Premierul Victor Ponta a declarat marti, dupa votul din Parlament asupra motiunii de cenzura depuse de PNL, ca ar fi bine ca Romania sa aiba un nou acord cu FMI insa acest lucru trebuie discutat mai intai in coalitia dse guvernare si apoi cu opozitia si presedintele. Potrivit premeirului, ar fi vorba de un acord preventiv si pe reforme structurale.

Victor PontaFoto: gov.ro

Intrebat daca Romania va avea un nou acord cu Fondul Monetar International, premierul a raspuns ca acesta "este un subiect important pe care-l voi discuta intai la coalitia de guvernare, dupa aceea trebuie sa discutam si cu restul partidelor din Opozitie, pentru ca orice acord, daca se va incheia, se va incheia pe un termen mai lung, dar si cu presedintele Romaniei. Si decizia trebuie sa fie una politica a tuturor fortelor politice".

Ponta a subliniat ca guvernul nu mai are bani de dat la FMI, insa avvand in vedere situatia politica si economica regionala, este bine sa avem un acord preventiv: "Guvernul nu mai are de dat niciun dolar catre FMI, nu avem nevoie de niciun dolar de imprumutat de la FMI, dar un acord cu institutiile financiare internationale intr-o regiune atat de tulburata, in care doar Romania merge foarte bine, e mai degraba bun".

"Nu ne trebuie linie de finantare. (...) Ar fi un acord, evident preventiv, pentru cine stie ce o veni in Europa sau in lume, vreo criza financiara, sa speram ca nu va veni, dar niciodata nu poti sa stii chestia asta, si, in al doilea rand, pentru reforme structurale pe care vreau sa le continuam", a precizat premierul, subliniind ca detaliile concrete ale unui astfel de acord vor putea fi puse la punct "dupa ce avem acordul de principiu al liderilor politici".

"Ar fi bine si cred ca liderii coalitiei vor avea dicutii cu liderii opozitiei, iar eu voi discuta cu presedintele", a reiterat Ponta.

Totodata, ministrul Finantelor Eugen Teodorovici a declarat marti pentru Reuters ca Romania va solicita in mod oficial incheierea unui nou acord cu Fondul Monetar International (FMI) in cursul acestui an, iar negocierile se vor concentra mai degraba pe implementarea reformelor structurale decat pe deficitul bugetar.