala pana acuma? Ptiu!
3. CONCLUZIA: "... nu sa imbete cu apa rece"!!!
hi hi hi hi hi :)
Doar nu se poate merge mult timp pe deficit bugetar. Grecia a putut merge mult timp pe deficit - doar de unde credeti ca a facut atatea datorii? -, dar iata ca nu se mai poate nici pt ei.
Au si ei o opinie si, deoarece nu-s siguri ca-i a lor, mai bine nu combat.
Ca doar "tacerea-i de aur" ...
hi hi hi hi
In al doilea rand Isarescu stie cam de 100 ori mai multa economie decat Ponta si cam de 1000 de ori decat un comentator mediu de pe HN deci completarile sau comentariile noastre sunt de prisos. In schimb noi astia care v-am dat minusuri stim destul de multa economie ca sa ne dam seama ca voi astia nu stiti deloc sau daca stiti, o stiti pe aia predata la Moscova. Hai pa!
Te rog raspunde-ti in gand si, dupa ce-ti dai seama ce implica, fa-te mic...
N-am nici o treaba cu ce-ai scris tu acolo la nervi.
Da' stii care-i diferenta dintre un inginer si un economist?!?
Primul creeaza valoare adaugata iar cel de-al doilea nu. Doar consuma surplusul facut de altii...
Daca te-a mancat...
Sa nu sariti cu doctorii, profesorii sau alti bugetari, ca nu despre asta vorbesc!
Rau e cand putini produc si destui doar papa din productia aia, ba se mai si imprumuta. Inseamna destrabalare pe munca altuia si pe datorie. Inseamna nesimtire.
PS: asa e cand ai "economist" un dofttore....adica e cam trist.
Auzi colo:
"Economistul are grija ca valoarea aia adaugata sa fie utilizata de toti membrii societatii."
Si eu care credeam ca asta e rolul statului, a legilor si a guvernului.
Si da, de acord cu tine, au toti loc in economie. Si aia care creeaza plus-valoare si aia de-o papa invartind hartii. C-asa-i in statul birocratic in care inca mai traim.
dar cum pot sa nu scriu la nervi cand va vad sarind cu gura pe Isarescu a carui singura vina ipotetica a fost aceea de a fi permis creditarea exhaustiva in perioada 2006-2008.
Concret , ceea ce spune el este de bun simt iar ceea ce propune Ponta, chiar daca pare ultra-liberal in aparenta, corelat cu cresterile de salarii prognozate, cu lipsa de investitii si cu orientarea pro-rusa a aceluiasi este cronica unei catastrofe anuntate. Nu trebuie sa fii economist sau inginer, trebuie sa stii regula de trei simpla.
Astfel de politici sunt tipic de sorginte rusa:
1. se blameaza vestul - vezi nationalismul
si
2 bancile care ne "inrobesc"- vezi lupta de clasa - socialismul
din nationalism + socialism rezulta invariabil
Putinismul (var bun cu nazismul)
De aceea am facut referire la Moscova.
Da' deflatia-i buna pentru Romania in momentul asta.
Parerea mea...
Cand om fi Japonia, ne-om mai gandi.
Da' mai e mult pana departe...
ps: asta doar daca nu ti-e gandul la barabulele care or sa fie cu 5% mai ieftine, tvawise.
2. Nu-s fan Ponta sau PSD. Dimpotriva!!!
3. Barabulele nu-s o problema in cazul meu.
Da ca tot veni vorba de barabule, de unde spui ca-mi esti amice?!? ;)
Is 4-5$.
Alea de copii.
La adulti preturile-s olecutica mai mari.
In Target is putintel si mai mari.
Si mai putine...
Nice to meet you... ;)
Tot in SLC am cumparat tricouri Adidas, pt tennis, 12$....in Romania la magazin adidas 50$...acelasi tricou. Era plin de cocalari.
Nu mai minti poporu' ca preturile alea sunt temporare si doar la cateva produse...
Si tine cont ca noi am dat 10 mld inapoi la FMI fara sa facem foamea, ca in anii 1980, cand a platit Ceausescu datoria.
Tu pote te referi la datoria privata....aia o fi mare, dar nu e treaba statului cat se imprumuta firmele...daca nu garanteaza statul pt datoria privata nu e treaba statului.
Stii vreo metoda de a acoperi deficitul alltuldecat imorumuturie? Capeti in Nobel imediat.
Restul calculelelor le oti face singur?
{S. Orlando zice ca face 2,9% deficit in 2016 [cam 5% zice Consiliul Fiscal]. Cate mld ron ies?
Ce e la FMI e FIX-PIX.
PS Ma bucur ca doar leul a scazut fata de dolar , nu si Eur si restul valutelor. Dar americanii cum exlica scadera dolarului fata de chf?. Tva la barabule e 9%, problema e tva la gaz, curent, apa, reparatii, etc.
Isi apara pielea...
Ne explica cum ca albu-i negru ca asa le convine lor sa mearga treaba...
hi hi hi hi hi
Pai daca este asa de ce nu merge mai departe domnul Isarescu si propune transferarea pentru inceput de la ASE la Politehnica a 500 de locuri cu finantare de la buget?
Pentru aceasta nu este nevoie de reforme structurale. Concediem 10 profesori de la ASE si angajam 40 de asistenti la AC, Telecomunicatii, Mecanica etc (acolo unde spune domnul profesor la ASE ca este cerere de locuri de munca).
In tara noastra, in care majoritatea populatiei traieste la limita de subzistenta, aceasta nu mai suporta 'masuri de dezvoltare a economiei generale a tarii'. Ea, populatia, vrea cativa banuti in plus acum, cat mai repede.
Aceasta situatie este speculata masiv de PSD, specializat in 'pomeni electorale'. Inaintea alegerilor din 2016, mai mult ca niciodata, PSD 'lucreaza tare, extrem de tare'. Vrea sa castige de pe acum adeziunea unei cat mai mari parti din alegatori, sa taie, din fasa, orice incercare a liberalilor de a avea sanse de castig. Asa se explica puzderia de masuri care sacrifica investitiile, ca sa se faca rost de bani pentru pomeni electorale, in avalansa.
Se duce o batalie 'pe viata si pe moarte'.
Deocamdata, nu se intrevede nicio posibilitate certa pentru PNL sa castige alegerile. Succesul PNL poate veni numai din insuccesul PSD de a ramane solidar, de a nu se distruge din interior, in lupta pentru suprematie, starnita si de DNA.
Nu se poate conta pe cinstea si corectitudinea PSD. Ei vor face raportari false, sub lozinca : noi suntem singurii care dezvoltam tara, economia nationala, care ridicam miraculos nivelul de trai al multimii. De aceea, interventiile guvernatorului BNR sunt strict necesare, acestea facand lumina, neopacizata de interese politice. BNR este interesata ca tara sa fie puternica economic, sa se dezvolte sanatos, echilibrat, sustenabil pe termen lung.