Prin Ordin al presedintelui ANAF, conditiile in care inceteaza valabilitatea regimului derogatoriu, cel care permite firmelor sa nu mai depuna declaratii fiscale in perioada in care au activitatea suspendata, au fost modificate. Ca noutate absoluta a acestui ordin, daca o schimbare a legislatiei introduce obligatia depunerii vreunei declaratii pentru o taxa datorata catre buget, regimul derogatoriu inceteaza din luna respectiva. Un contribuabil poate fi scutit la depunerea unor declaratii fiscale pentru o perioada de la 12 luni la 3 ani.

HotNews.roFoto: Hotnews

Regimul de declarare derogatoriu isi inceteaza valabilitatea in urmatoarele cazuri:

a) la data aprobata pentru incetarea acestui regim, data aprobata initial de catre autoritatea fiscala, cand contribuabilul a justificat posibilitatea aplicarii acestui regim derogatoriu;

b) incepand cu luna in care nu mai este indeplinita conditia ce a condus la existenta regimului derogatoriu, situatie ce va fi detaliata pe parcursul materialului;

c) incepand cu luna in care sunt instituite prin lege noi obligatii declarative, pentru impozite, taxe si contributii datorate la buget.

Aceasta este noutatea absoluta a actului normativ, respectiv daca o modificare a legii aduce dupa sine si obligatia depunerii vreunei declaratii pentru o taxa datorata catre buget, incepand cu aceasta luna, inceteaza regimul derogatoriu.

In ce conditii cumulative se poate acorda regimul derogatoriu?

Pentru a beneficia de regimul de declarare derogatoriu, inclusiv pe perioada acestui regim, contribuabilii trebuie sa indeplineasca, cumulativ, urmatoarele conditii:

a) sa nu desfasoare niciun fel de activitate;

b) sa nu obtina venituri din exploatare, venituri financiare, venituri extraordinare si/sau alte elemente similare veniturilor;

c) sa nu dispuna de personal angajat si sa nu plateasca venituri cu regim de retinere la sursa a impozitului;

d) sa figureze, in evidenta fiscala, cu toate obligatiile declarative si de plata indeplinite;

e) sa nu aiba in curs de solutionare un decont cu sume negative de TVA cu optiune de rambursare sau o cerere de restituire a impozitelor, taxelor si contributiilor;

f) sa nu faca obiectul unei actiuni de inspectie fiscala, in curs de derulare;

g) sa nu fie inscrisi in lista contribuabililor declarati inactivi;

h) in cazul contribuabililor, persoane juridice, inactivitatea temporara sa fie inscrisa in registrul comertului, pentru perioada prevazuta de lege de 1-3 ani.

Contribuabilul ce se afla in aceste situatii are dreptul sa solicite regimul derogatoriu, iar solutionarea cererii acestuia se face in termen de 30 de zile de la depunerea acesteia, cu conditia depunerii unui dosar complet justificativ.

Pentru ce declaratii se poate obtine regimul derogatoriu?

Sunt supuse regimului de declarare derogatoriu urmatoarele declaratii fiscale:

a) formularul 100 ᅡDeclaratie privind obligatiile de plata la bugetul de statᅡ, cod 14.13.01.99/bs;

b) formularul 101 ᅡDeclaratie privind impozitul pe profitᅡ, cod 14.13.01.04;

c) formularul 112 ᅡDeclaratie privind obligatiile de plata a contributiilor sociale, impozitului pe venit ᅡ, cod 14.13.01.01/d.u;

d) formularul 104 ᅡDeclaratie privind distribuirea intre asociati a veniturilor si cheltuielilorᅡ, cod 14.13.01.01/dv;

e) formularul 120 ᅡDecont privind accizeleᅡ, cod 14.13.01.03;

f) formularul 130 ᅡDecont privind impozitul la titeiul din productia internaᅡ, cod 14.13.01.05;

g) formularul 300 ᅡDecont de taxa pe valoarea adaugataᅡ, cod 14.13.01.02.

Un exemplu de aplicare si incetare a regimului derogatoriu:

Societatea ABC SRL este inregistrata in scopuri de TVA si isi suspenda activitatea de la Registrul comertului in data de 31 august 2015, indeplinind toate conditiile de a beneficia de regimul derogatoriu. Durata de suspendare a activitatii este estimata de societate la perioada de 3 ani. Incepand cu data de 01 septembrie 2015, poate solicita aplicarea regimului derogatoriu de la obligatia depunerii declaratiilor fiscale.

In data de 10 ianuarie 2016, societatea vinde cateva active din patrimoniul societatii, pentru care are obligatia platii TVA si ulterior a impozitului pe profit. In acest caz, regimul derogatoriu inceteaza, iar societatea are obligatia depunerii declaratiilor fiscale chiar aferente lunii ianuarie 2016.

Foarte important: existenta regimului derogatoriu al declaratiilor nu scuteste societatea de depunerea situatiilor financiare anuale.

OpANAF nr. 2108/2015 se adreseaza practicienilor in insolventa ce doresc sa participe la procedurile lichidative organizate de ANAF.

Cadrul normativ cu caracter general ce enumera obligatiile pe care trebuie sa le indeplineasca un practician in insolventa pentru a participa la proceduri lichidative organizate de ANAF este dat de OpANAF nr. 1451/2005, cu modificari ulterioare.

Aceasta procedura este modificata punctual prin ordinul analizat astazi, astfel:

1) poate participa la procedura un practician in insolventa ce are inscris in cazier diverse fapte, dar pentru care acesta justifica ca nu ii sunt imputabile;

2) ofertele ce nu au indeplinit minim 30 de puncte sunt respinse;

3) la justificarea personalului detinut de practicianul in insolventa afectat procedurii lichidative, se necesita depunerea unei declaratii cu numarul de personal disponibil.

Anexa acestei declaratii trebuie sa prezinte dovada incheierii contractelor cu aceste persoane, pentru fiecare in parte, in functie de modul de colaborare, cum ar fi contract de munca, contract de prestarii servicii etc. Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta.