La sfarsitul acestei veri, numarul mediu de pensionari din tara noastra era de 5,30 milioane persoane, in scadere cu 25.000 fata de trimestrul precedent, potrivit datelor furnizate vineri de Institutul National de Statistica. Cei mai multi pensionari sunt in Hunedoara (unde ponderea pensionarilor in totalul populatiei depaseste 26%) iar cei mai putini, in Iasi (ponderea pensionarilor e in jur de 16,3%). Si valoarea pensiei medii variaza mult de-a lungul si de-a latul Romaniei. Ecartul dintre valoarea minima si cea maxima depasind 400 de lei (711 lei in judetul Giurgiu fata de 1122 lei in Municipiul Bucuresti). Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 10 la 10, mai arata Statistica.

HotNews.roFoto: Hotnews

Pensia medie lunara a fost de 892 lei, mai mare cu 0,2% fata de trimestrul precedent;

  • pensia medie de asigurari sociale de stat a fost de 886 lei, iar raportul dintre pensia medie de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si fara contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 58,6% (comparativ cu 60,8% in trimestrul precedent);
  •  indicele pensiei medii reale fata de trimestrul precedent, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 100,3%.
  • Raportul dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor prezinta variatii semnificative in profil teritorial, de la numai 5 pensionari la 10 salariati in Municipiul Bucuresti la 17  la 10 in judetul Giurgiu.