Alexandra Smedoiu (PwC) a discutat online despre cum schimba Noul Cod Fiscal calculul impozitului pe profit

de Dan Popa     HotNews.ro
Joi, 1 octombrie 2015, 12:57 Economie | Finanţe & Bănci


Alexandra Smedoiu
Foto: Hotnews
Noul Cod Fiscal care va intra in vigoare de la 1 ianuarie 2017 modifica modul de calcul al impozitului pe profit pe care il vor avea de platit companiile. Dintre modificari: se extinde categoria bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit, se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate cu gestionarea deseurilor, iar pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% ( de la 6%) nivelul ratei dobanzii cand acesta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. Despre toate modificarile din zona impozitului pe profit, Alexandra Smedoiu, Director, Consultanta fiscala, PwC Romania a discutat online cu cititorii.

 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari

Ce prevede noul Cod Fiscal despre IMPOZITUL PE PROFIT

 • Impozitul pe profit se datoreaza in cota de 16%, cota generala. Daca societatea desfasoara activitati din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul mai sus amintit nu poate sa fie mai mic de 5% din total venituri realizate.
 • Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
 • Se remarca noua definitie a cheltuielii deductibile conform careia sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii activitatii economice.
 • Se remarca totodata introducerea in Codul fiscal a unei proceduri similare celei de corectare a erorilor contabile in sensul ca daca in anul curent se identifica o eroare de calcul a impozitului pe profit aferenta unui exercitiu inchis iar eroarea este nesemnificativa, corectarea se face pe seama profitului anului curent. Daca eroarea este semnificativa se impune o corectare pe seama rezultatului fiscal al anului la care se refera eroarea.
    Dintre modificarile punctuale la impozitul pe profit amintim:
 • 1. Facilitatea de profit reinvestit se acorda atat pentru echipamentele din grupa 2.1 cat si din clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe, respectiv Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) si Calculatoare electronice si echipamente periferice. Masini si aparate de casa, control si facturat. Observam extinderea bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit si largirea sferei catre calculatoare si echipamente de facturare.
 • 2. Se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deseurilor.
 • 3. Cheltuielile de protocol sunt deductibile in cota de 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustari fiscale, se porneste de la profitul brut contabil.
 • 4. Cheltuielile sociale se pot acorda in valoarea de pana la 5% din cheltuielile cu salariile ¬ retinem majorarea plafonului.
 • 5. Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit in procentul de 0,5% (5 la mie) din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit si se pot reporta pe o perioada de 7 ani. Observam majorarea procentului din cifra de afaceri.
 • 6. Pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% nivelul ratei dobanzii cand acesta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. Anterior acest procent era de 6%.
 • 7. In cazul achizitiei mijloacelor de transport se accentueaza faptul ca amortizarea este limitata la 1.500 lei/luna iar valoarea ce depaseste aceasta suma este nedeductibila chiar daca mijlocul de transport este vandut cu profit.
 • 8. Se mentine regula generala a platilor trimestriale de impozit pentru primele 3 trimestre, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a incheiat trimestrul, cu depunerea pana pe data de 25 martie a anului urmator a declaratiei anuale de impozit pe profit.

Despre IMPOZITUL PE DIVIDENDE
 • Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se impoziteaza cu procentul de 16%.
 •  Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.
 • Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividend este in procent de 5%.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6933 vizualizari

 • Sponsorizarea unui ONG. (Joi, 1 octombrie 2015, 14:56)

  Poturlu Gabriel [anonim]

  Poate stimula noul Cod Fiscal sponsorizarea ONG-urilor (prin majorarea procentului din cifra de afaceri)? Aduce aceasta noua prevedere si benficii fiscale mai consistente pentru agentul economic? Un foarte mic exemplu cu sume si formule ar putea ajuta explicatia.

