La fiecare 3 minute se naste un copil in Romania, dar din doua in doua minute moare cineva, asa incat sporul natural se mentine negativ, potrivit datelor furnizate vineri de Institutul National de Statistica. Conform aceleiasi surse, in Romania exista 1648 de centenari, din care doua treimi sunt femei si doar o treime, barbati. Ca raport intre sexe, am mai retinut faptul ca pana la 58 de ani, femeile sunt mai numeroase decat barbatii. Dupa aceasta varsta, numarul barbatilor devine mai mare decat cel al femeilor.

populatieFoto: Hotnews
  • In anul 2014, mai mult de jumatate din totalul nascutilor-vii au fost baieti. Scaderea numarului de nascuti-vii a fost mai consistenta la tara, unde s-au nascut cu 14,9% mai putini copii decat in urban.




  • Mai putin de jumatate  (48,6%) din copiii care se nasc in Romania au mame salariate
  • Rata natalitatii s-a situat in anul 2014 intre 10,8 nascuti-vii la 1000 locuitori in judetul Ilfov si 6,1 nascuti-vii la 1000 locuitori in judetul Braila. Judete cu natalitate ridicata: Bihor, Bistrita-Nasaud, Brasov, Constanta, Covasna, Harghita, Iasi, Mures, Salaj, Sibiu, Suceava. Rate mici de natalitate (sub 7 nascuti-vii la 1000 locuitori) s-au inregistrat in judetele Caras-Severin, Hunedoara, Olt, Teleorman si Valcea.
  • In mediul rural s-au inregistrat cu 14,5% mai multe decese decat in mediul urban
  • Cei mai multi romani mor de regula in luna martie, iar cele mai putine decese se produc in septembrie. Decesele se diminueaza in lunile de vara, incepand sa creasca ca numar incepand cu luna octombrie
  • Principalelor cauze de deces: primul loc a fost ocupat de bolile aparatului circulator (58,7%, din care 19,9% - boala ischemica a inimii si 17,6% - bolile cerebro-vasculare), urmate de tumori (19,9%) si in ordine descrescatoare, de bolile aparatului digestiv (5,7%), bolile aparatului respirator (5,2%), leziuni traumatice si otraviri (3,9%), alte cauze de deces (6,6%).
  • Pe judete, cea mai mica rata a mortalitatii generale s-a inregistrat in judetul Iasi (9,5 decese la 1000 locuitori), iar cea mai ridicata rata a mortalitatii in judetul Teleorman (17,0 la mia de locuitori).

Datele INS le aveti in atasament (in format .pdf)