O treime din investitiile straine directe care au intrat in Romania - in sold de circa 60,19 miliarde de euro - au fost in industria prelucratoare, banci si asigurari, dar si in comert (extinderea marilor retele din comertul modern), se arata intr-o cercetare publicata miercuri de BNR in colaborare cu Institutul National de Statistica (INS). Aproape 6 dolari din fiecare 10 investiti in Romania au venit in zona Bucuresti-Ilfov, urmata fiind de regiunea Centru (9,7%), regiunea Vest (7,7%), regiunea Sud-Muntenia (7,0%) si regiunea Nord-Est (5,6%). BNR si INS "masoara" investitiile straine directe dupa sediul social al firmelor, ceea ce nu corespunde totdeauna cu locul de desfasurare a activitatii economice.

Un indicator specific masurat de BNR (imobilizarile corporale si necorporale din intreprinderile ISD, cu un sold la finele anului 2014 in valoare de 30,88 miliarde euro, care reprezinta 51,3% din soldul total al ISD) arata un grad semnificativ de stabilitate a investitiei straine directe.

Inainte de criza, investitiile au vizat, in principal, ramuri cu potential de dezvoltare: industria prelucratoare, comert, financiar-bancar, constructii si imobiliare. Ulterior, intrarile de investitii straine au fost mai degraba de consolidare a prezentei in Romania a unor companii deja in criza (in general majorari de capital dupa pierderile consemnate in anii de criza economico-financiara).

Concentrarea investitiilor straine directe pe zona Capitalei (circa 60% din stocul total) este determinata de faptul ca aceasta regiune are cea mai mare contributie la formarea Produsului Intern Brut al Romaniei, fiind totodata si regiunea cu cel mai ridicat nivel al PIB/capita. In restul tarii, distrubituia neuniforma a fost determinata fie de calitatea infrastructurii locale de transport fie de zonele de zone care asigurau materii prime locale, o forta de munca relativ ieftina

  • Repartizarea investitiilor straine directe pe tari de origine

Primele 5 tari clasate dupa ponderea in investitiile straine directe la 31 decembrie 2014 sunt: Olanda (23,6% din soldul ISD la sfarsitul anului 2014), Austria (16,1 %), Germania (12,4%), Cipru (7,1%) si Franta (6,8%).

Fluxul de participatii la capital, componenta a aportului la capitalurile proprii in valoare de 4,22 miliarde euro, este diferentiat in greenfield, fuziuni si achizitii, dezvoltare de firme si restructurare de firme. In anul 2014 investitiile greenfield si cele din categoria fuziuni si achizitii (M&A) au inregistrat un nivel redus, de 77 respectiv 196 milioane euro; ponderea predominanta in fluxul participatiilor la capital in 2014 este reprezentata de restructurarile de firme cu o valoare de 2,43 miliarde euro, respectiv 58% din participatii si de dezvoltarile de firme cu 1,5 miliarde euro, reprezentand 36% din participatii.

Activitatea firmelor care beneficiaza de investitii straine directe au un impact pozitiv asupra comertului exterior al Romaniei, contributia lor la exporturile de bunuri fiind de circa 70% in timp ce la importuri este de 64-65%. In ceea ce priveste soldul balantei comertului, se constata ca industria prelucratoare este principala ramura cu excedent comercial (circa 6 miliarde euro) si aceasta in special datorita subramurilor mijloace de transport (excedent de aproape 4 miliarde euro), produse din lemn inclusiv mobila (excedent de peste un miliard de euro). De mentionat ca intreprinderile ISD din agricultura, silvicultura si pescuit au inregistrat un usor excedent in comertul cu bunuri, in toate celelalte ramuri intreprinderile ISD inregistrand deficit comercial.

Sunt considerate investitii straine directe: capitalul social varsat si rezervele ce revin unui investitor nerezident care detine cel putin 10 la suta din voturi sau din capitalul social subscris al unei intreprinderi rezidente, creditele dintre acest investitor sau grupul din care face parte acesta si intreprinderea in care a investit, precum si profitul reinvestit de catre acesta. De asemenea, sunt considerate investitii straine directe capitalurile din companiile rezidente asupra carora investitorul nerezident exercita o influenta semnificativa pe cale indirecta, si anume: capitalurile proprii ale asociatelor si filialelor rezidente ale intreprinderii rezidente in care investitorul nerezident detine cel putin 10 la suta din capitalul social subscris (ISD grad II). In conformitate cu noua metodologie privind compilarea ISD (BPM6), intra in sfera investitiilor straine directe si investitiile de capital, precum si creditele provenite de la companiile nerezidente a caror putere de vot sau participatie la capitalul social al companiei rezidente este de sub 10 la suta, dar care fac parte din grupul unui investitor direct in compania rezidenta respectiva (companii

surori).

Investitorul strain direct: persoana juridica, persoana fizica sau grup de persoane ce actioneaza concertat, care detine cel putin 10 la suta din voturi sau din capitalul social subscris (respectiv din capitalul de dotare al entitatilor fara personalitate juridica) intr-o intreprindere situata in afara propriei tari de rezidenta.

Intreprinderea investitie straina directa: este o intreprindere rezidenta, cu sau fara personalitate juridica, in care un investitor nerezident detine cel putin 10 la suta din voturi sau din capitalul social subscris, respectiv din capitalul de dotare in cazul intreprinderilor fara personalitate juridica (sucursale). Detinerea a cel putin 10 la suta din voturi sau din capitalul social subscris, respectiv din capitalul de dotare, este primordiala in stabilirea relatiei de investitie directa.