Senatul a adoptat, marti, un proiect de lege prin care recuperatorii de creante cesionate pot obtine de la datorinici maximum dublul sumei pentru care au cumparat creantele, fara sa depaseasca valoarea debitului principal, transmite Mediafax.

Creantele cesionate pot fi valorificate pana la un prag maxim reprezentand dublul sumei din valoarea de cesiune a creantei, prevazuta in contract, dar fara a depasi valoarea debitului principal restant. De asemenea, recuperarea creantei se poate face si in rate, in urma negocierii dintre debitor si creditorul cedent, respectiv cesionarul, potrivit proiectului de lege adoptat de Senat.

"Sustinerea acestei initiative inseamna reducerea, in principal, a vulnerabilitii economice si sociale a romanilor datornici la firmele de recuperari creante. Sa cumperi o creanta bancara cu 4-5% din valoarea acesteia si dupa aceea, practic, sa-i hartuiesti pe debitori direct sau prin intermediul autoritatilor statului este un santaj impotriva milioanelor de romani datorinici", a spus senatorul liberal Steliana Miron, care se afla printre initiatorii proiectului de lege.

Guvernul a anuntat ca nu sustine proiectul de lege pentru ca afecteaza patrimoniul privat, a spus in plen secretarul de stat Liviu Stancu.

"Guvernul nu sustine prezenta initiativa din urmatoarele ratiuni: dreptul de creanta si drepturile litigioase, care si ele fac obiectul acestei initiative, sunt bunuri patrimoniale, sunt drepturi patrimoniale care apartin unui partrimoniu pivat. In momentul in care se limiteaza posibilitatea de dispozitie in legatura cu aceste bunuri se afecteaza in mod logic patrimoniul privat", a spus Stancu.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 84 de voturi "pentru", doua voturi "impotriva" si 11 abtineri.

Senatul a fost prima camera sesizata, iar Camera Deputatilor este for legislativ decizional.