Eugen Teodorovici, ministrul Finantelor: Romania va solicita un nou acord cu FMI anul acesta
Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar, a declarat marti ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, transmite Reuters.
"Fac parte dintre cei care cred ca un acord cu fondul este benefic din doua motive: ofera un plus de credibilitate in fata investitorilor (ducand la scaderea costurilor imprumuturilor) si obliga la mentinerea unei brume de disciplina financiara. Un acord cu FMI presupune stabilirea in comun a unor tinte macroeconomice care sunt verificate in cadrul unor intalniri periodice ulterioare", explica pentru HotNews.ro economistul sef al Piraeus Bank, Camil Apostol.
Economia romaneasca a fost sustinuta de mai multe acorduri convenite cu FMI si Comisia Europeana dupa 2009, ultimul expirand in luna septembrie a acestui an.
"Cu siguranta vom solicita in mod oficial FMI, in cursul acestui an, sa demaram negocierile pentru un nou acord. Un acord cu FMI poate fi incheiat si fara participarea Comisiei Europene, acestea sunt acorduri diferite", a explicat Eugen Teodorovici.
Ministrul Finantelor a mai spus ca, in prezent, deficitul bugetar preconizat pentru 2016 este de 2,1% din PIB, daca nu sunt luate in calcul majorarile de salarii planificate in sectorul public. Chiar daca sunt incluse si aceste majorari, deficitul bugetar va fi mai mic de 3%, a subliniat Eugen Teodorovici.
"Girul pe care il da fondul prin agrearea tintelor ofera investitorilor o plasa de siguranta iar faptul ca la fiecare etapa are loc o trecere in revista a performantelor economice creste gradul de transparenta. E adevarat ca exista o traditie a intreruperii acestor programe inainte de finalul convenit dar chiar daca ne abatem, cel putin avem un scenariu.", mai crede Apostol.
Incepand din 2009 si pana in prezent, Romania a incheiat trei acorduri consecutive de imprumut cu Fondul Monetar International si Uniunea Europeana, care au servit ca o ancora pentru politicile guvernamentale in domeniul bugetului, privatizarii companiilor de stat si economiei.
Ultimul acord cu FMI, incheiat in septembrie 2013 pentru 24 de luni, a avut o valoare de doua miliarde de euro insa autoritatile de la Bucuresti nu au accesat fonduri. Scopul acordului de tip preventiv a fost acela de a proteja economia romaneasca de eventuale socuri pe pietele financiare. Acesta a fost cel de-al 10-lea incheiat de Romania cu Fondul Monetar International din ultimii 23 de ani si al treilea acord solicitat FMI, de la declansarea crizei economice, in 2009.

Liberalizarea pieței energiei / Diferențe de până la 19% dintre prețul serviciului universal și cel mai mic preț de pe piață
UPDATE Cîmpeanu: „Elevii care au vulnerabilități sau aparținători cu vulnerabilități, certificate medical, vor putea învăța online; profesorii vor putea preda online” / Petiție pentru reintroducerea sistemului hibrid
Boeing 737 MAX va zbura din nou în UE. Interdicția impusă acum 22 de luni, după două accidente aviatice, a fost ridicată
Poluarea de weekend din București: Agenția de Mediu dă vina pe trafic și condițiile atmosferice, activiștii de mediu indică arderi de deșeuri și încălzirea rezidențială / În rest, tăcere
INTERVIU Cum se simte scăderea numărului de îmbolnăviri în spitalele COVID: Numărul de pacienți este mai mic, dar vin mulți cu forme severe / Pericolul foarte mare este noua tulpină
cum adica, daca ma dor dintii, pot sa ma duc sa imprumut bani pe loc si-i primesc? da domn'le.
cred ca ne dor dintii...
Cit despre acordurile cu FMI, in ultimul acord nu am imprumutat nici un ban. Am folosit FMI doar ca o garantie de buna purtare, si in felul asta am reusit sa ne imprumutam de la banci cu 1-2% dobanda. Daca nu avem acord cu FMI si mai crestem si deficitul, vom ajunge sa ne imprumutam cu 5%. Asta e toata miza aici, nu fictivele imprumutiri de la FMI...
Da' romanul verde si mindru ca e roman atita stie: fmi == credite
Asha ca, vrem sau nu, anual avem de facut imprumuturi de 5-10-20 mld euro, in functie de cum expira imprumturile vechi.
Iar maririle de salariu de anul asta/inceputul anului viitor va insemna inca o particica adugata la datorie. De aia spun ca e profitabil acordul cu FMI. Pe de o parte iti permite sa tii dobanzile jos, pe de alta parte te mai impinge de la spate sa mai faci si niscaiva reforme strcturale, sa mai vinzi cite un dinozaur de firma de stat, precum cfr marfa sau oltchim. Ceea ce aduce beneficii pe viitor.
-economia dudue,
-datoria a scazut,
-dezinflatie,
-guvernul a ramas, si voi hopa imediat cu sacul la FMI,
-In aceste conditii va propun sa va luati un nou mistru de finante, ca acesta si-a incheiat activitatea avind in vedere ca sezonul estival s-a terminat.
- sau nu aveti bani pentru alegerile viitoare?,
Imprumuturile in $ au fost deschise de guv. Ungureanu dupa demersurile guv. Boc,
Guv. usl cu madam usturoi,, vecina lui nastase-ponta, Negritoiu, specialistul de la ASF, Chitoiu, celebru domn Daianu ala cu banii pieduti de Sima la bursa, nu cred ca au ridicat plus valoarea economistilor aciuati vremelnic pe la palatul Victoria,
Guvernul român a ratat angajamente importante asumate în urmă cu doi ani. (nn reformele structurale !!)
Costurile de împrumut vor ramane scăzute dacă RO va respecta ţinta de deficit şi dacă politicile economice vor fi sustenabile şi coerente.(greu la deal cu boii mici - 15,5 miliarde de lei impactul in buget al cresterii salariilor bugetarilor cu 30%!!!!!!!!)
Pe de alta parte da, daca ne destrabalam cu deficite de 4-5%, ajungem instant la dobanzi de 5-6%.Iar datoria noastra e de 40% din PIB, adica undeva la 60-70 mlod euro.