Fitch Ratings a confirmat miercuri ratingurile acordate institutiilor financiare Banca Romaneasca (BROM) si BRD-Groupe Societe Generale, calificativele reflectand sprijinul potential pe care bancile l-ar putea obtine din partea actionarilor majoritari. Calificativele BRD au fost reconfirmate la "A minus" pentru datoriile pe termen lung, cu perspectiva stabila, "F2" pentru creditele pe termen scurt si "1" pentru ratingul de sprijin. Calificativele acordate BROM sunt "BBB plus" pentru datoriile pe termen lung, cu perspectiva stabila, "F2" pentru creditele pe termen scurt, ratingul de sprijin "2" si pe cel individual "D".

Ratingul individual al Bancii Romanesti reflecta nivelul scazut al profitabilitatii, dimensiunile reduse si riscurile aferente expansiunii rapide. Totusi, acestea sunt contrabalansate de imbunatatirea administrarii riscurilor sub consilierea actionarului majoritar, National Bank of Greece (NBG), nivelului bun al lichiditatilor si valorii capitalizarii.

Fitch noteaza ca, desi banca este detinuta de NBG din 2003, restructurarea si expanisunea retelei bancare a inceput abia in 2005. Administrarea riscurilor a fost imbunatatita sub consilierea acordata de NBG, s-a realizat centralizarea creditelor riscante, criteriile de creditare au fost imbunatatite si a fost dezvoltat un nou sistem IT centralizat. In acelasi timp, analistii Fitch sunt de parere ca exista presiuni asupra nivelului profitabilitatii bancii cauzate de continuarea procesului de restructurare si de extinderea retelei bancare, pe o piata tot mai competitiva.

De asemenea, eficienta institutiei ar trebui imbunatatita, sustinuta de realizarea unor economii de scara pe termen mediu.

Banca Romaneasca face parte din divizia National Bank of Greece pentru sud-estul Europei. Celalalt actionar semnificativ al Bancii Romanesti este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), care detine 10% din actiunile bancii. Institutia are o retea de 111 de unitati si furnizeaza servicii atat pentru persoane fizice, cat si pentru companii.

BRD a fost preluata de Societe Generale in 1999, devenind prima banca comerciala privatizata in Romania. Grupul francez detine 58,32% din actiunile bancii, statul roman controleaza 11,44% din acţiuni, iar 5% din capital controlat de Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), iar 25,24% din actiuni sunt detinute de cinci societati de investiţii. BRD este cea de-a doua banca din Romania, detinand, la sfarsitul anului 2006, 16,5% din totalul activelor bancare.