A intrat in vigoare ordonanta privind restituirea taxei de mediu pentru inmatricularea auto. Se restituie doar taxele care NU sunt prescrise, iar banii se vor da esalonat in 5 ani

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 1 septembrie 2015, 7:28 Economie | Finanţe & Bănci


Restituirea taxei se esaloneaz pe 5 ani
Foto: sxc.hu
 documente
(01 Sep 2015) PDF, 347KB
In Monitorul oficial de luni a fost publicata ordonanta privind restituirea taxei de poluare cunoscuta in practica ca taxa de mediu pentru inmatricularea unui autoturism. Documentul detaliaza restituirea la cererea persoanei interesate a "taxei speciale pentru autoturisme si autovehicule", respectiv "taxa pe poluare" pentru autovehicule sau "taxa pentru emisiile poluante" provenite de la autovehicule. Sa detaliem si noi mai exact ce taxe sunt in sfera restituirii. Inainte de asta, o precizare: chiar daca sunt in sfera restiturii aceste taxe, pot fi restituite numai taxele ce nu sunt prescrise in termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala. Termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala este de 5 ani. Banii nu se dau toti odata, ci se esaloneaza pe o perioada de 5 ani calendaristic.
Descarca din atasament varianta finala, publicata in Monitorul Oficial, a acestei Ordonante.

Poti vedea aici documentul online.

 • Care sunt categoriile de taxe aflate in sfera restituirii?
 - taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule - taxa prevazuta la art. 214^1 -214^3 din Codul fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;
 - taxa pe poluare pentru autovehicule - taxa prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;
- taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule - taxa prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile ulterioare.

     Fac obiectul cererii si dobanzile datorate contribuabilului, determinate intre perioada de la care s-a perceput taxa si data restituirii acesteia.
 • Pot fi restituite la cerere taxele aflate in sfera restituirii platite dupa data de 01 ianuarie 2010

     Foarte important:  chiar daca sunt in sfera restiturii aceste taxe, pot fi restituite numai taxele ce nu sunt prescrise in termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala. Termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala este de 5 ani, incepand cu 01 ianuarie al anului urmator celui in care s-a nascut obligatia de plata de taxei (conform art. 135 din Codul de procedura fiscala).

     In acest context, observam ca pot fi restituite la cerere taxele aflate in sfera restituirii platite dupa data de 01 ianuarie 2010. Aceasta situatie se aplica daca platitorul taxei nu a desfasurat nicio actiune care sa conduca la suspendarea prescriptiei, cum ar fi inceperea unei actiuni in instanta.

In unele cazuri particulare, pot fi restituite si taxe platite anterior acestei date, cand platitorul a demarat actiuni ce conduc la suspendarea prescriptiei extinctive.
 • Restituirea taxei si a dobanzii datorate contribuabilului se esaloneaza pe o perioada de 5 ani calendaristici, in fiecare an restituindu-se 20% din obligatie

Restituirea taxei si a dobanzii datorate contribuabilului se esaloneaza pe o perioada de 5 ani calendaristici, in fiecare an restituindu-se 20% din obligatie, printr-un grafic emis de organul fiscal.
Cererile de restituire depuse de contribuabil se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar decizia de solutionare a cererii se comunica contribuabilului in termen de 10 zile de la emitere. Aceste termene sunt valabile in anul 2015, conform art. 70 din Codul de procedura fiscala.

Daca cererile vor fi depuse in anul urmator, termenul de 45 de zile se prelungeste cu inca 60 de zile, daca autoritatea fiscala considera necesar obtinerea unor probe suplimentare, conform noului termen de rezolvare a solicitarilor contribuabilului prevazut in noul Cod de procedura fiscala, adoptat prin Legea nr. 207/2015.

In cazul in care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzata, persoana indreptatita are dreptul sa depuna contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

Sumele esalonate pe perioada celor 5 ani de restituire se actualizeaza cu indicele preturilor de consum. Restituirea sumelor se suporta din bugetul fondului de mediu sau bugetul de stat.

Prin Ordin al presedintelui ANAF si al Ministrului Mediului, se va adopta procedura efectiva de punere in aplicare a acestei modificari normative.

 • Alte prevederi importante:

In vederea stimularii achizitiei de vehicule nepoluante si eficiente din punct de vedere energetic, persoanele fizice, persoanele juridice, institutiile publice si unitatile administrativ teritoriale beneficiaza de un tichet denumit "ecotichet", daca achizitioneaza autovehicule electrice sau autovehicule noi electrice hibride.

