BNR a calculat marti o medie a cursului euro/leu de 4,42 de unitati, fata de media de 4.41 inregistrata cu o zi inainte, confirmand faptul ca motiunea de cenzura nu a produs miscari semnificative asupra cursului folosit in tranzactiile din piata. "Nu cred ca investitorii percep Romania ca aflandu-se intr-o situatie de criza politica. Imaginea macro prezenta a Romaniei este atat de buna in comunitatea investitorilor straini, incat nici perspectiva unui deficit bugetar in crestere in 2016, nici esuarea recenta acordului cu FMI nu au fost reflectate de pietele financiare locale", explica pentru HotNews.ro economistul sef al BCR, Radu Craciun.

Radu CraciunFoto: Arhiva personala

Mai mult, crede Craciun, momentele de panica de pe pietele asiatice s-au concretizat in Romania intr-o masura mult mai mica, miscarile de preturi pe bursa sau piata de titlurilor de stat fiind realizate pe fondul unor volume relativ mici. Motiv pentru care nici piata valutara nu a avut o reactive violenta. "Sunt momente in care lipsa de adancime a pietelor financiare si prezenta limitata a invstitorilor straini poate fi un avantaj", conchide economistul sef al BCR.

"Perechea EUR/RON s-a tranzactionat usor mai sus ieri in contextul unor volume ridicate, inchizand sedinta aproape de 4,4170. Vedem in continuare potential de miscari in aceasta directie daca s-a epuizat interesul recent de vanzare a EUR/RON, iar leul s-ar putea indrepta spre 4,4300/EUR in acesta saptamana. Un alt argument in favoarea unei deprecieri a monedei romanesti este faptul ca aceasta a evoluat, intr-o maniera atipica, mai bine decat valutele regionale in saptamana precedenta. Evenimentul principal intern de astazi este votul in Parlament privind motiunea de cenzura impotriva guvernului roman. In cazul in care coalitia guvernamentala isi mentine intentia de a boicota votul (reducand riscul de schimbari de tabara), sansele de succes ale motiunii sunt, practic, zero. Astfel, evenimentul nu ar trebui sa aiba o influenta asupra pietelor", noteaza si economistii ING intr-un raport de marti dimineata destinat investitorilor.

BNR a calculat pentru marti un curs de 4.05 lei pentru un franc elvetian (fata de 4.03 lei/chf, luni) si de 3,93 lei pentru un dolar SUA (fata de 3,94, cat fusese luni)