"Jumatate din banci nu ar trebui sa existe. Piata din Romania are loc pentru 5-6 banci mari, alte 5-6 banci de talie medie si inca cateva de nisa. Parerea mea este ca vom asista in anul care urmeaza la tranzactii pe piata bancara. Sigur, depinde si de timpul in care actionarii se vor decide, dar repet, cred ca vor fi ceva miscari in 2016", a spus marti Ahmed Hassan, Country Managing Partner Deloitte Romania. Cu precizarea, adauga Hassan, ca nu neaparat vor care ar putea disparea sunt dintre cele mai mici sau care sunt pe pierdere. "Pot exista in piata si banci de nisa foarte profitabile, sau poti avea situatia RBS, care era o banca profitabila in Romania, dar pentru care s-a luat decizia la nivel de grup sa se renunte la anumite piete geografice, printre care si cea de aici", mai spune seful Deloitte.

Ahmed Hassan_Deloitte RomaniaFoto: Hotnews

"Indiferent de miscarile la care vom asista, bancile trebuie sa isi educe clientii, sa le spuna ce produs e potrivit pentru ei si ce produs nu este", a mai aratat Hassan.

  • Mucibabici: cei mai putin educati trebuie protejati de catre cei care sunt mai bine educati

Opinia lui Hassan a fost sustinuta si de George Mucibabici, chairman al Deloitte, care insa vine dupa multi ani de experienta in sectorul financiar- a lucrat in FMI, la BNR, a restructurat Banca Ion Tiriac iar apoi a intrat in

George Mucibabici

George Mucibabici

Foto: Hotnews

boardul Deloitte. "Imaginea bancilor si a bancherilor se va reface in timp.

Acum e o perioada propice acuzatiilor: sunt acuzati bancherii centrali ca au redus dobanzile, sunt acuzati bancherii comerciali ca au dat in mod imprudent credite , chiar si populatia e blamata ca s-a indatorat uneori peste posibilitati si a ajuns in situatia de a nu-si mai putea plati imprumuturile", spune Mucibabici, al carui fiu lucreaza in SUA ca investment banker.

Opinia mea, mai spune Mucibabici, este ca ar trebui sa functioneze principiul "cei mai putin educati trebuie protejati de catre cei care sunt mai bine educati"

  • Oana Petrescu: Procesul de punere impreuna a a portofoliilor, prin fuziuni sau achizitii este o necesitate.

"Bancile trebuie sa fie profitabile. Ele fac tot ce pot ca sa se recapete increderea, dar asta nu depinde doar de

Oana Petrescu

Oana Petrescu

Foto: Hotnews

ele. Exista doi factori care pun presiune din acest punct de vedere: suprareglementarea si digitalizarea. Procesul de punere impreuna a a portofoliilor, fie prin fuziuni, achizitii sau alte procedee a este o necesitate. Institutiile de credit trebuie sa obtina scala pe segmentele pe care vor sa se concentreze.

In acest moment peste jumatate din banci nu au scala suficienta. Modul in care sistemul bancar va arata mai depinde si de ceea ce se intampla in tarile in care opereaza bancile-mama (Grecia, de pilda) si de ceea cum va evolua economia europeana", a explicat si Oana Petrescu, fost executiv al BCR, in prezent Partener Coordonator al practicii de Consultanta in Management si Lider al echipei multidisciplinare dedicate sectorului financiar-bancar.