Rata anuala a inflatiei s-a plasat la -1,7%
ponderare fiind derivati din structura cheltuielilor de consumatorii romani si straini. Prin urmare, indicele armonizat ia in calcul consumul de pe teritoriul economic al tarii, indiferent de venit, nationalitate, statut rezidential sau social, cu exceptia ambasadelor straine aflate in Romania. Din punct de vedere conceptual, aceasta este o diferenta majora fata de IPC, care utilizeaza principiul "national" al consumului, respectiv urmareste cheltuielile de consum ale rezidentilor indiferent daca sunt efectuate in interiorul sau in afara granitelor tarii.
In rest, intre calculul indicelui preturilor de consum (IPC) si calculul indicelui armonizat al preturilor de consum (IAPC) nu exista diferente metodologice; cosul folosit in cazul indicelui armonizat (fara cateva diferente nesemnificative) este alcatuit din aceleasi marfuri alimentare, marfuri nealimentare si servicii. Drept este ca in cazul IAPC produsele sunt structurate in 12 grupe, in timp ce in cazul IPC sunt impartite in 3 grupe.
Revenind, Statistica a anuntat o rata anuala a inflatiei in septembrie de -1,7%, revenind la nivelul din iulie, dupa ce in august s-a adancit la -1,9%, pe fondul cresterii preturilor de consum cu 0,9% la alimente si cu 0,1% la servicii in cursul lunii
Masurata prin indicele armonizat al preturilor de consum, rata anuala a inflatiei s-a situat la -1,5%.
"Cresterea medie a preturilor de consum in ultimele 12 luni (octombrie 2014 - septembrie 2015) fata de precedentele 12 luni (octombrie 2013 - septembrie 2014), calculata pe baza IPC, este de 0,0%. Determinata pe baza IAPC, cresterea este de 0,2%", se arata intr-un comunicat al Institutului National de Statistica (INS).
In septembrie, ponderea marfurilor si serviciilor care au inregistrat o scadere a preturilor fata de aceeasi perioada a anului trecut este de 38,8%, cele care au avut cresteri cuprinse in intervalul 0-2,5% detin o pondere de 34,1%, iar marfurile si serviciile ale caror preturi au crescut cu mai mult de 2,5% reprezinta 27,1%.
Fata de august, preturile de consum au crescut cu 0,26% in septembrie, sustinute de avansul cu 0,9% al preturilor la alimente si cu 0,13% al tarifelor serviciilor, in timp ce marfurile nealimentare s-au ieftinit cu 0,15%.
Cel mai mult s-au scumpit cartofii, cu 21,3%, legumele si conservele din legume (+7,9%), ouale (+4,15%) si citricele si alte fructe meridionale (+4%). Pe de alta parte, cel mai mult s-au ieftinit fructele proaspete, cu 1,8%.
Dintre marfurile nealimentare, mobila a consemnat cea mai mare crestere de preturi, de 0,5%, urmata de confectii, cu 0,37%, imbracaminte si articole de menaj, cu circa 0,3% fiecare. In schimb, combustibilii s-au ieftinit cu 1,36%, iar articolele medicale si medicamentele cu 0,02%.
La servicii, transportul urban s-a scumpit cu 0,3%, iar categoria "alte servicii" a inregistrat o crestere a tarifelor cu 0,9%.
Indicele armonizat (IAPC) este calculat de catre INS inca din anul 1997 si se publica lunar, in Buletinul statistic de preturi, avand baza fixa. In prezent, baza de calcul a IAPC este media anului 2005 (2005 a 100), conform regulilor tarilor membre ale UE.
Indicele Preturilor de Consum (IPC) se calculeaza si se publica in acelasi buletin statistic, cu baze diferite, si anume: IPC luna de referinta/luna precedenta; IPC luna de referinta/luna decembrie a anului precedent; IPC luna de referinta/luna corespunzatoare a anului precedent. Dupa incheierea unui an calendaristic, se calculeaza si un IPC care exprima media anului de referinta fata de media anului precedent.
Rata anuala a inflatiei a ajuns in teritoriu negativ in iunie, pentru prima data in ultimii 25 de ani, la -1,6%, dupa ce preturile au fost mai mici cu aproape 3% fata de mai, pe fondul reducerii TVA la alimente si bauturi la 9% de la 1 iunie.
BNR a revizuit in jos, la inceputul lunii august, prognoza pentru rata anuala a inflatiei, la -0,3% pentru finele acestui an si la 0,7% pana la sfarsitul anului viitor, cu 0,5 puncte procentuale, respectiv 1,2 puncte in scadere fata de proiectia anterioara, urmand sa intre in interiorul intervalului din jurul tintei in T1 2017. septembrie, potrivit datelor INS.

EXCLUSIV Câți bani pentru investiții au primit în ultimii 10 ani spitalele-vedetă ale pandemiei. Care a fost cel mai "răsfățat" spital din prima linie
Katalin Karikó, biochimista care a dezvoltat tehnologia mRNA, despre durata de eficacitate a vaccinului BioNTech - Pfizer, pentru HotNews.ro: „Dacă cei vaccinați nu se infectează, nu vom avea nevoie de o altă doză”
Profesorul Radu Gologan, după prima etapă a Olimpiadei de Matematică, organizată online: „Am descoperit uluiți extrem de multe fraude. Părinți care contestă corupția din România își impun copiii prin corupție”
INTERVIU Paun Rohovei, însărcinatul cu afaceri al Ucrainei: Rusia a pregătit infrastructura militară din Crimeea pentru desfășurarea armelor nucleare / Obiectivul Moscovei - transformarea Crimeii într-un „portavion de nescufundat”
„Recensământul bugetarilor”. Liviu Mălureanu, președinte ANFP: Prin proiectul bugetar vrem să mapăm toți bugetarii, câți sunt, ce salariu au și ce fac / Concursuri naționale pentru posturile din administrație INTERVIU