Ani de-a randul, Commerzbank a plasat in strainatate banii clientilor sai prin intermediul unei firme-fiice din Luxemburg si a unei alte firme, de casuta postala, din Panama. Acum a venit scadenta pentru aceste practici ale bancii care, la declansarea crizei din 2008, a trebuit sa fie salvata cu bani de la statul german. Acesta detine un sfert din actiunile Commerzbank. Pentru complicitate la evaziunea fiscala, Commerzbank trebuie sa plateasca 17 milioane de euro, suma convenita cu procuratura din Köln, relateaza editia online a televiziunii NTV. Este a treia banca germana amendata pentru acest delict, dupa Hypo-Vereinsbank (20 de milioane euro) si NHS Nordbank (22 milioane euro).

Suma convenita cu Commerzbank nu ar fi atat de mare, pentru ca "din 2008, Commerzbank nu a mai avut asemenea practici si a colaborat cu anchetatorii". In plus, procuratura din Koln este in clipa de fata extrem de aglomerata si se bucura de orice caz incheiat", mai precizeaza publicatia citata.

Procesele din landul Nordrhein-Westfalen (NRW) au inceput dupa ce fiscul regional a cumparat CD-uri cu date despre evazionistii fiscali, o practica destul de controversata si care a adus, la un moment dat, doua mandate de retinere pentru doi inspectori fiscali germani, emise in Elvetia.

Consecventa cu care fiscul german a combatut evaziunea fiscala in ultimii cinci ani a dat rezultate. Intre 2010 si 2015, incasarile la Finanzamt-ul din NRW au crescut cu cca doua miliarde de euro. Acestea s-au datorat faptului ca 120.000 de persoane s-au autodenuntat (22.000 doar in NRW), incepand cu 2010, recuperand plata unor impozite datorate statului. 1,4 miliarde de euro a incasat NRW de la evazionistii fiscali, iar 600 de milioane euro de la bancile care i-au sprijinit pe acestia sa isi ascunda banii, inseland statul german.

Mai cu seama bancile elvetiene au fost puse la plata. Un exemplu este Basler Kantonalbank (40 de milioane de euro), precedata de bancile Credit Suisse, UBS si Julius Bär, a caror amenda a insumat 500 milioane de euro. De la bancile germane se estimeaza incasarea unor amenzi de cca 80 de milioane de euro.

Cu toate ca, printr-o economie care "bubuie" si prin drasticele masuri fiscale aplicate de stat, balanta incasari-plati la bugetul german este foarte echilibrata, atingand asa numitul "zero negru" (schwarze Null) cu care se lauda anul acesta minsitrul de finante german Wolfgang Schauble, ar mai fi inca multe miliarde de euro care "se scurg printre degetele fiscului", reclama Sindicatul Impozitului German (Deutsche Steuergewerkschaft).

Seful acestuia, Thomas Eigenthaler, a evaluat la cca 50 de miliarde de euro gaura la incasarile din impozite pe venit si TVA. In plus, el a reclamat "smecheriile" pe car le fac marile concerne, pentru a plati impozite minime. In 30 septembrie, sindicatul a organizat o Zi a Actiunii in Berlin. In cadrul acesteia s-au solicitat "mai multe controale la firme si la milionari", ca si cresterea numarului de angajati la oficiile fiscale cu 15.000-20.000 de persoane. In prezent, Germania dispune de 110.000 de functionari in cadrul administratiilor fiscale.