Valoarea ecotichetului este de 20.000 lei, daca se achizitioneaza un autovehicul pur electric, respectiv de 5.000 lei, pentru achizitia unui autovehicul hibrid, cu sursa de alimentare externa, iar emisiile de CO2 sunt mai mici de 50 grame/km.  Acest ecotichet se suporta din bugetul fondului de mediu. Ordonanta intra in vigoare in data de 31 august 2015. (Material realizat cu sprijinul consultantului fiscal Adrian Benta)
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

175303 vizualizari

 • +10 (12 voturi)    
  2009 (Marţi, 1 septembrie 2015, 8:16)

  malin [anonim]

  adica daca am platit in 2009 aia e... buna lege...
  • +8 (8 voturi)    
   Brought to you by (Marţi, 1 septembrie 2015, 8:34)

   emil bobu [utilizator] i-a raspuns lui malin

   Teodorovici, maestrul imposibilului?
  • -6 (8 voturi)    
   Da si este normal (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:19)

   tavyy [anonim] i-a raspuns lui malin

   Este normal ca sa nu se restituie ce s-a platit acum mai bine de 5 ani deoarece tu daca ai restante la stat mai vechi de 5 ani, acestea se prescriu. Acelasi rationament se aplica si daca statul are restante la tine.
   • +6 (6 voturi)    
    nu e normal (Marţi, 1 septembrie 2015, 12:16)

    lambda [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

    pentru ca statul nu ti-a oferit pasi concreti pentru recuperare, in acesti 5 ani. Nu vorbesc de actionare in judecata. E ca si cum statul ti-ar lua casa, o tine 10 ani apoi da o lege ca le da inapoi doar pe cele luate in ultimii 5 ani... iar tie ti se pare corect, dat fiind termenul de prescriere.
   • +6 (6 voturi)    
    ? (Marţi, 1 septembrie 2015, 12:25)

    calin [anonim] i-a raspuns lui tavyy

    Pai diferenta este ca statul face legile si se pretinde ca face legile corect. Ce vroiai ca un biet om care are de recuperat o taxa de 1000 RON sa dea statul in judecata la CEDO? In RO nu ar fi castigat niciodata pentru ca legea exista in legislatia noastra si chiar daca UE a spus ulterior ca este ilegala in momentul respectiv legea era in picioare daca s-ar fi judecat in RO. E ca si OUG date de guverne ele produc efecte instant (ca si Monitorul Oficial e tot la Guvern) dar daca e declarata dupa cateva luni neconstitutionala nu prea se mai poate reveni la situatia anterioara OUG (vezi OUG cu migratia primarilor). Normal ar trebui ca acei primari sa-si piarda functia deoarece OUG a fost declarata neconstitutionala in realitate se tot taraganeaza si pe cand se judeca ceva procese primarul oricum isi termina mandatul. Si atunci ce se mai poate face?
    Concluzia: statul ar trebui sa plateasca inclusiv penalitati deoarece a luat ilegal (ca sa nu zic furat) bani de la oameni.
    • +1 (1 vot)    
     dar (Miercuri, 2 septembrie 2015, 9:25)

     spy [utilizator] i-a raspuns lui calin

     penalitatile sa le plateasca cei care au facut si aprobat o lege abuziva
     • 0 (0 voturi)    
      OUG 40/2015 (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 16:24)

      ursu [anonim] i-a raspuns lui spy

      da
   • +4 (4 voturi)    
    Cat de normal? (Marţi, 1 septembrie 2015, 12:33)

    Marian74 [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

    E normal daca eu stiu ca am de recuperat niste bani si timp de 5 ani nu fac nimic. Inca nu au trecut 5 ani de la emiterea ordonantei astea.

    Asta e o magarie guvernamentala clasica.
   • +2 (2 voturi)    
    Eu aveam (cica) o restanta la fisc (Marţi, 1 septembrie 2015, 15:51)

    mcris [utilizator] i-a raspuns lui tavyy

    Cica, pentruca initial, acum 5 ani mi-au spus ca nu am nicio datorie, dar intre timp s-au razgandit, fara sa-mi spuna, cica mi-au trimis o scrisoare intr-o vara si li s-a intors (eram in concediu). Ce au facut? S-au auto-servit din contul meu bancar, din nou fara sa ma anunte, am observat eu pe extrasul de cont. Pai eu pot sa ma autoservesc din conturile Statului sa-mi recuperez taxa auto? Asa ca mai lasa-ne cu datoriile la Stat care se prescriu dupa 5 ani.
  • -2 (2 voturi)    
   Ghinion! (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:53)

