Ministerul Finantelor Publice lucreaza la elaborarea proiectului normelor de aplicare a noului Cod Fiscal, dorind sa aiba "un proiect inchegat" pana la sfarsitul lunii noiembrie, a declarat joi Mariana Vizoli, director general adjunct Directia de legislatie Cod Fiscal si reglementari vamale in MFP, citat de Mediafax. "La Ministerul Finantelor pregatim normele de aplicare pentru Codul Fiscal. In ceea ce priveste cota de TVA, vor fi date multe exemple care sa va ajute in activitate, sa lamuriti diverse aspecte", s-a adresat Vizoli specialistilor in fiscalitate si contabilitate, in cadrul unei conferinte de specialitate.

Ea a punctat ca, spre sfarsitul lunii noiembrie, ministerul va avea un "proiect inchegat pe norme", propunand inca o intalnire la acel moment pentru a discuta aplicat pe diverse articole.

Cea mai importanta masura introdusa in noul Cod Fiscal este reducerea cotei generale de TVA de la 24% la 20%, de la 1 ianuarie 2016, urmand sa scada la 19% din 2017.

"Se va reduce cota de TVA de la 9% la 5% pentru cinematografe, muzee, dar cea mai importanta reducere este de la 24% la 5% pentru cota de TVA pentru evenimente sportive, acestea nu aveau o cota redusa nici in prezent", a mentionat Vizoli.

O alta prevedere din Codul Fiscal vizeaza aplicarea cotei de 5% pentru locuintele livrate in cadrul politicii sociale, ca pana in prezent, dar cu cresterea plafonului valoric al acestora, de la 380.000 lei fara TVA la 450.000 lei.

"Cu toate ca modificarea de cota TVA pare la prima vedere usor de implementat, o sa vedeti ca, prin normele de aplicare, va vom da foarte multe exemple, pentru ca va trebui sa coroborati foarte multe articole din Codul Fiscal ca sa vedeti cum veti proceda pentru situatiile tranzitorii in care ati emis facturi in anul 2015, pentru care nu a fost facuta livrarea sau prestarea si pentru care va trebui sa regularizati si sa aplicati cota de TVA din momentul livrarii. Daca livrarea are loc dupa 1 ianuarie 2016, toate facturile emise inainte, cu 24%, se vor regulariza pe 20%", le-a explicat Vizoli celor din domeniul fiscalitatii.

Ea a aratat ca, pe langa modificarea de cota, a fost extinsa aplicarea taxarii inverse pentru livrarea de constructii si terenuri, masura exclusa in 2008 si reluata din 2016.

Taxarea inversa va fi aplicata si pentru telefoane mobile, dispozitive cu circuite integrate, furnizori de console si de jocuri de noroc.

"Pentru toate aceste servicii si bunuri nou introduse in taxare inversa de la 1 ianuarie 2016 sunt necesare masuri tranzitorii. Prin normele de aplicare am dat mai multe exemple, pentru ca cei care au astfel de operatiuni vor trebui sa fie foarte atenti, este vorba de a face doua regularizari", a adaugat directorul MFP.

Presedintele Klaus Iohannis a promulgat Codul fiscal in prima jumatate a lunii septembrie, declarandu-se foarte multumit de modul cum a decurs dezbaterea publica, inclusiv cea intre partide si votul final din Parlament.

El a spus ca a retrimis Codul fiscal in Parlament intrucat nu avusese loc o dezbatere publica "asa cum se cuvine" si ca alt motiv a fost legat de responsabilitate, intrucat prea multe masuri de relaxare fiscala dintr-o data i s-au parut nepotrivite.

Proiectul noului Cod fiscal, reexaminat in urma cererii sefului statului, a trecut la inceputul lunii septembrie de Parlament. Camera Deputatilor, forul legislativ decizional, a aprobat legea cu 279 voturi "pentru", 8 "impotriva" si 5 abtineri.

Principalele amendamente la Codul fiscal vizeaza reducerea cotei TVA de la 24% la 20% incepand de la 1 ianuarie 2016 si de la 20% la 19% incepand de la 1 ianuarie 2017, eliminarea impozitului pe constructii incepand de la 1 ianuarie 2017, cu exceptia constructiilor agricole - in acest caz eliminarea impozitului se aplica din 2016 -, eliminarea supraaccizei la carburanti de la 1 ianuarie 2017.

De asemenea, a fost reintrodusa in Codul fiscal prevederea potrivit careia consiliile locale au posibilitatea de a majora la 500% a impozitului pe cladirile si terenurile neingrijite, aceasta aplicandu-se de la 1 ianuarie 2016.

Criteriile de incadrare in categoria cladirilor si terenurilor neingrijite, precum si procedura de aplicare se adopta prin hotararea consiliului local. Cladirile si terenurile incadrate la aceasta categorie se stabilesc conform nomencalturii stradale.

Deputatii au introdus, in plus, unele amendamente propuse de Ministerul Finantelor care corecteaza erori de scriere ale Codului fiscal sau acordari cu ceea ce a aparut ca legislatie.