  Multumesc, (un telespectator fidel, al Alexandrei si al unui anumit realizator de emisiuni economice...).
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:15)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Poturlu Gabriel

   Noul cod fiscal contine prevederi mai favorabile pentru sponsorizari, in sensul ca s-a marit limita de credit fiscal la 0.5% din cifra de afaceri. Totusi, ramane limita de 20% din cheltuiala cu impozitul pe profit, deci numai anumiti sponsori vor beneficia. Aceste prevederi se coreleaza si cu reguli mai flexibile si facilitati pentru ONG-uri, pe modelul altor legislatii europene.
 • N-are legatura cu i/p dar are cu cf (Joi, 1 octombrie 2015, 15:01)

  dinica [utilizator]

  Un batran care are sotia in intretinere(luam cazul unui pensionar si al unei casnice). Sotia are 0.5 ha mostenire si parcela este cedata la o asociatie. Primeste pentru asta patru saci de grau (200kg= 130 de lei). Trebuie sa plateasca CASS 5,5 % din 1000(salariul minim)x12 luni=aproximativ 700 de lei.
  Deci paguba de 570 de lei.
  In felul acesta taranii sunt fortati de stat sa renunte la pamant sau mai simplu sa iasa din asociatie si sa-l lase nelucrat.
  Este gresit sau corect?

  Se aplica articolul 114 aliniatul 2(limita de 2 ha pentru persoana in intretinere?)? Sau e valabil numai pentru impozitul pe venit si deducere?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:16)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui dinica

   Pentru veniturile din exploatari agricole la persoane fizice exista o limita de 2ha pe persoana. Sub aceasta limita, nu se plateste contributia.
 • dividente (Joi, 1 octombrie 2015, 15:42)

  Iulian [anonim]

  Legat de textul de mai jos:
  "Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an."

  Asta inseamna ca daca sa zicem detin 20% dintr-o societate, nu voi plati impozit pe dividente deloc?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:19)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Aceasta prevedere se aplica doar actionarilor persoane juridice. Daca detinerea este a unei persoane fizice, se datoreaza in continuare impozit pe dividende in cota de 16%. Aceasta inseamna ca pentru a distribui un profit catre un actionar persoana fizica, cota efectiva de impozitare se apropie de 30% (16%+16%*0.84). Din 2017, impozitul vafi redus la 5%, dar atentie, se va introduce contributia de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, in anumite conditii.
 • Impozit pe cladire + CASS -PFA (Joi, 1 octombrie 2015, 16:13)

  Cilinco [anonim]

  Sunt PFA in timpul liber fiind angajat cu norma intreaga si am nelamuriri:
  1. Am sediul social la adresa de domiciliu dar nu am trecut niciodata la cheltuieli deductibile cheltuielile cu intretinerea, consumuri etc.-mi se va mari sau nu impozitul ?
  2. Daca am un contract de prestari servicii de 1200 lei/an va trebui sa platesc contributia la pensii(CAS) si CASS(contributia la asigurari de sanatate) raportat la ce? la suma contractului sau la o bază maximă ce reprezintă de cinci ori salariul mediu pe economie (aproximativ 12.600 de lei)?
  Ori trebuie sa inchid firma taxele fiind mai mari decat castig.
  Multumesc.
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:21)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cilinco

   In conditiile in care cheltuielile cu utilitatile nu au fost deduse la calculul impozitului pe venit la nivelul PFA, impozitul nu se va majora ci va ramane la nivelul impozitului pentru cladiri rezidentiale.

   Contributiie la pensii si asigurari sociale de sanatate se platesc la venitul realizat; plafonul maxim (5xsalariul mediu brut pe economie) se aplica in situatia in care veniturile realizate depasesc acest plafon.
 • intreb si eu (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:23)

  ionita velea [anonim]

  "Nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an"

  Ce inseamna exact acest lucru?
  Influenteaza in vreun fel dividendele repartizate de o microintreprindere detinuta de o singura persoana? Sau ramane clasicul de 16%?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:22)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionita velea

   Scutirea de la impozitare a venitului din dividende se aplica doar la persoanele juridice care detin actiuni sau parti sociale. Scutirea provine din legislatia Uniunii Europene. La nivelul persoanelor fizice, se va aplica in continuare cota de 16% (5% din 2017).
 • nu e despre imp pe profit, dar... (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:28)

  antoaneta filles [anonim]

  Ce se schimba in cazul unei persoane care incaseaza drepturi de proprietate intelectuala, care mai are un contract de munca si cu o alta firma? Inteleg ca se mareste cota de cheltuieli forfetare si ca in 2016 nu se platesc contributii de sanatate. Alte contributii (pensii, somaj) se platesc, respectiv se retin la sursa?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:24)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui antoaneta filles

   In cazul drepturilor de proprietate intelectuala, se mareste cota de cheltuieli forfetare (40% de la 25%). Din 2016, aceste venituri sunt scutite de la contributia de asigurari sociale de sanatate. Totusi, la acest momentse pare ca scutirea nu se aplica si pentru contributia de asigurari sociale (pensie).
 • pfa (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:29)

  marcel oprea [anonim]

