Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta de urgenta privind amnistia fiscala

de CP     HotNews.ro
Miercuri, 14 octombrie 2015, 14:49 Economie | Finanţe & Bănci


Guvernul a aprobat miercuri proiectul de ordonanta de urgenta prin care vor fi anulate penalitatile de intarziere datorate si neachitate pana la 30 septembrie 2015. Potrivit actului normativ, contribuabilii care isi vor achita pana la 31 martie 2016 obligatiile de plata principale datorate bugetului general consolidat, restante la 30 septembrie 2015 si administrate de ANAF, vor beneficia de anularea penalitatilor de intarziere aferente acestora. De asemenea, in anumite conditii, vor putea beneficia si de stergerea de la plata a unei parti din dobanzi.

Contribuabilii care platesc pana la 30 iunie 2016 o cota de 45,8% din dobanzile aferente obligatiilor principale restante stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, vor putea beneficia, conditionat, de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile aferente obligatiilor principale datorate bugetului general consolidat la 30 septembrie 2015, administrate de ANAF.

De aceste facilitati fiscale vor putea beneficia, daca indeplinesc conditiile legale, contribuabilii persoane fizice, persoane juridice sau entitati fara personalitate juridica.

Actul normativ are scopul acordarii unor facilitati fiscale, pe de o parte, in sensul sprijinirii contribuabililor aflati in dificultate, iar pe de alta parte, in sensul stimularii achitarii obligatiilor de plata restante la buget si majorarii incasarilor bugetare.

Potrivit Ordonantei de Urgenta, pentru a beneficia de anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de 54,2% din dobanda, contribuabilii trebuie sa depuna o cerere in acest sens la organul fiscal si sa indeplineasca cumulativ urmatoarele conditii:
 • Toate obligatiile de plata principale restante la 30 septembrie 2015, inclusiv, administrate de ANAF, se sting pana la data de 31 martie 2016, inclusiv;
 • O cota de 45,8% din dobanzile aferente acestor obligatii de plata restante, stabilite prin decizii comunicate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale, se sting pana la 30 iunie 2016, inclusiv;
 • Pana la termenul de plata prevazut de Codul de procedura fiscala, se stinge cota de 45,8%   din eventualele dobanzi calculate pana la data stingerii obligatiilor de plata principale;
 • Pana la data la care contribuabilul depune cererea de anulare a penalitatilor de intarziere si cotei din dobanda (a accesoriilor), sunt stinse toate obligatiile de plata principale curente, cu termene de plata cuprinse intre 1 octombrie 2015 si 31 martie 2016;
 • Contribuabilul sa aiba depuse toate declaratiile fiscale, potrivit vectorului fiscal, pana la data inregistrarii cererii de anulare a accesoriilor, al carei termen maxim este 30 iunie 2016.
Incepand cu 1 ianuarie 2016, prin intrarea in vigoare a noului Cod de procedura fiscala, dobanzile de intarziere la plata se reduc de la 0,03% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,02% pe zi, iar penalitatile de intarziere la plata se reduc de la 0,02% pe zi, cat sunt in prezent, la 0,01 % pe zi.  Masura a fost luata in scopul reducerii sarcinii totale a accesoriilor pentru contribuabilii care declara toate obligatiile fiscale, dar platesc cu intarziere.

