In primele sapte luni ale anului 2015, Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal si Codul de Procedura Fiscal au suferit in total 23 de modificari, cele mai importante trei modificari fiind legea impozitarii bacsisului, modificarea cotei de TVA si modificarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA. Pentru unele companii, acestea au rezultat intr-o crestere a cheltuielilor cu administratia fiscala, serviciile de IT, consultanta fiscala si cea contabila, se arata intr-un comunicat transmis de TMF Group Romania. Modificarile legislative se intampla in contextul in care 8 din 10 companiile din Romania considera ca cea mai mare provocare a mediului de business este sistemul complex de taxe si reglementari. De asemenea, 34% din companii au declarat ca au fost nevoiti sa suplimenteze numarul de angajati in departamentul financiar, iar una din zece a fost amendata pentru nerespectarea reglementarilor nou introduse.

Legea de impozitare a bacsisului le-a lasat companiilor putin timp la dispozitie pentru a se alinia cerintelor impuse. Acestea au presupus emiterea bonului fiscal pentru bacsisul primit de la client, achizitionarea si inregistrarea la administratia fiscala a registrului de bani personali si punerea la dispozitie a unui regulament cu privire la procedurile legate de bacsis in cadrul sediului si a punctului de lucru.

Modificarea cotei de TVA a avut ca si efect presiunea asupra companiilor de a-si modifica, intr-o perioada scurta de timp, programele de gestiune, programul de contabilitate, precum si casele de marcat care sa le permita sa aplice corect cota de TVA.

Schimbarea procedurii de inregistrare in scopuri de TVA presupune ca o serie de conditii suplimentare sa fie indeplinite de catre companiile care doresc sa se inregistreze in scopuri de TVA. De asemenea, acestea sunt nevoite sa prezinte dovezi cu privire la veniturile administratorului, veniturile asociatului cat si cu privire la activitatea pe care acestea o vor desfasura.

Cele trei modificari reprezinta doar o parte din numarul total de schimbari aduse. Codul Fiscal, Normele de Aplicare ale Codului Fiscal si Codul de Procedura Fiscal au suferit in total 23 de modificari: 12 ale Codului Fiscal, 2 ale Normelor de Aplicare ale Codului Fiscal si 9 ale Codului de Procedura Fiscala. Aceste schimbari ale reglementarilor fiscale cuprind modificari simple, de detaliu, cum ar fi cele asupra formularelor, pana la modificari ample, precum celor asupra cotei de TVA pentru alimente.