Capitalisti vs. comunisti: cine au fost cei mai inteligenti? (analiza)

de Dan Popa     HotNews.ro
Marţi, 8 septembrie 2015, 8:57 Economie | Finanţe & Bănci


In 2014 am avut mai putine brevete de inventie decat în 1920
Foto: sxc.hu
In mod paradoxal, comunistii pare ca se pricepeau mai bine la un capitol esential de business, inovarea, fata de  mostenitorii "Epocii de Aur", capitalistii de dupa Revolutie, arata un studiu realizat de KeysFin pe baza datelor oficiale din ultimii 50 de ani in ceea ce priveste inventica si protectia proprietatii intelectuale.  Sa stii sa iti prezinti marfa! O regula esentiala de afaceri pe care romanii o experimenteaza de 25 de ani, dupa standardele capitaliste. Cu prea putin succes, dovada faptul ca nivelul de trai, indicatorul real al performantei economice, este la limita saraciei extreme. Una din explicati, potrivit Laurei Leonte, avocat specializat in dreptul proprietatii intelectuale si consilier in proprietate industriala, o reprezinta si migrarea activitatii creative inafara Romaniei.
 
Interesant este ca, desi avem senzatia ca traim intr-o epoca a inovatiei si cercetarii, suntem cu mult in urma tovarasilor de pe vremea lui Ceausescu.
 In ultimii 25 de ani de comunism (1965-1989), la Oficiul de Stat pentru Marci si Inventii (OSIM) s-au inregistrat 94.481 de cereri de brevete de inventie si 59.443 de brevete acordate.  Privind in oglinda, in cei 25 de ani de dupa Revolutie, numarul cererilor a fost de numai 39.558, iar OSIM a acordat doar 26.425 de brevete de inventie.
 
 • Si mai tulburator este faptul ca in 2014 am ajuns sa avem mai putine brevete de inventie acordate decat in 1920!
 
Potrivit analistilor de la KeysFin, statistica arata o situatie care trebuie sa ne puna pe ganduri.  "La capitolul inovatie, am ajuns sa punctam comercial mai prost decat acum 95 de ani, la doi ani distanta de Marea Unire. Mai mult chiar, datele OSIM arata ca blamatii comunisti au stiut sa exploateze mai bine creierile romanilor in interes de business decat au facut-o capitalistii, in ultimii 25 de ani", afirma expertii KeysFin.
 
Interesant este ca, pe masura ce ne-am adancit in libertatea economica, romanii au inovat tot mai putin, importul de tehnologie si marci din Occident luand locul cercetarii traditionale.
 
Asa am ajuns sa importam mai mult decat producem, sa depindem de ce ne ofera strainii si sa exploatam prea putin proverbiala inteligenta romaneasca, brevetele de inventie si marcile fiind considerate un indicator relevant al inteligentei economice.
 
Daca in 1990 erau inregistrate 3081 cereri de brevete de inventie si  erau aprobate 1428, un deceniu mai tarziu, numarul acestora scadea la o treime, iar in 2014 abia daca depaseau 1000 de cereri si putin peste 300 de brevete acordate.

Potrivit Laurei Leonte, avocat specializat in dreptul proprietatii intelectuale si consilier in proprietate industriala, partener in cadrul societatii de avocati Postu Leonte & Asociatii SCA, una din cauze o reprezinta si migrarea activitatii creative inafara Romaniei.
 
"Rezultatele inovative ale romanilor sunt transferate companiilor straine, care in mod evident aleg sa isi protejeze inventiile in teritorii straine, in care urmeaza sa le exploateze efectiv. De altfel, majoritatea companiilor internationale cu activitate pe piata comunitara aleg sa isi protejeze inventiile pe calea cererilor de brevet european, cereri examinate de catre Oficiul European pentru Brevete si nu de OSIM", afirma expertul de la Postu Leonte & Asociatii SCA (www.postuleonte.ro).

Astfel s-a ajuns ca in 2014, din totalul de 2981 de brevete aplicabile in Romania, 2661 erau inregistrate la nivelul UE si numai 320 la noi in tara, prin OSIM. In 2002, raportul era invers ¬ 755 inregistrate la OSIM si numai 497 la Oficiul European.
 
Nici cu inregistrarea marcilor nu stam mai bine. De la an la an, numarul business-urilor cu licenta protejata a scazut puternic. Daca in anul de gratie 2006, erau inregistrate 22.570 de marci la OSIM, in 2014, numarul lor a scazut la 10.763.
 
Potrivit analistilor de la KeysFin, statistica denota faptul ca cei 25 de ani de capitalism au reusit sa ingroape un sector, cel al cercetarii, care in trecut producea solutii pentru economia romaneasca. "Ne bazam, in prezent, mai mult pe realizarile personale decat pe cele ale unor structuri organizate, cum erau pe vremuri institutele de cercetare", afirma expertii.
 
