Isarescu: Cum adica? Reducem taxele, marim deficitul bugetar, apoi marim in plus deficitul pentru a majora salariile si pensiile, dar nu aflam parerea celor care se ocupa cu gasirea banilor pentru a acoperi toate aceste deficite?

de DP     HotNews.ro
Marţi, 18 august 2015, 10:37 Economie | Finanţe & Bănci


Mugur Isarescu
Foto: Agerpres
"Nu sunt impotriva reducerii impozitelor, ci impotriva dimensiunii acestui pachet de reduceri fiscale. Este o relaxare tip soc, cu efecte profunde asupra economiei romanesti. Parlamentul trebuie informat complet si corect asupra acestor efecte. Relaxarea fiscala se judeca in functie de componentele ei, de faza ciclului economic cand este aplicata, de momentul in care este introdusa. Cum as putea sa fiu, in general, impotriva relaxarii fiscale, cand in 2000, ca premier, am inceput primul proces consistent de relaxare, reducand impozitul pe profit? Atunci insa era un moment potrivit, s-au facut calcule si evaluari laborioase de impact etc", spune guvernatorul Isarescu intr-un interviu acordat revistei 22.

"Daca tot am evocat anul 2000, s-a fundamentat tot atunci faptul ca nu orice reducere de impozite este fezabila si benefica, iar sustenabilitatea constructiei fiscal-bugetare are nevoie de reforme structurale adanci. Pe ce s-a bazat aceasta abordare valabila si in prezent? Pe doua constatari importante. Prima. Desi veniturile bugetare nu reusesc, prin toate masurile luate, sa creasca peste 32% din PIB, necesarul minim de cheltuiala publica depaseste 40% din PIB, daca iei in calcul toate solicitarile de cheltuieli publice la nivelul bugetului (considerand si preᅡveᅡderile legale - precum 6% la educatie, in curand 2% la aparare - cheltuielile de infrastructura etc.). Evident, exista o subfinantare cronica a mai multor sectoare publice, ca sanatatea si educatia, in timp ce, cu actualul pachet fiscal, veniturile risca sa scada si mai mult si sa accentueze subfinantarea! A doua constatare. Gradul redus de fiscalizare a unor sectoare ale economiei romanesti face ca povara fiscala sa fie mare pentru platitorii corecti de impozite. Antreprenorii platitori de taxe ajung sa contribuie la buget chiar cu 50¬60% din veniturile lor. E norᅡmal ca ei sa-si doreasca o relaxare fiscala. Dar, pentru asta, nu e suficient sa avem doar reduceri de impozite, ci avem nevoie de reforme structurale, care sa duca la o distributie echilibrata a poverii fiscale. Solutia nu este, asadar, o reducere de impozite, in speranta ca, povara fiscala fiind mai mica, se va colecta mai mult, ci este necesara mai intai o colectare mai buna prin reforme structurale, probata in timp, si apoi o reducere fiscala, ca parte a unui proces gradual, permanent, in conformitate cu spatiul fiscal creat. Stiu ca asemenea reforme sunt complicate, incomode si au efect in timp, ca ele au creat o anumita oboseala, ca peste tot in Europa, insa doar ele pot aduce mai multi bani la buget. Aceasta cu atat mai mult, cu cat echilibrele noastre de acum se bazeaza pe mai putine cheltuieli de investitii. Acestea nu sunt economisiri, nu creeaza spatiu fiscal, sunt doar cheltuieli amanate pentru anul urmator. A nu termina un drum inseamna doar o cheltuiala amanata pentru anii urmatori, intrucat nu ramam cu drumul neterminat, nu-i asa?", mai spune Isarescu.

 
 • Reprosul meu public s-a adresat economistilor, institutelor de cercetare economica, universitatilor de profil, pentru ca pur si simplu nu s-au pronuntat de-a lungul timpului in legatura cu modul in care functioneaza si este condusa economia de piata.
 • Daca scoala economica din Romania ar fi clarificat fundamentele de functionare a economiei de piata, nu s-ar fi ajuns la situatia din preᅡzent, cand dezbaterea publica considera o modificare a deficitului public de la 1% la 3% ca fiind neimportanta, cand de fapt este o schimbare majora si de durata de straᅡtegie: se schimba pe termen mediu si lung directia de dezᅡvoltare a Romaniei.
 • Nu s-ar fi ajuns sa se sustina ca politica fiscala nu are de-a face cu politica bugetara si ca ambele pot fi contrabalansate prin masuri de politica monetara; adica "solutia" monetara la deficite publice mai mari ar fi ca BNR sa duca dobanzile in tavan. Si s-ar fi inteles ca o economie care deja creste spre limitele de potential nu mai trebuie stimulata excesiv pe latura consumului, prin masuri fiscale, ca stabilitatea macroeconomica nu este un concept gol, ci baza pe care se poate cladi o crestere economica sustenabila. Scoala economica din Romania trebuie sa contribuie la informarea corecta si completa a parlamentului.
 • Economia românească a primit în ultimii doi ani o sui­tă de stimuli – TVA a coborât întâi la pâine, apoi la toate alimentele, CAS a fost redus, dobânzile au coborât masiv, finanţarea a devenit mult mai ieftină şi fluentă. Toate aces­te măsuri, făcute prin consultări pozitive, inclusiv cu par­tenerii noştri internaţionali, au efecte benefice. Mai este nevoie de stimulente suplimentare?
 • Trebuie să ne gân­dim dacă în perioada următoare creșterea economică depinde doar de stimularea cererii, și nu de stimularea ofertei. PIB-ul potenţial al României, în jurul căruia se dis­cută foarte mult, nu este, într-adevăr, o dimensiune ușor de evaluat, dar mai precis că majorarea lui depinde de crearea de locuri de muncă, de creșterea pro­duc­ti­vi­tă­ții, care la rândul lor depind de investiții de capital, ino­vație, spirit antreprenorial, calificarea forței de muncă etc. Acest lucru trebuie să fie foarte clar.
 • Creșterea eco­nomi­că nu depinde decât în anumite situaţii de stimularea ce­re­rii prin majorarea deficitelor fiscale. În anumite faze ale ciclului economic, creșterea PIB se poate obține prin im­pulsuri fiscale care să stimuleze cererea, dar aceasta se întâmplă atunci când economia este în recesiune, nu atunci când crește la un nivel aproape de potențial. Acum probabil că ar trebui stimulaţi, cu măsură şi după ana­lize atente de impact, factorii care duc la creşterea in­vestiţiilor, la creşterea productivităţii, la crearea de lo­curi de muncă. Mai ales, nu trebuie să stimulăm con­su­mul în proporții care periclitează toate echilibrele macro­eco­nomice atât de greu obținute.
 • În interpretarea noas­tră, la Banca Națională, creșterea economică de 4% este spre limita potențialului economic al momentului. A sti­mu­la doar pe latura consumului o economie aflată în creș­tere spre limita de potențial înseamnă a o dopa și as­ta nu o face să crească sănătos, puternic și durabil.