  Se da un PFA care face un profit brut lunar (venituri-cheltuieli) mai mare de 5 salarii medii. Ce are de plata?
  1. Imp pe profit 16% din profit sau la norma de venit
  2. CASS la 5 salarii medii
  3. Pensii la 5 salarii medii

  Va multumesc
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:26)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui marcel oprea

   In cazul veniturilor din activitati independente (PFA), se aplica in continuare impozitul pe venit, fie la norma de venit (pentru anumite tipuri de activitati), fie in sistem real (venituri - cheltuieli deductibile). Cota de impozit este 16%. Contributiile de asigurari sociale si de sanatate se vor plati de asemenea, fie la nivelul venitului realizat, fie la nivelul celor 5 salarii medii brute (valoarea mai mica dintre cele doua). Pentru asigurarile sociale de sanatate veti putea obtine deducere de la impozitul pe venit (vor fi considerate cheltuieli deductibile la determinarea venitului impozabil).
 • dividend (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:30)

  oprescu marius [anonim]

  Buna dimineata. Va rog sa lamuriti, daca puteti, cateva aspecte legate de dividendele ridicate de o persoana fizica.

  Sa presupunem ca o societate comerciala cu 4 asociati plateste 16% impozit pe profit, iar in 2016 distribuie dividende catre acestia. Ei, ca persoane fizice si asociati in cote egale la SRL-ul amintit, mai platesc impozit pe dividendele ridicate de la firma lor?

  Relatarile recente ale presei sunt confuze, ba se spune ca "dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile", ba ca "impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% din 2017". Oare ultima formulare se refera doar la dividendele platite de o persoana juridica unei alte persoane juridice?

  In ce articol din Cod este reglementat impozitul pe dividende incasat de o persoana fizica de la un SRL?
  trimite
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:29)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui oprescu marius

   Problematica impozitarii dividendelor distribuite persoanelor fizice ramane in continuare. Cu alte cuvinte, o persoana fizica care este asociat intr-un SRL va plati un impozit total de aproximativ 30%, adica: 16% pe profitul societatii si 16% pe venitul din dividend (16%+16%*0.84).

   Din 2017, impozitul pe dividende se va reduce la 5%. Atentie insa, pentru ca poate aparea obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, in anumite conditii.

   Scutirea de la impozitare a dividendelor in conditiile mentionate (10%, detinere de 1 an) se aplica doar veniturilor obtinute de persoane juridice, si este inspirata din legislatia Uniunii Europene.
 • venituri strainatate (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:33)

  anton marcu [anonim]

  Lucrez in domeniul Petrol - intr-o tara araba.
  Am reziedenta in acest Stat , in care NU SE PLATESC IMPOZITE.
  Contractul de munca- nu este PERMANENT. Se face pe un singur an si se poate incheia mai devreme sau se poate extinde, functie de nevoile Companiei.
  In rezumat - Nu am contract permanent, Am rezidenta dar Statul in care lucrez - Nu percepe impozite pe salariu, Sunt plecat din tara mai mult de 200 zile/an.
  Am in intretinere 2 copii minori, Sotia Studenta si parintii.Platesc TVA la produsele consumate de familie, si toate taxele pt. Casa, masina etc.
  Trebuie sa declar si sa platesc IMPOZIT PE VENITUL realizat in strainatate
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:33)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui anton marcu

   In general, pentru veniturile din salarii obtinute din strainatate, se aplica doar regulile de impozitare din tara in care se desfasoara activitatea, deci nu ar trebui sa se impoziteze si in Romania. Intr-adevar, in cazul multor state din lumea araba (de ex. Emiratele Arabe Unite), nu se aplica impozit pe veniturile din salarii, insa acest lucru nu ar trebui sa influenteze regula precizata anterior.
 • chirii (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:33)

  mihaila constantin [anonim]

  daca inchiriez o locuinta, dar in 2016 o sa am mai putin de 5 contracte de inchiriere pe acea locuinta, respectiva locuinta se considera rezidentiala sau nerezidentiala, adica se impoziteaza cu un impozit pe cladire cuprins intre 0.08% -0.2% din valoarea locuintei sau cu un impozit pe cladire cuprins intre 0.2% -1.3% din valoarea locuintei ? Va multumesc anticipat pentru raspuns.
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:35)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui mihaila constantin