Acestia subliniaza un alt aspect important, relevat de datele statistice: "Cultura de business la romani este in continuare deficitara. N-am inteles inca faptul ca, pentru o afacere de succes, este nevoie sa oferi tot timpul ceva nou, ceva tentant pentru clienti, si sa stii sa iti protejezi inovatia. Asa se explica si faptul ca in Romania exista cele mai multe firme in insolventa si faliment din regiune si ca business-ul cu pedigree romanesc intarzie sa isi asume un rol relevant in exporturi. Oferim in continuare mai multa materie prima si prea putine produse finite, capabile sa asigure o dezvoltare pe diagonala a economiei", au mai spus analistii Keysfin.
 
 • Ce pierdem si ce putem face in situatia data?
 
Institutele de cercetare-dezvoltare, laboratoarele private, institutiile de invatamant superior, statiunile didactice, toate sufera in prezent pentru ca nu dispun de dotari la standarde competitive si de fonduri cu care sa sustina efortul creativ.
 
"Este un alt caz in care avansul tehnologic si creativitatea galopeaza, lasand in urma uneltele care sa le transforme in valori concrete - mijloace legale actuale si eficiente, sustinere financiara inclusiv din partea autoritatilor, informatie de specialitate calitativa si usor de accesat, afirma avocatul Laura Leonte.
 
"Talentul creativ al romanilor - acest brand de tara, este deja o resursa incontestabila la scara larga. Problema tine de fapt de mijloacele de valorificare a acestei resurse la noi acasa", mai spune Leonte.

Potrivit expertilor, exista insa semnale pozitive care arata ca situatia are sanse sa se redreseze.
 
"Avem clienti care ne solicita chiar si dincolo de asistenta juridica in privinta obtinerii brevetelor de inventie, a inregistrarii de marci si a protejarii proprietatii intelectuale in general. Acestia vor consiliere in vederea obtinerii de finantare pentru activitatea de creatie. Este imbucurator ca romanii sunt interesati sa scrie cat mai bine proiectele pentru obtinerea de fonduri nerambursabile acordate pe linie nationala.  Si mai imbucurator este ca romanii incep sa mizeze pe dimensiunea transnationala a ideilor creative pe care le detin si doresc sa obtina finantare in cercetare si inovare prin fondurile gestionate direct de institutiile Uniunii Europene, fie prin participarea la procedurile de achizitie publica lansate de acestea, fie prin obtinerea de granturi pentru proiecte de cercetare si inovare", a afirmat avocatul Laura Leonte.
 
In perioada 2014-2020, Uniunea Europeana intentioneaza sa aloce 80 de miliarde de euro pentru finantare in domeniul cercetarii prin programul HORIZON2020 operat direct din Bruxelles, in cadrul caruia sunt sprijinite in special inovarea sociala, stimularea noilor evolutii tehnologice si a brevetelor, inclusiv protejarea proprietatii intelectuale rezultate, obiectivul principal fiind dezvoltarea unei societatᅩi sᅩi a unei economii bazate pe cunoasᅩtere sᅩi inovare iᅩn Uniune.
 
Potrivit expertilor, sustinerea inovatiei are potentialul de a corecta din problemele existente si totodata de a creste vizibilitatea Romaniei pe plan european in domeniul inovarii, ceea ce ar atrage finantatori dispusi sa investeasca in cadrul companiilor romanesti.
 
Un alt instrument care poate ajuta in acest sens este recenta Lege nr. 120/2015 privind stimularea investitorilor individuali - business angels, prin care li se acorda acestora din urma anumite facilitati fiscale in legatura cu investitiile facute in baza legii mentionate.
 
Studiile recente arata ca in principiu 80% din valoarea unei afaceri este data de bunurile intangibile, fata de 20%, cat era apreciata in trecut.

 Asa se explica practic diferenta dintre valoarea unei companii asa cum rezulta din documentele contabile si valoarea de piata a acesteia, brandul avand un impact economic asupra mai multor factori, dintre care cel mai important este fidelizarea clientelei.

 • Cum inregistrezi o marca sau o inventie in UE?
 
Taxele pentru o inregistrare de marca in UE pornesc de la 900 de euro. O suma destul de mare, care descurajeaza pe multi, avand in vedere ca la OSIM, taxele pleaca de la 200 de euro.
 
Important este ca, spre deosebire de marca inregistrata in Romania, la OSIM, o marca comunitara, odata inregistrata, ofera protectie nu doar in Romania, ci in toate statele membre UE.
 