   Trotil [anonim] i-a raspuns lui malin

   ...vorba unui clasic in viata :))
  • +1 (1 vot)    
   oug 40/2015 (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 16:22)

   URSU [anonim] i-a raspuns lui malin

   tot in faavoarea lor....de ce nu returneaza de cand au pus in vigoare platile alea imense cred ca 2008 parca (eu am platit 73.000.000 in 2009) si acum nu pot recupera nimic....asta-i dreptate?
 • +2 (2 voturi)    
  Ma intreb daca... (Marţi, 1 septembrie 2015, 9:51)

  JestersTear [utilizator]

  ... ma fac ca ploua timp de 5 ani si uit sa platesc o amenda, statul ma iarta in final?
  • +3 (3 voturi)    
   **Dacă și numai dacă... (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:03)

   Wan Ted [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   Dacă și statul se face că plouă timp de cinci ani .....DA. Dar acest lucru e foarte puțin probabil. Mai probabil ar fi să te lovească un meteorit în cap în ziua de 30 februarie în timp ce cânți la trombon cocoțat pe o placă de surfing în timp ce faci surfing la Polul Sud ;)
  • +4 (4 voturi)    
   nu te lasa 5 ani, (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:10)

   edx [anonim] i-a raspuns lui JestersTear

   primesti somatie de plata mai repede. Si nu conteaza ca nu ai ridicat recomandata de la posta, e suficient s-a trimis si ai fost notificat.
  • 0 (0 voturi)    
   Nici o sansa! (Miercuri, 16 martie 2016, 10:55)

   manon [utilizator] i-a raspuns lui JestersTear

   Statul stie s aisi apere drepturile fata de cetateanul platitor de taxe si a facut legi care s ail ajute. Daca tu nu iti platesti o amenda nu iti primeste banii de impozit, nu poti sa faci nici o trazanctie legala la notar, si mai sunt "portite" din astea, nu imi amintesc acum tot. Deci nici o sansa ca statul sa piarda si tu sa iesi in castig ca nu platesti amenda 5 ani si se prescrie.
 • +9 (9 voturi)    
  Devine tot mai clar că această taxă (Marţi, 1 septembrie 2015, 9:57)

  hsl [utilizator]

  este ori furt, ori un împrumut pe 5 ani fără dobândă luat cu forța de stat de la cetățeni.
  Stimate avocat al poporului, ce naiba faci, bre, acolo unde ești matale?
  • +6 (6 voturi)    
   Este o taxă ilegală (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:02)

   _CK_ [utilizator] i-a raspuns lui hsl

   Așa a fost considerată de Curtea Europeană de Justiție. ILEGALĂ. Dar ei preferă să o mențină ilegală pentru ca mulți plătitori nu o recuperează. Pentru ei este o afacere. Au dat o lege ilegală și tot ei recunosc că este ilegală (că îți dau banii înapoi). Dar preferă să o mențină așa, tocmai pentru că ei încasează bani și ies pe plus atunci când trag linie. Sunt niște golani nesimțiți. Încă o chestie: s-ar putea considera chiar că tu împrumuți statul (în cazul în care ceri banii și statul îți plătește înapoi eșalonat pe 5 ani).
 • +5 (5 voturi)    
  ar trebui sa solicite la guiness (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:20)

  nookie [anonim]

  recordul pentru cea mai mare bataie de joc institutionalizata :)). de 20 ani ne confruntam cu legi extrem de cretine si restrictive in ce priveste taxa auto sau conditiile de inmatriculare, am fost amenintati ca tara cu procedura de infringement de vreo 3 sau 4 ori daca tin bine minte, la motoarele peste 3000cmc cred ca avem cele mai mari taxe din europa, cu toate acestea, noi nu reactionam. ne meritam soarta si masinile de 1.9 diesel.
 • +3 (5 voturi)    
  interpretare eronata (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:22)

  me [anonim]

  interpretarea este eronata "In acest context, observam ca pot fi restituite la cerere taxele aflate in sfera restituirii platite dupa data de 01 ianuarie 2010. Aceasta situatie se aplica daca platitorul taxei nu a desfasurat nicio actiune care sa conduca la suspendarea prescriptiei, cum ar fi inceperea unei actiuni in instanta."

  art. 12 prevede clar restituirea " taxei speciale pentru autoturisme şi autovehicule", taxa care a fost in vigoare pana la 1 iulie 2008, ori leguitorul nu putea emite o prevedere caduca la data prezentei. Potrivit abordarii DVS taxele speciale ar fi prescrise in 2014, dupa codul de procedura fiscala.
  Codul de procedura fiscala prevede " Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creanţelor fiscale se prescrie în termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a luat naştere dreptul la compensare sau restituire", ori dreptul de restuire a taxelor a luat nastere prin Ordonanta 40/2015.