   Din 2016, impozitul pe cladiri se va diferentia in functie de utilizarea efectiva a spatiului si nu de scopul detinerii. De exemplu, daca o persoana (fizica sau juridica) detine un apartament in scopul inchrierii sau vanzarii, pentru ca apartamentul este un spatiu de locuit (cu exceptia cazului in care se desfasoara activitatea unei firme acolo), bunul se considera rezidential. Prin urmare, se vor aplica regulile de la cladiri rezidentiale (0.08% - 0.2% la o valoare impozabila determinata). Acelasi principiu se aplica, spre exemplu, si persoanelor care detin blocuri de apartamente cu scopul de a le vinde. Se ia in considerare destinatia spatiului si nu intentia proprietarului sau tipul de venit obtinut.
 • romania (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:34)

  ionel [anonim]

  Buna ziua!
  1. Daca o persoana lucrează cu acte in străinătate mai este obligat sa plătească impozit si în țara doar fiindcă are cetățenie romana?
  2.Toți romani aduc bani in țara si ii cheltuie in magazine mari care plătesc impozite, se duc pentru tratament la cabinete particulare care plătesc impozite. Întrebarea pe ce se cheltuiesc bani din impozite fiindcă spitale, șosele, crearea locurilor de munca bine plătite, nu sunt în Romania?
  (Am un prieten care a terminat facultatea, master-ul și doctoratul într-o anumita meserie, când s-a dus sa se angajeze, șeful i-a zis ca e prea calificat și plătește prea mult impozit pentru el. Nu e prima data când aud asta. Termini 10 ani de facultate și statul nu ne ajuta cu nimic. Asa o sa ne oblige statul sa mergem sa dezvoltam și sa le aducem profit altor tari decât în țara noastră. Multi romani cu școală deja au cetățenie germana, italiana, spaniola s.a. La noi nu sunt decât taxe și impozite mărite. Asta ca o paranteza) . mentionez, ca m-a aflu in afara tarii din 2009; platesc toate taxele in tara in care ma aflu,in Romania nu obtin si nu detin nici un bun imobiliar, nu desfasor nicio activitate pe teritoriul Romaniei;simplul fapt ca, pe pasaport figureaza domoiciliul di Romania,ma face bun de plata!?!!!
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:38)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionel

   In cazul veniturilor din salarii obtinute din strainatate, de regula impozitul se aplica in tara de desfasurare a activitatii si nu si in tara de rezidenta (Romania in acest caz).
 • intrebare (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:35)

  geta enache [anonim]

  Fiica mea lucreaza (cu contract de munca ) de aproximativ 5 ani la o companie aeriana din Emiratele Arabe Unite. Are rezidenta in acest stat , in care NU SE PLATESC DEOCAMDATA TAXE SI IMPOZITE. Trebuie sa declare si sa plateasca IMPOZIT PE VENITUL realizat in strainatate atata timp cat ea are rezidenta in EMIRATELE ARABE UNITE?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:39)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui geta enache

   De regula, pentru veniturile din salarii impozitul se plateste in tara de desfasurare a activitatii, nu in tara de rezidenta. In acest caz, chiar daca in tara de desfasurare a activitatii nu se aplica un impozit datorita regulilor locale, acest lucru nu ar trebui sa influenteze tratamentul fiscal in tara de rezidenta.
 • intrebare (Vineri, 2 octombrie 2015, 4:36)

  vio [anonim]

  Eu lucrez in Austria cu contract mai exact gewerbe(persoana fizica autorizata),posesoare Ecard care este valabil si in Romania.La casa de asigurari am adus formularul E106 din care rezulta ca imi platesc asigurarile medicale in Austria si sunt inregistrata si la medicul de familie in Romania.La o consultatie la medicul de familie din Romania imi vine in Austria de plata.Intrebarea mea este-In aceasta situatie eu trebuie sa mai platesc conform noului cod fiscal cei 800 ron? Multumesc anticipat
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:40)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   In cazul in care ati adus un astfel de certificat, in mod normal nu ar trebui sa se mai aplice contributia de asigurari sociale de sanatate in tara de rezidenta. Acest principiu este valabil la nivelul Uniunii Europene.
 • taxe pentru romanii cu venituri in strainatate (Vineri, 2 octombrie 2015, 7:45)

  Andreea [anonim]

  1. Sunt angajata in strainatatea, cu contract, si platesc taxe aici. Exista intelegere pentru evitare dublei impuneri. Domiciliul si rezidenta fiscala o am inca in Romania dar urmeaza sa le schimb.
  In tara am doar un cont in banca pentru care primesc dobanda si pentru care se retine deja impozit pe venit.
  Intrebarea mea este: trebuie sa platesc CASS pentru aceasta dobanda incepand cu ianuarie 2016?

