Un investitor - autohton sau strain - in orice domeniu ar trebui sa fie binevenit si protejat in Romania si Guvernul sa asigure un cadru legal stabil, corent si un mediu de afaceri propice investitiilor. "Schimbarile legislative dese aduc instabilitate si omoara investitiile. Noi nu cerem pomana de la statul roman. Falimentul nostru anuleaza investitii si locuri de munca!", este mesajul pe care producatorii de energie din surse regenerabile il transmit Guvernului. Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania PATRES a semnalat, in repetate randuri, situatia delicata in care se afla producatorii de energie din surse regenerabile, atragand atentia asupra efectelor reducerii cotei care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi, cota care a fost stabilita de ANRE pentru 2016 la 12,15% fata de 17% cat era initial prevazut in Legea 220.

Scaderea continua a cotei a generat un excedent de certificate verzi, estimat la 5,5 ¬ 6 milioane bucati la sfarsitul anului in curs. Aceasta, cuplata cu valabilitatea certificatelor verzi de 12 luni, va conduce la pierderi majore pentru producatorii mici si medii, multi dintre acestia riscand falimentul.

Monsson Group, un important investitor autohton in domeniul energiilor regenerabile, a ajuns sa fie generatorul unei noi premiere nefericite in Romania. Compania a transmis un prim semnal, luand recent decizia de a demonta turbinele eoliene din parcul Targusor de 27 MW (judetul Constanta), ca urmare a reglementarilor legislative adoptate de Guvern in ultimii doi ani si a incertitudinii din piata de energie regenerabila.

Producatori autohtoni de energie din surse regenerabile, membri ai PATRES, au dorit ¬ prin intermediul acestui comunicat - sa prezinte opiniei publice si autoritatilor problemele pe care le intampina, dovada ferma ca s-a ajuns la un blocaj in activitatea curenta.

Dl. Florin Madar, proprietarul grupului TEMAD din Brasov, cu peste 300 angajati, reclama o serie de probleme referitor la business-ul in energie din surse regenerabile, care ii induc o permanenta stare de nesiguranta. A investit 4 milioane euro, in 2013, intr-un parc fotovoltaic in Brasov si, in prezent, marea provocare este sa reuseasca sa vanda certificatele verzi. "Reducerea numarului de certificate verzi acordate de la 6 la 4, incertitudinea valorificarii acestora sunt principalele probleme, intr-adevar aberante. Rezistam tinand cu dintii de un contract bilateral, suntem practic la mana clientilor in ce priveste vanzarea certificatelor verzi. Prin schimbarea regulilor in timpul jocului, a fost bulversat intreg sectorul", declara Dl. Madar, sustinand ca nu mai are incredere in legile statului roman.

"Nu cerem facilitati sau ceva in plus de la statul roman. Guvernul ar trebui sa mentina reglementarile emise in momentul realizarii investitiilor in energie din surse regenerabile, pe care sa nu le mai modifice, altfel multi producatori vor intra in faliment", spune dl. Madar, care - la randul sau - este intr-o situatie delicata, domnia sa punandu-si o alta afacere, in domeniul materialelor de constructii, garantie la banca pentru a lua un credit de 2 milioane de euro necesar pentru parcul fotovoltaic.

Administratorul societatilor comerciale care exploateaza doua parcuri fotovoltaice in jud. Giurgiu, George Niculescu se declara dezamagit de situatia in care s-a ajuns din cauza nesigurantei legislative datorata deselor schimbari. ¬Piata certificatelor verzi este practic nefunctionala. Marile probleme apar in lunile in care nu se poate asigura vanzarea certificatelor verzi! Situatia este cu atat mai dificila pentru investitorii romani care au apelat la credite bancare. Este si cazul nostru, am contractat un credit bancar de 1,5 milioane euro pentru a sustine business-ul, pe care trebuie sa-l restituim. Revenirea la cotele initiale prevazute de Legea 220/2008 este cel mai corect demers pe care Guvernul poate sa il faca, indreptand astfel situatia dezastruoasa care s-a creat prin reducerea succesiva a acestor cote!", declara George Niculescu, insistand asupra necesitatii cresterii cotei care beneficiaza de sistemul de promovare cu certificate verzi.

