Pensia medie lunara a fost de 892 lei, mai mare cu 0,2% fata de trimestrul precedent;
- pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 58,6% (comparativ cu 60,8% in trimestrul precedent);
- indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 100,3%.
- Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 17 la 10 in judetul Giurgiu.
Stat 4680884
Agr 459934
Participanti Pilon 2 : 6411885
Mai sunt si intre 45(?)-65 ani care nu participa la pilon 2!
De unde diferentele?
Romania trimite afara 200 de mii de emigranti in fiecare au si nu poate sa primeasca decat 1785,45 de refugiati.
Suntem o natie condmanata. Crema inteligentei si priceperii a plecat. Au ramas extrem de putini care ar trebui sa miste lucrurile dar nu vor putea din cauza enormei mase de tarati mental, moral, spiritual si etic care ii va trage in jos in rahatul lor existential; " da noi ce mancam?"
Pontalakul facea mare caz ca a redus taxa pe dividente la 5% . Tari similare cu Romania au 0%. Iar taxa pe profit e de 10%.
In Romania harababura administrativa si coruptia endemica au un cost gigantic. Daca vine cineva sa investeasca trebuie sa-i dai cele mai favorabile conditii de taxare. Daca ai fi bine organizat si corect ar veni de 10 ori mai multi chiar pe taxe mai mari. Deci nu veniturile din taxare trebuie reduse ci trebuie crescuta functionalitatea. Dar in ordine toate leprele n-ar mai putea jupui. Ati vazut oprescul cum jefuia? Sa vedem daca masinaria a functionat si pentru basescu sau videanu.
Uneori cred ca suntem condusi de oligofreni care au invata sa pronunte cuvinte ei neintelegand sensul lor. Li se spune " sustenabilitate" si ei repeta ad infinitum ca niste handicapati.
Na, ca i-am batut pe nemti!
Asa mai vii de acasa!
Ps. Sunt ironic.
Evident ca nu e suficient, dar e mai bine decat era.
A considera ca un imigrant=un cetatean care munceste e o eroare. In realitate, depinde foarte mult de calificarile celui in cauza, de cererea de pe piata munciii si de vointa de integrare a imigrantului.
Statele occidentale au deja milioane de extracomunitari care nu muncesc, ci traiesc din ajutoare sociale si alocatii pentru familiile numeroase pe care si le aduc imediat ce pun piciorul in Europa.
De aceea state formate numai prin imigratie, precum USA, Canada sau Australia, au sisteme complexe de selectie a celor care vor sa le intre pe teritoriu pentru a munci.
Europa ar trebui sa procedeze la fel, selectand inteligent imigrantii, potrivit aptitudinilor lor si dorintei lor de a se adapta valorilor civilizatiei europene.
Romania nu trebuie sa faca greseala Frantei, Olandei, Suediei, etc. care au primit de-a valma pe oricine si acum au partide extremiste in crestere, tensiuni rasiale si amenintari de atentate.
De altfel, e util de stiut ca ministri germani au atras atentia chiar ieri ca Germania va selecta imigrantii si nu va face eroarea din anii '60 cu "Gastarbeiterii" (muncitori invitati in special din Turcia si care ulterior si-au adus familia si neamurile si in doar 30 de ani s-a ajuns la o minoritate de 4 milioane de turci si kurzi).
In loc sa ne trezim cu o societate profund divizata si complet schimbata etno-cultural, ar fi de preferat sa continuam cu aceeasi duritate lupta impotriva coruptiei (merge mult mai eficient decat oriunde in Europa de est), sa eliminam treptat disfunctionalitatile din sistemul sanitar si sa marim salariile din educatie si sanatate, sa cream un sistem de incurajare a natalitatii, sa dam avantaje fiscale si financiare celor care au emigrat si nu au reusit printre straini (sunt multi din astia) pentru a-i readuce acasa.
-combaterea muncii la negru, pentru ca sute de mii de salariati nedeclarati nu pot plati contributiile sociale, e vorba de sute de milioane de lei anual
-combaterea evaziunii fiscale, fiecare procent scos la suprafata inseamna alte sute de milioane la buget si indirect la bugetul asigurarilor sociale.
-combaterea coruptiei si a risipei banului public, un imens rezervor de resurse financiare care fie nu ajung la buget fie sunt folosite aiurea.
-sa se permita celor care vor si pot sa munceasca sa o faca dupa varsta legala a pensionarii, pentru ca inseamna salariati in plus.
-ajustarea varstei de pensionare la fiecare 5-10 ani, in functie de speranta de viata.
-cresterea gradului de ocupare a celor apti de munca (inca redus fata de statele vestice).
-diminuarea somajului (intre 6-7% nu e deloc mic, cand vom fi la 3% vom putea sa ne plangem ca nu avem pe cine angaja) si recalificarea somerilor (cum se face in atatea state).
-cresterea productivitatii muncii, avem iarasi aici un rezervor mare de crestere a contributiilor, indirect, prin cresterea salariilor.
Cresterea productivitatii mai mare decat a salariilor, care sa fie mai mare decat a contributiilor, iar aceasta din urma sa fie mai mare decat cresterea pensiilor. In felul asta bugetele sunt alimentate suficient.
Vor avea 30-50% din 800 lei și vor deveni asistați sociali.
Deci vreo 7-8 milioane de asistați sociali penionari, cu un venit de vreo 300-400 lei pe lună - ce masă ușor de manevrat, cu vreo promisiune de 30 de lei sau 2 pungi de zahăr și o sticlă de ulei...
Asa ajunge si bugetul pe plus, ca daca a scazut TVA-ul, de undeva trebuie sa faca "economii".
Altfel e dezinformare