
"Este vorba in general de SRL-uri, de afaceri de apartament, care activeaza in domeniul comertului alimentar, in HORECA, in domeniul vanzarii de produse de stricta necesitate, imbracaminte si incaltaminte, si magazine tip consignatie", spun analistii de la KeysFin.
Potrivit acestora, cele peste 100 de mii de firme fara angajati trebuie impartite in trei clase distincte- unele care functioneaza ca "afaceri la purtator", o serie de firme care lucreaza cu colaboratori externi si altele care prefera sa angajeze la negru.
"Primele sunt firme asa-numite de buzunar, folosite de oamenii de afaceri pentru a derula diverse tranzactii. Apar doar in acte insa nu desfasoara o activitate concreta, fiind construite doar pentru a furniza cadrul legal de tranzactii. Exista un alt contingent de firme, in special din sectorul serviciilor, care prefera sa angajeze colaboratori - de la constructori la avocati, contabili etc. Restul sunt firme ale caror patroni prefera sa angajeze la negru decat sa plateasca taxe la stat. Acesta este motivul pentru care nu au niciun salariat declarat", au explicat analistii.

Cateva date cheie despre firmele fantoma:
- Datele statistice arata ca firmele fara angajati au realizat in 2014 afaceri de 38,2 miliarde de lei, care reprezinta 3,6% dintre totalul afacerilor din Romania, de 1063 miliarde lei.
- Procentul acestora este in scadere cu 0,69% fata de anul 2013, atunci cand business-ul firmelor fara angajati a fost de 43,9 miliarde lei.
- Boom-ul afacerilor-fantoma a fost inregistrat, coincindenta sau nu, in timpul apogeului crizei economice, in 2012, cand reprezentau 5,25% din cifra de afaceri la nivel national.
- Datele statistice arata ca, in top 10 - firme fara angajati - cele mai multe sunt din Bucuresti si activeaza in sectorul constructiilor.
- Topul este condus de un nume sonor, firma de constructii Strabag AG Austria, sucursala Bucuresti-Romania, care anul trecut a realizat afaceri de 240,6 milioane de lei si un profit net de 17,3 milioane lei. Fara niciun angajat declarat!
- Pe locurile urmatoare s-au clasat, in ordinea cifrei de afaceri, Amec Foster Weeler Italiana SRL Corsica - sucursala Ploiesti-Romania, cu un business de 208,1 milioane lei si un profit de 9,1 mil.lei, producatorul de energie Verbund Trading Romania SRL, cu afaceri de 105,2 milioane lei si profit de 2,1 mil. lei, Constructions Industrielles de la Mediterranee - CNIM SA PARIS- sucursala Bucuresti- industria prelucratoare, cu afaceri de 101 milioane lei si pierderi de 386 mii lei, firma de constructii Societa Italiana per condotte d'acqua spa Roma - sucursala Cluj, cu un business de 79,3 milioane lei si un profit de 919 mii lei si firma specializata in comert Vasluianul SRL, cu afaceri de 71,4 milioane lei si un profit de 85,6 mii lei.

"Cele mai multe firme prezente in acest top sunt companii contractoare din sectorul constructiilor, care angajeaza diverse lucrari si pe care le cesioneaza catre alte firme specializate in domeniile respective de activitate. Altfel spus avem de-a face cu firme umbrela, asa explicandu-se si faptul ca nu au declarat angajati", au explicat analistii KeysFin.
N.red: Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare privind societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.
iar copii sper ca i-ai dat la scoli private unde platesti taxe...
altfel intr-o societate normala esti un parazit care traiesti pe spinarea celorlalti care cotizeaza si sunt angajati.
al doilea caz este ilegal din prea multe puncte de vedere. si oricum, in situatia improbabila ca totusi s-a ajuns la el pe un culoar legal, revenim la cazul 1.
deci, in cateva situatii foarte particulare, o firma poate functiona legal si profitabil si fara angajati. in nici un caz 115000 in romania.
Nu de alta dar în afară de statutul de angajat cu carte de muncă mai sunt și asociat al unei astfel de microîntreprinderi prin care ofer din când în când servicii către terți. Este creată pentru a avea posibilitatea de-a tăia facturi, cifra de afaceri este mică și cu toate astea îmi plătesc la zi impozitele și taxele ba chiar am plătit din buzunarul propriu și forfetarul de tristă amintire.
Hai să-i ardem în țara asta pe ăia care muncesc și încearcă să facă ceva, nu pe ăia care stau cu mâna întinsă.
Altii fura 38 de miliarde si tu te legi de 1%
Asa e matematica la statisticieni
E o stiinta statistica
Adica NU e exacta:)
Si unde mai pui ca gasesc si pe altii sa le publice informatiile statistice detaliate
Buni statisticienii astia
Iti trebuie si oarece scoala/pregatire speciala pentru a deveni statistician?
Si firma asta care se ocupa de statistici e tot din categoria aia fara salariati?
Poate se face singura statitica respectiva si poate e facuta pe un i386 fara coprocesor aritmetic si are probleme la calcului in .....................virgula flotanta (aka da cu virgula si se aproximeaza statistic)
COOL articol
Poate de aia a fost si publicat
dar vad ca stiti numai de "-"
Multumesc oricum
Pur si simplu nu eram "filfizon"
ERA o gluma
Exemplu: am 6 domenii care contribuie in mod egal la acel 100%, toate contribuind cu 16.66. Dar cum nu vreau sa plictisesc cititorul cu 2 cifre dupa virgula, spun ca fiecare contribuie cu 17%. Cind le adun, surpriza... iese 102%. 'nteles?