"Este absolut necesar ca orice strategie viitoare in domeniu, respectiv varianta de schema de sprijin care se doreste a fi promovata, sa cuprinda obligatoriu si pe actualii producatori, care sa reuseasca astfel sa supravietuiasca, sa-si salveze practic business-urile. Orice actiune a Guvernului in sprijinul sectorului regenerabilelor in Romania devine astfel credibila si investitorii vor avea incredere in noile oportunitati", este mesajul investitorului autohton George Niculescu catre autoritati.

Referindu-se la situatia critica in care au ajuns investitorii in energie din surse regenerabile, respectiv la decizia Monsson Group de a demonta turbinele eoliene, Sebastian Enache, Business Development Manager al Monsson Group a declarat: "Am luat aceasta hotarare constransi de schimbarile majore operate in legislatia energiilor regenerabile, proiectul devenind nefezabil din punct de vedere financiar. Din pacate, s-a ajuns in aceasta situatie in care Monsson Group sa fie generatorul unei noi premiere in Romania. Speram insa ca demontarea primelor turbine eoliene din cauza contextului economic nefavorabil sa fie un semnal de alarma pentru autoritati".

"Am realizat in ultimii ani, in regie proprie, mai multe microhidrocentrale cu o capacitate totala instalata de 12MW. Investitiile in energie din surse regenerabile au fost efectuate in baza unei legislatii clare, avizate de UE si stimulative pentru investitori. In ultimii 2 ani au aparut modificari succesive si reglementari in defavoarea investitorilor. S-a ajuns la limita suportabilitatii!¬ este mesajul pe care il transmite dl dr. ing Emanuel Babici, vicepresedinte SC UZINSIDER SA, atragand atentia ca ¬astazi nu mai vin investitori in energie verde in Romania!".

Impozitarea certificatelor verzi inainte de valorificarea efectiva a acestora; necorelarea cotei obligatorii cu noile capacitati in energie regenerabile puse in functiune; reglementari aberante privind vanzarea energiei electrice exclusiv pe pietele OPCOM, cu impunerea unor contracte standard care nu pot fi respectate de producatorii mici de energie regenerabila sunt problemele majore ale investitorilor din domeniu. ¬Certificatele verzi nu sunt subventii de la stat, dimpotriva, acestea reprezinta o marfa valorificata pe piata de CV, respectiv pe bursa OPCOM. Ca orice marfa, certificatul verde ar trebui impozitat daca se vinde, daca se factureaza, nu se poate factura o marfa pe stoc, in acest caz nevandabila", afirma dl Babici.

Acum seceta ne afecteaza si mai mult! Trebuie sa platim creditele angajate si impozitul pe certificatele verzi nevandute!", semnaleaza reprezentantul Uzinsider.

Plecand de la problemele intampinate in business-ul propriu, vicepresedintele Uzinsider vine cu urmatoarele propuneri concrete:

- urgentarea masurilor privind aplicarea Directivei Europene (2009/28/EC) cu privire la flexibilizarea valorificarii certificatelor verzi in tarile membre;

- cresterea exportului de energie electrica a Romaniei;

- cresterea capacitatilor de interconectare a Romaniei la sistemele energetice ale tarilor limitrofe, de la 1900MW existent la min. 3500MW;

- cresterea consumului de energie electrica prin: program concret pentru irigatii si stimularea productiei de otel electric pentru asigurarea consumului de metal necesar investitotilor in infrastructura. Azi, Romania exporta fier vechi si importa fier beton!

Organizatia Patronala a Producatorilor de Energie din Surse Regenarabile din Romania si-a inceput activitatea in anul 2014, la initiativa unui grup de producatori de energie din surse regenerabile nemultumiti de desele modificari si necorelari ale sistemului legislativ cu realitatile si nevoile producatorilor. In momentul de fata, din organizatie fac parte 85 de companii, atat producatori de energie din tot spectrul regenerabilelor (solar, eolian, hidro si biomasa), reprezentand companii care au la un loc o putere instalata de peste 400 MW.