Investitiile realizate in economia nationala in primele noua luni ale acestui an au insumat 39,36 miliarde de lei, cu 29,1% mai mult decat in perioada similara a anului trecut, potrivit datelor Institutului National de Statistica (INS). In cel de-al treilea trimestru, valoarea investitiilor a fost de 17,44 miliarde de lei, cu 5,29 miliarde de lei peste nivelul din acelasi interval din 2006.

Lucrarile de constructii noi au atras, in perioada mentionata, investitii in valoare de 19,25 miliarde de lei, reprezentand 48,9% din total, in crestere cu 34,8% comparativ cu perioada corespunzatoare a anului precedent. Investitiile in utilaje si mijloace de transport au totalizat 17,53 miliarde de lei, inregistrand un avans de 23,7% fata de aceeasi perioada a anului 2006.

In ceea ce priveste structura investitiilor pe activitati ale economiei nationale, industria a atras 38,7% din suma totala, constructiile - 28,3%, iar comertul si serviciile - 21,9%. Agricultura a beneficiat de doar 0,7% din totalul investitiilor, in vreme ce alte ramuri ale economiei au primit 10,4% din total.

Potrivit INS, investitiile nete reprezinta cheltuielile destinate crearii de noi mijloace fixe, dezvoltarii, modernizarii si reconstructiei celor existente, precum si valoarea serviciilor legate de transferul de proprietate supra mijloacelor fixe existente si al terenurilor preluate cu plata de la alte unitati sau de la populatie.

In volumul investitiilor nete nu sunt cuprinse valoarea terenurilor, a mijloacelor fixe din tara si din import care au mai fost inregistrate ca mijloace fixe la alte unitati din tara, valoarea aporturilor, sumele acordate in avans tertilor, precum si contravaloarea cumpararilor de obiective in curs de executie, inclusiv de natura lucrarilor geologice.