- oare nu le taxam prea mult?
- oare cum incurajam firmele sa aibe angajati?
- oare cum facem sa avem mai putin angajati la stat care doar ard banii?
In loc sa intelegem ca firma privata - mica sau mare- este cu adevarat motorul economiei, iar 90% din evaziunea si smecheria privatilor exista deoarece statul ia prea mult din munca si cistigul privatilor (la o taxare corecta, transparenta si onesta multi nu ar mai incerca sa ocoleasca legea)...tot aruncam banuiala ca orice firma privata e din start evazionista, malefica si necinstita.
Bine ca avem peste 1 mil de angajati la stat...in zeci si sute de institutii si companii si organizatii, de multe ori nu pe salarii mici, care o ard, o freaca si nu doar ca consuma resurse luate cu japca tot din sistemul privat, dar mai si incurca treaba (imi aduc aminte de reactia functionarimii bugetare cind s-a pus pb eliminarii stampilei--erau furibunzi).
Și pentru a scrie codul cel de toate zilele trebuie să faci firme/PFA, declarații, contabilitate, care toate... Nu sunt online.
E corect să plătești taxe, dar știu că în liceu când scriam programe noaptea pe la 3:00 nu îmi trebuia nici o hârtie dată de nimeni. Și nici acum, după 20 de ani, nu înțeleg de ce trebuie să stau la un ghișeu vorbind cu o tanti care nu știe ce e un handle sau ce face 'grep' și care, cu atât mai puțin, nu îmi răspunde, punctual, la ce vreau să aflu.
ce au vrut sa puncteze este ca intr-adevar, sunt firme care spala bani si apoi senchid sau sunt preluate de terti care habar n-au si cestea au probleme de fapt...
si eu de exemplu sunt PFA si vreau sa deschid o firma pentru a factura tot pe zona de IT
e clar ca nu am de unde sa angajez sau ma pot angaja la propria firma
sau bineinteles mai sunt firme ce lucreaza cu alte firme sau PFA cum sunt eu ce externmalizeaza pe proiect ca e convenabil asa...
In Romania mai putin de 15% din firme nu au angajati fata de America unde 75% din afaceri nu au angajati si au o cifra de afaceri medie de 44.000$. Care-i pana la urma problema? Poate ca ar trebui sa fie mai multe firme fara angajati la cati oameni au mici afaceri nedeclarate.
Asta cu firmele mari fara angajati e cumva amuzanta. Strabag nu declara angajati pe compania mama (pe care doar pune banii care-i trimite in Austria) ci pe cele peste 10 firme care sunt defapt operatiunile lor in Ro. Se vede clar ca asa procedeaza toti astia in top 10 (multinationale). Nimic ilegal avand in vedere ca nu avem o lege a holdingului.
Apropo de firmele de apartament:
Cand dai drumul la o afacere nu prea cumperi sediul ci il inchiriezi asa ca iti faci sediu social la tine acasa si apoi faci punct de lucru pe unde ai activitatea. Sediul social e una, punctul de lucru e alta.
firma respectiva, indiferent ce vinde (servicii de curatenie, gropi, piese auto sau cod sursa), trebuie sa aiva cel putin un angajat care produce acel ceva. SAU acte doveditoare ca l-a achizitionat legal. daca nu, se cheama pur si simplu spalare de bani.
da, statul jecmaneste anagajatul in primul rand si anagajtorul in al doilea. dar solutia la hotia acestuia nu este o hotie mai mare.
Trebuie sa se angajeze pe ei, sa-si plateasca salarii si jumate din ele sa se duca la stat?
Nu inteleg de ce problema aici sunt firmele, si nu statul - care le obliga sa plateasca de 2 ori mai mult pentru orice angajat. Luati aici si jucati-va: http://www.openbudget.ro
pentru ca, principial vorbind, statul iti cere o mica contributie de munca. dar cum nu mai suntem in evul mediu sa prestam la claca, statul iti ia o parte din veniturile rezultate in urma muncii tale, oricare ar fi aia.
deci daca asociatii care au infiintat firma produc acele servicii si nu platesc darile la stat, se cheama evaziune fiscala.
incepand din 2008 mafia politica e la putere la Registrul Comertului. Pe baza furtului de date despre societatile comerciale din Romania firme gen
Risco si KeysFin fac avere . Sa traiasca baietii de la IT de la RC :)
In toata lumea sunt firme de consultanta in managementul riscului: D&B, Experian etc nu stiu cum s-ar putea fura datele de la firme cand majoritatea sunt oricum publice...sau se pot cumpara de institutii sub divese forme...de exp de la institutul de statistica sau recom sau chiar prin investigatii directe sau online...va spun ca lucrez zilnic cu acestea
Daca acest articol era scris de un analist X pe baza datelor din sursele publice...totusi care era opinia dumneavoastra asupra subiectului?
Eu apreciez in primul rand ideile si interptertarea datelor, faptul ca exista posibilitatea de a extrage un fapt din aceste informatii ce poate ajuta la interpretarea tendintelor din economia actuala. Consider ca este ul lucru foarte bun faptul ca exista posibilitatea de libera exprimare si nu ar trebui sa cenzuram aceste initiative din partea firmelor 100% romanesti...despre care mi-e greu sa cred ca ar putea face averi din asta...