Actul normativ include, de asemenea, dispozitii si conditii privind anularea penalitatilor de intarziere, precum si a cotei de 54,2% din dobanzi, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata anterioare datei de 30 septembrie, in situatii specifice:
 • Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei din dobanzi aferente diferentelor de obligatii de plata declarate suplimentar de contribuabili prin declaratie rectificativa prin care se corecteaza obligatiile de plata principale cu scadente anterioare datei de 30 septembrie inclusiv;
 • Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi pentru sumele datorate si stinse la data de 30 septembrie 2015, inclusiv, aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la aceasta data si stinse pana la 30 septembrie, inclusiv;
 • Anularea penalitatilor de intarziere si a cotei de dobanzi aferente obligatiilor de plata principale cu termene de plata pana la 30 septembrie 2015, inclusiv, si individualizate in decizii de impunere emise ca urmare a unei inspectii fiscale incepute anterior intrarii in vigoare a actului normativ aprobat astazi.
Contribuabilii carora le-au fost instituite popriri asiguratorii sau executorii la data intrarii in vigoare a ordonantei de urgenta au posibilitatea de a efectua plati din sumele indisponibilizate ca efect al popririi. Masura se aplica temporar pentru perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a ordonantei si 30 iunie 2016. Totodata, masura se va aplica si pentru popririle infiintate ulterior intrarii in vigoare a actului normativ, dar nu mai tarziu de 30 iunie 2016. Contribuabilii aflati in insolventa sau reorganizare pot beneficia de aceste facilitati fiscale daca indeplinesc conditiile impuse de Ordonanta de Urgenta adoptata astazi.

In cazul unitatilor administrativ-teritoriale, facilitatea prevazuta de ordonanta de urgenta se acorda daca organul deliberativ local, respectiv consiliul local, emite o hotarare in acest scop. In acest caz, facilitatea vizeaza anularea pana la 73,3% din majorarile de intarziere ce reprezinta componenta de penalitate de intarziere.

De asemenea, contribuabilii care la data de 30 septembrie 2015 beneficiaza de esalonarea la plata pot beneficia si de anularea unei cote de 54,2% din dobanzile esalonate la plata si nestinse la 30 septembrie 2015 daca esalonarea la plata se finalizeaza pana la 31 martie 2016. In acest caz, cota de 54,2% din dobanda achitata odata cu plata ratei de esalonare se restituie potrivit Codului de procedura fiscala.

Nivelul de 54,2% avut in vedere la anularea dobanzilor a fost stabilit astfel:

 • S-a calculat mai intai pentru fiecare an din perioada 2010-2015 diferenta dintre dobanda anuala prevazuta de Codul de procedura fiscala si dobanda medie pe total portofoliu de titluri de stat pe piata interna si externa; De exemplu, in 2014, dobanda anuala prevazuta in Codul de procedura fiscala a fost de 11,56%, iar dobanda medie pe titluri de stat a fost de 5,3%. Diferenta dintre cele doua valori procentuale este de 6,26%. Calculul a fost facut pentru fiecare dintre anii 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015.
 • S-a calculat apoi ponderea acestei diferente in nivelul dobanzii anuale prevazuta de Codul de procedura fiscala; In 2014, ponderea acesteia a fost de 54,2%, cea mai scazuta din intreaga perioada 2010-2015. In 2010 aceasta a fost 60,8%, in 2011- 56,2%, in 2012- 60,3%, in 2013- 62,3%, in 2015 -54,3%. Din acest calcul a rezultat pentru fiecare an din cuprinsul perioadei o valoare anuala a dobanzii susceptibila a fi anulata;
 • Avand in vedere dificultatea operarii cu nivele de dobanda diferite in conditiile in care deciziile de stabilire a dobanzii se pot referi la diverse perioade, iar volumul dobanzilor corespunzatoare fiecarei perioade nu poate fi determinat, s-a apreciat ca alegerea nivelului minim dintre valorile mentionate mai sus este cea care ar trebuie adoptata din considerente prudentiale.
Procedura de aplicare a ordonantei de urgenta se va aproba in termen de 30 de zile de la data intrarii in vigoare a actului normativ, prin ordin al ministrului finantelor publice, in cazul creantelor administrate de catre organul fiscal central sau prin ordin al conducatorului institutiei sau autoritatii publice, in cazul obligatiilor de plata individualizate in titluri executorii transmise spre recuperare organului fiscal central.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28560 vizualizari

 • +5 (5 voturi)    
  E foame de bani baieti! (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:06)

  shuly [utilizator]

