BCR ia in considerare actionarea in judecata a avocatilor care deformeaza mincinos realitatea in actiunile contra bancii, se arata intr-un comunicat transmis joi de reprezentantii celei mai mari banci locale. Banca acuza reaua credinta a unor avocati pe care ii califica drept "samsari de litigii", sustinand ca are o strategie de inchidere amiabila a litigiilor de peste doi ani. Adrian Cuculis, unul dintre avocatii vizati probabil de BCR, a postat la cateva minute pe contul de Facebook un mesaj in care califica regretabila "iesirea" BCR.

Avocatul Adrian CuculisFoto: Hotnews

UPDATE Intr-un mesaj transmis vineri HotNews.ro, oficialii BCR spun ca in acest moment eforturile bancii sunt dedicate "100% catre campania Scade Rata si a oferi solutii reale celor care au dificultati in relatia cu banca. In ultimii doi ani au existat actiuni defaimatoare si neadevaruri intentionat proferate de catre cei care s-au erijat in campionii intermedierilor de litigii. Unele sunt atat de evidente incat nu pot ignorate si cautionate ca metoda de comunicare publica, iar emitentii lor va trebui sa isi asume responsabilitatea", avertizeaza oficalii BCR.

In ultimele zile, atat in mediile de socializare cat si in declaratii publice, cel putin doi avocati care reprezinta clienti sau grupuri de clienti ai BCR au acuzat bancile ca ofertele acestora de inchidere a litigiilor cu clientii sunt demne de un film de Hollywood cu "Hoti" inteligenti si "Politisti" pacaliti sau le-au acuzat direct de "terorism contractual".

Adrian Cuculis, unul din avocatii vizati probabl de BCR a postat la cateva minute pe contul de Facebook un mesaj in care gaseste regretabila "iesirea" BCR. Vezi in text postarea integrala.

"Cazurile avocatilor care isi exprima public dezamagirea asupra intelegerilor amiabile dintre banci si clienti sunt dovezi de rea credinta a avocatilor. Recunoastem ca, din cauza pozitiilor inflexibile ale bancilor din trecut, litigiile de acest gen au fost un motor de castig nesperat si nemeritat pentru acesti avocati, dar observam ca schimbarea de abordare a bancilor creeaza frustrari serioase in randul acelor avocati care pierd astfel o sursa de venit si de vizibilitate", spun reprezentantii bancilor.

"Suntem insa cu adevarat surprinsi de aparitiile publice ale unora dintre acesti avocati, care fac promisiuni inselatoare referitoare la dobanzi nerealiste. Prin omisiune, clientii sunt indusi in eroare", mai spun reprezentantii BCR.

Acestia sustin ca majoritatea proceselor au fost pierdute la instantele de apel si ICCJ, unde rata de succes a bancii fiind in jur de 80%.

"Din pacate, in cazul unor astfel de profesionisti a intervenit o reala deformare profesionala, din stimabili specialisti in Drept acestia transformandu-se in banali samasari de litigii. Tocmai din acest motiv, remarcam inflamarea a conflictului cu orice pret, inclusiv cu cel al unor neadevaruri crase - grosolonia unor afirmatii mincinoase facandu-ne sa luam in considerare actionarea in judecata a avocatilor care le-au proferat. Singurul scop pare a fi acela de a profita financiar de pe urma intermedierii litigiilor intre consumatori si banci", sustin reprezentantii Departamentului Juridic, BCR.

Intr-un mesaj transmis vineri HotNews.ro, oficialii BCR spun ca in acest moment eforturile bancii sunt dedicate "100% catre campania Scade Rata si a oferi solutii reale celor care au dificultati de orice natura in relatia cu banca". Investitia BCR in acest program este de peste 200 milioane de euro, mai precizeaza comunicatorii institutiei de credit, ceea ce demonstreaza intentiile serioase ale bancii de a aplica o strategie de business radical diferita si foarte orientata catre client. "Campania Scade Rata ofera un nivel al dobanzii fixe pe 5 ani de 4.95% (printre cele mai scazute din piata) si ofera un ajutor real celor care au nevoie de sprijin in redresarea situatie financiare. Mesajul nostru a fost un semnal pe care speram ca toti cei implicati sa il constientizeze. Solutia dificultatilor clientilor este comerciala nu litigioasa", mai spun reprezentantii BCR.

