Actualul sef al celei mai mari banci locale, cehul Tomas Spurny e catalogat drept un adevarat personaj in lumea bancara. Adus la Bucuresti in 2012 cu o misiune extrem de dificila, cea de a pune BCR pe linia de plutire, nici nu avea cum sa se faca simpatic. Dealtfel, legendele urbane spun ca predecesorul sau, Dominic Bruynseels, i-a facut la petrecerea de schimbare de stafeta cadou un cutit. Mesajul era clar: e de taiat la BCR. Se mai spune despre Spurny ca nu a ezitat sa se ridice si plece la mijlocul unei intalniri corporatiste cu o misiune a Centralei Erste Bank. Satul de prezentarile in Powerpoint, Spurny ar fi intrerupt vorbitorii vienezi, intrebandu-i daca au si ceva serios de spus. Dupa care, profitand de buimaceala lor, si-ar fi strans hartiile si iesind, le-a spus: "Timpul meu e pretios. Eu chiar am de lucru!"

Tomas SpurnyFoto: Hotnews

Simpatic prin stilul sau comportamental, lui Spurny nu ii place sa vii in jeansi si mai ales, fara cravata la serviciu, mai ales daca e stabilita vreo intalnire. Si a mai interzis un lucru. Pentru ca aproape la orice sugestie a lui se gasea cate un director roman care isi incepea raspunsul cu " Stiti, problema este ca...", Spurny a interzis sa i se spuna aceasta fraza. O chestiune de abordare a dificultatilor, pe care cehul dorea sa o inlocuiasca cu o viziune pozitiva.

Angajatii mai spun ca, desi nu era raspunzator direct, din BCR au plecat oameni platiti mediocru pe motiv ca nu mai erau bani, dar dupa cateva luni au venit oameni mai putin valorosi, platiti cu mai multi bani. "Am avut angajati adusi din Statele Unite, pe bani mai multi pe pozitii din care au fost disponibilizati oameni platiti mai prost. Culmea, respectivii erau mult mai slab pregatiti decat cei la care banca renuntase atat de usor", spun oameni din banca.

Sub mandatul lui Spurny, BCR a reusit sa se "vindece" de bolile pe care criza le-a adus intregului sistem bancar local. In termeni financiari, performanta cehului la sefia celei mai mari banci locale este clar laudabila. A preluat banca de la Dominic Bruynseels (alt personaj si el) cu o pierdere de sute de milioane de euro si a pus BCR pe profit (la mijlocul anului 2015). "Ca bancher, Spurny si-a facut treaba cu brio", spun si responsabili din BNR.

De la Sergiu Manea, viitorul CEO, asteptarile sunt la fel de mari. "Speram ca dansul sa confirme reputatia de roman atent la soarta capitalului romanesc, asa cum s-a exprimat in cateva randuri. Speram sa ia nota de faptul ca din 2007 nu au mai fost cresteri salariale si in functie de performante, sa incerce sa ajusteze salariile celor care intr-adevar stau mult peste program ca sa-si faca treaba", spun angajatii. Manea va avea insa un mandat dificil, pentru ca nu va putea lua deciziile pe care le-ar dori intotdeauna, ci pe cele dictate de actionarul majoritar al BCR, adica Erste Bank. Totul depinde de ceea ce doreste Erste sa faca cu BCR.

Istoric BCR:

1990 - se constituie Banca Comerciala Romana prin preluarea activitatilor comerciale ale Bancii Nationale a Romaniei

1998 - BCR deschide o filiala la Chisinau, in Republica Moldova

1999 - BCR fuzioneaza prin absorbtie cu Bancorex

2001 - BCR Leasing se lanseaza pe piata romaneasca

2003 - Privatizarea BCR, prin vanzarea pachetului de actiuni catre BERD si IFC

2005 - Se infiinteaza BCR Asigurari de viata

2006 - Banca austriaca Erste Bank finalizeaza achizitionarea Bancii Comerciale Romane. Erste Bank a achizitionat 61,8825%* din actiunile BCR de la Guvernul Roman, BERD si IFC in urma achitarii a 3,75 miliarde Euro.

2008 - BCR Banca pentru Locuinte intra pe piata romaneasca

Presedinti:

  • 1990-2000 Se infiinteaza BCR, avandu-l ca presedinte pe Ion Ghica. Pleaca dupa 10 ani de conducere, in urma unui conflict cu BNR.  Pozitia lui a inceput sa se subrezeasca o data cu primele reprosuri adresate lui Mugur Isarescu. Dupa prabusirea Bancorex, a Bancii Albina si cand devenise evident colapsul Bankcoop, Ghica a luat atitudine. El a acuzat banca centrala ca nu a avertizat bancile din sistem asupra riscurilor la care se expun, atunci cand lucreaza cu societati bancare cu situatie financiara precara. Guvernatorului BNR nu i-a picat bine critica, dar nici n-a reactionat imediat. Presedintele BCR s-a opus in mod public absorbtiei Bancorex. La scurt timp, Nicolae Danila, fostul administrator special al Bancorex, a fost instalat in fotoliul de presedinte al BCR, dupa ce Ion Ghica isi anuntase retragerea.
  • 2000- 2007  Nicolae Danila demisioneaza brusc si fara explicatii in decembrie 2007, fiiind inlocuit de vicepresedintele executiv al bancii Manfred Wimmer.
  • iulie 2008- 2012 Dominic Bruynseels
  • 2012- 2015- Tomas Spurny
  • 2015-...Sergiu Manea