Cresterile salariale mari, precum cea planificata pentru salariul minim in ianuarie, lasa exportatorii vulenerabili prin reducerea competitivitatii pe pietele externe si ar putea avea un impact negativ asupra balantei comerciale a tarii si asupra leului, potrivit unei analize ING Bank Romania, citate de Mediafax.

Deficitul balantei comerciale s-a adancit in prima jumatate a anului la 3,3 miliarde de euro, dupa ce doar in luna iunie a urcat cu 29,4%, in contextul accelerarii importurilor mai rapid decat au avansat exporturile.

Avand in vedere conditiile din piata muncii, reducerea TVA la alimente in iunie si asteptarile pentru o scadere a TVA in ianuarie 2016, pe termen mediu ne putem astepta la o crestere "solida" a importurilor, se arata intr-un raport al bancii.

In timp ce importurile au crescut anual cu 14,4% in luna iunie, exporturile au urcat cu 12,4%. Cererea pentru bunurile produse in Romania a fost buna, atat din statele membre UE, cat si din cele din afara spatiului comunitar.

Evolutia buna a exporturilor "s-ar putea dovedi o exceptie", in contextul inrautatirii increderii consumatorilor in unele economii ale zonei euro in ultimele luni, dar si al dificultatilor unor parteneri comerciali importanti din afara UE, noteaza banca.

Situatia balantei comerciale nu reprezinta motive de ingrijorare imediata, dar exista riscuri pe termen mediu, potrivit ING Bank.

"In primul rind cresterile mari de salarii (inclusiv cresterile recente ale salariului minim, cu o majorare de 14,3% planificata pentru ianuarie 2016) lasa exportatorii vulnerabili, intrucat acestia nu se pot adapta la fel de rapid prin cresterea preturilor si a productivitatii, in timp ce diminuarea competitivitatii ar influenta negativ activitatea de export", se arata in raport.

O deteriorare a balantei comerciale ar avea impact negativ asupra leului, avand in vedere si planurile Rezervei Federale a SUA de a incepe un ciclu de majorare a dobanzilor, care ar atrage fonduri importante din pietele fiannciare emergente catre active din SUA.

Salariul minim a fost majorat la 1 ianuarie anul acesta de la 900 lei la 975 de lei, in luna iulie am urcat la 1.050 de lei, iar in ianuarie anul urmator ar urma sa creasca la 1.200 de lei.