  Stima consultantilor dvs.
  • +1 (1 vot)    
   corect? (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:37)

   shady [anonim] i-a raspuns lui me

   Asa mi se pare normal si mie. Pana la aparitia acestei ordonante statul nu avea nicio datorie fata de mine. Acum ca apare imi spune ca daca au trecut 5 ani de la plata taxei sa ne luam adio. Eventual daca nu o cer de la data aparitiei in decurs de 5 ani sa nu o mai primesc.Nu?? Ne lamureste cineva?
  • +2 (2 voturi)    
   usoara corectie (Marţi, 1 septembrie 2015, 10:37)

   kreatorxxxx [utilizator] i-a raspuns lui me

   Dreptul SA CERI restituirea se naste dupa aparitia Og 40/2015...dupa cum scrie ordonanta. Prescrierea este ...cum e in text !
  • 0 (0 voturi)    
   Eroare! (Marţi, 1 septembrie 2015, 21:14)

   DanielDarie1 [anonim] i-a raspuns lui me

   Nu exista termen de prescriptie in cazul de fata.Termenul de prescriptie a fost intrerupt chiar de legiutor prin faptul ca a modificat taxa de mai multe ori,de fiecare data intrupandu-se termenul de 5 ani.
 • +4 (4 voturi)    
  Bun... (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:00)

  Qu [utilizator]

  Restituirea ca restituirea...dar taxa in sine se desfiinteaza sau exista in continuare ?
 • +1 (1 vot)    
  Pana la urma nu mai inteleg nimic! (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:14)

  andor [anonim]

  Deci, mai e obligatorie plata taxei de prima inmatriculare?
  Daca da, pe urma o recuperez (cu cei 5 ani de asteptare, normal)
  Si pe urma daca vand masina? Noul proprietar plateste taxa? Si si-o recupereaza tot in 5 ani?
  De ce mama saraciei sunt atatea legi si exceptii si legi de completare si .... prosti ?
  • +1 (1 vot)    
   taxa de timbru se plătește în continuare (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:29)

   Tom2 [utilizator] i-a raspuns lui andor

   din câte înțeleg, celelalte taxe cu diferite denumiri sunt desființate, iar ceea ce s-a plătit se restituie eșalonat pe 5 ani.
   Deci taxa este obligatorie în continuare.
   • 0 (0 voturi)    
    Da (Miercuri, 2 septembrie 2015, 9:47)

    Qu [utilizator] i-a raspuns lui Tom2

    M-am lamurit la mod oficial, taxa ramane valabila.
 • +1 (1 vot)    
  Capcana? (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:18)

  Sofer [anonim]

  Sa zicem ca recuperez aceasta taxa. La o vanzare ulterioara a masinii trebuie sa platesc noul timbru de mediu care e semnificativ mai scump pentru EURO 4 decat oricare versiune a taxei. Poate pentru EURO 5 sunt cazuri favorabile. Deci este o capcana pana la urma, recuperezi acum ca sa platesti mai mult mai tarziu?
 • +1 (1 vot)    
  anulare prescriptie (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:22)

  dbdbdb [utilizator]

  Daca am depus o solictiare de restiture a taxei la ANAF in anul 2011 pt taxa auto platita in 2009 si am primit raspuns negativ, dar nu am actionat in instanta se anuleaza prescrierea?
 • +1 (1 vot)    
  Daca am cumparat masina (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:35)

  daniel [anonim]

  Si avea taxa platita, bineinteles ca in pretul ei a fost prinsa si taxa care a platit-o celalalt proprietar cine recupereaza taxa? Eu sau fostul proprietar?
 • 0 (0 voturi)    
  interpretare eronata (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:52)

  dan cozma [anonim]

  Art. II. - Dreptul contribuabililor prevazut la art. 12 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificata prin prezenta ordonanta, de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante, indiferent de momentul la care s-a perceput taxa.
  Drept urmare, in termen de 5 ani de zile, in cepand cu anul urmator, de la data intrarii in vigoare a Ordonantei, se poate solicita restituirea taxelor, indiferent de data platii acestora, respectiv din 2007-2013 .
 • 0 (0 voturi)    
  incepand de astazi, taxa si pe euro 6 (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:56)

  anonim [anonim]

  pana ieri au fost scutite, incepand de astazi platesc si autoturismele euro 6.
 • +1 (1 vot)    
  taxa... (Marţi, 1 septembrie 2015, 11:58)

