Fondul Monetar International (FMI) a anuntat joi ca ar putea revizui in scadere perspectivele cresterii economice la nivel mondial din 2008 din cauza turbulentelor persistente de pe pietele financiare si a scumpirii petrolului, potrivit Reuters, citat de NewsIn. Purtatorul de cuvant al organizatiei internationale, Masood Ahmed, a spus ca decizia ar putea fi luata ca urmare a faptului ca, in prezent, s-au materializat riscurile identificate in ultimul raport al FMI din octombrie.

In ultimele sale "perspective economice mondiale" semestriale, publicate in luna octombrie, FMI a estimat o crestere a profitului intern brut (PIB) la nivel global de 4,8%, pentru anul 2008.

"Consideram ca turbulentele recente, atat de pe pietele financiare, cat si de pe cele energetice au inrautatit si mai mult prognoza pentru cresterea economica din 2008. Unele dintre riscurile pe care le-am identificat in octombrie s-au materializat", a declarat Ahmed la o conferinta de presa.

"Observam acum ca riscurile care ameninta scenariul de baza sunt mai mari decat estimaseram si este posibil sa revizuim in scadere scenariul la sfarsitul anului", a mai spus Masood Ahmed.

Totusi, oficialul FMI este de parere ca activitatea economica solida din cel de-al treilea trimestru din mai multe tari dezvoltate si emergente indica faptul ca, la nivel mondial, cresterea economica ar putea depasi estimarea FMI din octombrie pentru acest an, de 5,2%.

Ahmed nu a dat alte cifre, dar a spus ca statisticile vor fi publicate in luna ianuarie intr-o editie reactualizata a raportului bianual al FMI, World Economic Outlook, care va fi prezentat in primavara.

Inca din octombrie, Ahmed a spus ca pietele de credit si cele financiare sunt sub presiune, iar estimarile de pierderi din domeniul bancar s-au extins.

Avertizarile FMI vin dupa ce problemele pietei ipotecare americane par sa se fi accentuat si tot mai multe banci din Statele Unite si din Europa au anuntat pierderi de miliarde de dolari, legate de creditele ipotecare, in timp ce bursele au inregistrat scaderi peste tot in lume.

"Exista, de asemenea, ingrijorari privind efectele asupra altor piete", a mai spus Ahmed. El a adaugat ca situatia s-ar putea schimba pentru economiile emergente, care au fost in general putin afectate de criza ce a lovit in principal pietele dezvoltate europene si americane.

Ahmed a spus ca economiile emergente au evitat pagubele, insa conditiile de pe piata mondiala a creditelor ar putea deveni dificile, in special pentru tarile in care cresterea rapida a pietei creditelor a fost finantata prin imprumuturi mari de la banci straine.