Bancpost ofera clientilor imprumutati in franci elvetieni o oferta constand intr-o dobanda fixa redusa de 1,5% pe an pentru primii 3 ani- ceea ce se va reflecta intr-o reducere medie a ratei lunare de 30%- dupa care dobanda va fi compusa din marja fixa si indicele ROBOR la 3 luni. Marja de dobanda, spun surse apropiate negocierilor, s-ar situa intre 3-4,6%. In perioada urmatoare, clientii Bancpost cu credite in franci elvetieni garantate cu ipoteca vor fi invitati in unitatile bancii pentru prezentarea noii oferte de conversie, spun intr-un comunicat, reprezentantii bancii cu capital elen.

HotNews.roFoto: Hotnews

Vestea buna este ca Bancpost a iesit din "amorteala" care le-a cuprins pe unele banci atunci cand a fost vorba sa vina in sprijinul clientilor indatorati in CHF. Vestea proasta este ca banca nu ofera, asa cum fac majoritatea bancilor care au lansat programe de sprijin, un discount la sold. Aceasta solutie, recomandata de Banca Centrala si de guvernatorul Isarescu, ar fi cea mai buna solutie care ar putea fi adoptata, nivelul discountului urmand sa fie stabilit de la caz la caz, de cele doua parti.

"O conversie la cursul zilei cu un discount oferit de banca la sold este, practic, acelasi lucru ca o conversie la un curs mai mic decat cel actual", a spus in primavara Isarescu. Guvernatorul BNR a subliniat ca este nevoie ca solutiile pentru rezolvarea problemei creditelor in CHF sa aiba in vedere urmatoarele: sa fie bine tintite pe tipul categoriei din care fac parte debitorii, sa vizeze o impartire convenabila a costurilor, sa nu creeze hazard moral, sa nu discrimineze debitorii in alte monede, sa nu afecteze stabilitatea sistemului financiar si sa nu incalce tratatul privind conditiile de aderare la UE.

Reducerea medie rezultata in urma aplicarii respectivelor dobanzi de catre Bancpost va fi de aproximativ 17%, dar, in lipsa unui discount la soldul creditului, consumatorii pastreaza un grad ridicat de vulnerabilitate in fata bancii, avand in vedere reducerea dramatica a valorii proprietatii cu care au garantat creditul.

Inca de la inceputul anului, Bancpost a acordat o reducere cu 0,8 puncte procentuale a dobanzii pentru intreg portofoliul, valabila pana la urmatoarea data de revizuire a dobanzii specificata contractual. De asemenea, pentru clientii care au intampinat dificultati in achitarea obligatiilor, a fost aplicat un discount aditional, personalizat.

Ana Birchall, raportor al Comisiei pentru buget, finante si banci din Camera Deputatilor in problema creditelor in franci elvetieni, a declarat ca trebuie reluate dezbaterile pe proiectul de lege privind conversia creditelor pe care l-a initiat in 2014.

"Am solicitat Biroului Permanent al Comisiei pentru buget punerea pe ordinea de zi si reluarea in regim de urgenta a discutiilor asupra proiectului de lege L345/ 2014 - Propunere legislativa pentru completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr.50/ 2010 privind contractele pentru consumatori, prin care propun o posibila solutie pentru rezolvarea problemelor cu care se confrunta romanii cu credite in franci elvetieni, sufocati de majorarile ratelor bancare lunare, exclusiv din cauza fluctuatiilor cursului de schimb valutar", a subliniat Ana Birchall.

Deputatul PSD a aratat ca a cerut bancilor si institutiilor bancare sa comunice Comisiei de buget ce masuri au fost luate pentru a solutiona criza creditelor in franci elvetieni. "In data de 02.07.2015, in calitate de raportor al Comisiei de buget finante si banci, am cerut oficial bancilor sa ne comunice ce masuri au luat pentru impartirea poverii financiare a creditelor in franci elvetieni si pentru rezolvarea problemelor grave legate de majorarea ratei de schimb valutar. Aceasta solicitare a fost adresata urmatoarelor institutii: Consiliul Patronatelor Bancare, Banca Nationala a Romaniei si Asociatia Romana a Bancilor, institutii care acopera intreg spectrul sistemului bancar, precum si fiecarei banci in parte", a mentionat Ana Birchall.

Ana Birchall a mai spus ca, pana in acest moment, institutiile care au raspuns solicitarii de a transmite informatiile privind masurile adoptate pentru a rezolva problema creditelor in franci elvetieni sunt Volksbank Romania, Consiliul Patronatelor Bancare din Romania si Banca Nationala a Romaniei.