Libocor, BRD: Toata lumea cauta solutii fiabile pe termen scurt. Profituri maxime, costuri minime si toate acestea pe termen scurt
Romania, mai spune Libocor, trebuie sa se mentina nu doar ca echilibru intern ci si ca grad de corelare cu mediul extern (evident in sensul pastrarii echilibrului). Se pare insa ca si Romania se grabeste sa rezolve repede probleme care necesita timp, crede economistul sef.
"Se pare ca productia, competitivitatea si productivitatea sunt privite ca fiind consecinte ale cresterii salariilor (si nu invers cum este firesc dupa manual) sau ca reducerea brusca a taxelor (masura care poate fi implementata mai chibzuit si gradual) este solutia miraculoasa pentru cresterea economica si convergenta reala", mai arata Libocor.
Ei bine, adauga acesta, la modul general, lucrurile stau putin altfel. "Relaxarea fiscala si cresterile salariale nu vor genera resurse suplimentare nici pentru dezvoltarea infrastructurii nici pentru dezvoltarea sistemului sanitar sau de invatamant. Colectarea mai buna a veniturilor bugetare, da. Pe de alta perte, austeritatea bugetara nu este, la randul ei, o solutie fiabila pe termen lung (este greu de capitalizat si genereaza tensiuni sociale) precum nici jocurile si painea aruncata in tribunele arenei nu au rezolvat problemele Romei. Astfel ca, in conditiile in care tensiunile globale reapar, este cu atat mai intelept pentru Romania sa fie prudenta indiferent de culoarea politica a factorilor de decizie", crede economistul citat.
Economiile sunt deschise si corelate precum si pietele dar se pot contracta, pot deveni nefuctionale iar cand in discutie intervine caracteristica transnatioanla a acestora, lucrurile pot lua o turnura nedorita.
Fondurile financiare migreaza in cautarea unor randamente mai bune, preturile fluctueaza impotriva rationamentelor economice generand costuri si instabilitate." Prin urmare, este momentul pentru a ne asuma riscuri suplimentare ? In opinia mea, nu este momentul", conchide Libocor.

Cu excepția a două județe, în România un adult din patru e pensionar. Campioana e Hunedoara, unde aproape jumătate din adulți sunt pensionari
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
K2 - Povestea ”muntelui sălbatic” - Tragedii și victorii pe un monument fantastic din piatră, zăpadă și gheață
Adele, The Cure, Drake și alții. Ce albume așteptăm odată cu revenirea industriei muzicale în 2021
INTERVIU Cum ne ferim de conspirațiile pe seama vaccinului anti-COVID: Fiecare reacție adversă cunoscută până acum e exagerată de conspiraționiști. Ți se dă de înțeles că vei păți cu certitudine acel lucru
VIDEO Vlog-ul lui Cristian Presură: Cum combat experții în Sănătate principalele temeri legate de vaccinul anti-Covid
Si la ce comisioane percepe BRD ... numai banca echilibrata nu pare... apropo de teoria chibritului cu creditele care sunt "parghia pentru dezvoltarea bancara" - BRD traieste din comisioane NU din credite...
Cine te-a invatat bla bla-ul care l-ai scris? Cumva baiatu' lu' Hrebenciuc in perioada in care era mare lector la ASE?
Total de acord...dar o singura problema..cand faci performanta 5, 10, 15, 20, 25 de ani si toata perioada cat ai facut performanta esti rasplatit cu multa carnita in gurita, parca degeaba vii matale si zici chestia asta :)