Cresterea medie a salariilor din sectorul privat a fost de 4,1% in 2015, potrivit editiei din acest an a studiului salarial si de beneficii PayWell Romania, nivel similar celui de anul trecut. Cea mai mare crestere salariala in 2015 a fost inregistrata in sectoarele farmaceutic si bunuri de larg consum (4,5% in fiecare caz). Similar anului trecut, cresteri salariale sub media pietei au fost calculate pentru sectoarele bancar (2%) si retail (3.7%). "Desi diferenta nu este majora, este primul an dupa multa vreme in care cresterea medie salariala din Romania a fost mai mare decat cea planificata initial de companii (3,9%). Acesta este un semn ca economia este pe o traiectorie de crestere", a declarat Mihaela Mitroi, Liderul Departamentului de Consultanta Fiscala si Juridica, PwC Romania.

Mihaela MitroiFoto: Hotnews

In plus, mai spune Mitroi, ca urmare a perioadei de deflatie pe care o traverseaza Romania, in principal datorita reducerii cotelor de TVA, angajatii romani se bucura de o apreciere a puterii de cumparare, ceea ce ne asteptam sa se traduca intr-o crestere sustinuta a consumului atat in 2015, cat si in 2016.

"Spre deosebire de anii anteriori, in 2015 am remarcat cresteri salariale mai sustinute in sectoarele direct influentate de evolutia consumului intern, cum ar fi cel al bunurilor de larg consum, si chiar si retail comparativ cu anii anteriori. Singurul sector in care cresterile salariale sunt semnificativ mai mici comparativ cu tendinta generala a pietei ramane cel bancar, care se confrunta in continuare cu provocari interne ce tin de restructurari de portofolii, achizitii, cat si de influente macro-economice extern", a explicat Horatiu Cocheci, Senior Manager, Liderul Echipei de Servicii de Consultanta in Resurse Umane, PwC Romania.

Pe categorii de angajati, cele mai mari cresteri salariale au fost inregistrate la nivelul muncitorilor (4,2%) si al personalului operational (4,3%), in vreme ce salariile managementului de top au crescut intr-un ritm ceva mai redus (3,9%).

Pentru 2016, cresterea salariala bugetata in acest moment de companiile participante la studiul PayWell este de 3,9%, similar cu cea planificata si anul trecut pentru 2015.

"ngajatorii dau inca dovada de prudenta in ceea ce priveste dinamica salariala, preferand sa bugeteze majorari salariale modeste. Experienta ultimilor ani a demonstrat ca aceste alocari bugetare sunt, de cele mai multe ori, ajustate pe parcursul anului in functie de performanta companiei, evolutia economiei si a segmentului de piata in care activeaza aceasta", a precizat Horatiu Cocheci.

In ceea ce priveste celelalte elemente ale pachetului de remunerare, studiul PayWell arata ca 38% dintre companiile din Romania ofera prime fixe tuturor angajatilor (prime independente de performanta angajatului sau a companiei) cu ocazia diferitelor evenimente sau ocazii (de exemplu, sarbatorile de iarna, Paste sau vacanta). Aceste prime sunt oferite fie sub forma unor sume fixe (care variaza intre 500 si 1500 de lei, in functie de angajator si industrie), fie sub forma unui anumit procent din salariul lunar (in cazul celui de al 13-lea salariu sau au primei de vacanta).

Bonusul de performanta este un stimulent frecvent utilizat de companii, mai ales pentru angajatii din esaloanele de management. Nivelul bonusurilor de performanta depinde de categoria de personal si variaza de la unul la patru salarii lunare. Pentru ultimul an, companiile nu au raportat diferente semnificative intre nivelul planificat si cel platit al bonusurilor legate de performanta.

In ceea ce priveste beneficiile extra-salariale, tichetele de masa, abonamentele la clinicile medicale private si activitatile de socializare (de exemplu, petreceri sau team building-uri organizate de companii) sunt cele mai frecvente beneficii utilizate, fiind in continuare oferite de mai mult de jumatate dintre companiile participante la studiu. Unul dintre motivele pentru care companiile acorda astfel de beneficii este faptul ca sunt usor cuantificabile in bani, iar valoarea lor este usor de perceput de catre angajati.

Rezultatele celui de-al doilea studiu anual de resurse umane elaborat de PwC, Saratoga, care analizeaza indicatori de eficienta a capitalului uman, vor fi lansate in cursul lunii noiembrie.

Studiul salarial si de beneficii PayWell Romania 2015 analizeaza nivelurile salariale si politicile de remunerare a 112 de companii din sapte sectoare economice diferite (industria agro-chimica, sectorul bancar, industria bunurilor de larg consum, sectorul de retail, industria leasingului, sectorul farmaceutic si cel al productiei industriale). Studiul contine, de asemenea, analize personalizate, in functie de distributia geografica, numarul de angajati si veniturile companiilor participante. Partea calitativa a raportului PayWell contine informatii privitoare la politicile de remunerare ale companiilor (ex. cresterile salariale, bonusurile fixe si variabile), precum si analiza unui numar de peste 20 de beneficii extra-salariale oferite de catre angajatori, de la masina de companie la tichete de masa