Scurt istoric
Pe plan mondial, anul de nastere al statisticii este considerat 1853, an in care a avut loc primul Congres International de Statistica (in Belgia), congres organizat de Adolphe Quetelet.
Intre 1934 si 1951, institutia a purtat numele de Institutul Central de Statistica, actuala denumire datand din 2001, cand a fost data Ordonanta de Urgenta a Guvernului Romaniei 75/2001.
Precursorii statisticii in Romania, precum si primii ce au predat statistica au fost Ion Ionescu de la Brad si Dionisie Pop Martian, care au intrat in contact cu stiinta statisticii pe vremea cand studiau in strainatate.
Participarea lui Dionisie Pop Martian la Congresul International de Statistica de la Viena, din 1857, a fost facuta din proprie initiativa, neavand nici un sprijin oficial. Desi a participat ca un simplu spectator, Pop Martian a intrat in contact cu diferite personalitati ale lumii statisticii, tragand o serie de invataminte ce urmau a-i folosi mai tarziu.
Odata cu infaptuirea Unirii Principatelor romane, la 24 aprilie 1859 Consiliul Administrativ al Principatelor aproba proiectul de lege pentru infintarea unui Birou de Statistica, precum si intocmirea unor statistici ale tarii. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza il numeste pe Dionisie Pop Martian ca sef al acestui Birou.

Astfel, Decretul domnesc nr. 117 din 28 aprilie 1859 poate fi socotit ca data infiintarii oficiale a Serviciului statistic central din Tara Romaneasca, devenit ulterior nucleul Serviciului Roman de Statistica.
Dupa ce proaspatul numit director al Biroului de statistica, Pop Martian, prezinta domnitorului Alexandru Ioan Cuza un "Proiect pentru instituirea unui Oficiu central de statistica administrativa", iar in 5 iunie 1859 prezinta o expunere de motive in fata camerei elective avand acelasi subiect, Adunarea electiva dezbate proiectul pe 1 iulie si il aproba, pe 3 iulie 1859. La 12 iulie, domnitorul Cuza confirma amendarea legii prin Hotararea domneasca nr. 276 consfiintind nasterea Oficiului Central Statistic din Tara Romaneasca.
Organizarea statisticii in Moldova
Pe baza referatului prezentat domnitorului de Lascar Catargiu, la 1 iulie 1859, domnitorul Alexandru Ioan Cuza da decretul de infintare a Directiei de Statistica a Moldovei. Simultan, domnitorul semneaza un decret prin care Ion Ionescu de la Brad este numit director al Directiei de Statistica a Moldovei.
In plus, nu ca ne laudam, dar siteul nostru este unul foarte reusit, prietenos, merge aproape in fiecare zi si nu da mesaje "Not found" sau ceva. Oricum, acum vrem sa ne dotam si cu 1250 de licente MS Office 2013. Costa foarte mult dar numai asa putem tine pasul cu cei din Apus.
In incheiere, haideti sa va zic si o gluma:
"Intra Bill Gates intr-un bar de betivi ratati:
- Ce faceti ma milionarilor! "
:) :) :) Ati inteles? Adica, in medie per capita, toti din bar erau milionari! Hai ca e destul pe anul asta. Inchideti portile!
ba poate mariti ( tot din creion, of course) si salariul minim pe economie, pana pe la 10.000eur.
poate chiar egalati ( din creion, of course) puterea de cumparare din Romania cu cea din Germania!
pai din creionul Dvs pot iesi o gramada de minuni! ca am inteles ca tot nu va doare, creionul, of course!