Economia a produs in prima jumatate a anului 304,98 miliarde de lei, mai mult cu 3,8% fata de primul semestru al anului trecut

de DP     HotNews.ro
Vineri, 4 septembrie 2015, 10:01 Economie | Finanţe & Bănci

Institutul National de Statistica a detaliat vineri datele privind cresterea economica din primele 6 luni ale anului, confirmand cifra avansului PIB (de3.8%) comunicata la mijlocul lunii trecute. In prima jumatate a anului, economia a "produs" 304,98 miliarde de lei. La cresterea PIB, in semestrul I 2015 fata de semestrul I 2014, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,6%; Informatiile si comunicatiile (+0,9%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (7,2%) dar  care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,8%) si Industria (+0,5%), cu o pondere de 22,0% la formarea PIB si al carei volum  de  activitate s-a majorat cu 2,2%, mai spune INS.

Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
-    cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB;
-     formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 8,1% a  volumulului sau.
O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinta a cresterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, insa, soldul usor pozitiv al balantei de plati.

"Raportat la trimestrul II din 2014 economia interna a crescut cu 3.3%, ritm in decelerare dupa avansul cu 4.3% an/an din trimestrul I. Cererea interna a avut o contributie de 4.9 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II, notandu-de performanta consumului privat (accelerare la 5.9% an/an, contributie cu 3.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB), evolutie sustinuta si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie", se arata intr-un raport transmis vineri de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.

"Totodata, investitiile productive au urcat cu 7.9% an/an, avand o contributie de 1.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II.

Pe de alta parte, cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al PIB, -1.6 puncte procentuale, dat fiind ca exporturile au decelerat la doar 4.2% an/an (importurile au crescut cu 7.8% an/an), conform INS.

Trebuie subliniat faptul ca in trimestrul II companiile au destocat (stocurile au avut o contributie de -0.5 puncte procentuale la dinamica an/an a PIB), dupa acumularea de stocuri din T1.

Astfel, per ansamblu, in semestrul I economia interna a crescut cu 3.7% an/an, avansul cererii interne (contributie cu 5.2 puncte procentuale) contrabalansand contributia negativa a cererii externe nete (cu 1.5 puncte procentuale).

Consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 5.4% an/an (contributie de 3.5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB), evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, cresterea salariilor si relansarea creditarii in RON.

De asemenea, investitiile productive au urcat cu 8.1% an/an, contribuind cu 1.5 puncte procentuale la dinamica PIB, evolutie sustinuta de relansarea consumului intern si scaderea costurilor de finantare.

In sfera cererii externe nete exporturile au crescut cu 6.3% an/an, iar importurile cu 9.6% an/an.

Din perspectiva ofertei agregate, in semestrul I se noteaza dinamica urmatoarelor ramuri: constructii (3.6% an/an), comert/transport/HORECA (5.6% an/an) si IT&C (+13.8% an/an). Agricultura si industria au crescut cu cate 2.2% an/an.

Vom revizui scenariul macroeconomic central prin incorporarea dinamicii componentelor PIB din semestrul I, dar si a masurilor de relaxare din Noul Cod Fiscal. Scenariul actualizat va fi inclus in Raportul macroeconomic lunar care va fi publicat saptamana viitoare.

Date fiind dinamica cererii interne si a cererii externe nete din semestrul I, a creditarii in RON catre populatie in primele sapte luni ale anului precum si perspectiva reducerii TVA la 20% de la 1 ianuarie atragem atentia cu privire la riscul deteriorarii balantei comerciale (si a contului curent) pe termen scurt si mediu. In acest context, ne asteptam la reactia politicii monetare (inflexiune) incepand cu 2016", se mai arata in raport.


Citeste mai multe despre   Material sustinut de Julius Meinl

Tudor Chirila spunea: "foarte faine glumele tale, dar nu-i momentul." Despre provocarile, inspiratia si cultura Vocii Romaniei, Cristina Balan, VIDEOinterviu, partea a II-a

Cristina Balan isi face singura muzicile si versurile potrivite. Si daca adaugam vocea si prezenta scenica intelegem de ce a castigat "Vocea Romaniei". Daca in prima parte a interviului am descoperit inceputul si Impactul carierei sale, astazi intram in sufletul si mintea Cristinei. Scrie in transa. "Se aduna" si scrie inspirata de ce i se intampla, precum in hit-ul "Sfarsit de razboi". Povestea unui mincinos in amor. In viata e optimista, in arta cauta suferinta. Pe Ana Karenina o acuza pentru sinucidere. Romeo si Julieta au fost tineri si fraieri. Iar Moartea Caprioarei i-a starnit plansul. 

1378 vizualizari

 • 0 (2 voturi)    
  Concluzie! (Vineri, 4 septembrie 2015, 10:16)

  I.Puscas [anonim]

  Ei vedeti ca se poate! si se poate inca si mai bine; numai sa vrem! Trebuie accelerate si investitiile, pentru ca producerea de bunuri materiale aduce cea mai consistenta crestere a PIB si a exporturilor si asigura si locuri de munca, deci prosperitate.
  • 0 (0 voturi)    
   poate (Sâmbătă, 5 septembrie 2015, 10:59)

   ilidia [anonim] i-a raspuns lui I.Puscas

   Care investitii !? Unde le-ai vazut !? De cand cresterea PIB pe seama cresterii consumului este o masura "inteleapta"!? Las-i pe cei de meserie sa vorbeasca si abtine-te.
 • 0 (0 voturi)    
  Crestere pe consum, baloane de sapun... (Vineri, 4 septembrie 2015, 10:44)

  Metec [utilizator]

  Prefer o crestere de circa 1%, pe productie industriala si export, asa cum am avut in anii 2011 -2014, uneia de 4-5% din consum. Cresterea consumului distorsioneaza economia, imbogateste speculantii si duce la crize grave, asa cum a fost cea din 2008 - 2010.
  • -2 (2 voturi)    
   feriti-va (Vineri, 4 septembrie 2015, 14:32)

   monis [anonim] i-a raspuns lui Metec

   de astfel de personaje ca cel de mai sus, carora le pute totul in jur. economia, dupa multi ani, functioneaza. asta inseamna ca avem un guvern bun.
   • 0 (0 voturi)    
    Functioneaza ceva ceva prin Ardeal, Banat si (Vineri, 4 septembrie 2015, 16:06)

    Wanheda [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Bucuresti....dar esti departe de economia statelor din west.
   • 0 (0 voturi)    
    Mai, postacule... (Vineri, 4 septembrie 2015, 17:04)

    Metec [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Normal ca imi pute tot in jur, mai ales postacii ca tine au un miros... puah!
   • 0 (0 voturi)    
    ... (Luni, 7 septembrie 2015, 11:41)

    a.nonim [utilizator] i-a raspuns lui monis

    Nu mai bate campii. O crestere nesemnificativa de doar 0,5 in industrie, si cresterea importurilor nu anunta nimic bun. Cel mult o noua criza.


Abonare la comentarii cu RSSESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică