Investitorii autohtoni in energie din surse regenerabile: Nu cerem pomana de la Stat. Vrem reglementari corecte si stabile. Falimentul nostru anuleaza investitii si locuri de munca!

de DP     HotNews.ro
Luni, 17 august 2015, 10:20 Economie | Finanţe & Bănci


Un investitor - autohton sau strain - in orice domeniu ar trebui sa fie binevenit si protejat in Romania si Guvernul sa asigure un cadru legal stabil, corent si un mediu de afaceri propice investitiilor. "Schimbarile legislative dese aduc instabilitate si omoara investitiile. Noi nu cerem pomana de la statul roman. Falimentul nostru anuleaza investitii si locuri de munca!", este mesajul pe care producatorii de energie din surse regenerabile il transmit Guvernului. Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania  PATRES a semnalat, in repetate randuri, situatia delicata in care se afla producatorii  de energie din surse regenerabile, atragand atentia asupra efectelor reducerii cotei care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi, cota care a fost stabilita de ANRE pentru 2016 la 12,15% fata de 17% cat era initial prevazut in Legea 220.

Scaderea continua  a cotei a generat un excedent de certificate verzi, estimat la 5,5 ¬ 6 milioane bucati la sfarsitul anului in curs. Aceasta, cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi majore pentru producatorii mici si medii, multi dintre acestia riscand falimentul.

Monsson Group, un important investitor autohton in domeniul energiilor regenerabile, a ajuns sa fie generatorul unei noi premiere nefericite in Romania. Compania a transmis un prim semnal, luand recent decizia de a demonta turbinele eoliene din parcul Targusor de 27 MW (judetul Constanta), ca urmare a reglementarilor legislative adoptate de Guvern in ultimii doi ani si a incertitudinii din piata de energie regenerabila.

Producatori  autohtoni de energie din surse regenerabile, membri ai PATRES, au dorit ¬ prin intermediul acestui comunicat -  sa prezinte opiniei publice si autoritatilor problemele pe care le intampina, dovada  ferma ca s-a ajuns la un blocaj in activitatea curenta.

Dl. Florin Madar, proprietarul grupului TEMAD din Brasov, cu peste 300 angajati,  reclama o serie de probleme referitor la business-ul in energie din surse regenerabile, care ii induc o permanenta stare de nesiguranta. A investit 4 milioane euro, in 2013, intr-un parc fotovoltaic in Brasov si, in prezent, marea provocare este sa reuseasca sa vanda certificatele verzi. "Reducerea numarului de certificate verzi acordate de la 6 la 4, incertitudinea valorificarii acestora sunt principalele probleme, intr-adevar aberante. Rezistam tinand cu dintii de un contract bilateral, suntem practic la mana clientilor in ce priveste vanzarea certificatelor verzi. Prin schimbarea regulilor in timpul jocului, a fost bulversat intreg sectorul", declara Dl. Madar, sustinand ca nu mai are incredere in legile statului roman.

"Nu cerem facilitati sau ceva in plus de la statul roman. Guvernul ar trebui sa mentina reglementarile  emise in momentul realizarii investitiilor in energie din surse regenerabile, pe care sa nu le mai modifice, altfel multi producatori vor intra in faliment", spune dl. Madar, care - la randul sau - este intr-o situatie delicata, domnia sa punandu-si o alta afacere, in domeniul materialelor de constructii, garantie la banca pentru a lua un credit de 2 milioane de euro necesar pentru parcul fotovoltaic. 

Administratorul societatilor comerciale care exploateaza doua parcuri fotovoltaice in jud. Giurgiu, George Niculescu se declara dezamagit de situatia in care s-a ajuns din cauza nesigurantei legislative datorata deselor schimbari. ¬Piata certificatelor verzi este practic nefunctionala. Marile probleme apar in lunile in care nu se poate asigura vanzarea certificatelor verzi! Situatia este cu atat mai dificila pentru investitorii romani care au apelat la credite bancare. Este si cazul nostru, am contractat un credit bancar de 1,5 milioane euro pentru a sustine business-ul, pe care trebuie sa-l restituim. Revenirea la cotele initiale prevazute de Legea 220/2008 este cel mai corect demers pe care Guvernul poate sa il faca, indreptand astfel  situatia dezastruoasa care s-a creat prin reducerea succesiva a acestor cote!", declara George Niculescu, insistand asupra necesitatii cresterii cotei care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.
 
"Este absolut necesar ca  orice strategie viitoare in domeniu, respectiv varianta de schema de sprijin care se doreste a fi promovata, sa cuprinda obligatoriu si pe  actualii producatori, care sa reuseasca astfel sa supravietuiasca, sa-si salveze practic business-urile. Orice actiune a Guvernului in sprijinul sectorului regenerabilelor in Romania devine astfel credibila si investitorii vor avea incredere in noile oportunitati", este mesajul investitorului autohton George Niculescu catre autoritati.