Citeste integral interviul in Revista 22.

Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

14327 vizualizari

 • -17 (47 voturi)    
  hmm (Marţi, 18 august 2015, 10:52)

  Mazeta [utilizator]

  Domnul Isarescu zice că este îngrijorat nu de reducerea taxelor, ci de reducerea bruscă și necalculată a taxelor.

  Totuși, în 2010, când băsescu a tăiat salariile și a crescut TVA peste noapte de la 19% la 24%, El Gubernatore nu a părut la fel de îngrijorat și nu a cerut note de fundamentare. Atunci a tăcut mâlc.
  • +19 (41 voturi)    
   falsa asemanarea (Marţi, 18 august 2015, 11:31)

   novator [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Avertismentul lui Isarescu, este tocmai pentru a preantampina ca ceea ce s-a intamplat in 2010, sa nu se repete in 2017 - 2018 si asta, tot din cauza unor politicieni iresponsabili care, in disperarea lor de a fi realesi, au devalizat economia tarii prin msuri populiste.

   numai cine nu vrea, nu intelege.
   • -8 (20 voturi)    
    ... (Marţi, 18 august 2015, 11:56)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui novator

    Ce s-a intamplat in 2009-2010 a fost pe fondul unei crize globale.

    Sa inteleg ca dumneavoastra prevedeti inca o criza mondiala si in 2017?

    "numai cine nu vrea, nu intelege." ... ;)
    • +8 (10 voturi)    
     iertare.... (Marţi, 18 august 2015, 14:05)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

     ......dar dvs considerati ca criza economica globala, s-a incheiat ?

     Poate ca am eu pretentii prea mari de la cei ce posteaza pe aici si de aceea am spus ca numai cine nu vrea, nu intelege.
     • -3 (7 voturi)    
      ... (Marţi, 18 august 2015, 21:02)

      pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui novator

      Nu s-a incheiat, mai bantuie prin Rusia.
      US, UE si leii asiatici sunt pe plus.
      S-a incheiat ori ba?
      • +3 (3 voturi)    
       "leii asiatici'..... (Miercuri, 19 august 2015, 0:17)

       novator [utilizator] i-a raspuns lui pathfinder

       .....au fost mereu pe plus dar plusul US si UE este insignifiant si instabil iar analistii economici de prestigiu sunt pesimisti, devoaland faptul ca bunastarea pe datorie este doar o amanare a crizei.

       Asa ca, sa nu spunem hop, pana nu sarim groapa.
   • -7 (21 voturi)    
    pt cine înțelege mai greu românește (Marţi, 18 august 2015, 12:04)

    Mazeta [utilizator] i-a raspuns lui novator

    Cand scad taxele, zice, Isărescu, trebuie făcute „calcule și evaluări laborioase de impact”. Când cresc taxele, nu.

    Când scad taxele, „Parlamentul trebuie informat complet si corect asupra efectelor”. Când cresc taxele, nu, nimic, nada.

    Păi cum vine asta, domne?
    • +6 (12 voturi)    
     hehe (Marţi, 18 august 2015, 13:25)

     transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Esti copil rau. Nu faceti logica la Frunze la internat, asa-I?
     • +6 (10 voturi)    
      Ponta a dat in damblaua economiei! (Marţi, 18 august 2015, 14:20)

      Impotriva prostiei din tara [utilizator] i-a raspuns lui transpenibilus

      Vorbeste la ritm accelerat doar despre laptele si mierea care curge pe strazi in suvoaie ce inspaimanta Europa si lumea intreaga. Dupa ce a pus 39 de noi taxe si impozite, a taiat toate finantarile, a facut zero km de autostrada si peste un milion de locuri de munca smile emoticon, a inceput sa verse bunastarea peste bugetari din disperare de DNA. Medicii s-au suparat si ei putin ca nu mai pot lua spaga legal si au urlat putin pe Facebook, asa ca plicul spagii va fi stampilat de Parlament cu dedicatie iar salariile vor fi aproape dublate...Intre timp Ponta s-a imprumutat cu 12 miliarde de euro in 4 ani care au disparut in buzunarele baronilor si acolitilor PSD si PNL, balanta comerciala e la un nou record iar somajul e in crestere.
      In curand va trebui sa invatam sa dansam greceste, caci cu asta vom ramane dupa guvernarea minciunii nationale numita VV Ponta...
      • -1 (5 voturi)    
       la romani damblaua e de baza ......... (Marţi, 18 august 2015, 16:48)

       mihail [anonim] i-a raspuns lui Impotriva prostiei din tara

       ..a curs lapte si miere pe timpul lui Boc-Basescu,a fost perioada cand s-a furat tot ce se putea fura si s-au inbogatit toti cei care erau "portocali"acum daca cineva gandeste (ca e Ponta ,x sau y nu are importanta)ca am putea si noi ca natie sa ne apropiem de nivelul de trai din Europa corect vom ajunge sa"dansam greceste",dar cand s-a inprumutat regimul Basecu fara acordul parlamentului doar cu acordul tacit a lui "nemuritoru Isarescu "unde erau asa zisi oameni care vor binele acestei nati .....adevarul e ca suntem de rasul lumi suntem unici cand cineva gandeste pentru binele acesti tari sau acestori amarati care de 25 de ani traiesc in saracie e rau ,rau de tot. Si daca dansam romaneste saraci o fi mai bine?
    • +6 (8 voturi)    
     este simplu ! (Marţi, 18 august 2015, 14:17)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

     Cand guvernantii cresc taxele si taie din salariile fraierilor care i-a votat, o fac spre binele lor si in defavoarea prostimii.

