Volksbank Romania (VBRO) si Banca Transilvania (BT) anunta incheierea cu succes a implementarii solutiei de diminuare a datoriei totale aferente creditelor curente ale clientilor VBRO persoane fizice. Peste 15.000 de clienti VBRO au beneficiat de aceste reduceri, iar valoarea totala a diminuarii datoriilor acestora este de aproape 290 de milioane lei. Majoritatea celor care au acceptat conversia (95,9%) a optat pentru moneda nationala, iar restul pentru euro. In prezent, este in desfasurare integrarea Volksbank Romania in Banca Transilvania, pe toate palierele. Startul integrarii a fost dat in aprilie a.c. si se va incheia la finalul acestui an. Incepand cu 2016, BT si VBRO vor deveni aceeasi banca si aceeasi echipa.

Solutia a insemnat diminuarea cu echivalentul sumelor achitate de clienti drept comision de risc/de administrare si/sau de rezerva minima obligatorie si nerestituite anterior.

Campania de conversie a implicat 530 de angajati ai celor doua banci, precum si 200 de notari.

Oferta a vizat conversia creditelor din franci elvetieni in lei sau euro, cu un discount aplicat la sold de 22,5%, dupa reducerea acestuia cu contravaloarea comisionului de risc/administrare platit de clienti si nerecuperat pana la data conversiei.

Pana la 30 septembrie, Volksbank reduce automat soldul creditelor tuturor clientilor, indiferent de moneda, cu sumele achitate in contul comisionului de risc, de administrare si/sau de rezerva minima oligatorie si nerestituite inca.

Pentru structurarea integrarii Volksbank Romania in cadrul BT, Banca Transilvania colaboreaza cu firma de consultanta A.T. Kearney, se mai arata in comunicat.

Banca Transilvania a obtinut in primul semestru un profit brut de 226,31 milioane lei, in crestere cu 8% fata de aceeasi perioada a anului trecut, iar activele au urcat cu 8,4% de la finele anului trecut, la 38,6 miliarde lei, in conditiile cresterii soldului de credite cu 13,4%. Profitul net al bancii s-a situat la 190,2 milioane lei, fiind mai mare cu 5,1%.

Creditele neperformante, cu restante mai mari de 90 de zile, reprezinta 9,84% din totalul portofoliului de credite al Bancii Transilvania, coborand pentru prima data in ultimii ani sub pragul de 10%.

La nivel de grup, portofoliul de credite cumuleaza 26,8 miliarde lei, iar depozitele ajung la 35,6 miliarde lei.

Banca Transilvania este a treia institutie de credit din sistemul bancar romanesc in functie de active, dupa BCR si BRD, avand o cota de piata de 9,8%. BT are peste 6.000 de angajati si o retea formata din 550 de sedii.

BT a semnat in decembrie anul trecut un angajament ferm pentru achizitionarea a 100% din actiunileVolksbank Romania, iar in aprilie a anuntat finalizarea tranzactiei. Detaliile financiare ale tranzactiei nu au fost facute publice, cele doua institutii de credit urmand sa actioneze ca entitati separate pana la finalizarea procesului de preluare.