China este un subiect pe care investitorii globali si pietele nu il pot ignora. Rata de crestere a tarii este echivalenta cu adaugarea anual, la PIB-ul mondial, a unei economii de dimensiunile celei a Italiei.

ChinaFoto: istock.com

Asta inseamna ca orice semn de incetinire ii pune in alerta pe bancherii centrali, pe oamenii de afaceri si pe investitorii din toata lumea.

Iar luni vor fi prezentate mai multe date date economice, inclusiv cele privind avansul economiei chinezesti in iulie, august si septembrie. Aceasta ultima fotografie a situatiei va fi atent analizata, atat pentru ce va arata despre cererea interna din China, cat si pentru ce va dezvalui despre abilitatea partidului-stat de a controla directia economiei.

Intr-un moment in care economia globala se lupta cu reducerea activitatii productive si cu presiuni de reducere a inflatiei, China conteaza enorm, dincolo de granitele sale.

Specialistii se asteapta ca rata de crestere a Produsului Intern Brut sa coboare la un ritm anual de 6,7% in trimestrul trei, ceea ce ar fi cel mai scazut avans de la problemele din timpul crizei financiare.

“In mod clar, China a incetinit, a incetinit considerabil”, spune Tony James, seful fondului de investitii in active neconventionale Blackstone, ce participa direct pe piata chineza.

“Economia trebuie sa treaca de la accentul pus pe industrie spre cel pus pe consumator. Se fac zece ani de cand vorbesc despre asta … China trece printr-o tranzitie, dar ei au un control asupra economiei si institutiilor la care noi putem doar visa, cred ca se vor descurca”, a sustinut James.

Guvernul a incercat in ultimii ani sa mentina expansiunea in acest ritm rapid, cu un avans al PIB de 7% considerat ca minimul acceptabil.

Incercarile disperate de “proptire” a pietelor de actiuni locale din Shanghai si Shenzhen din aceasta vara sugereaza insa ca autoritatile nu tin in mana asa de bine haturile economiei. Iar devaluarea surprinzatoare a yuanului din august a zdruncinat si ea increderea in capacitatea Beijingului in acest domeniu.

In plus, scaderile aproape generalizate de pe piata mondiala a materiilor prime sugereaza ca nevoia Chinei de astfel de marfuri este in proces de micsorare iar banca centrala a cheltuit peste 200 de miliarde de dolari pentru a-si apara moneda.

Iar asta a ajutat la declansarea unei reactii puternice pe bursele din toata lumea in trimestrul trei, fiind lovite dur actiunile companiilor occidentale expuse pe China si sectoare precum cele ale materiilor prime, bunurilor de lux si produselor industriale.

Din toate aceste motive, analistii economici vor fi foarte sceptici daca luni va fi anuntata o rata de crestere economica de sapte procente.

Asa ca intrebarea este daca nu cumva anuntarea unei rate de 5-6% va genera un raspuns mai negativ decat daca se va avansa o cifra atat de mare incat nu va fi credibila.

Unii experti considera ca unele date deja arata ca economia incetineste si ca mult mai importante sunt masurile de raspuns pe care le va lua Beijingul.

China deja a incercat sa stimuleze economia prin taierea dobanzilor si reducerea rezervelor minime pe care bancile trebuie sa le mentina, pentru a incuraja imprumuturile.

De asemenea sunt exista mai multe programe de cheltuieli publice, o parte dintre ele urmand sa primeasca si mai multi stimuli financiari.

Dupa ani buni de investitii imense concentrate pe construirea de drumuri, aeroporturi, cladiri de birouri si rezidentiale, China se confrunta acum cu provocarile generate de schimbarea prioritatilor catre consumul persoanelor fizice si mai putin pe proiectele grandioase.

Pe de alta parte, norul de stiri proaste ce pare sa se concentreze in privinta Chinei in unele momente este contrazis de cei din firmele occidentale ce lucreaza aproape de - sau in - mediul economic din aceasta tara iar acestia sunt uneori frustrati cand se presupune ca dezastrul este aproape si iminent.

“Daca ai vesti bune, lumea va presupune ca sunt false, iar daca sunt proaste, ele doar arata ca toata China are probleme”, spune Michael Spencer, economis-sef pentru Asia-Pacific al Deutsche Banck.