"China pierde competitivitate comerciala si viteza la capitolul crestere economica. Grecia a gasit o solutie de compromis pentru problema datoriei si default-ului economic dar repune pe masa o problema solutionata „de jure” la inceputul acestui an: actul de Guvernare si orientarea. Alegerile anticipate ridica noi semne de intrebare asupra situatiei Greciei. Se pare ca toata lumea cauta solutii fiabile pe termen scurt. Profituri maxime, costuri minime si toate acestea pe termen scurt. Chiar daca se stie ca nu este sustenabil, se ignora si se insista pe “repede inainte”", explica pentru HotNews.ro economistul sef al BRD, Florian Libocor.

Florian Libocor, BRD-GSGFoto: Agerpres

Romania, mai spune Libocor, trebuie sa se mentina nu doar ca echilibru intern ci si ca grad de corelare cu mediul extern (evident in sensul pastrarii echilibrului). Se pare insa ca si Romania se grabeste sa rezolve repede probleme care necesita timp, crede economistul sef.

"Se pare ca productia, competitivitatea si productivitatea sunt privite ca fiind consecinte ale cresterii salariilor (si nu invers cum este firesc dupa manual) sau ca reducerea brusca a taxelor (masura care poate fi implementata mai chibzuit si gradual) este solutia miraculoasa pentru cresterea economica si convergenta reala", mai arata Libocor.

Ei bine, adauga acesta, la modul general, lucrurile stau putin altfel. "Relaxarea fiscala si cresterile salariale nu vor genera resurse suplimentare nici pentru dezvoltarea infrastructurii nici pentru dezvoltarea sistemului sanitar sau de invatamant. Colectarea mai buna a veniturilor bugetare, da. Pe de alta perte, austeritatea bugetara nu este, la randul ei, o solutie fiabila pe termen lung (este greu de capitalizat si genereaza tensiuni sociale) precum nici jocurile si painea aruncata in tribunele arenei nu au rezolvat problemele Romei. Astfel ca, in conditiile in care tensiunile globale reapar, este cu atat mai intelept pentru Romania sa fie prudenta indiferent de culoarea politica a factorilor de decizie", crede economistul citat.

Economiile sunt deschise si corelate precum si pietele dar se pot contracta, pot deveni nefuctionale iar cand in discutie intervine caracteristica transnatioanla a acestora, lucrurile pot lua o turnura nedorita.

Fondurile financiare migreaza in cautarea unor randamente mai bune, preturile fluctueaza impotriva rationamentelor economice generand costuri si instabilitate." Prin urmare, este momentul pentru a ne asuma riscuri suplimentare ? In opinia mea, nu este momentul", conchide Libocor.