  Pai bine mai Poanta și pe mine care mi-am plătit toate datoriile către stat la timp cum ma premiezi ca zău ca imi vine sa nu mai platesc nici eu.Adica eu ma zbat ca tampitul sa imi gasesc surse de finantare sa am bani sa platesc la timp darile catre stat,salariile si furnizorii si sa mai si traiesc si eu din ceva si altii care nu platesc sunt la fel ca mine nu???
  Pai stai frate ca nu mai platesc la timp si merg si eu pe intarzieir si penalitati pana la urmatoarea amnistie!
  • +3 (3 voturi)    
   PAI SI EU AM INTRAT IN... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:42)

   schroedinger [utilizator] i-a raspuns lui shuly

   "incapacitate" de plata si astept urmatoare amnistie!
   Pai ce mama ma-sii! Noi prostii platim, iar bagabontii sunt amnistiati de pm.
   • +3 (3 voturi)    
    normal (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:06)

    sucaa [utilizator] i-a raspuns lui schroedinger

    ca asta face legea de fapt. ii transforma si pe aia cinstiti in neplatitori cu speranta ca vor scapa si ei la un moment dat.
    si uite asa plagiatorul ca sa nu mai fie doar el "ilegalist" ne face pe toti prin lege...
    ca urmare, eu de ce sa mai platesc de acum incolo? imi poate da cineva un singur motiv pt care ar trebui sa mai platesc?
    sa vina sa-mi ceara banii si ii trimit la ponta sa dea si pt mine o lege cum a dat si pt altii.
    ca n-oi fi eu mai prost :)
 • 0 (2 voturi)    
  Win-win (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:16)

  B [anonim]

  Am vreo 11.000 ron restante la impozite pe teren si casa si cu ocazia asta o sa platesc.
  • +2 (2 voturi)    
   Vrei sa fii spiritual.... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:47)

   adi_69 [anonim] i-a raspuns lui B

   dar nu esti decat diletant. Impoztele pe teren si casa sunt locale, nu au treaba cu Fiscul, pentru care se acorda amnitia.
  • 0 (0 voturi)    
   Vrei sa fii spiritual.... (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:48)

   adi_69 [anonim] i-a raspuns lui B

   dar nu esti decat diletant. Impoztele pe teren si casa sunt locale, nu au treaba cu Fiscul, pentru care se acorda amnitia.
 • +2 (2 voturi)    
  " Doctor " la apa, Ponta Viorel (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:27)

  Plagarus [utilizator]

  Urmeaza amnistierea lui Ceausescu,dar tot degeaba Viorele !!!!
  Cei obsedați de nevoia de a conduce, de a fi stimați și ascultați sunt atrași de politica ca muștele de miere
 • +7 (7 voturi)    
  cat cretinism (Miercuri, 14 octombrie 2015, 15:30)

  sucaa [utilizator]

  sunt taxati to aia de-si platesc taxele si impozitele la timp...
  in loc sa faca o lege cu premiere pt cei ce platesc la timp ei iau bani din buzunarul celor cinstiti si dau la aia de nu platesc.
  si asta nu este discriminare, nu?
  • +2 (2 voturi)    
   da (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:15)

   I [utilizator] i-a raspuns lui sucaa

   sa fii cinstit in Romania e greu...
 • +2 (2 voturi)    
  si cu restu' cum ramane (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:21)

  ernst [utilizator]

  ca parca ziceai ca gasiti voi metode sa premiati si pe aiai care si-au achitat datoriile si dobanzile si restantele si toate alea care vi s-au parut voua?
 • 0 (0 voturi)    
  poporul sarman (Miercuri, 14 octombrie 2015, 16:32)

  xanti [utilizator]

  Nu are de unde plati.
  O amnistie fiscala e o decizie foarte corecta,sa plateasca bogatanii ca au de unde.
  Priviti mai capitalistilor pas cu pas cum spune neamtul cum se duc visele voastre pe apa sambetei.
 • 0 (0 voturi)    
  Guvernul a aprobat proiectul de ordonanta de urgen (Marţi, 10 noiembrie 2015, 9:50)

  iacob [anonim]

  este valabila legea si pentru datoriile de la taxe si impozite la masini sau nu?


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by