Referindu-se la situatia critica in care au ajuns investitorii in energie din surse regenerabile, respectiv la decizia Monsson Group de a demonta turbinele  eoliene, Sebastian  Enache, Business Development Manager al Monsson Group a declarat: "Am luat aceasta hotarare constransi de schimbarile majore operate in legislatia energiilor regenerabile, proiectul devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Din pacate, s-a ajuns in aceasta situatie in care Monsson Group sa fie generatorul unei noi premiere in Romania. Speram insa ca demontarea primelor turbine eoliene din cauza contextului economic nefavorabil sa fie un semnal de alarma pentru autoritati".

"Am realizat in ultimii  ani, in regie proprie, mai multe microhidrocentrale cu o capacitate totala instalata de 12MW. Investitiile in energie din surse regenerabile au fost efectuate in baza unei legislatii clare, avizate de UE si stimulative pentru investitori.  In ultimii 2 ani au aparut modificari succesive si reglementari in defavoarea investitorilor. S-a ajuns la limita suportabilitatii!¬ este mesajul pe care il transmite dl dr. ing Emanuel Babici, vicepresedinte SC UZINSIDER SA, atragand atentia ca ¬astazi nu mai vin investitori in energie verde in Romania!".

Impozitarea certificatelor verzi inainte de valorificarea efectiva a acestora; necorelarea cotei obligatorii cu noile capacitati in energie regenerabile puse in functiune; reglementari aberante privind vanzarea energiei electrice exclusiv pe pietele OPCOM, cu impunerea unor contracte standard care nu pot fi respectate de producatorii mici de energie regenerabila sunt problemele majore ale investitorilor din domeniu. ¬Certificatele verzi nu sunt subventii de la stat, dimpotriva, acestea reprezinta o marfa valorificata pe piata de CV, respectiv pe bursa OPCOM. Ca orice marfa, certificatul verde ar trebui impozitat daca se vinde, daca se factureaza, nu se poate factura o marfa pe stoc, in acest caz nevandabila", afirma dl Babici.

Acum seceta ne afecteaza si mai mult! Trebuie sa platim creditele angajate si impozitul pe certificatele verzi nevandute!", semnaleaza reprezentantul Uzinsider.

Plecand de la problemele intampinate in business-ul propriu, vicepresedintele Uzinsider vine cu urmatoarele propuneri concrete:
-  urgentarea masurilor privind aplicarea Directivei Europene (2009/28/EC) cu privire la flexibilizarea valorificarii certificatelor verzi in tarile membre;
-  cresterea exportului de energie electrica a Romaniei;
- cresterea capacitatilor de interconectare a Romaniei  la sistemele energetice ale tarilor limitrofe, de la 1900MW existent la min. 3500MW;
-  cresterea consumului de energie electrica prin: program concret pentru irigatii si stimularea productiei de otel electric pentru asigurarea consumului de metal necesar investitotilor in infrastructura. Azi, Romania exporta fier vechi si importa fier beton!

Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania si-a inceput activitatea in anul 2014, la initiativa unui grup  de producatori de energie din surse regenerabile nemultumiti de desele modificari si necorelari ale sistemului legislativ cu realitatile si nevoile producatorilor. In momentul de fata, din organizatie fac parte  85 de companii, atat producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro si biomasa), reprezentand companii care au la un loc o putere instalata de peste 400 MW.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

1941 vizualizari

 • +1 (9 voturi)    
  Bani aruncati in VANT ! (Luni, 17 august 2015, 11:00)

  obvious [utilizator]

  "Investitorii" si "creatorii de locuri de munca" speculeaza de fapt politica UE la care noi suntem semnatari.
  Asta, din pacate, se face in defavoarea consumatorului captiv.
  Uite-asa, unii se imbogatesc pe numar de "moristi de vant" iar altii trebuie sa plateasca aceasta boierie.
  Si toate astea in conditiile in care noi nu consumam tot curentul produs de-a lungul unui an.
  • 0 (6 voturi)    
   Ceva nu e-n ordine (Luni, 17 august 2015, 11:23)

   Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui obvious

   Pune-ti singur intrebarea. De ce sunt dispusi adeptii energiei verzi sa plateasca mai mult pentru energie verde decat pentru cea bazata pe hidrocarburi?!

   N-ai cum sa eviti raspunsul la intrebarea asta, decat daca esti rau intentionat.
   • +2 (4 voturi)    
    el face face investitia dar contribui si tu (Luni, 17 august 2015, 11:59)

    linarel [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

    la investitia lui prin taxele platite. Cind vine vorba de profit , tot profitul e al lor. Pai cum vine asta ?