  2. Sotul este delegat in strainatate; exista intelegere pentru evitarea dublei impuneri. Are rezidenta fiscala in strainatate, domicilul in Romania si salariu in Romania pentru care plateste CASS.
  Vrem sa inchiriem apartamentul din Romania care e pe numele amandurora.
  Intrebarea este: Ce impozite o sa trebuiasca sa platim fiecare dintre noi pentru acest venit?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:42)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Andreea

   In ceea ce priveste veniturile din salarii pentru care se plateste o contributie de asigurari sociale de sanatate intr-un alt stat membru al Uniunii Europene, in mod normal nu se mai datoreaza contributia in Romania. Deci in cazul dumneavoastra, pentru veniturile din dobanzi si chirii nu ar trebui sa se retina CASS.
 • impozit microintreprinderi (Vineri, 2 octombrie 2015, 10:19)

  alin valcea [anonim]

  Buna ziua,

  pentru microintreprinderi, la care se aplica cota de 3% respectiv 1% la cifra de afaceri, mai este valabila varianta cu suma fixa, trimestrial, daca firma nu are salariati, asa cum aparuse intr-o forma incipienta a Codului?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:44)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui alin valcea

   Pentru microintreprinderi ramane cota aplicata la cifra de afaceri (cu anumite ajustari). La un moment dat, s-a luat in discutie diferentierea cotei in functie de numarul de angajati (cota mai mica pentru un numar mai mare de angajati). Totusi, aceste modificari vehiculate in variante anterioare nu au fost preluate in lege.
 • impozit deseuri (Vineri, 2 octombrie 2015, 11:07)

  ADIDRAD [anonim]

  Cu privire la achizitiile de deseuri de la persoane fizice din 01.01.2016 se mai retine la sursa impozitul de 16% asupra venitului?In situatia in care nu se mai retine, exita o contitate maxima de deseu care nu mai poate fi considerata din patrimoniu propiu?
  va multumim!
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:45)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ADIDRAD

   Din 2016, nu se va mai retine impozitul pe venit pentru deseurile provenite din patrimoniu. Este de asteptat ca o limita sau o detaliere sa apara in normele metodologice in legatura cu aceasta prevedere.
 • comunicare act administrativ fiscal (Vineri, 2 octombrie 2015, 11:22)

  george b. [anonim]

  CPF(art. 47 si 230) : Care este termenul de emitere a unui act administrativ fiscal de catre organul fiscal si care este termenul in care trebuie comunicat, de la data emiterii, contribuabilului, sub sanctiunea nulitatii?
  CF(art. 303 alin. 6): Un contribuabil cu o perioada fiscala care este luna calendaristica declara TVA de plata, nu achita la scadenta, iar in perioada fiscala urmatoare declara, TVA de recuperat mai mare decat suma TVA de plata din decontul perioadei precedente. Acest contribuabil datoreaza creante fiscale accesorii si nu s-a inceput declansat procedura de executare silita(datorita lipsurilor procedurale?!). Asupra unui contribuabil ce are perioada fiscala trimestrul, in acelasi context cu datele de mai sus, se dispune inceperea procedurii de executare silita si creantele se sting prin aceasta procedura. Cum catalogati aceasta diferenta?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:48)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui george b.

   In general, actul adminstrativ fiscal trebuie emis si comunicat contribuabilului in termen de 30 de zile de la finalizarea inspectiei. Depinde si de tipul de act administrativ fiscal, intrucat Codul de Procedura Fiscala mai contine si alte termene.

