In luna august 2015, salariul mediu net a scazut cu 36 de lei fata de iulie, ajungand la 1813 lei, se arata intr-un comunicat transmis de Institutul National de Statistica. Cele mai mari salarii s-au inregistrat in extractia petrolului si a gazelor naturale (4781 lei), iar cele mai mici in hoteluri si restaurante (1069 lei). In luna august 2015, in majoritatea activitatilor din economie nivelul salariilor nete a fost mai mic decat in iulie 2015. Scaderile s-au putut datora fie de acordarea in luna iulie de premii ocazionale, sume din profitul net si alte fonduri. De asemenea, mai poate fi vorba de nerealizarile de productie, de incasarile mai mici sau ca urmare a concediilor de odihna (cand nu se acorda tichete de masa si alte drepturi salariale). De asemenea, poate fi vorba si de angajarea de salariati pe salarii mai mici, care coboara media.

Comparativ cu luna august a anului precedent, salariul net a crescut cu 7,7%.

Cele mai semnificative scaderi ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  •  cu 12,6% in fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, respectiv cu 11,8% in fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice;
  •  intre 6,0% si 9,0% in fabricarea produselor textile, alte activitati extractive, depozitare si activitati auxiliare pentru transport, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor, alte activitati industriale n.c.a., captarea, tratarea si distributia apei;
  •  intre 4,5% si 5,5% in fabricarea echipamentelor electrice, activitati de asigurari, reasigurari si ale fondurilor de pensii (cu exceptia celor din sistemul public de asigurari sociale), colectarea si epurarea apelor uzate, intermedieri financiare (cu exceptia activitatilor de asigurari si ale fondurilor de pensii), tabacirea si finisarea pieilor (inclusiv fabricarea articolelor de voiaj si marochinarie, harnasamentelor si incaltamintei; prepararea si vopsirea blanurilor), fabricarea altor mijloace de transport.

Cele mai semnificative cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:

  • cu 7,6% in extractia carbunelui superior si inferior, respectiv cu 4,6% in extractia minereurilor metalifere;
  •  intre 1,5% si 3,5% in activitati de editare, transporturi pe apa, activitati de spectacole, culturale si recreative, activitati de servicii administrative si activitati de servicii suport.

In sectorul bugetar s-au inregistrat usoare cresteri ale castigului salarial mediu net fata de luna precedenta, astfel: administratie publica (0,5%), invatamant, sanatate si asistenta sociala (0,3%).