- Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
- Nu adresati mai mult de doua intrebari
- Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari
Ce prevede noul Cod Fiscal despre IMPOZITUL PE PROFIT
- Impozitul pe profit se datoreaza in cota de 16%, cota generala. Daca societatea desfasoara activitati din domeniul barurilor de noapte, cluburilor de noapte, discotecilor sau cazinourilor, impozitul mai sus amintit nu poate sa fie mai mic de 5% din total venituri realizate.
- Rezultatul fiscal se calculeaza ca diferenta intre veniturile si cheltuielile inregistrate conform reglementarilor contabile aplicabile, din care se scad veniturile neimpozabile si deducerile fiscale si la care se adauga cheltuielile nedeductibile.
- Se remarca noua definitie a cheltuielii deductibile conform careia sunt deductibile cheltuielile efectuate in scopul realizarii activitatii economice.
- Se remarca totodata introducerea in Codul fiscal a unei proceduri similare celei de corectare a erorilor contabile in sensul ca daca in anul curent se identifica o eroare de calcul a impozitului pe profit aferenta unui exercitiu inchis iar eroarea este nesemnificativa, corectarea se face pe seama profitului anului curent. Daca eroarea este semnificativa se impune o corectare pe seama rezultatului fiscal al anului la care se refera eroarea.
- 1. Facilitatea de profit reinvestit se acorda atat pentru echipamentele din grupa 2.1 cat si din clasa 2.2.9 din Catalogul mijloacelor fixe, respectiv Echipamente tehnologice (masini, utilaje si instalatii de lucru) si Calculatoare electronice si echipamente periferice. Masini si aparate de casa, control si facturat. Observam extinderea bunurilor aflate in sfera profitului reinvestit si largirea sferei catre calculatoare si echipamente de facturare.
- 2. Se extinde categoria de venituri neimpozabile pentru sumele colectate de operatorii responsabili cu gestionarea deseurilor.
- 3. Cheltuielile de protocol sunt deductibile in cota de 2% asupra profitului contabil la care se adauga cheltuiala cu impozitul pe profit si cheltuiala de protocol. Nu se fac ajustari fiscale, se porneste de la profitul brut contabil.
- 4. Cheltuielile sociale se pot acorda in valoarea de pana la 5% din cheltuielile cu salariile ¬ retinem majorarea plafonului.
- 5. Cheltuielile de sponsorizare reduc impozitul pe profit in procentul de 0,5% (5 la mie) din cifra de afaceri, fara a depasi 20% din impozitul pe profit si se pot reporta pe o perioada de 7 ani. Observam majorarea procentului din cifra de afaceri.
- 6. Pentru imprumuturile pe termen lung de la alte entitati se reduce la 4% nivelul ratei dobanzii cand acesta este in valuta ce poate fi deductibila, conditionat de gradul de indatorare. Anterior acest procent era de 6%.
- 7. In cazul achizitiei mijloacelor de transport se accentueaza faptul ca amortizarea este limitata la 1.500 lei/luna iar valoarea ce depaseste aceasta suma este nedeductibila chiar daca mijlocul de transport este vandut cu profit.
- 8. Se mentine regula generala a platilor trimestriale de impozit pentru primele 3 trimestre, pana pe data de 25 a lunii urmatoare celei in care s-a incheiat trimestrul, cu depunerea pana pe data de 25 martie a anului urmator a declaratiei anuale de impozit pe profit.
Despre IMPOZITUL PE DIVIDENDE
- Dividendele platite de o societate, persoana juridica romana, catre o alta persoana juridica romana se impoziteaza cu procentul de 16%.
- Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an.
- Incepand cu 1 ianuarie 2017, impozitul pe dividend este in procent de 5%.
Multumesc, (un telespectator fidel, al Alexandrei si al unui anumit realizator de emisiuni economice...).
Deci paguba de 570 de lei.
In felul acesta taranii sunt fortati de stat sa renunte la pamant sau mai simplu sa iasa din asociatie si sa-l lase nelucrat.
Este gresit sau corect?
Se aplica articolul 114 aliniatul 2(limita de 2 ha pentru persoana in intretinere?)? Sau e valabil numai pentru impozitul pe venit si deducere?
"Foarte important: nu se aplica impozitul pe dividend daca persoana ce incaseaza dividendul detine la societatea afiliata mai mult de 10% din capitalul social pe o perioada mai mare de 1 an."
Asta inseamna ca daca sa zicem detin 20% dintr-o societate, nu voi plati impozit pe dividente deloc?
1. Am sediul social la adresa de domiciliu dar nu am trecut niciodata la cheltuieli deductibile cheltuielile cu intretinerea, consumuri etc.-mi se va mari sau nu impozitul ?
2. Daca am un contract de prestari servicii de 1200 lei/an va trebui sa platesc contributia la pensii(CAS) si CASS(contributia la asigurari de sanatate) raportat la ce? la suma contractului sau la o bază maximă ce reprezintă de cinci ori salariul mediu pe economie (aproximativ 12.600 de lei)?
Ori trebuie sa inchid firma taxele fiind mai mari decat castig.
Multumesc.
Contributiie la pensii si asigurari sociale de sanatate se platesc la venitul realizat; plafonul maxim (5xsalariul mediu brut pe economie) se aplica in situatia in care veniturile realizate depasesc acest plafon.
Ce inseamna exact acest lucru?
Influenteaza in vreun fel dividendele repartizate de o microintreprindere detinuta de o singura persoana? Sau ramane clasicul de 16%?