   In legatura cu pozitia TVA, trebuie vazute conditiile in care poate sa fie initiata procedura de exectuare silita. Va atrag atentia si asupra unui proiect de lege in legatura cu anularea debitelor fiscale accesorii, in prezent in discutie.
 • impozit pe profit (Vineri, 2 octombrie 2015, 12:18)

  ioana [anonim]

  Cum se aplica prevederea din noul cod fiscal conform careia cheltuielile cu stocurile/mijloacele fixe degradate/lipsa din gestiune neimputabile , precum si pierderile la scoaterea din evidenta a creantelor neacoperite cu provizioane sunt deductibile fiscal daca au fost incheiate contracte de asigurare - se limiteaza deductibilitatea la nivelul despagubirilor incasate?
  Pentru mijloace fixe cum se aplica conditia de deductibilitate -pentru termen de valabilitate /expirare depasit potrivit legii?
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:55)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ioana

   Codul fiscal nu face deocamdata o precizare in legatura cu nivelul despagubirii, care poate fi agreata comercial intre parti. E posibil sa apara o clarificare in acest sens in normele metodologice. Ca principiu, sensul prevederii ar fi ca respectivele active sa fie asigurate - si nu neaparat o legatura directa cu nivelul despagubirii. In cazul mijloacelor fixe, probabil ca mai greu vom avea perioada de valabilitate / expirare, si se vor aplica celelalte reguli (de ex. distrugere, degradare calitativa).
 • Cheltuila an precedent verificat de ANAF (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:11)

  Adina [anonim]

  Referitor ca corectii pe seama rezultltatului reportat.

  Daca anul fiscal incheiat a fost verificat de ANAF, controlul s-a finalizat si intervine o cheltuiala si o plata pentru impozitul pe profit platit de o sucursala a firmei din strainatate .
  Se poate face rectificativa si inregistra pe 117 ch pe an inchis si cu control finalizat de ANAF ?
  Multumesc.
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:57)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adina

   In primul rand, trebuie vazut tratamentul contabil al acestei cheltuieli - daca poate fi inregistrat in rezultatul anului curent sau trebuie corectat rezultatul reportat. In acest din urma caz, ar trebui depusa declaratie rectificativa pentru impozitul pe profit al anului precedent. Codul de procedura fiscala permite in anumite conditii depunerea declaratiilor rectificative, chiar si in cazul in care perioada a fost supusa unui control fiscal. In acest caz insa, riscati sa re-deschideti perioada fiscala care poate fi verificata la un control ulterior.
 • Provizioane clienti (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:19)

  Adina [anonim]

  Detaliati putin modificarea adusa deductibilitatii provizioanelor de clienti neincasati. Mie nu mi se pare o facilitate ci o ingradire - in sensul ca ar trebui sa avem si contracte de asigurare - ca sa putem deduce aceste sume. Adica sa mai platim si un asigurator pe langa pierderea suferita de neincasarea clientului. Sau poate nu inteleg sensul pozitiv al modificarii.
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 14:00)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adina

   Intr-un anumit sens, prevederea noua este mai permisiva decat cea veche, pentru ca inainte tratamentul general al provizioanelor pentru clienti neincasati era nedeductibil (cu anumite exceptii). Strict din acest punct de vedere, este mai bine ca se permite deductibilitatea in aceste cazuri, intrucat contribuabilii care aveau incheiate contracte de asigurare primeau si venit din despagubire (venit impozabil). Sigur, o prevedere mai generala in legatura cu deductibilitatea provizioanelor pentru clienti neincasati (fara limitare la contracte de asigurare) ar fi fost foarte binevenita, in conditiile in care pentru venitul respectiv s-a platit impozit pe profit (deci nedeductibilitatea provizioanelor sau a pierderilor din creante echivaleaza cu o dubla impozitare).
 • CASS (Vineri, 2 octombrie 2015, 13:54)

  ADIDRAD [anonim]

  venituri din deseuri de la persoane fizice sunt supuse CASS prin retinere la sursa


  multumim
  • x (Vineri, 2 octombrie 2015, 14:09)

   Alexandra Smedoiu [hotnews.ro] i-a raspuns lui ADIDRAD

   In general, fiind scutite de la impozitul pe venit, ar trebui sa fie scutite si de la CASS, cu exceptia cazului in care nu mai aveti alte venituri si atunci ar trebui sa platiti totusi CASS (la un venit minim).
 • PFA norma de venit (Vineri, 2 octombrie 2015, 14:28)

  Cosmin [anonim]

  Pentru un PFA, care isi plateste impozitele pe norma de venit, ce se schimba cu noul cod fiscal, din punct de vedere al impozitelor si contributiilor(impozit pe venit, CAS, CASS)?

  Multumesc.
 • Utilitati (Vineri, 2 octombrie 2015, 20:42)

  Andra [anonim]

  Buna ziua,
  puteti va rog sa detaliati despre ce utilitati este vorba ca un spatiu locativ sa fie trecut in categoria de impozitare a firmelor ?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by