Executivul vrea sa garanteze jumatate din datoria convertita in lei a persoanelor care au luat credite imobiliare in valuta. Proiectul de lege a fost prezentat astazi in Comisia de buget din Camera Deputatilor, transmite Digi24 Reprezentantii Ministerului de Finante au prezentat astazi in fata Comisiei de buget-finante din Camera Deputatilor proiectul de lege care prevede ca statul sa acorde garantii de 50% in momentul in care un beneficiar vrea sa isi converteasca creditul din franci elvetieni in lei. Este o garantie similara cu cea acordata de stat in cazul creditelor de tipul "Prima Casa". Clientul va putea sa mearga la banca si, daca va respecta conditiile impuse de banca, va putea sa ceara conversia creditului din valuta in lei, iar la acest credit transformat sa se aplice un discount de 15%.

Creditul rezultat in urma acestei reduceri cu 15% va fi garantat in proportie de 50% de stat. Acest lucru inseamna ca statul va acoperi 50% din riscul de nereturnare a creditului.

Deputatii au subliniat ca nu este vorba in special despre franci elvetieni, pentru ca statul nu poate face proiecte cu dedicatie pentru o anumita valuta, dar admiteau ca, in mare parte, beneficiarii vor fi cetateni acre au luat credite in franci elvetieni.

Vom reveni