"In contextul abordarii pe care am avut-o de a stinge litigiile, in ultimii doi ani au existat actiuni defaimatoare si neadevaruri intentionat proferate de catre cei care s-au erijat in campionii intermedierilor de litigii. Unele dintre ele sunt atat de evidente incat nu pot ignorate si cautionate ca metoda de comunicare publica, iar emitentii lor va trebui sa isi asume responsabilitatea", avertizeaza oficalii Bancii Comerciale Romane. In contradictie cu oferte corecte si solutii reale din partea bancii, preponentii litigiilor care vorbesc despre dobanzi 0 si procese interminabile induc o singura cale, nesustenabila: conflictul juridic. "Sumele pretinse in onorarii de la clienti depasesc milioanele de euro ceea ce demonstreaza miza financiara reala a acestor demersuri", mai arata BCR in mesajul transmis vineri.

  • Ce spune Adrian Cuculis, unul dintre avocatii vizati probabil de BCR:

Contactat de HotNews, Adrian Cuculis ne-a declarat ca isi va face publica pozitia pe Facebook, lucru care s-a intamplat in urma cu cateva minute.

"Am inteles ca BCR ameninta ca ii va chema in judecata pe aparatorii care si-au exprimat parerea cu privire la "oferta" de mare generozitate prezentata, pentru ajutorarea imprumutatilor", scrie pe Facebook, Cuculis.

Amintim bancii, sustine avocatul, ca in egala masura trebuie sa cheme in judecata pe avocat, pe imprumutat, pe instantele de judecata care au constatat ca BCR si-a abuzat clientii,pe leguitor ca a redactat legea clauzelor abuzive si pe urma statul Roman in esenta ca v-a permis sa functionati in Romania si sa faceti saci de bani pe napasta ce a cazut asupra tuturor celor care au imprumutat bani de la BCR.

Le amintesc ca legea 51/1995 inca stipuleaza ca "Art. 4 In exercitarea profesiei si in legatura cu aceasta avocatul este protejat de lege.

(5)In exercitarea dreptului de aparare avocatul are dreptul si obligatia de a starui pentru realizarea liberului acces la justitie, pentru un proces echitabil si intr-un termen rezonabil.

  • Da, proces echitabil si liberul acces la justitie sunt elemente ale statului de drept, pe care BCR si-ar dori sa le elimine din textul legal, fiindca opinia ca oferta BCR este in esenta o non oferta nu este o parere singulara ci impartita cu toti colegii mei si imprumutati la un loc.
  • Echitabil ar fi, sa ne spuna imprumutatii, daca ei au simtit ca "oferta" aceasta despre care vorbeste BCR este ceea ce si-au dorit de la "benefactorul" BCR.
  • Nu s-a distorsionat cu nimic realitatea, insa din sute de procese impotriva BCR, gestionate de catre noi, cum de niciun client nu a semnat "oferta" BCR si totusi, comunicatul de presa spune ca sunt mii care au acceptat cu "bucurie" oferta bancii?
  • Este lesne de inteles ca nu va convine pozitia pe care imprumutatii o au fata de BCR insa nici pozitia lor cand le-au fost luate casele nu a fost una comoda ca mai apoi sa le fie promis ca un comision abuziv nu o sa le mai fie incasat.
  • Gasesc regretabila pozitia BCR cu privire la ultima metoda de intimidare gasita si cred ca imprumutatii si anume clientii acestei banci vor fi cei care vor taxa pozitia lipsita de profesionalism de care au dat dovada.
  • Nu noi am fost cei care au emis comunicate de presa prin care spuneam ca NU VOM CERE IMPRUMUTATILOR SA RENUNE LA CERERILE DE CHEMARE IN JUDECATA iar a doua zi cei aflati in litigii cu BCR au primit oferte unde scria negru pe alb ca trebuie sa renunte la cererile lor de chemare in judecata si nici nu am denaturat adevarul cand am spus ca DOBANDA DE REFERINTA VARIABILA ESTE ILEGALA fiindca a fost incasata in mod diferentiat in sucursalele BCR, dar aceste lucruri le prezentam in instanta.
  • Vom considera totusi, ca a fost o scapare de PR neinspirata a celor de la BCR si in urma acestei pozitii, vor schimba strategia si vor veni cu oferte ce vor face dreptate in randul imprumutatilor.