  capatu` satului [anonim]

  nu este legala. punct.
  ca`i prima inmatriculare/poluare sau timbru de mediu, taxa nu este legala;
  asa suge de la orice amarat din tara asta un guvern impotent intelectual;

  daca lui motocikleanu` tradiceanu` iar lua pielea si iar pune sare ar fi prea putin, pt. cati rumani au patimit cu taxa asta,
  taxa ce nu exista la aceste tarife prin Ungaria sau Bulgaria,

  la noi, neuronu` obosit al alegatorului a fost aburit cu fantezia ca prin aceasta taxa ar fi favorizat producatoriu intern de autovehicule - aceasta minciuna nu tine daca prin Ungaria unde exista mult mai multi producatori auto, taxa este cu mult mai redusa,
  binenteles la noi contribuabilu` mai bine plateste o taxa pe smenu` ministrilor decat sa se revolte,
  producatori auto cu fabrici in Ungaria sunt: Suzuki, Audi, Opel, Mercedes,

  iubesc tradarea, dar urasc pe tradator.
 • +2 (2 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 1 septembrie 2015, 12:46)

  [anonim]

  • +1 (1 vot)    
   2/3 (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:40)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui

   2/3 le revine lor.
   Asta fara alte marustisuri si chestii asa-zis obligatorii.
   https://xaeus.wordpress.com/2011/10/20/noi-muncim-si-statul-ia-banii-2/
 • 0 (0 voturi)    
  Prescrierea (Marţi, 1 septembrie 2015, 13:02)

  IonC [anonim]

  Ordonanta in cauza spune asa:

  " ..... pot solicita restituirea acesteia prin
  cerere adresată organului fiscal competent, în termenul de prescripţie prevăzut de Ordonanţa Guvernului nr. 92/2003 privind Codul de procedură
  fiscală, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. "

  Mergand la OG 92/2003, si cautand articolul privind prescriptia aflam asta:

  " ARTICOLUL 131
  Începerea termenului de prescriptie

  (1) Dreptul de a cere executarea silita a creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere acest drept. "

  Si mai aflam si asta:

  ARTICOLUL 23
  Nasterea creantelor si obligatiilor fiscale

  (1) Daca legea nu prevede altfel, dreptul de creanta fiscala si obligatia fiscala corelativa se nasc in momentul in care, potrivit legii, se constituie baza de impunere care le genereaza.

  Cu alte cuvinte, DACA LEGEA NU PREVEDE ALTFEL, dreptul ia nastere la momentul platii.

  DAR LEGEA PREVEDE ALTFEL !

  Pentru ca in actuala ordonanta, scrie clar:

  Articolul II
  Dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu
  pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin
  prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la
  care s-a perceput taxa.

  Deci nu este vorba de nici o prescriptie, decat 5 ani incepand de la DATA INTRARII IN VIGOARE a prezentei OUG.
 • 0 (0 voturi)    
  sal (Marţi, 1 septembrie 2015, 14:38)

  geo [anonim]

  se restituie taxa si pentru cei care au platit dupa 15 martie 2013
 • 0 (0 voturi)    
  taxa platita anul trecut (Marţi, 1 septembrie 2015, 15:12)

  Gabi [anonim]

  nu înțeleg două lucruri: 1.dacă am plătit taxa anul trecut pot să cer restituirea? și 2. acum, dacă înmatriculez o mașină, plătesc taxa și apoi cer restituirea ei în 5 ani? mulțumesc.
  • 0 (0 voturi)    
   nu e taxa (Joi, 3 septembrie 2015, 0:07)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui Gabi

   din 2012 se plateste "timbru de mediu" nu "taxa de poluare"
 • 0 (0 voturi)    
  Timbrul de mediu (Marţi, 1 septembrie 2015, 18:26)

  contribuabil bun [anonim]

