Lucian Croitoru: De ce cad pietele?
"Si la noi se poate produce o asemenea bula, pentru ca si noi avem o crestere economica peste rata dobanzii. Poate fi o bula pe piata valutara, imobiliara sau in general pe un activ. In China , bula s-a produs in domeniul constructiilor. Acum cateva zile, vazand asta, China a decis sa schimbe mecanismul de stabilire a ratei de schimb, depreciind yuanul. Asta in incercarea de a stimula componenta externa a cererii. Practic, s-a mers pe stimularea ambelor componente- atat cea interna si cea externa. Acest lucru insa trebuie privit in intreg ansamblul, in ecuatie cu celelalte economii- europeana si americana. Daca SUA creste in septembrie dobanda, asta va deprecia si mai tare yuanu si a yenului japonez", mai spune Croitoru.
Va mai dura, ca orice chestiune care are asociata panica si se bazeaza pe sentimente. Durata depinde de credibilitatea guvernului chinez de a stapani situatia. Efecte asupra economiei romanesti nu vor fi. Poate mici variatii pe curs. Oricum, mai mici decat in Ungaria si Polonia. Problemele de acolo vor dura pentru ca ele nu sunt rezolvate. Surplusul extern e enorm si singura sansa e sa mareasca acest surplus care le va reduce si mai mult ratele dobanzilor, ceea ce va incuraja tendintele speculative. Daca cresterea economica din Romania va fi de circa 4% iar rata naturala a dobanzii sta in jurul a 1%, riscam si noi o bula speculativa!", mai avertizeaza consilierul Guvernatorului BNR.
Citeste si Euro, dolarul, yenul si yuanul

Cum se apără ANRE și cum fuge de responsabilitate în scandalul liberalizării pieței energiei: Consumatorii au fost informați, iar obligarea furnizorilor să vândă la preț mic este ilegală
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
VIDEO Gheorghiță: Începând cu 28 ianuarie se reprogramează cu 10 zile toate persoanele din categoria personalului esențial pentru doza 1, pentru a nu afecta rapelul și vaccinarea celor peste 65 de ani și a bolnavilor cronici
Parenting pe timp de pandemie - cum au supraviețuit părinții lunilor de școală online
Multumesc.
Chiar si rezumandu-ne la ce a fost, e de mare ajutor sa intelegem exact ce s-a intamplat, altfel vom lua decizii gresite si pe viitor.
Oricum, nu cred ca cineva de la BNR s-a pretins vreodata guru. Sunt convins ca oamenii de acolo isi cunosc foarte bine limitarile.
Bazata pe realitate ?, aici bati campii
Unde vezi tu realitate in economia chineza cand se intervine brutal in economie pentru a da iluzia cresterii la cer
Dintre tarile mentionate in Fig. 2, doar China nu a avut nevoie sa treaca la relaxari cantitative, dar si ea a relaxat foarte mult politica monetara pentru a stimula investitiile
Daca relaxarea politicilor monetare in aceste tari va rezulta sau nu in viitor in cresterea dezechilibrelor externe ale tarilor mentionate depinde de conditiile concrete din fiecare economie privind cele doua componente ale cererii: cea interna si cea externa.
Atat timp cat conditiile concrete nu vor permite ca relaxarea politicilor monetare sa stimuleze cererea interna in tarile cu exces de economisiri (surplus de cont curent), ci doar sa duca la deprecierea monedei, dezechilibrele externe vor creste.
Recent, intr-un articol publicat in Financial Times, Martin Wolf (2015) a aratat ca acesta ar putea fi cazul in perioada urmatoare.
Deci au fost anticipate problemele si discutate.
Sursele sunt la 2 click-uri de Dvs.
Surse
1. Wolf, Martin (2015), "Unbalanced hopes for the world economy: it is futile to ignore the reality that we have an integrated global system", Financial Times, February 17.
2.http://www.hotnews.ro/stiri-opinii-19559335-analiza-euro-dolarul-yenul-yuanul.htm
In plus, cum iti imaginezi tu ca ar funtiona o lume fara bani? Nu de alta, dar omenirea a mai trecut prin stadiul asta si a fost atat de bine, ca s-au vazut nevoiti sa-l inventeze, sa nu mai trebuie sa se care cu sacul de grau la piata sa ia o amfora de ulei.
Da Chian si-a organizat ca o mare tara ce este o piata de capital - dar este oare suficient???
Thatcher spunea in 1977 ca sunt 2 sisteme paralele si ca nu putem compara un sistem economic din comunism/socialism cu unul capitalism pentru ca in primul caz nu avem libertate, poate nu avem o piata, as spune ca nici nu exista o piata functionala.
China are un capitalism de cumetrie cum ar vrea sa aiba Primul Mincinos...
Inteleg ca daca ne uitam la ce se intampla in China inteleg ca si de ce de acolo poate sa vina un avertisment pentru politicienii actuali din RO...
Sigur ca este greu când vrei sa controlozi totul si de fapt când te loveste acceleratul vezi ca nu poti face mare lucru!
Da, este o lectie utila pentru Primul Mincinos!.
Daca o sa vrea sa inteleaga...
Atunci mingea este in mana BNR-ului. Si poate convinge si guvernul sa renunte la Prima casa, ca sa nu se mai umfle preturile imobiliarelor.