     Cand guvernantii scad taxele si se pun pe pomeni electorale, o fac tot spre binele lor si tot in defavoarea prostimii pentru ca, tot ce se fura precum si putinul care se realizeaza in tara asta, este din banii prostimii si ea este cea care va plati toate datoriile.

     Apropos de datorii, in ultimii doi ani, cel mai cinstit guvern, ne-a mai imprumutat cu 9 miliarde de euroi, care nu stim pe ce s-au dus dar pe care vom trebui sa ii platim cu dobanzi cu tot.

     Cam asa "vine asta" in acest sistem politic perfid.
     • 0 (0 voturi)    
      Replica novator (Duminică, 23 august 2015, 10:18)

      Cornel [anonim] i-a raspuns lui novator

      Felicitari ! Este exact ceea ce se intampla de 25 de ani ! Bravo!!!
    • +1 (7 voturi)    
     stii ce e aia situatie de urgenta ? (Marţi, 18 august 2015, 16:56)

     dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

     e cand te trezesti cu criza la usa, te consulti cu 3 specialisti in care ai incredere (eg dragan de la presedintie), ii dai un telefon lui mugurel care se consultase si el inainte cu 2-3 specialisti din BNR (nu olteanu, monser) si zici; FACEM ASA!

     pentru ca ai criza la fund si nu ai timp de studii si de opinii de doctori docenti de la rasarit !

     DIXIT!
   • +1 (15 voturi)    
    Replica . (Marţi, 18 august 2015, 13:04)

    Moneda [anonim] i-a raspuns lui novator

    Adica , ce s-a intamplat in 2010 ? Smecherii au taiat salarii si au marit TVA ca sa ramana bani pentru asazisele retrocedari de unde alde Stelu & Co sa ia sute de milioane si sa dea para-ndarat cat mai gras . Asta a fost substratul . Nu vedeti ca deficitul pe care il intrevad ''marii specialisti ''daca se reduc taxele este mai mic decat spagile anuale ? Este loc de redus taxe si mai mult .
    • +8 (8 voturi)    
     bsolut de acord..... (Marţi, 18 august 2015, 14:55)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui Moneda

     ......si asta intareste ceea ce spune Isarescu.

     Noul cod fiscal este in sprijinul vechilor metehne ale politicienilor pentru ca se apropie alegerile si prostimea trebuie imbrobodita pentru a putea fi pacalita din nou.

     Daca nici dupa 25 de ani de 'democratie parlamentara" inca nu ne-am invatat minte, inseamna ca chiar suntem imbecili.
   • 0 (2 voturi)    
    Uff (Marţi, 18 august 2015, 18:07)

    robert.b [utilizator] i-a raspuns lui novator

    Mai co-postaci, voi sunteti cu capu'? mazeta (cu m minuscul) scrie orice aberatie si apoi isi rade in barba de cate motive are sa raspunda la ecourile pe care le produce piatra lui, fiecare raspuns aducand inca un numar de litere convertite in banuti pe statul lui de plata. Chiar nu va prindeti ca va joaca pe degete? Uff...
    • +2 (4 voturi)    
     putin imi pasa..... (Marţi, 18 august 2015, 18:57)

     novator [utilizator] i-a raspuns lui robert.b

     .....daca si cat castiga unii sau altii dar daca acestia raman fara raspuns, raul va fi si mai mare pentru ca multa lume citeste mesajele si multi vor putea fi pacaliti (inca odata).

     Asa ca, daca nu vrei sa fii "cu capul", iesi din autosuficienta paguboasa in care te crezi imparat si demonstreaza ca, in afara de mistocareli sterile, mai stii si altceva.
  • +7 (17 voturi)    
   2010 (Marţi, 18 august 2015, 11:32)

   Ovidiu [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Datele erau, 8% cadere a PIB, necesatul masurii era urgent altfel riscam falimentul.
   • +1 (1 vot)    
    cum asa? (Miercuri, 19 august 2015, 8:11)

    Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui Ovidiu

    In campanie eram anuntati ca Romania a iesit din recesiune si erau petreceri campenesti fara numar. Anul de gratie 2009. Premier de succes boc si pres perfect base. Adica in 2010 s-a luat masura asta dupa ce s-au pastrat privilegii si salarii mari ca erau alegeri si boc a avut 8% deficit?

    Marirea tva cu 5pp a fost atat de fundamentata ca pana si base a recunoscut ca a fost o tampenie si sunt aceleasi incasari. Efectul cel mai grav a fost trecerea la negru pentu multe firma. La fel si cu forfetarul. O activitate o trimiti in zona gri prin masuri cretine de genul asta si o aduci greu de acolo.
    • 0 (2 voturi)    
     Comentariu sters de utilizator (Miercuri, 19 august 2015, 9:45)

     [anonim] i-a raspuns lui Nevermind

     • 0 (0 voturi)    
      wrong (Miercuri, 19 august 2015, 15:34)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui

      Numai daca erai imbecil sau rauvoitor nu stiai de ea in 2009 si actionai pe invers la nivelul lor. Cele mai informate persoane, ca sa parafrazez pe cineva. Cum imbecili nu erau, raman alegerile de castigat si o tara de pus pe butuci.

      tariceanu a umflat aparatul si base voia sa le umfle salariile. Si acum se castiga in instanta si se platesc salarii pe banda profesorilor care l-au avut "majorat". Cum zicea base? Nu exista vointa, nu bani.

