In august, preturile au fost mai mici cu -1,9% masurate prin IPC si cu -1,7%, masurate prin IAPC ((in ritm anualizat), a anuntat joi Institutul National de Statistica. Potrivit datelor, cele mai mari scaderi de preturi au fost la oua, zahar, cartofi si malai. Scaderea inflatiei a fost mai abrupta decat indica media analistilor chestionati de Reuters (acestia estimau o medie de -1,4% ), iar economistii sefi din banci spun ca inainte de 2017 inflatia nu va reintra in intervalul tintit de BNR. Pana atunci va trebui sa ne obisnuim cu traiul in deflatie.

  • BCR: Este putin probabil sa se raspunda cu  o relaxare monetara suplimentara acestei scaderi temporare a inflatiei

"Asteptarile noastre au fost de -1,6% . Inflatia lunara a fost negativa pentru a treia luna consecutiv, ajungand la -0.5%. Pretul produselor alimentare a scazut (in ritm lunar) cu 0,8% din cauza ieftinirii fructelor, legumelor si a produselor lactate. Produsele nealimentare au fost si ele mai ieftine in august fata de iulie (-0,5%), dupa ce a avut loc o scadere abrupta in pretul combustibililor. Pretul serviciilor a ramas pe medie acelasi, ieftinirea celor de telefonie fiind compensata de cresterea pretului serviciilor de apa si canalizare. O defalcare a datelor inflatiei din august arata ca socurile de natura ofertei, cum au fost reducerea TVA la produsele alimentare (din luna iunie) si scaderea pretului petrolului la nivel mondial justifica cea mai mare parte a inflatiei anuale negative. Prognoza noastra este o inflatie anuala de -0.2% in decembrie 2015 si 0,7% in 2016. Inflatia ar putea ramane negativ pana in mai 2016, ca efect al taierii TVA din iunie si a reducerii cotei standard de TVA la 20% in ianuarie anul viitor. Altfel spus, inflatia ar putea intra tinta BNR de 2,5% +/- 1pp doar la inceputul anului 2017. Anuntul privind inflatia este neutru pentru politica monetara a BNR. Vedem dobanda cheie neschimbata la 1,75% in restul anului 2015. Este putin probabil sa se raspunda cu o relaxare monetara suplimentara acestei scaderi temporare a inflatiei, iar cresterile salariale planificate in sectorul public in 2016 par in favoarea unei politici monetare prudente. O majorare a ratei nu este exclusa insa in 2016 pentru a contrabalansa impulsul dat de relaxarea fiscala a cererii agregate intr-un moment in care consumul casnic este deja in crestere. Randamentele obligatiunilor in moneda locala ar putea creste treptat, de-a lungul anului 2016 din cauza riscurilor fiscale si politice legate de aplicarea Noului Cod Fiscal si al alegerilor parlamentare, se arata intr-un raport transmis joi de BCR, investitorilor

  • Banca Transilvania: Noile previziuni indica ritmuri medii anuale de - 0.3% in 2015, - 0.6% in 2016, respectiv 0.6% in 2017

Datele INS indica scaderea preturilor de consum cu un ritm lunar de 0.51% in august. Aceasta evolutie a fost determinata de declinul preturilor la marfuri alimentare (cu 0.79%) si la bunuri nealimentare (cu 0.54%). Pe de alta parte, tarifele la servicii au crescut marginal, cu 0.02% fata de iulie.

In cadrul componentei alimentare (37.48% din cosul de consum) se evidentiaza declinul preturilor la legume/conserve din legume (cu 5.62% luna/luna) si la fructe/conserve din fructe (cu un ritm lunar de 5.62%). Pe de alta parte, preturile la carne/preparate si conserve din carne, peste/conserve din peste, zahar/miere de albine, ulei/slanina/grasimi si oua au crescut cu ritmuri lunare de 0.06%, 0.08%, 0.22%, 0.3%, respectiv 3.94% in august.

In sfera marfurilor nealimentare (44.05% din cosul de consum) se observa declinul preturilor la combustibili, cu 2.93% luna/luna, evolutie determinata de scaderea cotatiilor internationale la titei (cu aproximativ 17%). Pe de alta parte, preturile la tutun/tigari, produse cultural-sportive, imbracaminte/articole de galanterie, pasmanterie si mercerie si produse de uz casnic/mobila au crescut cu ritmuri lunare de 0.05%, 0.05%, 0.09%, respectiv 0.14% in august.

Nu in ultimul rand, in ceea ce priveste tarifele la servicii (18.47% din cosul de consum), se observa scumpirea componentelor ingrijire medicala si apa/canal/salubritate cu ritmuri lunare de 0.19%, respectiv 0.3%. Pe de alta parte, tarifele la servicii de posta si telecomunicatii au scazut cu 0.23% luna/luna in august, evolutie influentata si de fluctuatiile cursului EUR/RON.

Raportat la august 2014 preturile de consum au consemnat un declin de 1.87%, evolutie determinata de scaderea preturilor la marfuri alimentare (cu 7.15%), data fiind reducerea cotei TVA de la 24% la 9% incepand cu 1 iunie. Pe de alta parte, preturile la bunuri nealimentare si tarifele la servicii au crescut cu 0.77% an/an, respectiv cu 2% an/an in august.

Am actualizat previziunile privind dinamica preturilor de consum pe termen scurt si mediu, prin incorporarea evolutiilor recente. Noile previziuni indica ritmuri medii anuale de - 0.3% in 2015, - 0.6% in 2016, respectiv 0.6% in 2017. Scenariul ia in considerare prevederile Noului Cod Fiscal (varianta reexaminata, aprobata de Parlament si promulgata de Presedinte in septembrie).