
E drept, SUA e la mare distanta de urmatoarea clasata, ea fiind lider dupa patru criterii: economic, militar, tehnologic, și cel al afacerilor externe. Data fiind distanta mare dintre SUA si urmatoarele clasate, americanii par sa ramana in fruntea listei inca o buna bucata de timp.
Marea Britanie: Regatul Unit a fost mult timp o superputere mondială, controland demult prin coloniile sale, aproape un sfert din supratfata terestra a planetei. Plasata în randul primelor șapte economii ale lumii dupa marimea Produsului Intern Brut, Marea Britanie continuă să exercite o influență prin poziția sa de lider al Commonwealth. Marea Britanie este, de asemenea, al șaselea stat dupa marimea cheltuielilor militare.
Germania: este cunoscuta pentru economia puternica (a patra din lume), dar si prin domeniul tehnologic si inovatie. Statul german are, de asemenea, o prezență militară puternică, fiind, alaturi de China, cei mai mari exportatori mondiali.
China: Cel mai populata tara, asta o stie oricine. China continuă să isi extindă sfera de influență la nivel mondial, dublandu-si puterea economică și militară. Deși are zone in care se afla mult sub SUA (securitatea energetică, tehnologică, afaceri externe), sunt analisti care estimeaza ca in jurul anilor 2030 ar putea deveni lider mondial. .
Franța: Națiune cu un standard ridicat al vietii, implicata puternic în probleme internaționale. Deși, Franța se afla pe locul destul de scăzută în domeniul securității energetice, poziția sa în calitate de membru permanent al Consiliului de Securitate al ONU ii îmbunătățește poziția în diplomațiia mondiala.
Rusia: Cea mai mare țară din lume ca mărime, Rusia ocupă locul al doilea în lume în privinta capacitatatii militare. Resursele sale vaste de energie, ii permit sa exercite o consistenta influență internațională.
Japonia: economie puternică Japonia ocupă locul al patrulea la nivel mondial, ajutata de industria auto, precum și de sectoru tehnologiei inalte. Japonia aloca al cincilea buget ca marime cheltuielilor militare si de aparare, in ciuda pozitiei sale neutre cu privire la declaratiile de razboi. Desi este un stat mic ca suprafata, ea are a 11-a cea mai numeroasa populatie la nivel mondial.
Olanda:Al doilea cel mai mare exportator mondial de produse alimentare și agricole, după Statele Unite. Țara are o economie puternică și este a șasea-cea mai mare economie din Uniunea Europeană. O economie bazată puternic pe fortele libere ale ppietei, are al 17-lea indice al libertatii din 177 de țări.
Canada: O națiune în general neutră, Canada este a doua cea mai mare țară din lume, după Rusia. Are legături comerciale si culturale strânse cu Statele Unite. Bogăția de resurse naturale și de standardele ridicate ale vietii ii confera o pozitie puternica si in privinta influentei globale. Canada are al 11-lea PIB ca marime din lume.
Italia: o putere regională importantă, Italia a jucat un rol major în afacerile europene și mondiale diplomatice, culturale și militare. Italia este a treia cea mai mare economie din zona euro.
Citeste in atasament Raportul Global Presence 2015 integral
Unul din lucrurile ce m-au mirat cand am vizitat tara a fost maturitatea cu care isi cresc copii si pe care acestia si-o atribuie de la varste mici. (lucru observat si la danezi)
Legat de top-ul din articol, nu sunt multe de zis, clar ca suntem in partea inferioara, deja ne-am obisnuit sa fim comparati cu bulgarii, tari ca Ungaria, Cehia, Grecia sunt inca departe.
O corectie as face totusi: nu prea inteleg cum am ajuns sa fim deasupra Israelului. Au printre cele mai puternice sisteme de aparare militara din lume, cercetare de top, iar de influenta in geopolitica nu cred ca are sens sa mai vorbim...
Mai departe, vezi unde sunt Africa de Sud si India, Australia sau Canada, si alte exemple, mai cauta si singur. Ce lectii vrei sa le dai tu, ca european, fostelor colonii??!!
Amice, umbli cu nasul pe sus degeaba. Ca european, nu esti mai dezvoltat decat fostele colonii. Te imbeti cu apa rece. Competitia culturala nu tine cont de ce-ai invatat tu de la profesorii tai comunisti. Scoate capul pe internet macar si priveste lumea fara prejudecati.
Exemplele date de tine ... SUA, Australia, Canada au fost tehnic colonii, dar practic au decimat populatia bastinasa. Vrei sa zici ca nativii americani o duc mai bine acum decat inainte de venirea europenilor? O intorci ca la Ploiesti...
Brazilia o duce bine, normal, fiindca e mare si are multe resurse. Si Portugalia a dus-o bine cat a avut colonii, fiindca avea de unde suge.
Nu stiu din ce carti ai invatat istorie, dar eu am invatat calatorind prin lume si folosindu-mi creierul.
Dar tu in 2015 traiesti drama istorica a epocii coloniale??!! Esti tacanit. Tu esti tacanit si nu bastinasul acela care apreciaza de la distanta superioritatea unei culturi fata de alta. Treaba lui, dar ce legatura are parerea lui despre superioritatea cailor ferate olandeze, construite in urma cu sute de ani, ce legatura vezi tu cu nostalgia noastra comunista?! Care-i asemanarea??!! Cred ca ar putea cineva sa-ti explice pana maine. Esti tacanit. Nimeni nu mai regreta demult epoca coloniala. Toti au murit.
Iar ceea ce te face efectiv sa ramai fara replica, este sistemul de autostrazi, modul de executie al acestora (spatiu de protectie de pe zona centrala are latimi de 10 - 15 m!!)!
Este modelul pe care l-as urma negresit daca as fi la putere.
Ba mai mult, as da grtuit fermierilor olandezi doritori, terenuri gratuite pentru a-si desfasura activitatea!
Cu infractorii respectati de prostime cum mai merge pe la noi
Cu catedrala mantuirii neamului cum mai merge pe la noi, sau cu parintele bonca (cum ii zic eu lu boca cel cu minunile)