      Tot 2009 a fost condus de base. si ca pres si ca premier. Ia vezi cine se lauda in campania 2009 cu marirea venitului social minim garantat pentru atarnatori? BASE

      E istorie recenta. Lumea uita...
  • +9 (19 voturi)    
   te trezesti vorbind, (Marţi, 18 august 2015, 12:12)

   anonim [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Ce legatura este intre cele doua masuri?
   -in 2010, taierea salariilor si impozitarea pensiilor mai mari de cit venitul minim garantat, au ajutat bugetul, praduit in 2008, de celebru motociclenu sustinut pe sob masa de alt celebru prostanac geoana, cel mai prost ambasador roman in America.
   -acum nulitatea absoluta a politicii Romanesti, taie taxele, in vederea alegerilor din 2016, fara o sustinere financiara la bugetul de stat,
   - logica: cind nu ai bani tai din plati si usurezi bugetul,
   viorele, viorele nu are bani la buget, reducind integral investitiile, dar taie tocmai din buget!!!
  • +2 (12 voturi)    
   pai atunci era etapa a doua (Marţi, 18 august 2015, 12:19)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Taxele scazusera, salariile se dublasera (2007-2008).
   Si adunind 32% din pib si cheltuind 40% (cam 8% a fist deficitul in 2009), au venit creditorii si-au zis ca daca mai vrem bani de finantat diferenta aia de 8%, tre sa taiem din cheltuieli.

   Asha ca mezetule, asta vei vedea peste 2-3 ani daca se aplica pachetul asta de dezmats national.
   • 0 (8 voturi)    
    Corect prietene! De aia au si ... (Marţi, 18 august 2015, 14:08)

    EU-74-RON [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

    ...marit pensiile la 1 aprilie si 1 octombrie in 2009. Din cauza crizei! Criza? Care criza? Base ne spunea: ,,Pot fi marite salariile profesorilor!(oct.-nov.2008) Nu avem nevoie de imprumut de la FMI! (ian .2009) Varful crizei a trecut! Criza v(a) ocoli(t) Romania! Nu vor fi taiate pensiile si salariile! Daca vom renunta la cota unica 16% si la TVA de 19%, ar trebui sa plecam acasa! (nov. 2009). ''
    N-a fost nici o criza! A! Ba da! Criza barbatului de varsta a treia...bleah...
    • 0 (4 voturi)    
     A, da (Marţi, 18 august 2015, 16:14)

     bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui EU-74-RON

     Si pensiile, si venitul minim garanat, si pensia minima obligatorie, si multe chestii din astea de dreapta. Ca de, veneau alegerile.

     Daca se luau masuri de taiere de cheltuieli in 2009, eofrtul era la jumatate. Da' cine sa se apuce de taiat salarii in prag de prezidentiale?

     Si asha, cu concediul ala fara plata cite 2 saptamini pe luna pe la final de 2009 era sa ne aduca un presedinte de nivelul prostanacului.

     Insa politica strutului, negarea evidentei, nu face decit sa umfle balonul cu probleme, umflind nota de plata.


     Da' macar atunci a fost criza mondiala. Acu vad ca vrem sa ne creem noi niste bule de supraconsum, ca sa avem cu ce ne lauda la alegeri, dupa care sa vina iar niste fraieri sa taie salariile.
     • +1 (1 vot)    
      :) (Miercuri, 19 august 2015, 8:13)

      Nevermind [utilizator] i-a raspuns lui bogdan1477

      Lumea uita sau gandeste cuochelari de cal. Bine insa ca unii ne mai amintim istoria recenta. Noi si cu google
  • +4 (14 voturi)    
   Inca o dovada (Marţi, 18 august 2015, 12:21)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Ca daca ai craniu nu inseamna ca ai si creier. Tocmai taierile din 2010 au prevenit intrarea in incapacitate de plata si spirala indatorarii. pericolele sunt si acum si daca nu gestionam corect ajungem in aceiasi situatie sau mai rau.
   • -3 (5 voturi)    
    Pdv. (Marţi, 18 august 2015, 13:09)

    Moneda [anonim] i-a raspuns lui Bogdan_100

    Depinde de unde vezi fenomenul . Daca stai intr-un scaun de bugetar , unde faci nu faci ceva , tot iei bani si daca mai ai si o ciuguleala , evident ca nu te intereseaza taxele . Ba dimpotriva , taxe mici , la o adica , pot inseamna salarii mai mici la bugetari .
  • 0 (4 voturi)    
   ? (Marţi, 18 august 2015, 12:42)

   Vasile [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   Comparati din pacate doua situatii care nu pot fi comparata!
  • +3 (5 voturi)    
   da, ti-au salvat ... (Marţi, 18 august 2015, 16:52)

   dana eugenia [anonim] i-a raspuns lui Mazeta

   ... your sore ass... EXACT prin aceste masuri ... pe care CINEVA (consilierii/specialistii lui isarescu si ai lui basescu) le-a studiat ... o, doamne, fara sa-ti ceara TIE parerea de doctor in economie! Blasfemie!

   daca nu erau astia doi (si specialistii din spatele lor), dadeai din buze ca grecii, acum ;)

   ce nu vezi tu la tv e REALITATEA cu hotelurile efectiv parasite din centrul atenei (la 3 min de mers pe jos de la faimosul parlament), cu 2 benzinarii active din 5 care figureaza pe harta gps-ului, cu tavernele transformate in bodegi

   ti le spun io, ca le-am vazut si in 2014 si in 2015.
  • 0 (10 voturi)    
   Istorie (Marţi, 18 august 2015, 17:07)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui Mazeta

   Pentru georgeii basisti care se screm din rasputeri sa rescrie istoria, adevarata cronologie si responsabilitate a faptelor:

   1. In 2008 pe vemea lui Tariceanu Romania a avut o crestere economica de 7,3% si un deficit bugetar de 4,8%. Destul de proast gestionata cresterea economica, probabil in contextul alegerilor. Reamintesc ca unii doreau cresterea cu 50% a salariilor profesorilor. Tariceanu are meritul de a fi mers doar cu 1,8% peste deficitul agreat in UE si nu cu mai mult. E greu sa guvernezi cu minoritate in Parlament si inconjurat de opozitia populista (PDL si PSD pe atunci).