Piperea: Nu cred ca in acest fel BCR isi imbunatateste imaginea. Mai degraba, imi sporeste mie atributele de Robin Hood

"BCR se lauda pe bani multi ca s-ar putea sa dea in judecata avocatii care s-ar fi transformat din stimabili profesionisti in samsari de litigii. Adica, mai pe sleau, pe mine.

Nu stiu cind vreodata m-or fi stimat cei de la BCR. Probabil cind aparatorii lor ma acuzau de megalomanie, de lipsa de vocatie ca profesor si imi retrageau intr-o maniera privata, opozabila inter partes, titlul de doctor in drept la Sorbonna. Si, in timp ce faceau asta, incasau de la perdanta BCR citeva milioane de euro onorarii, pe care, by the way, toti clientii BCR le achita acum sub forma de comisioane ascunse sub tot felul de denumiri pompoase. Cel mai probabil, ati auzit deja de comisionul de frunza verde, desi exista si comisionul de Mos Craciun (n.n. - expresii reale ale aparatorilor BCR in dosarul G1 de la ICCJ).

Cu singura exceptie a dosarelor G1 - G2, eu am cistigat toate si orice procese contra BCR. Saptaminile urmatoare, si aceste exceptii s-ar putea sa dispara, prin cistigarea irevocabila a celor doua procese colective pe care BCR se roaga acum sa nu le pierda. Doar o minune rea mai poate duce la succesul maretei BCR in aceste dosare. Asa ca afirmatiile BCR care au fost distribuite in presa nu pot fi calificate decit ca o rabufnire, caci toata lumea a vazut ca eu nu am facut negot cu procese, ca sa pot fi numit samsar.

Eu mi-a facut treaba de avocat si am facut-o in instanta si in spatiul public, nu in spatele usilor capitonate de temple masonice. In plus, exceptind cele doua procese colective G1 si G2, rata mea de cistig contra BCR este de 100%, asa ca mi se pare de neinteles afirmatia statistica a BCR cum ca ar fi pierdut doar 20% din procese (chiar si acest procent inventat de BCR fiind o proba a faptului ca cel putin unii judecatori au vazut clauze abuzive in contractele BCR).

Ciudat e ca BCR declara ca acum nu mai este atit de inflexibila pe cit era acum 5 ani. Si, cu toate acestea, BCR arunca in presa aceasta rabufnire si/sau intentie de razbunare contra avocatului care le-a aratat oglinda (desi, daca oblinda te arata asa cum esti, nu ar trebui sa spargi oglinda, ci sa iti speli un pic fata). Ca sa nu mai vorbesc ca, in loc sa discute cu mine eventualele oferte de negociere a contractului, avocatii BCR s-au apucat sa discute direct cu clientii nostri, in contra dispozitiilor statutului si codului deontologic al avocatilor.

Nu cred ca in acest fel BCR isi imbunatateste imaginea. Mai degraba, imi sporeste mie atributele de Robin Hood. Pentru asta, nu pot decit sa le multumesc celor de la PR - ul bancii. Foarte eficienti baieti", scrie si Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.