    Da, ceva nu e in ordine !!!!!
    • -2 (2 voturi)    
     Mirosi a comunism (Luni, 17 august 2015, 14:11)

     Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui linarel

     Ce-ai cu profitul companiei??!! Ai vrea sa lucreze in pierdere? Ai vrea ca toti sa impartim profitul intre noi??!! Sugestiile tale miros a comunism.

     Dar aici era vorba despre energie verde. Iar pretul hidrocarburilor e mult, mult mai scump decat cel din piata. Pretul real al hidrocarburilor este moartea a miliarde de oameni si disparitia societatii civilizate. Semnele catastrofei iminente sunt peste tot.

     Cand apreciati voi, "specialistii" in economie, ca pretul energiei verzi e prea mare, asta e tot un semn al mortii iminente, inconstiente. Asa regleaza natura cresterea nemasurata a unei civilizatii prostesti. Am ajuns atat de departe tehnologic si totusi toleram prostia de mase, practicam prostia de mase cu nonsalanta, ca si cum nimic nu ni se poate intampla, ca si cum am avea 10 planete de rezerva pe care sa ne mutam. Inconstienta asta o vom plati din pacate toti. Declickul se apropie repede.

     Caci drumul spre catastrofa climatica nu evolueaza lent. Ci brusc. Intr-o zi o sa inceapa sa ninga. Ninsoarea nu se va mai opri 200 de ani. Asa se termina Incalzirea climatica. Cu glaciatiune. Dar nici asta nu puteti intelege. Pentru prostia omeneasca, predictiile stiintifice simple si evidente au aceeasi importanta ca si casele de pariuri. Putem sa ne scarpinam in nas chipurile. Miroase a hoit.
     • 0 (2 voturi)    
      de ce nu citesti facturile (Luni, 17 august 2015, 19:50)

      kkciosuldelahamangia [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      la energie electrica ? astfel ai afla ca investitorii suntem noi, cai care platim pe facturi acele certificate verzi si cogenerarea ! ar trebui sa primim dividente.
     • +2 (2 voturi)    
      energia verde de Paris (Luni, 17 august 2015, 20:23)

      Tritonul [utilizator] i-a raspuns lui Daniels22026

      Profitul MHC-urilor este un profit obtinut prin ecocid. Nu este nimic verde in asta si energia infima produsa de ele nu compenseaza in termeni de amprenta de carbon nici macar amprenta de carbon directa sau indirecta a lucrarilor de construire si a reducerii fixarii carbonului in ecosistemele afectate direct sau indirect. Plus ca MHC-urile nu produc deloc energie asa-zis regenerabila in plus. Coruptii din ANRE obliga hidrocentralele mari sa lucreze sub capacitate ca sa faca loc MHC-istilor. Si si daca presupunem prin absurd ca ar avea impact pozitiv asupra amprentei de carbon tot mai grava este distrugerea directa, mecanica, a naturii, decat impactul indirect si difuz al producerii de energie cu combustibili fosili. Mai limpede: sa faci profit din moartea raurilor este ca si cum ai face profit lucrand cu mana de lucru din lagare de exterminare. Cu totul altfel se combat schimbarile climatice.
 • +4 (8 voturi)    
  la faliment cu voi (Luni, 17 august 2015, 11:30)

  rakleta [utilizator]

  Eu platesc energia cea mai scumpa plus taxe de ecogenerare, si voi carnatilor exportati energia ieftina fara jena. Pai de ce imi pese de voi ? Falimentul sa va ajunga!!!!
 • +1 (3 voturi)    
  Hahaha (Luni, 17 august 2015, 12:35)

  jeanvaljeanro [utilizator]

  Oamenii produc prea mult si vor sa ne bage pe gat cu forta tot ce produc ei scump...auzi, sa creasca consumul doar sa aibe cui sa vanda :)) pai ori eficienta energetica, ori consum ? Pe vremuri era consum mare la preturi mici, astia vor sa consumam mult dar la preturile lor mari :))
 • 0 (2 voturi)    
  exterminarea raurilor de munte (Luni, 17 august 2015, 12:44)

  Tritonul [utilizator]

  Raurile noastre de munte, inainte sa inceapa afacerea murdara cu certificate verzi, erau deja devastate de amenajari hidroenergetice mult peste limitele oricarui compromis rational. Sutele de MHC-uri care au venit peste acest dezastru, vanand pana si ultimele paraie, pana si in inima ariilor "protejate", in ultimii 4 ani, ne-au adus la situatia unui ecocid. Niciun ecolog care nu are interese obscure nu mai poate nega asta. Si faptuitorii acestui ecocid, pe care il produc, culmea, pe banii nostri, mai au tupeul sa se planga??! Tot ei se plang??!


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by