"Cred ca cel mai important este sa constientizezi valoarea brandului tau - ce nu poate fi protejat legal decat prin inregistrarea marcii si sa incepi de undeva", sustin expertii.
 
"Ca si procedura, inregistrarea in UE este mult mai avantajoasa pentru companiile de talie internationala, intrucat cererea de brevet european este depusa si examinata o singura data. Insa, din momentul acordarii brevetului, protectia oferita de acesta se poate extinde in toate statele membre ale Conventiei privind eliberarea brevetelor europene (in prezent 38 de state membre, Romania putand fi desemnata ca teritoriu de protectie din 2003). In Romania, ca si in oricare alt stat de protectie desemnat, brevetul european urmeaza sa fie supus acelorasi reguli ca si brevetul national, in schimbul unor taxe anuale de mentinere in vigoare a brevetului achitate catre OSIM", afirma Laura Leonte.
 
O cerere de marca depusa la OSIM ii confera antreprenorului roman un termen de 6 luni in care poate depune fara riscuri din partea concurentei aceeasi marca si la oficiul european (OHIM) , pentru o protectie mai sporita. In acest timp, solicitantul se poate lamuri daca doreste sa investeasca mai departe in respectivul business sau poate face rost de finantare.
 
Mai mult decat atat, o marca nationala, odata inregistrata si utilizata adecvat, poate bloca cu succes orice cerere de marca comunitara viitoare care ar putea crea un risc de confuzie in randul consumatorilor cu privire la originea produselor si serviciilor acoperite de respectivele marci.
 
Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania, comunicate de institutiile statului.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6688 vizualizari

 • +4 (10 voturi)    
  No problem, sunt olimpici giugiuc (Marţi, 8 septembrie 2015, 9:11)

  Parzivall [utilizator]

  Americanii nici nu au olimpiade si nu duc lipsa de inventii...romanii s-au profilat pe olimpici. La mai multi...spun strainii.
  • +2 (2 voturi)    
   problema este sprijinul acordat (Marţi, 8 septembrie 2015, 11:30)

   jackalphonse [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Faptul ca sunt olimpici este o mare bila alba, se stimuleaza competitivitatea in performanta la nivel ridicat. Cum exploatezi creierile pe care le descoperi este problema.

   Articolul este unul foarte bun si autorul poate fi felicitat pentru ca inovarea este tratata ca un " capitol esential de business"! (prin acest unghi de vedere, cercetarea este trecuta de la stadiul de "moft de lux", la "motor de profit")


   De exemplu, la proiectele de cercetare, evaluarile se fac la numarul de lucrari publicate si factorul de impact. Adica, se face cercetare de calitate, dar rezultatele sunt valorificate de cine poate continua cu cercetarea aplicata pana la brevetare. Practic, rezultatele unei cercetari romanesti (care costa imens), au un buton de "share" prin care sunt livrate gratis, in care cercetatorul trebuie sa se multumeasca cu un "like".
   Nimeni nu se hazardeaza sa puna in proiect prea multe brevete, pentru ca NU exista industrie locala care sa le exploateze, iar statul nu incurajeaza sustinerea acestora pana ajung sa devina profitabile. In schimb, avem sume colosale acordate cateilor comunitari, iar autoritatile vor sa vanda aurul din pamant, pe locuri de munca la palmasi...
  • 0 (0 voturi)    
   lol (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:09)

   Qu [utilizator] i-a raspuns lui Parzivall

   Americanii cumpara tot. De la inventii la creierele care le produc.
 • +11 (13 voturi)    
  Rezultat asteptat (Marţi, 8 septembrie 2015, 9:14)

  Ochii_pe_voi [utilizator]

  Orice tinar roman are un vis: sa scape din aceasta tara de hoti, jefuita de securisti, unde doctoratele sunt plagiate iar permierul e un hot intelectual (si vicele la fel). Atit timp cit Presedintele tarii pate palma cu un general hot, ROMANIA nu se va schimba niciodata. Johannis - marea deziluzie, complice la furtul general.
 • +9 (9 voturi)    
  Comentariu sters de utilizator (Marţi, 8 septembrie 2015, 9:36)

  [anonim]

 • +1 (11 voturi)    
  Hi Hi Hi Hi Hi (Marţi, 8 septembrie 2015, 9:59)

  pathfinder [utilizator]

  Explicatia e simpla, in "epoca de aur" se putea "inventa" in Romania ce s-a inventat deja in alte parti.
  Si chiar asa se facea, ca se se poata utiliza tehnologii inventate de altii.

  In ziua de astazi e mai greu si, daca te prinde inventatorul adevarat, platesti la greu.
 • +9 (11 voturi)    
  maslow pur (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:22)

  dana eugenia [anonim]

  cand te zbati intre cheltuielile pentru hrana si ratele pentru casa - adica treapta intai, cui ii mai arde de "evolutie", "self-fulfillment, s'alte bazaconii ?

