BCR a ajuns la profit de 135,7 mil. euro in semestrul 1, dupa ce a redus costurile cu provizioanele
BCR a trecut pe profit in primul trimestru al anului, cand a raportat un rezultat de 344 milioane lei (77,1 mil. euro), continuand cu un profit net de 259,4 milioane lei in al doilea trimestru.
Activele se plasau la sfarsitul lunii iunie la 61,55 miliarde lei, in urcare cu 1,46% de la martie, banca recuperand din pierderea de active fata de sfarsitul anului trecut, insa in continuare sub acel nivel, de 61,62 miliarde lei.
In primul semestru, BCR a obtinut un profit operational de 778,5 milioane lei (175 mil. euro), cu 28,9% mai mic decat in aceeasi perioada a anului trecut, de 1,1 miliarde lei (246,4 mil. euro), din cauza veniturilor operationale mai mici, pe fondul unei contributii mai reduse din redularea creditelor neperformante, si a costurilor usor mai ridicate, se arata intr-un comunicat al bancii.
BCR si-a redus drastic costurile cu provizioanele, de la 1,3 miliarde lei (293,6 mil. euro) in primul semestru al anului trecut la 26,2 milioane lei (5,9 mil. euro) la finele lunii iunie, in urma procesului intens de curatare a bilantului de credite cu probleme.
"Costurile de risc substantial mai mici au fost generate in principal de o calitate mai ridicata a portofoliului de credite peroformante, de generarea mai mica de NPL-uri (credite neperformante - n.r.) in portofoliul de credite ipotecare, precum si mai putine cazuri de neplata in primul semestru si recuperari mai ridicate in segmentul corporate fata de baza stabilita in semestrul II al anului 2014, ca urmare a revizuirii extensive a portofoliului", se noteaza in comunicat.
Rata creditelor neperformante s-a redus la 23,1%, de la 29,3% in iunie 2014, in conditiile reducerii generale a portofoliului de credite determinata de recuperari, vanzari de portofolii de finantari neperformante si scoateri in afara bilantului.
Totodata, rata de acoperire a creditelor neperformante a urcat de la 64,6% la 76,9%.
BCR a consemnat in primele sase luni o crestere cu 34% a volumului de credite garantate pe segmentul de retail, iar pe programul Prima Casa avansul a fost de 66%. Portofoliul total de credite pentru locuinte s-a apreciat astfel de la 9,45 miliarde lei la 9,9 miliarde lei.
Soldul creditelor performante de retail se situa la 16,9 miliarde lei, in contextul unui volum al creditelor rambursate sau ajunse la maturitate mai mic decat al creditelor nou acordate.
Pe segmentul corporate, banca a acordat credite noi in cuantum de 1 miliard lei in prima jumatate a anului, volum sustinut de un flux de afaceri noi de o calitate mai buna, in special pe descoperit de cont, capital de lucru si finantarea lanturilor de aprovizionare. Soldul creditelor performante s-a ridicat la 11,9 miliarde lei, de la 11,5 miliarde lei la finele anului trecut.
Soldul total al creditelor acordate clientilor s-a redus la 32,5 miliarde lei, de la 32,56 miliarde lei in decembrie 2014.
Pe de alta parte, depozitele atrase de la clienti au fost in scadere cu 1,5%, la 39,3 miliarde lei (8,79 miliarde euro), de la 39,92 miliarde lei (8,9 mld. euro) la sfarsitul anului trecut, evolutia pozitiva a depozitelor retail fiind contrabalansata de o scadere sezoniera a depozitelor corporate.
Economiile atrase de la clienti raman principala sursa de finantare a BCR, banca beneficiind de surse diversificate, inclusiv grupul Erste.
Veniturile nete din dobanzi s-au diminuat cu 17,5%, la 1,01 miliarde lei (224,9 mil. euro), de la circa 1,23 miliarde lei (276,1 mil. euro) in primele sase luni ale anului trecut, pe fondul curatarii portofoliului de credite neperformante si in conditiile unor dobanzi mai mici la creditele garantate.
De asemenea, veniturile nete din comisioane au scazut cu 5,2%, la 341,9 milioane lei (76,9 mil. euro), comisioanele din adminsitrarea creditelor si conturilor curente fiind mai mici.
Rezultatul net din tranzactionare s-a diminuat cu aproape 40%, la 122,9 milioane lei (27,7 mil. euro), din cauza activitatii mai reduse de tranzactionare.
Venitul operational a fost mai mic cu 16,8%, de la 1,8 miliarde lei (405,4 mil. euro) la 1,5 miliarde lei (337,4 mil. euro), pe fondul veniturilor nete din dobanzi mai mici si a rezultatului mai slab din tranzactionare.
Cheltuielile administrative generale au urcat cu 2%, la 721,9 milioane lei (162,4 mil. euro). Raportul cost-venit a urcat la 48,1%, de la 39,2% in prima jumatate a anului trecut.
"Realizarea tintelor privind costurile, stabilite in planul de redresare si sustinuta de concentrarea continua asupra imbunatatirii productivitatii, este de asteptat sa se traduca in investitii semnificative in infrastructura bancii in semestrele urmatoare", se mai arata in comunicat.
Banca avea la finele lunii mai un indice de solvabilitate, conform standardelor locale, de 19,6%, peste cerintele BNR, de 10%.

Etapa a doua a vaccinării împotriva COVID-19: Cine are dreptul să se vaccineze în această etapă, când și cum te poți programa. Înființarea centrelor de vaccinare, în continuare în aer
Vom călători în UE doar cu „pașaport de vaccinare”? Precedentul „Carnetului Galben”
De ce Dacia intră într-o nouă etapă datorită SUV-ului Bigster și de ce apropierea de Lada nu ar trebui să ne sperie
Cum vrea Guvernul să elimine haosul liberalizării pieței energiei / Consumatorii vor putea primi reduceri de preț, până în iulie, de la furnizorii de ultimă instanță - Proiecte
EXCLUSIV Moștenirea Gabrielei Firea: Ce salarii au directorii și angajații companiilor municipale Ep. II
Ei nu au facut decat sa isi ,,curete" bilanturile de creditele neperformante...le-au vandut catre firmele de recuperare, au executat debitorii, sau pur si simplu le-au scos din bilant.
In realitate venitul BCR a fost mai mic decat in aceiasi perioada a anului trecut, dar profitul mai mare a fost generat de aceasta externalizare a creditelor neperformante din bilant.
numai bine