   2. In 2009 Romania are o scadere economica de 6,9% (practic revine la PIB-ul din 2007). Tariceanu nu mai e la guvernare. In vederea alegerilor din 2009 guvernul Boc procedeaza la 5% crestere pensii, +5,5% crestere CAS si deturnarea unei rate FMI la bugetul de stat (fapt fara precedent). Elena Udrea se da cu calul si cu bugetul de 4Mld, Bica se da cu ANRP-ul si cu alte miliarde bune. Basescu viseaza iesirea din criza desi ne spune ca nu am intrat niciodata in ea iar Tariceanu l-a avertizat inca din 2008

   3. Odata reales, in 2010 Basescu isi da seama de „greaua mostenire“. Cu o tara in recesiune si cu haita PDL pusa pe furt (prime soliste Udrea si Bica dar nici cu Videanu si baietii destepti de la Hidroelectrica sau cu Berceanu si regii asfaltului + CNADNR nu mi-e rusine) nu exista decat solutia taierilor si a cresterii TVA. Justitia era prea ocupata cu politia politica iar haita PDL avea protectie.

   Concluzie: Isarescu nu a scos o vorba in toata aceasta perioada sau anterior la crearea bulei imobiliare / creditelor de consum. Basescu nu are nici un drept moral sa vorbeasca despre responsabilitate si echilibru dat fiind ca nu e nici o diferenta intre el si ceilalti politicieni.
 • +13 (23 voturi)    
  populism, lipsa de viziune si nerabdare (Marţi, 18 august 2015, 10:52)

  utopian [utilizator]

  ponta si al sau guvern nu se gandesc decat la anul electoral are urmeaza si cauta cu orice pret sa vrajeasca electoratul. Ponta, TE BALBAI PRECUM A FAVUT TARICEANU CU DUBLAREA SALARIILOR!! LASA POPULISMELE!!

  este revigorant sa vezi ca exista persoane care inteleg cu adevarat functionareaunei economii la nivel macro.

  si uite ca e bine ca isarescu e acolo de atat de mult timp. are astfel ocazia sagandeasca si sa actioneze coerent si corect pe termen lung.
  • +1 (9 voturi)    
   asa este (Marţi, 18 august 2015, 11:07)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui utopian

   "Economia românească a primit în ultimii doi ani o sui­tă de stimuli – TVA a coborât întâi la pâine, apoi la toate alimentele, CAS a fost redus, dobânzile au coborât masiv, finanţarea a devenit mult mai ieftină şi fluentă. Toate aces­te măsuri, făcute prin consultări pozitive, inclusiv cu par­tenerii noştri internaţionali, au efecte benefice. "
 • +6 (22 voturi)    
  Nu-mi vine sa cred (Marţi, 18 august 2015, 10:58)

  naica [utilizator]

  ca D-l Isarescu -i reproseaza tehnocratului ponta ca face erori impardanabile.Asa-i d-le guvernator daca i-ati cantat in struna pana mai ieri.Scroafa se urca -n copac si n=o mai poti da jos doar cu cateva mormaituri.Ponta nici acum nu intelege ce trebuie sa faca in materie de economie.
  • +1 (11 voturi)    
   bine zis... (Marţi, 18 august 2015, 11:12)

   lili [anonim] i-a raspuns lui naica

   Isarescu are o responsabiliatate in acest sens...
   • +1 (5 voturi)    
    ... (Marţi, 18 august 2015, 12:00)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui lili

    Isarescu nu are absolut nici o responsabilitate in acest sens.
    Vezi articolul 35 din legea 312/2004.

    Insa poate, ca persoana particulara, cu studii economice, sa traga niste semnale de alarma, daca asa crede el de cuviinta.
    ATENTIE!
    DOAR IN CALITATE DE ECONOMIST!
    Nu si de sef al BNR...
 • +4 (16 voturi)    
  ia zi-i tu Ponta ceva "adversarului" independentei (Marţi, 18 august 2015, 11:04)

  lili [anonim]

  Zi-i ceva Guvernatorului Isarescu, cel care "se impotriveste" dezvoltarii noastre economice independente !!

  "Victor Ponta face apel la români pentru a face „front comun” și vorbește, într-o postare pe Facebook, despre „adversarii independenţei noastre economice”, care sunt în stare de orice pentru a bloca măsurile.

  "Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic, votat de toate partidele, şi prin amplă consultare cu mediul de afaceri, dar toţi adversarii independenței noastre economice se opun măsurilor adoptate, spune premierul.
  O ştire care confirmă faptul că reducerea cotei standard de TVA la 19% prin noul Cod Fiscal va avea un efect pozitiv similar! Update – Codul Fiscal a fost adoptat prin consens politic (votat de toate partidele) şi prin cea mai amplă consultare cu mediul de afaceri (în special Coaliţia pentru Dezvoltarea României)! Cred că în acest moment toţi adversarii dezvoltării, prosperităţii şi independenţei noastre economice sunt în stare de orice ca să blocheze aplicarea măsurilor din Cod! Fac un apel la toţi românii de bună credinţă să facem front comun împotriva oricăror asemenea tentative evident împotriva interesului nostru ca ţară şi societate!"
  Victor Ponta"


  Zi-i tu, Ponta, zi-i lui Isarescu asta toate balivernele tale populiste de care suntem satui !
  • +3 (7 voturi)    
   Balcani (Marţi, 18 august 2015, 11:15)

   Ochii_pe_voi [utilizator] i-a raspuns lui lili

   Secursit, ofiteri acoperiti, plagiatori, demagogi, mafioti, neo comunisti, incompetenti. Romania e stat balcanic, nu?
 • -1 (15 voturi)    
  Pretentii (Marţi, 18 august 2015, 11:13)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Cand s-a jefuit BANCOREX de securisti, nu a protestat Isarescu. Nici cind au furat mafiotii rosii si au saracit tara. Acum s-a trezit. Tarziu....
  • +4 (10 voturi)    
   ce treaba are sula cu prefectura? (Marţi, 18 august 2015, 12:22)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   oare cind ne vom dezvata de naravul asta bolsevic de a contracara un argument rascolind rahatul din trecutul adresantului???

