In contextul recentelor evenimente din Grecia, care au readus in prim plan subiectul statelor care au contractat imprumuturi de urgenta, economistii PwC au analizat evolutia celor 5 tari europene care au apelat la astfel de imprumuturi: Cipru, Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania. Analiza arata ca, in pofida faptului ca Grecia a fost prima dintre cele 5 care au apelat la imprumuturi de urgenta, la momentul actual se regaseste in aceeasi ipostaza din care a plecat. Unde se situeaza celelalte state pe drumul redresarii?

Irlanda - cea mai performanta

Irlanda a tinut "capul de afis" al reformei economiei statelor de la periferia Zonei Euro. Aceasta a inregistrat o crestere in termeni reali de 5,2% in anul 2014, economistii PwC estimand o crestere economica de pana la 3,9% in decursul acestui an.

De fapt, Irlanda a fost prima dintre economiile periferice al carei PIB a depasit nivelul de dinainte de criza

Spania- restructurarea sectorului financiar functioneaza: In opinia economistilor PwC, cresterea accentuata de aproximativ 3% din acest an va imbunatati treptat profitabilitatea sistemului financiar si va contribui la reducerea numarului de credite neperformante. Spania si-a pastrat de asemenea cadenta reformelor structurale in ultimele 12 luni, cu politici menite sa reduca nivelul somajului, pe termen mediu. Din aceste motive, Spania este de asteptat sa-si depaseasca nivelul PIB-ului pre-criza pana in 2017.

Portugalia - se apropie, dar mai are inca de lucru: Portugalia a facut de asemenea progrese de la momentul imprumutului, dar nu in aceeasi masura ca Irlanda si Spania. Economia inregistreaza o crestere ciclica, raportand o crestere a PIB in 2014, pentru prima data din 2010. Dar in continuare mai are cateva probleme structurale de depasit. De exemplu, datoria sa publica raportata la PIB atinge 130%, al doilea cel mai mare nivel dintre cele cinci economii care au necesitat imprumuturi de urgenta.

Cipru - continua reformele: Grecia a ramas in urma Ciprului, care si-a mutat atentia de la reforma finantelor publice - guvernul afisand deja un surplus primar sanatos de 2,9% din PIB- asupra reformelor structurale din sectoare precum sanatatea si telecomunicatiile. Cipru este asadar inca in etapa de "reforma" a programului sau, dar face progrese rezonabile.

  • Ce urmeaza pentru statele periferice din Zona Euro?

Potrivit economistilor PwC, sunt 3 procese din Zona Euro la care companiile ar trebui sa fie atente in urmatoarele saptamani si luni:

In primul rand, evolutia negocierilor pentru cel de-al treilea acord de finantare pentru Grecia.

In al doilea rand, orice semne de consolidare a cresterii economice in tarile de la periferia Zonei Euro;

In al treilea rand, testele de stres pregatite de Autoritatea Bancara Europeana (EBA) programate pentru anul viitor.

"Pe termen lung, mare problema este cea a nivelului ridicat al datoriei publice si, in anumite cazuri, a datoriei private. Realizarea de excedente bugetare primare ar trebui sa contribuie la stabilizarea nivelurilor datoriei publice. Insa adevaratele beneficii vor aparea la momentul accelerarii cresterii PIB-ului nominal, in mod special dupa ce nivelul inflatiei va reveni in apropierea tintei de aproximativ 2% anual", a declarat Richard Boxshall, economist senior al PwC.