Institutul National de Statistica a detaliat vineri datele privind cresterea economica din primele 6 luni ale anului, confirmand cifra avansului PIB (de3.8%) comunicata la mijlocul lunii trecute. In prima jumatate a anului, economia a "produs" 304,98 miliarde de lei. La cresterea PIB, in semestrul I 2015 fata de semestrul I 2014, au contribuit aproape toate ramurile economiei, contributii pozitive mai importante avand urmatoarele ramuri: Comertul cu ridicata si cu amanuntul; repararea autovehiculelor si motocicletelor; transport si depozitare; hoteluri si restaurante (+1,0%), cu o pondere de 17,7% la formarea PIB si al carui volum de activitate s-a majorat cu 5,6%; Informatiile si comunicatiile (+0,9%), cu o pondere mai redusa la formarea PIB (7,2%) dar care au inregistrat o crestere semnificativa a volumului de activitate (13,8%) si Industria (+0,5%), cu o pondere de 22,0% la formarea PIB si al carei volum de activitate s-a majorat cu 2,2%, mai spune INS.
Din punctul de vedere al utilizarii PIB, cresterea s-a datorat, in principal:
- cheltuielii pentru consum final al gospodariilor populatiei, al carei volum s-a majorat cu 5,4% contribuind cu 3,5% la cresterea PIB;
- formarii brute de capital fix, cu o contributie de +1,5%, consecinta a cresterii cu 8,1% a volumulului sau.
O contributie negativa la cresterea PIB a avut-o exportul net (-1,5%), consecinta a cresterii cu 6,3% a exporturilor de bunuri si servicii corelata cu o crestere mai mare a volumului importurilor de bunuri si servicii, cu 9,6%. Este de remarcat, insa, soldul usor pozitiv al balantei de plati.
"Raportat la trimestrul II din 2014 economia interna a crescut cu 3.3%, ritm in decelerare dupa avansul cu 4.3% an/an din trimestrul I. Cererea interna a avut o contributie de 4.9 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II, notandu-de performanta consumului privat (accelerare la 5.9% an/an, contributie cu 3.8 puncte procentuale la ritmul anual al PIB), evolutie sustinuta si de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie", se arata intr-un raport transmis vineri de economistul sef al Bancii Transilvania, Andrei Radulescu.
"Totodata, investitiile productive au urcat cu 7.9% an/an, avand o contributie de 1.6 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB in trimestrul II.
Pe de alta parte, cererea externa neta a contribuit negativ la ritmul anual al PIB, -1.6 puncte procentuale, dat fiind ca exporturile au decelerat la doar 4.2% an/an (importurile au crescut cu 7.8% an/an), conform INS.
Trebuie subliniat faptul ca in trimestrul II companiile au destocat (stocurile au avut o contributie de -0.5 puncte procentuale la dinamica an/an a PIB), dupa acumularea de stocuri din T1.
Astfel, per ansamblu, in semestrul I economia interna a crescut cu 3.7% an/an, avansul cererii interne (contributie cu 5.2 puncte procentuale) contrabalansand contributia negativa a cererii externe nete (cu 1.5 puncte procentuale).
Consumul privat (principala componenta a PIB) a crescut cu 5.4% an/an (contributie de 3.5 puncte procentuale la dinamica anuala a PIB), evolutie sustinuta de reducerea TVA la alimente si servicii de alimentatie, cresterea salariilor si relansarea creditarii in RON.
De asemenea, investitiile productive au urcat cu 8.1% an/an, contribuind cu 1.5 puncte procentuale la dinamica PIB, evolutie sustinuta de relansarea consumului intern si scaderea costurilor de finantare.
In sfera cererii externe nete exporturile au crescut cu 6.3% an/an, iar importurile cu 9.6% an/an.
Din perspectiva ofertei agregate, in semestrul I se noteaza dinamica urmatoarelor ramuri: constructii (3.6% an/an), comert/transport/HORECA (5.6% an/an) si IT&C (+13.8% an/an). Agricultura si industria au crescut cu cate 2.2% an/an.
Vom revizui scenariul macroeconomic central prin incorporarea dinamicii componentelor PIB din semestrul I, dar si a masurilor de relaxare din Noul Cod Fiscal. Scenariul actualizat va fi inclus in Raportul macroeconomic lunar care va fi publicat saptamana viitoare.
Date fiind dinamica cererii interne si a cererii externe nete din semestrul I, a creditarii in RON catre populatie in primele sapte luni ale anului precum si perspectiva reducerii TVA la 20% de la 1 ianuarie atragem atentia cu privire la riscul deteriorarii balantei comerciale (si a contului curent) pe termen scurt si mediu. In acest context, ne asteptam la reactia politicii monetare (inflexiune) incepand cu 2016", se mai arata in raport.