   Un om, n-are importanta cine, ca e Isarescu sau cersetorul din colt, a zis o chestie, care pentru orice om cu scaun la cap pare perfect logica. De ce nu poti comenta strict pe argumente si tre sa vii sa ne arunci in fata rahatul din trecutul respectivului ca si contra-argument?
  • -2 (4 voturi)    
   firesc (Marţi, 18 august 2015, 12:31)

   manoman [utilizator] i-a raspuns lui Ochii_pe_voi

   si el facea loby pentru vanzare de tara si jafuri
 • -1 (13 voturi)    
  Trebuie pensionat (Marţi, 18 august 2015, 11:19)

  deveselu [utilizator]

  Mitica Dragomir Mircea Sandu și alți dinozauri de genul lor au fost pensionați e nevoie de sânge tânăr.
  • +5 (9 voturi)    
   Aici e nevoie de creier (Marţi, 18 august 2015, 12:22)

   Bogdan_100 [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   Nu e fotbal.
   • +1 (1 vot)    
    si cum in ultima vreme... (Marţi, 18 august 2015, 18:08)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui Bogdan_100

    ...astia tineri au numai click and drag, nu mai ai cu cine sa schimbi o vorba inteleapta despre macroeconomie...
  • +4 (10 voturi)    
   Singe tinar... (Marţi, 18 august 2015, 12:24)

   bogdan1477 [utilizator] i-a raspuns lui deveselu

   E nevoie de multa minte, nu de singe tinar... Da' voi astia care nu pricepeti nimic niciodata, vreti doar schimbare, sperind ca astfel se va schimba si viata voastra de rahat (bineinteles fara ca voi sa faceti nici un efort).
 • +1 (3 voturi)    
  taxe (Marţi, 18 august 2015, 12:06)

  dan [anonim]

  o mare minciuna cu scaderea taxelor cu noul cod fiscal
  dimpotriva.
  cu noul cod fiscal incepand cu anul 2016 taxele si impozitele locale se vor dubla.
  la veniturile din cedarea bunurilor(chirie,arenda etc)
  pe langa 16 % si cass se va introduce si cas in total 31 %.
  daca ai 95 de ani si ai teren in arenda vei plati cas(asigurari sociale) adica poti sa-ti maresti pensia
 • +2 (16 voturi)    
  Si noi cind mai traim? (Marţi, 18 august 2015, 12:22)

  D-or [utilizator]

  La intrebarea asta sa raspunda Isarescu:

  Noi cind mai traim?

  Vorbesc de majoritatea populatiei, care traieste intr-un continuu deficit, care se zbate intr-o existenta sugrumata, nu de cei maxim 2% bogati -bogati plus inca vreo doua procente din asa-zisa "patura mijlocie", practic niste mercenari platiti, lasati sa se imbogateasca sau sustinuti direct tot de stat sa devina aparatori si zona -tampon pentru cei maxim 2%.

  Sunt lucruri pe care dl Isarescu si cei de calibrul sau nu au cum sa le inteleaga, desi le urez sa ajunga sa o faca, si anume ca fiecare leu redistribuit catre majoritate inseamna o gura de aer, inseamna viata. Iar viata nu se conserva, nu se amina, nu se repeta.
  Ce-i netrait, netrait ramine.
 • -1 (7 voturi)    
  aiurea (Marţi, 18 august 2015, 13:50)

  dark [anonim]

  isarionovici e doar o marioneta si un tradator al intereselor romanesti ... unde este aurul din din banca tovarase isarionovici !? si mai sint .....
  • +3 (3 voturi)    
   huh (Marţi, 18 august 2015, 14:39)

   transpenibilus [utilizator] i-a raspuns lui dark

   Pentru un filorus coleg cu mazeta ai destul de mult tupeu sa in trebi de aur. De tezaur ati uitat, tovarasheilor?
 • 0 (4 voturi)    
  Tractir? (Marţi, 18 august 2015, 14:26)

  The Real Sasha [utilizator]

  "Guvernatorul BNR a dezvăluit marţi că firma unde este acţionar majoritar a plătit, într-un trimestru, trei miliarde de lei vechi (echivalentul a 300.000 de lei noi) drept impozit pe profit şi şi-a arătat nemulţumirea faţă de fiscalitatea excesivă din România. El nu a menţionat dacă se referă la un trimestru din 2014 sau din alt an."
  "Firma are viaţa ei. Eu sunt numai acţionar principal. (...) Într-un trimestru am plătit trei miliarde de lei vechi (300.000 de lei noi n.n.) către stat. Mi se pare prea mult. Nici chiar aşa. (...) Când mi-a spus că trebuie să plătească firma impozit pe profit i-am trântit telefonul în nas contabilului", a comentat Isărescu, care a afirmat că îşi menţine părerea că în România este greu să faci afaceri, dar "s-ar putea să fiu subiectiv". Afirmaţia a fost făcută marţi, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la BNR." Gandul.
  Hai sictir!
  • -2 (2 voturi)    
   Isarescu (Marţi, 18 august 2015, 14:51)

   Marcel R [anonim] i-a raspuns lui The Real Sasha

   Guvernatorul nu e in incompatibilitate cu firma lui ?!
   Ma gandesc ca poate din cauza firmei n-a avut timp suficient sa se dedice problemelor macro dupa 2010.
  • 0 (2 voturi)    
   Daca e doar profit... (Marţi, 18 august 2015, 18:19)

   Gigi Kent [utilizator] i-a raspuns lui The Real Sasha

   Daca Mr. Mason Governor a platit 300.000 Ron impozit pe profit inseamna ca a avut un profit de 1.875.000 Ron. Il invit sa-si ia talpasita intr-o tara din vest unde poate plateste 40% impozit pe profit, adica 750.000 Ron (mai mult decat dublu) si poate e mai fericit.
 • +1 (5 voturi)    
  Cod Fiscal (Marţi, 18 august 2015, 14:45)

  Radulescu Marcel [anonim]

  Reprosul meu este ca BNR, prin dl. Isarescu, tresare prin somn si se sperie ....
  Am multe reprosuri fata de BNR din 2010 incoace....
 • +4 (4 voturi)    
  ... (Marţi, 18 august 2015, 15:40)

  Sarmis [utilizator]

  Pentru cei care se asteapta ca reducerea TVA sa aduca ieftiniri de produse... Sunteti naivi, banii respectivi vor ramane la dispozitia firmelor, eventuala ieftinire va fi ridicola (ca doar lumea s-a obisnuit cu pretul).

  Pentru cei care viseaza ca facturile de utilitati vor fi mai mici....Contractele le aveti la valoarea fara TVA?

  Pentru bugetarii care cred ca li se va mari salariul cu 70% ca masura complementara la adoptarea codului. Si profesorii au crezut asta in 2008, intrebati-i ce s-a intamplat.
 • +1 (1 vot)    
  cat zgomot pe HN.... (Marţi, 18 august 2015, 19:00)

  ..13 [utilizator]

  Din punctul meu de vedere Isarescu are dreptate.

  Oamenii nu pot intelege acum cum si despre ce este vorba cand se vorbeste in cifre mici - de 1 digit.

  Odata ce economia a ajuns pe un anumit taram - inca putin si puteam sa ajungem cu bine la mal - bum- bum apar cohorte de oameni care sa spuna ca relaxarea fiscala este buna.

  Da, relaxarea fiscala este buna atunci cand:
  1. gradul de colectare este constant si suficient
  2. sunt bani suficienti pentru scoala, spitale, armata si cercetare&dezvoltare.

  Niciodata nu au fost bani suficienti pentru a avea procentele necesare pentru educatie, sanatate si cercetare asa cum ele sunt stabilite prin legea fundamentala a finantelor. De ce??? Pentru ca nu sunt suficienti bani la buget.

  Pensiile nu se pot asigura - sunt necesare transferuri - oare de ce???

  Nu au fost platite aeronavele noi care ar trebui sa ne protejeze de potentialii agresori.Oare de ce???

  Nu avem suficienta infrastructura rutiera si feroviara in RO.

  Oameni buni de ce toate acestea???
  Oameni buni de ce acum???

  Sau poate ca nu sunt cele mai bune intentii animatii unii si de aceea intrebarile mele se vor duce in neant.

  Regret ca o propunere mai veche de a mea nu a fost luata in considerare la aceea vreme - era vorba exact despre durerea Guvernatorului - sa discutam si mai ales sa dezbatem despre economia de piata cu economisti si juristi alaturi de larg public.Ca sa zic asa am dovada, desi nu imi foloseste...

  Regret si atat.

  Regret ca o initiativa veche de creditate pentru micile afaceri nu se poate extinde - deci a existat si a functionat cu excelente rezultate.

  Regret si atat.

  Viata poate sa fie mai frumoasa si mai buna in afara RO. Va pup si va doresc numai bine!
 • 0 (0 voturi)    
  desfiintarea taxelor.E nevoie de o taxa unica (Marţi, 18 august 2015, 23:18)

  Justitiar [anonim]

  Ce-i mult strica! Drept dovada este guvernarea BNR care nu prea a folosit romanilor. Ai fost prim ministru, ai confiscat valuta romanilor, ai permis umilirea natiei noastre de catre orice bancher . Ajunge! Dute acasa domle.
  La ce bani esti platit si ce averi ai adunat fara sa lucesti iti vine usor sa pltesti taxe si impozitele actuale. Dar oare ce am platit timp de 40 de ani ,taxe si impozite unde se reintorc si cand acesti bani pentru mine. Mentionez....nu am beneficiat de nici o zi de spitalizare, nici un concediu medical,nici de ;omaj si nici de vre o gratuitate conferita revolutionarilor de drept. Cu ce tupeu iti permiti Mugur Isarescu sa critici dreptul la a trai mai usor Nu MAI BINE?
 • +1 (1 vot)    
  Basistul Mugur Isarescu! (Miercuri, 19 august 2015, 7:25)

  hotnewsfil [utilizator]

  Categoric, dupa cum vorbeste (conceptiile sale referitoare a stabilizarea si sustenabilitatea macroeconomica a tarii), Mugur Isarescu este un 'basist' iresponsabil si incompetent. Ambii, Basescu si Isarescu sunt 'cei mai mari dusmani ai Romaniei' (din arsenalul de acuzatii folosite de ///  Victor Viorel, sustinatorul baronuilor borfasi care il tin proptit in fruntea guvernului ca sa ii apere de DNA si de judecatori).
 • 0 (0 voturi)    
  Vorbe Goale (Miercuri, 19 august 2015, 8:43)

  cristian [anonim]

