Preturile de consum s-au redus in iulie cu 0,2% fata de iunie, iar rata anuala a inflatiei a coborat la -1,7%, de la -1,6% in iunie, preturile alimentelor reducandu-se cu 7% comparativ cu iulie anul trecut, insa la produsele nealimentare si servicii s-au inregistrat cresteri de 1,3%, respectiv 2,2%, informeaza Mediafax.

Grafic - Inflatie anuala de -1,7% in iulie 2015Foto: Institutul National de Statistica

Masurata prin Indicele armonizat al preturilor de consum (IAPC), inflatia anuala s-a plasat la -1,4%.

"In iulie 2015, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor, comparativ cu luna iulie 2014, este de 40%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 34,5%. Marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% detin o pondere de 25,5%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).

Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (august 2014 - iulie 2015) fata de precedentele 12 luni, calculata pe baza IPC, este de 0,5%, iar pe baza IAPC cresterea a fost de 0,7%.

Preturile la alimente au scazut in iulie cu 1,2% fata de iunie, in timp ce la produsele nealimentare preturile au fost mai mari cu 0,5%, iar la servicii cu 0,1%.

Cel mai mult s-au ieftinit legumele si conservele de legume, cu 10,3%, urmate de cartofi (-8%), fructe proaspete (-3,9%) si fructe si conserve din fructe (-1%).

Pe de alta parte, citricele si alte fructe meridionale s-au scumpit cu 2,6%, ouale cu 1,3%, iar margarina, fasolea boabe si alte leguminoase cu 0,3%.

Din categoria produselor nealimentare, cele mai mari reduceri de preturi au fost consemnate la medicamente, cu 3,5%, si la articole medicale, cu 3,4%. Gazele, in schimb, s-au scumpit cu 11,2%. Alte scumpiri s-au mai inregistrat la sapunul de rufe (0,2%) si energie electrica (0,1%).

Comparativ cu decembrie, alimentele s-au ieftinit in iulie cu 7%, pe cand produsele nealimentare s-au scumpit cu 2,1%, iar serviciile cu 1,3%.

In iunie, preturile de consum au scazut cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie, iar rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ, la -1,6%, pentru prima data in ultimii 25 de ani, influentata de ieftinirea alimentelor cu 6,4%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, a declarat martea trecuta ca economia nu risca sa intre in deflatie, avand in vedere ca inflatia se va situa in teritoriu negativ in viitoarele trei trimestre, intrucat consumul creste cu 6% si poate ajunge la 10% pana la finele anului, existand chiar presiuni inflationiste dupa cresterea salariilor.

"Raspunsul este nu si am doua argumente. Grosul acestei dezinflatii, intr-adevar de tip ᅡsocᅡ, cred ca este foarte importanta, vine nu atat din eventuala reducerea TVA de la 24% la 19% - noi am luat-o in considerare, nu este intr-adevar certa, din timp ce procesul legislativ nu s-a terminat, dar nu putem sa n-o luam in considerare in scenariul nostru, - dar grosul dezinflatiei vine tot de la TVA redus la alimente, pentru ca ponderea alimentelor in indicele preturilor de consum din Romania este foarte mare. Deci nu este neaparat o noutate, am spus doar ca s-a accentuat", a afirmat Isarescu la briefingul dupa sedinta CA pe probleme de politica monetara, fiind intrebat daca exista pericolul intrarii intr-o perioada de deflatie.

El a aratat ca dezinflatia s-a mai accentuat pentru ca BNR a calculat un indicator de transmisie a reducerii TVA la alimente de 60% in scaderea preturilor, insa in realitate a fost mult mai mare.

Totodata, seful BNR a atras atentia ca, daca alimentele s-au ieftinit ca urmare a reducerii TVA la 9%, se observa presiuni inflationiste din partea produselor nealimentare si a serviciilor, unde preturile au crescut.

Banca centrala a revizuit in jos prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017.

Scenariul de baza realizat de BNR a luat in calcul informatiile disponibile la 15 iulie, inainte de retrimiterea Coldului Fiscal in Parlament de catre presedintele Klaus Iohannis, la 17 iulie.

"Rata anuala a inflatiei IPC este anticipata la valori negative pana in mai 2016, va reveni la valori pozitive, dar inferioare, pana la sfarsitul anului 2016, intervalului tintei si a reintra in interiorul acestuia (2,5% plus/minus 1 punct procentual - n.r.) incepand cu trimestrul I din 2017. In cea mai mare parte a intervalului de prognoza, rata anuala a inflatiei va fi marcata de reducerile succesive ale cotei TVA", a punctat joi Isarescu in conferinta de prezentare a Raportului trimestrial asupra inflatiei.