1. Imp pe profit 16% din profit sau la norma de venit
2. CASS la 5 salarii medii
3. Pensii la 5 salarii medii
Va multumesc
Sa presupunem ca o societate comerciala cu 4 asociati plateste 16% impozit pe profit, iar in 2016 distribuie dividende catre acestia. Ei, ca persoane fizice si asociati in cote egale la SRL-ul amintit, mai platesc impozit pe dividendele ridicate de la firma lor?
Relatarile recente ale presei sunt confuze, ba se spune ca "dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile", ba ca "impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% din 2017". Oare ultima formulare se refera doar la dividendele platite de o persoana juridica unei alte persoane juridice?
In ce articol din Cod este reglementat impozitul pe dividende incasat de o persoana fizica de la un SRL?
trimite
Din 2017, impozitul pe dividende se va reduce la 5%. Atentie insa, pentru ca poate aparea obligativitatea platii contributiei de asigurari sociale de sanatate pentru veniturile din dividende, in anumite conditii.
Scutirea de la impozitare a dividendelor in conditiile mentionate (10%, detinere de 1 an) se aplica doar veniturilor obtinute de persoane juridice, si este inspirata din legislatia Uniunii Europene.
Am reziedenta in acest Stat , in care NU SE PLATESC IMPOZITE.
Contractul de munca- nu este PERMANENT. Se face pe un singur an si se poate incheia mai devreme sau se poate extinde, functie de nevoile Companiei.
In rezumat - Nu am contract permanent, Am rezidenta dar Statul in care lucrez - Nu percepe impozite pe salariu, Sunt plecat din tara mai mult de 200 zile/an.
Am in intretinere 2 copii minori, Sotia Studenta si parintii.Platesc TVA la produsele consumate de familie, si toate taxele pt. Casa, masina etc.
Trebuie sa declar si sa platesc IMPOZIT PE VENITUL realizat in strainatate
1. Daca o persoana lucrează cu acte in străinătate mai este obligat sa plătească impozit si în țara doar fiindcă are cetățenie romana?
2.Toți romani aduc bani in țara si ii cheltuie in magazine mari care plătesc impozite, se duc pentru tratament la cabinete particulare care plătesc impozite. Întrebarea pe ce se cheltuiesc bani din impozite fiindcă spitale, șosele, crearea locurilor de munca bine plătite, nu sunt în Romania?
(Am un prieten care a terminat facultatea, master-ul și doctoratul într-o anumita meserie, când s-a dus sa se angajeze, șeful i-a zis ca e prea calificat și plătește prea mult impozit pentru el. Nu e prima data când aud asta. Termini 10 ani de facultate și statul nu ne ajuta cu nimic. Asa o sa ne oblige statul sa mergem sa dezvoltam și sa le aducem profit altor tari decât în țara noastră. Multi romani cu școală deja au cetățenie germana, italiana, spaniola s.a. La noi nu sunt decât taxe și impozite mărite. Asta ca o paranteza) . mentionez, ca m-a aflu in afara tarii din 2009; platesc toate taxele in tara in care ma aflu,in Romania nu obtin si nu detin nici un bun imobiliar, nu desfasor nicio activitate pe teritoriul Romaniei;simplul fapt ca, pe pasaport figureaza domoiciliul di Romania,ma face bun de plata!?!!!
In tara am doar un cont in banca pentru care primesc dobanda si pentru care se retine deja impozit pe venit.
Intrebarea mea este: trebuie sa platesc CASS pentru aceasta dobanda incepand cu ianuarie 2016?
2. Sotul este delegat in strainatate; exista intelegere pentru evitarea dublei impuneri. Are rezidenta fiscala in strainatate, domicilul in Romania si salariu in Romania pentru care plateste CASS.
Vrem sa inchiriem apartamentul din Romania care e pe numele amandurora.
Intrebarea este: Ce impozite o sa trebuiasca sa platim fiecare dintre noi pentru acest venit?
pentru microintreprinderi, la care se aplica cota de 3% respectiv 1% la cifra de afaceri, mai este valabila varianta cu suma fixa, trimestrial, daca firma nu are salariati, asa cum aparuse intr-o forma incipienta a Codului?
va multumim!
CF(art. 303 alin. 6): Un contribuabil cu o perioada fiscala care este luna calendaristica declara TVA de plata, nu achita la scadenta, iar in perioada fiscala urmatoare declara, TVA de recuperat mai mare decat suma TVA de plata din decontul perioadei precedente. Acest contribuabil datoreaza creante fiscale accesorii si nu s-a inceput declansat procedura de executare silita(datorita lipsurilor procedurale?!). Asupra unui contribuabil ce are perioada fiscala trimestrul, in acelasi context cu datele de mai sus, se dispune inceperea procedurii de executare silita si creantele se sting prin aceasta procedura. Cum catalogati aceasta diferenta?
In legatura cu pozitia TVA, trebuie vazute conditiile in care poate sa fie initiata procedura de exectuare silita. Va atrag atentia si asupra unui proiect de lege in legatura cu anularea debitelor fiscale accesorii, in prezent in discutie.
Pentru mijloace fixe cum se aplica conditia de deductibilitate -pentru termen de valabilitate /expirare depasit potrivit legii?
Daca anul fiscal incheiat a fost verificat de ANAF, controlul s-a finalizat si intervine o cheltuiala si o plata pentru impozitul pe profit platit de o sucursala a firmei din strainatate .
Se poate face rectificativa si inregistra pe 117 ch pe an inchis si cu control finalizat de ANAF ?
Multumesc.
multumim
Multumesc.
puteti va rog sa detaliati despre ce utilitati este vorba ca un spatiu locativ sa fie trecut in categoria de impozitare a firmelor ?