  Dl. Guvernator vorbeste cu substrat economic, dar sa nu uite ca pana la urma in acesti 25 de ani , cand a mai fost si prim ministru parca , nu a facut nimic in ceea ce priveste reformele strucuturale. Asadar vorbe goale. Pai sa vedem ce inseamna o reforma structurala , asa pe scurt : dimensionarea realista a cheltuielilor bugetare , adica un numar de bugetari mult mai mic si cu salarii PLAFONATE ! In momentul de fata s-a ajuns ca un bugetar castiga mult mai bine decat un lucrator in privat cea ce este anormal....Dupa ce dimuezi atat numarul bugetarilor cat si pe cel al cheltuielilor cu sustinerea acestora, cheltuieli care nu se regasesc in serviciile sociale fie d eloc fie la un nivel foarte scazut calitativ si profesional trebuie sa iei la rand cheltuielile publice ! Aici e mult de discutat , dar lucrul e simplu trebue EFICIENTA , iar cel care ii cheltuie fara eficienta sa plateasca si trebuie eliminat FURTUL ! Dupa ce o minte luminata, dar deocamdata nu este cazul pentru cei care au fost pana acum in 25 de ani si au dovedit neputinta si limitele, va realiza aceste optimizari de costuri, reforme structurale cum zice Dl. ISARESCU , va trebuit modificat sistemul de taxare ! Modificarea sistmului de taxare este un MUST care trebuie realizat cu prioritate pentru ca este un sistem nu numai abuziv si pe alocuri profund nelegal si lipsit de etica , dar este un sistem INEFICIENT ! Si aici ar trebuit ca Dl. Guvernator sa constate un lucru foarte simplu,,,,,indiferent ca taxele se maresc sau scad ...colectarea ramane in jurul a 32% ! Concluzia sa o exprime dansul ...public desigur ca sa ne luminam si noi. Astfel taxarea muncii ..trebuie eliminata pentru ca sitemul actual este nelegal atat prin forma de instituire cat si prin utilizarea sumelor incasate si forma sub care se incaseaza ! TVA -ul trebuie redus la medicamente si alimentele de baza si mentinuta cota actuala la bauturi , tigari si produse de lux ,. Trebuie o cota unica sa zicem de un maxim 16 % la celelalte capitol
 • 0 (0 voturi)    
  continuare (Miercuri, 19 august 2015, 8:52)

  cristian [anonim]

  Trebuie dezvoltat sectorul de servicii, agricultura si turismul unde tva ar trebui sa fie intr o cota redusa de maxim 6% dar dupa ce atingi un anumit plafon al cifrei de afaceri . Cu privire la tva si impozitul pe profit trebuie renuntat la impunerea virtuala practicata in prezent , respectiv pe venituri facturate si nu incasate...este un non sens, trebuie renuntat la platile la termen...cine vrea sa cumpere...cumpara daca are bani , daca nu sa faca credit la banca ...ma refer la firme .....contractul trebuie sa fie titlu executoriu ...fara alte procese samd ...In fine sunt enorm de multe aspecte care trebie reglementate...si pe care in 25 de ani nici unul dintre marii specialisti care s-au implicat in sectorul public de conducere a tarii nu a facut o .....pentru ca nu sunt in stare si sunt limitati in gandire ....Pe scurt problematica marii sau micsorarii taxelor este una falsa ....pentru ca efectul este apropae acelasi ....gradul de colectare nu depaseste 32% si atunci in mod logic ...se impune schimbarea sistemului fiscale si a gandirii economice....Intr o altfel de ipostaza ne asteapta un singur lucru ...COLAPSUL ....generat de faptul ca sistemul privat creator de plus valoare este sufocat...si nu mai poate duce ....
  E bine ca toata lumea se ocupa de bugetari ....sunt curios cine si cand se va ocupa serios si constant de sistemul privat .....
 • 0 (0 voturi)    
  La pensie cu ei! (Miercuri, 19 august 2015, 9:56)

  Mediteranean [utilizator]

  Adrian Vasilescu consilierul lui Mugur Isărescu are peste 79 de ani. De ce nu iese la pensie?
  Probabil pentru că are un salariu bun, muncă ușoară, la birou, aer condiționat, laptop, telefon mobil cu convorbiri incluse, mașină de serviciu poate, decontarea unor anumite cheltuieli.

  Mugur Isărescu însuși are peste 66 de ani. Am văzut în comentariile de mai sus că :
  ...... Mr. Mason Governor a platit 300.000 Ron impozit pe profit inseamna ca a avut un profit de 1.875.000 Ron ....
  Așadar numai din firma aceasta dl. Isărescu ar avea un venit de vreo 350.000 de euro pe an.
  Plus pensia pe care ar lua-o, și care nu ar fi mică deloc!

  Românii nu pot avea taxe și impozite mai mici pentru că trebuie încasate sume mari la bugetul de stat pentru a fi plătiți acești șmecheri.

  În locul acestor doi ar putea fi angajați alți oameni care acum sunt șomeri. Sigur, nu direct pe posturile acestea, dar ar putea fi promovați oameni din eșalonul imediat următor, și tot așa, până când la nivelul cel mai de jos s-ar elibera niște locuri și ar fi angajați la nivel entry-level doi oameni noi.Adrian Vasilescu consilierul lui Mugur Isărescu are peste 79 de ani. De ce nu iese la pensie?
 • 0 (0 voturi)    
  si excedentul? (Joi, 20 august 2015, 10:35)

  anau [anonim]

  Anul trecut a fost excedent bugetar. Daca politicienii nostri nu sunt in stare sa-i investeasca, ce-ati vrea sa faca cu ei? Sa-i fure? mai bine sa crească salariile la categoriile de bugetari vulnerabile. Dar frumos ar fi fost sa nu înceapă cu ei, si dupa aia sa zica, gata, s-a terminat cu banii. Ca bugetul tarii nu e totusi contul lor personal.
 • +1 (1 vot)    
  Genii financiare (Joi, 20 august 2015, 18:40)

  Cornel F. [anonim]

  Exista un singur adevar : de 25 de ani,Romania ocupa ultimul loc in Europa si la capitolele nivel de trai si putere de cumparare ! Ce politicieni,ce mari finantisti,ce mari specialisti avem ???


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by