  "comunistii se pricepeau mai bine ..." WT ... ?

  sincer, dupa "1920" nu am mai citit :(
 • +5 (9 voturi)    
  inventii (Marţi, 8 septembrie 2015, 10:28)

  nimrod [utilizator]

  Comparatia cu 1920 e ridicola: pe atunci erau inca multe de inventat si cea mai simpla ideea "tragea" dupa ea alte n. Cat priveste comparatia cu vremea lui Ceasca, ne-am procopsit: sub comunisti, tot maistrul pecerist cu patru clase era inventator si mai devreme sau mai tarziu primea si Ordinul Muncii. Dinozauri dintr-astia si azi se mai cred inventatori. Bai frate!
  • 0 (0 voturi)    
   Inventii (Miercuri, 9 septembrie 2015, 12:00)

   Epuran Constantin [anonim] i-a raspuns lui nimrod

   Maistrul ala cu 4 clase cunostea meserie mai multa decat multi ingineri scolati la facultatile astea post decembriste.El nu stia multa filozofie ,matematica, literatura sau alte stiinte,dar ceea ce stia il facea bine . Deci lucrand tot timpul cu anumite piese gasea la un moment dat si solutii de imbunatatire chiar sa creeze piese total noi.Problema este ca neavand acces la informatii nu avea de unde sa stie ca piesa creata de el a fost inventata si brevetata in alta parte asa ca el era un inventator pe plan local. Maistrii aia peceristi contribuit la dezvoltarea industriei acestei tari, pe care capitalistii astia actuali se straduiesc sa o distruga sau sa o vanda pe nimic la altii. Nu vi se pare ciudat sa cumparam de afara produse la preturi exorbitante pe care la poti face aici la niste preturi incomparabil mai mici. Nu ma refer la tehnologiile de varf ci la lucruri usuale.
   • +1 (1 vot)    
    ... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 14:53)

    pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Epuran Constantin

    Bai nene,
    1. Ce lucruri "usuale" (sic) se pot face in Romania "la niste preturi incomparabil mai mici"?

    2. Maistrii aia nu inventau nimic. Sau, daca vrei, reinventau roata.

    Comunistii aveau nevoie de muncitori care sa castige "intrecerea socialista pe ramura".

    Spre deosebire de intelectualii care n-aveau nici o intrecere socialista din asta...

    3. Bre, industria aia era energofaga iar "inventiile" maistrilor peceristi n-au adus-o niciodata la nivelul industriilor din tarile dezvoltate.

    Niciodata bre, ca nu poti dezvolta idei noi intr-un climat neconcurential.
    Saracu' Marx si indivizii spalati pe creier ca tine n-au inteles niciodata un lucru asa simplu...


    P.S. Noi muncim, nu gandim ... n-asa?!?
 • 0 (0 voturi)    
  1920? (Marţi, 8 septembrie 2015, 21:10)

  rist [anonim]

  Dar ce in 1920 Romania era comunista?
 • +2 (2 voturi)    
  Alte comparatii (Marţi, 8 septembrie 2015, 22:53)

  Justin Puscasu [anonim]

  Pentru cei care se simt datori sa ironizeze comparatia cu anul 1920, sau cu perioada ceausista, va mai pun la dispozitie si alte comparatii:
  - Romania are mai putine cereri de brevete decat Malta (o tara cu 400.000 locuitori)
  - Romania are mai putine cerei de brevete decat o singura societate comerciala (Samsung)
  Alte amanunte: procesarea unei cereri de brevet la OSIM dureaza minim 5 ani. Taxele de procesare sunt consistente, iar sansele de a beneficia de pe urma unei inventii sunt comparabile cu cele de a castiga la loto.
  • +2 (2 voturi)    
   ... (Miercuri, 9 septembrie 2015, 15:06)

   pathfinder [utilizator] i-a raspuns lui Justin Puscasu

   Mai omule, nu stiu ce "inventeaza" aia in Malta dar pot sa-ti spun sincer ca daca ai o idee ce merita patentata o vei patenta in US. Si nu in Romania sau in UE.

   Samsung unde depune cererile de brevete? ;)
   In Coreea sau in alta parte?
   hi hi hi hi hi
 • 0 (0 voturi)    
  Asta-i scopu' (Miercuri, 9 septembrie 2015, 10:10)

  Qu [utilizator]

  Distrugerea cercetarii, pe langa cea a sanatatii si invatamantului. Multimiti capitalismului.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...


Ultimele articole din Economie | Finanțe & Bănci

Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by