  Atentie!!! Exista unele nuante de interpretare. Taxa speciala pentru autoturisme si auto autovehicule, taxa de poluare pentru autovehicule sau taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule este diferita de timbrul de mediu!!!. desi in esenta se refera la acelasi subiect (timbrul de mediu se calculeaza functie de emisiile de CO2plus alti parametrii) din cate vad se face diferenta intre taxele amintite mai sus si timbrul de mediu. Eu am achizitionat o masina second hand in Iulie 2015 (masina era fabricata in 2010), am achitat timbrul de mediu la Administratia financiara in Iulie 2015, am inmatriculat masina si azi (01-09-2015) am fost cu Cerere la Adm Financiara sa recuperez banii. Mi s-a spus ca Ordonanta OG40/2015 care completeaza OG 9/2013 (deci cea din discutia de mai sus) se refera doar la taxele speciale si de poluare de mai sus. In acest act nu se spune nimic de Timbrul de mediu asa ca nu mi-au primit cererea de restituire!!!!. Deocamdata sunt su socul acestei informatii proaste dar am sa ma interesez mai in amanunt. Este posibil ca prin schimbarea denumirii acestei datorii catre stat, din Taxa de..... in Timbru de mediu guvernantii sa-si fi asigurat protectia impotriva altor legi europene si sa nu mai putem sa recuperam acesti bani. Azi la Adm Financiara mai era o persoana care spunea ca nu a reusit nici in instanta sa recupereze acesti bani referitori la Timbru de mediu!!!!
  • 0 (0 voturi)    
   Noul timbru de mediu (Miercuri, 2 septembrie 2015, 11:46)

   Ella [anonim] i-a raspuns lui contribuabil bun

   Timbrul de mediu se calculează după cum ați spus după emisiile de CO2, de aceea încă stă în picioare. Vechile taxe se calculau după o încadrare formală (producător, model, an fabricație), fără să ia în calcul impactul asupra mediului. Din acest motiv taxele respective au fost contestate la Curtea de Justiție a UE (dacă știu eu bine) și statul le-a scos, introducând în formula de calcul emisiile de CO2.

   În concluzie, nu era just ca o taxă de poluare să fie plătită fără legătură cu poluarea efectivă, din cauza aceasta se restituie.
 • 0 (0 voturi)    
  intrebare (Marţi, 1 septembrie 2015, 18:32)

  ticu [anonim]

  Sigur nu ma mai incadrez in termen acesta taxa fiind platita in 2007. Iata deci o forma de discriminare!
  Problema este daca tot a folosit statul acei bani sa-i trecem in taxele pe care trebuie sa le platim catre fisc.
  Nu merge?
  In timp ce noi suntem obligati sa platim taxele la timp banii furati nu ne sunt restituiti integral imediat!
  Cum explicati o alta forma discriminatorie?
  Sa ramana statului in contul datoriilor pe care le avem.
  Simplu!
 • 0 (0 voturi)    
  timbru de mediu (Marţi, 1 septembrie 2015, 19:18)

  robert [anonim]

  Buna ! Am nevoie de o minte limpede care sa ma lamureasca: daca am platit TIMBRUL DE MEDIU in 2014 pentru inmatricularea unui autovehicul, pot sa depun cerere pe care organul fiscal competent este obligat de a o solutiona favorabil, fara a mai actiona in intanta plata propriu zisa a timbrului?
  Va multumesc!
  • 0 (0 voturi)    
   din cite am inteles (Miercuri, 2 septembrie 2015, 9:26)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui robert

   ai platit timbru de mediu, cum vrei sa ceri taxa de poluare inapoi ?
 • 0 (0 voturi)    
  pfffffffffffff (Miercuri, 2 septembrie 2015, 9:36)

  ardeleanu_ion123 [anonim]

  Doamne Dumnezeule, mare e imparatia Ta, si cu toate astea, in imparatia Ta MARE, totusi, distributia statistica a idiotilor incompetenti si oligofreni ne loveste rand pe rand.

  Doamne, baga un FILTRU!!!! Cu ce am pacatuit noi???
 • 0 (0 voturi)    
  Articol eronat (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:18)

  Teodor [anonim]

  Daca autorul articolului ar fi lecturat pana la capat ordonanta, ar fi inteles ca se vor restitui toate taxele de inmatriculare platite, prevazute la inceput de codul fiscal si ulterior de dispozitii speciale. Astfel, art. II din ordonanta dispune ca dreptul de a cere restituirea se naste la data intrarii in vigoare a ordonantei. Aceasta dispozitie interpretata in coroborare cu art. 135 din OG 92/2003 da dreptul tuturor celor ce au platit taxe ce nu au fost in concordanta cu dreptul UE de a solicita pe cale administrativa taxa platita, termenul de prescriptie de 5 ani calculandu-se de la data intrarii in vigoare a ordonantei in discutie.
 • 0 (0 voturi)    
  PRESCRIERE (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:29)

  IonC [anonim]

  Pentru HOTNEWS. Revin asupra problemei prescriptiei, si va rog frumos sa corectati articolul, care este total eronat. Chiar dvs. spuneti in articol:

  "Termenul de prescriptie prevazut de Codul de procedura fiscala este de 5 ani, incepand cu 01 ianuarie al anului urmator celui in care s-a nascut obligatia de plata de taxei (conform art. 135 din Codul de procedura fiscala). "

  Acesta este art 135 si spune asa:

  "ARTICOLUL 135
  Prescriptia dreptului de a cere compensarea sau restituirea

  Dreptul contribuabililor de a cere compensarea sau restituirea creantelor fiscale se prescrie in termen de 5 ani de la data de 1 ianuarie a anului urmator celui in care a luat nastere dreptul la compensare sau restituire. "

  Deci 5 ani de cand a luat nastere dreptul la compensare.

