Comisia de Buget Finante din Camera Deputatilor urma sa discute miercuri varianta finala in care va arata legea care sa sprijine romanii imprumutati in valuta, cei mai vocali clienti fiind cei indatorati in franci elvetieni. Sarbatoarea Sfintei Parascheva a facut ca in sala de sedinte sa fie mai putin de 10 membri, desi venisera atat reprezentantii BNR, ai Ministerului Finantelor, ai Asociatiei Romane a Bancilor, ANPC, Comisia Nationala de Prognoza. Viorel Stefan, presedintele Comisiei, a anuntat ca sedinta se amana cu o saptamana, dar i-a invitat in biroul sau pentru discutii informale pe reprezentantii institutiilor care au venit degeaba la Parlament.

HotNews.roFoto: Hotnews

Potrivit unor surse aproiate discutiilor, varianta finala a viitoarei legi va fi o combinatie intre propunerile doamnei Birchall si cele venind de pe vremea fostului ministru de Finante Darius Valcov. "Propunerea mea era ca discountul aplicat de banci sa fie de 25%. Practic, acest lucru echivala cu un curs mediu intre data acordarii creditului de ctre banci si data la care se face conversia. Guvernul a venit cu propunerea ca bancile sa obtina garantii de stat daca vor converti din valuta in lei creditele acordate", spune Ana Birchall pentru HotNews.ro.

Reamintim ca, dupa ce Banca Elvetiei a renuntat sa tina francul la un plafon fix fata de euro, debitorii in franci din Romania (si din intreaga Europa au avut un soc. Ratele la imprumuturile contractate in chf au explodat, iar politicienii au speculat imediat momentul. In Romania exista doua proiecte de lege- unul apartinand deputatului PSD Ana Birchall iar altul venind de la Guvern, ambele in favoarea debitorilor.

Context. Cateva date despre creditele in CHF (din perspectiva BNR)

  • 75% dintre debitorii in chf au venituri lunare sub 2500 de lei pe luna
  •  Ponderea acestor credite se ridica la circa 10% din volumul total al creditelor acordate populatiei, iar numarul persoanelor fizice care au contractat credite in franci elvetieni reprezinta 2,1% din numarul total al debitorilor din aceasta categorie, respectiv 75.412 persoane. Spre comparatie, in Polonia, numarul debitorilor in franci elvetieni este de peste 500.000 de persoane.
  • Daca s-ar face conversia in lei a creditelor in franci elvetieni la cursul istoric, ar insemna pierderi de 9,8 miliarde lei pentru bancile care au in portofoliu astfel de finantari, care inseamna 0,8% din PIB. Daca se transforma la curs istoric plus 10%, inseamna 5,1 miliarde lei, adica 0,7% din PIB
  •  Potrivit datelor bancii centrale, conversia la cursul istoric plus 20%, cat au solicitat imprumutatii in franci elvetieni, ar genera pierderi de 4,5 miliarde lei (0,6% din PIB). Daca s-ar adauga o valoare de 30% peste cursul istoric, pierderile s-ar cifra la 3,9 miliarde lei (0,5% din PIB).
  • La cursul mediu calculat lunar de la momentul acordarii creditului pana in prezent (asa cum a propus in Parlament deputatul Ana Birchall- n.red), bancile ar trebui sa suporte pierderi de 3,2 miliarde lei (0,4% din PIB).
  • Numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni este in scadere cu 31,8% in noiembrie 2014 fata de decembrie 2008, respectiv cu circa 35 200 persoane. Reducerea se datoreaza rambursarii creditelor, conversiei acestora in alta moneda, scoaterii in afara bilantului, precum si externalizarii acestora
  • O treime dintre creditele in franci elvetieni au fost acordate pentru achizitionarea de locuinte, iar 58% intra in categoria creditelor de consum garantate cu ipoteca.
  • Creditarea imobiliara in franci elvetieni cumuleaza 7,7% din total
  • Creditele cu valori ridicate (peste 47.000 franci elvetieni) sunt concentrate: un sfert dintre debitori cumuleaza doua treimi din volumul creditelor. La cealalta extrema, alt sfert dintre debitori au credite de valori reduse (sub 4.000 franci elvetieni) si detin numai 1 la suta din volumul creditelor.
  • Circa jumatate din numarul debitorilor cu credite in franci elvetieni au venituri lunare nete mai mici de 1.500 lei, iar ponderea creste pana la 75% in cazul debitorilor care au venituri lunare nete mai mici de 2 500 lei.
  • Gradul mediu de indatorare pentru debitorii cu credite in franci elvetieni este in prezent de 92%. Debitorii cu venituri nete lunare sub 2 500 lei sunt supraindatorati ca urmare atat a deteriorarii veniturilor in timpul crizei, precum si a aprecierii francului elvetian. .

"Mi se pare periculos sa se vina cu o lege care sa intervina in 70.000 de contracte de credit. Solutia trebuie sa ii vizeze pe toti debitorii in valuta pentru ca vor veni si ei sa fie sprijiniti", spune Guvernatorul BNR , Mugur Isarescu.