Simpatic prin stilul sau comportamental, lui Spurny nu ii place sa vii in jeansi si mai ales, fara cravata la serviciu, mai ales daca e stabilita vreo intalnire. Si a mai interzis un lucru. Pentru ca aproape la orice sugestie a lui se gasea cate un director roman care isi incepea raspunsul cu " Stiti, problema este ca...", Spurny a interzis sa i se spuna aceasta fraza. O chestiune de abordare a dificultatilor, pe care cehul dorea sa o inlocuiasca cu o viziune pozitiva.
Angajatii mai spun ca, desi nu era raspunzator direct, din BCR au plecat oameni platiti mediocru pe motiv ca nu mai erau bani, dar dupa cateva luni au venit oameni mai putin valorosi, platiti cu mai multi bani. "Am avut angajati adusi din Statele Unite, pe bani mai multi pe pozitii din care au fost disponibilizati oameni platiti mai prost. Culmea, respectivii erau mult mai slab pregatiti decat cei la care banca renuntase atat de usor", spun oameni din banca.
Sub mandatul lui Spurny, BCR a reusit sa se "vindece" de bolile pe care criza le-a adus intregului sistem bancar local. In termeni financiari, performanta cehului la sefia celei mai mari banci locale este clar laudabila. A preluat banca de la Dominic Bruynseels (alt personaj si el) cu o pierdere de sute de milioane de euro si a pus BCR pe profit (la mijlocul anului 2015). "Ca bancher, Spurny si-a facut treaba cu brio", spun si responsabili din BNR.
De la Sergiu Manea, viitorul CEO, asteptarile sunt la fel de mari. "Speram ca dansul sa confirme reputatia de roman atent la soarta capitalului romanesc, asa cum s-a exprimat in cateva randuri. Speram sa ia nota de faptul ca din 2007 nu au mai fost cresteri salariale si in functie de performante, sa incerce sa ajusteze salariile celor care intr-adevar stau mult peste program ca sa-si faca treaba", spun angajatii. Manea va avea insa un mandat dificil, pentru ca nu va putea lua deciziile pe care le-ar dori intotdeauna, ci pe cele dictate de actionarul majoritar al BCR, adica Erste Bank. Totul depinde de ceea ce doreste Erste sa faca cu BCR.
Istoric BCR:
1990 - se constituie Banca Comerciala Romana prin preluarea activitatilor comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei
1998 - BCR deschide o filiala la Chisinau, in Republica Moldova
1999 - BCR fuzioneaza prin absorbtie cu Bancorex
2001 - BCR Leasing se lanseaza pe piata romaneasca
2003 - Privatizarea BCR, prin vanzarea pachetului de actiuni catre BERD si IFC
2005 - Se infiinteaza BCR Asigurari de viata
2006 - Banca austriaca Erste Bank finalizeaza achizitionarea Bancii Comerciale Romane. Erste Bank a achizitionat 61,8825%* din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC in urma achitarii a 3,75 miliarde Euro.
2008 - BCR Banca pentru Locuinte intra pe piata romaneasca
Presedinti:
- 1990-2000 Se infiinteaza BCR, avandu-l ca presedinte pe Ion Ghica. Pleaca dupa 10 ani de conducere, in urma unui conflict cu BNR. Pozitia lui a inceput sa se subrezeasca o data cu primele reprosuri adresate lui Mugur Isarescu. Dupa prabusirea Bancorex, a Bancii Albina si cand devenise evident colapsul Bankcoop, Ghica a luat atitudine. El a acuzat banca centrala ca nu a avertizat bancile din sistem asupra riscurilor la care se expun, atunci cand lucreaza cu societati bancare cu situatie financiara precara. Guvernatorului BNR nu i-a picat bine critica, dar nici n-a reactionat imediat. Presedintele BCR s-a opus in mod public absorbtiei Bancorex. La scurt timp, Nicolae Danila, fostul administrator special al Bancorex, a fost instalat in fotoliul de presedinte al BCR, dupa ce Ion Ghica isi anuntase retragerea.
- 2000- 2007 Nicolae Danila demisioneaza brusc si fara explicatii in decembrie 2007, fiiind inlocuit de vicepresedintele executiv al bancii Manfred Wimmer.
- iulie 2008- 2012 Dominic Bruynseels
- 2012- 2015- Tomas Spurny
- 2015-...Sergiu Manea
Poate daca cititi acest mesaj, veti lamurii si rusinea BCR de la Sucursala Moinesti - Bacau. Suntem la Curtea de apel Bacau in proces contra BCR, fosta directoare retragand fraudulos ecomiile a peste 34 persoana, in anul 2008, Din partea dvs tacere. Rusine BCR, RUSINE !
Poate ca a fost nevoie de o alta cultura in interiorul acelei banci si de aceea au plecat romanii si au venit altii, din afara tarii. Ex directorul educat si crescut in USA era normal sa isi caute parteneri de dialog de acolo. - Rezultatele nu s-au lasat asteptate
Personal nu mi-a placut cum relationau cu clientul.
Nu stiu daca si-au schimbat naravurile, caci odata plecat nu numai mai intors...
Dar un tanar, atat de tanar, CEO la BCR !!!!
Succes, desi CV-ul nu arata ca ar fi pe masura predecesorului!
stiinta banului ramane o stiinta!
Inveti ca sa o ai!
Oricum, atata vreme cat Dana Demetrian va fi in BCR, lipsa lui Spurny nu va fi simtita prea tare. Aceasta Elena Ceasusescu "business oriented" inconjurata de o armanta de lingai ineficienti va intretine "spiritul petrecerii". Angajatii BCR stiu de ce! :)
toti astia de la bcr sunt la fel, actionarii erste vor dividende, si atunci se arunca pe piata cu credite dau bonus, cind devin neperformante la trimit la colectare si dau bonus si atunci, sau le cesioneaza si scap de ele, si mai dau afara profesionisti si angajeaza gradinite cu juma de norma si sal mic, si isi bat joc de clienti, dar aduc cu masterate in bora-bora si seychelles ca deh cunosc meserie (care ?), fundamentul pe care este construita bcr (erste este o banca de economii in austria) este gresit
Nici noul CEO nu este crutat.
Uite asa mai poate sa moara o banca - si este una destul de maricica. Motive serioase de ingrijorare!
Feriti!
A inceput de astazi sa cada!
Acum a stat, dar nu se stie pentru cat timp.
Asa, pot sa afirm ca e doar slab documentat.
BCR cu acest macelar a regresat teribil, individul fiind, asa cum bine spunea cineva mai sus, un psihopat. Inteligent, dar psihopat.
Iar motivul plecarii nu e reusita misiunii, ci numeroasele invarteli pe care le-a facut in scop personal despre care a aflat in sfarsit si Viena (dupa autoritati, din pacate pentru banca).
Nimeni nu-l regreta (in afara celor cu care impartea ce impartea), ba dimpotriva.
Ce vine dupa...asta e o alta poveste, te las pe tine sa o descoperi. Ce pot sa-ti spun e ca, din punctul meu de vedere, eu as pune CEO un om care sa fi dovedit ca stie sa coordoneze mii de oameni, nu unul care stie sa combine pe cine trebuie.
Vom vedea :)