  Va rog frumos recititi finalul OUG date de guvern care specifica in mod expres ca nasterea dreptului de compensare se naste in momentul publicarii OUG in Monitorul Oficial. Chiar si in Codul Fiscal se specifica "daca legea nu prevede altfel". Iar OUG chiar prevede altfel.

  Articolul II
  Dreptul contribuabililor prevăzut la art. 12 alin. (1) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 9/2013 privind timbrul de mediu
  pentru autovehicule, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 37/2014, astfel cum aceasta a fost modificată prin
  prezenta ordonanţă, de a cere restituirea se naşte la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe, indiferent de momentul la
  care s-a perceput taxa.

  Acest articol a fost copiat si in alte medii de informatii asa pe nemestecate si se produce o confuzie majora in randul celor indreptatiti la restituirea taxelor.

  Si pentru toti cei care tot intreaba daca pot recupera ceva, daca ati platit TIMBRU DE MEDIU, adica cel ulterior martie 2013, nu se poate face cerere de restituire.
 • 0 (0 voturi)    
  Se aplica si la auto nou? (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:46)

  nelu [anonim]

  Stie careva daca se restitue inca cazult in care autovehiculul a fost luat nou? Stiu ca am platit ceva taxa de poluare cand am luat masina desi era EUR5.
  • 0 (0 voturi)    
   2 lucruri diferite (Joi, 3 septembrie 2015, 0:03)

   spy [utilizator] i-a raspuns lui nelu

   acuma se plateste timbru de mediu care e altceva
 • 0 (0 voturi)    
  adica (Miercuri, 2 septembrie 2015, 10:46)

  fer [anonim]

  Adica,daca primim banii inapoi in cinci ani,intre timp vindem masina ,va trebui platita din nou o taxa de noul proprietar asa zis taxa de timbru?? Nu inteleg atunci de ce sa cerem inapoi banii,ca sa pierdem din pretul de vanzare? O intrebare, daca am avut proces pentru taxa de poluare si-cu recursuri ale ANAF l-am pierdut, pot solicita restituirea sumei dupa noua hotarare?
 • 0 (0 voturi)    
  taxa auto (Miercuri, 2 septembrie 2015, 12:44)

  mihai [anonim]

  Statul cand are de luat si nu achiti datoria la timp ,te da pe mana ANF-LUI si te executa silit ,iar daca are sa-ti dea , te lungeste pe ani de zile. RUSINE !!!!
 • 0 (0 voturi)    
  Deci stai sa vedem (Miercuri, 2 septembrie 2015, 20:20)

  coco04 [utilizator]

  1. Daca o firma nu poate plati o taxa sau un impozit la stat dar are de primit de la stat bani in 5 ani esalonat,e OK?
  2.Cum e sa dai unei firme nou infiintate 10.000 euro gratis sa se joace de-a afacerea dar altei firme nu ii rambursezi ceea ce e al ei de drept?
 • 0 (0 voturi)    
  in SUA si Canada nu exista aceste taxe aberante (Joi, 3 septembrie 2015, 0:05)

  hotie [anonim]

  Si nu mai spuneti ca suntem in Europa, EU are toata legislatia vraiste, uitati ce pateste acum cu refugiatii.
  In plus daca omu' are accident si isi face masina praf dupa ce a platit Timbrul? ce se intampla?
  DE CE SA NU PLATEASCA POPULATIA ESALONAT IN 5 ANI IAR VOI SA II RESTITUITI IMEDIAT?
  Este acelasi scenariu cu oamenii care au platit daciile inainte de '89 si nu au primit banii nici acuma, nici masina nu luat desi au fost pe lista.
 • 0 (0 voturi)    
  taxa (Miercuri, 7 octombrie 2015, 18:03)

  costi [anonim]

  am si io o intrebare.tocmai miam cumparat o masina ne inmatriculata si am inteles ca pot da statul in judecata inainte sa platesc taxa si dupa ce castig pot inmatriculamasina fara sa mai platesx taxa.e adevarat?
  • 0 (0 voturi)    
   taxa (Luni, 19 octombrie 2015, 17:59)

   Dan [anonim] i-a raspuns lui costi

   da, asa am inteles ca s-ar da statul in judecata inainte de imatriculare ....si dupa castigarea procesului se inmatriculeaza fara taxa....se foloseste decizia finala si irevocabila de la proces.
   Eu nu vad normal sa platim taxa odata ce statul o restituie suma taxei in 5 ani esalonat cate 20% anual...... deci intr-un final ei RECUNOSC oarecum ca e ilegala pentru ca se inapoiaza suma ....dar mai stau banii la bugetul de stat pentru 5 ani sa mai acopere si ei niste gauri pentru alegeri.
 • 0 (0 voturi)    
  OUG 40/2015 (Sâmbătă, 24 octombrie 2015, 17:20)

  ursu [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog frumos sa ma lamureasca si pe mine cineva daca imi pot recupera taxa ( nu stiu daca este taxa speciala, taxa de poluare, taxa de inmatriculare, timbru de mediu) in valoare de 70.000.000 lei vechi platita in luna 06.2009, in conditiile in care am solicitat restituirea taxei in anul 2010 si in anul 2012, la organul fiscal de sector deoarece decizia de calcul al taxei a fost trimisa de aceasta institutie.
  Cred ca ar fi foarte bine daca s-ar infiinta o asociatie carecsa demareze un proces comun pentru recuperarea taxei ilegale deoarece asa poate am avea castig de cauza..
  Cu multumiri,
  Ursu Corneliu Augustin
 • 0 (0 voturi)    
  taxa (Marţi, 10 noiembrie 2015, 15:39)

  liviu [anonim]

  Nu inteleg nimic din toata discutia asta...poate ma lamureste si pe mine cineva cu o explicatie concreta... am platit taxa in 2015 luna mai...pot sa fac demersurile necesare sa imi recuperez taxa? In caz afirmativ care ar fii pasi de urmat?
 • 0 (0 voturi)    
  taxa (Vineri, 27 noiembrie 2015, 19:29)

  mario [anonim]

  sunt din Sibiu ma duc saptamanal la anaf sa intreb daca au primit metodologia ca sa se poata accepta cererea si de fiecare data primesc un raspuns negativ si plin de dispret de la plictisitele angajate la stat,va intreb in alte localitati a facut cineva demersuri/solicitare rambursare taxa dupa noua ordonant din octombrie 2015,multumesc?Ca pe mine la Sibiu ma fliteaza in fiecare saptamana de zici ca imi fac cadou bani care de fapt i am achitat din buzunarul meu.
 • 0 (0 voturi)    
  taxa prima inmatriculare (Marţi, 15 decembrie 2015, 14:21)

  pertica dogaru [anonim]

  am incercat si eu sa vad cum pot recupera taxa de prima inmatriculare.am mers la A.N.A.F.la noi la c_ta si m-i s-a spus ca nu sint norme de aplicare a ordonantei care a aparut in sept 2015Oare vor mai apare in viitor sau ne consulam cu gindul
 • 0 (0 voturi)    
  taxa - bucuresti (Luni, 28 decembrie 2015, 15:30)

  unu [anonim]

  si eu tot incerc la bucuresti sa depun o cerere de restituire dar degaba... n-au venit normele... e o bataie de joc... si acum trecem in alt an, termenul de prescriptie fiscala e de 5 ani asa ca nici cei care au platit in 2010 nu isi vor putea recupera taxa
 • 0 (0 voturi)    
  recuperare taxa de mediu (Marţi, 8 martie 2016, 11:58)

  nordu [anonim]

  Azi 08.03.2016, am fost sa ma interesez la ANAF pentru recuperare taxa de mediu, dar nici pina azi nu aveau normele de aplicare a legii privind recuperarea taxei de mediu.
  Brava, cind e de dat inapoi bani !
 • 0 (0 voturi)    
  Nu inteleg!! (Miercuri, 16 martie 2016, 10:49)

  Manon [anonim]

  Se inapoiaza taxa celor care au inmatriculat masina dupa 1 martie 2008 dar cel care si-a luat masina in 2008 nu mai poate primi inapoi acesti bani pentru ca prescriptia este de 5 ani, deci am depasit termenul in care imi puteam lua banii inapoi. Am inteles bine?
 • 0 (0 voturi)    
  De ce mai platim ? (Luni, 18 aprilie 2016, 14:03)

  andrei [anonim]

  Daca inscriu astazi 15.04.2016 o masina, nu este normal sa mai platesc taxa integral. Ar fi normal sa fie adaugat procentual la impozit.......


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by