Fondatorul si presedintele grupului bancar portughez Millennium BCP, Jorge Jardim Goncalves, ar putea renunta marti la functiile detinute punand astfel capat luptei din cadrul board-ului bancii pentru controlul celei mai mari banci din Portugalia, potrivit Financial Times. Se asteapta ca Goncalves sa fie inlocuit cu Gijsbert Swalef de la grupul olandez de asigurari Eureko, al doilea mare actionar al BCP.

Actionarii bancii portugheze vor numi un nou Consiliu de Administratie in luna ianuarie, sperand ca astfel sa puna capat unei perioade de controverse care a dus la demisia directorului executiv, Paulo Texeira Pinto, in luna august.

Noul Consiliu de Administratie va trebui sa primeasca si aprobarea lui Jorge Jardim Goncalves, acesta conditionand astfel demisia sa. Viitorul CA l-ar putea include pe Felipe Pinhal, care ar putea fi numit director executiv al BCP.

Fondatorul bancii este vazut ca reprezentant al vechii garzi in ceea ce priveste managementul bancii, iar imaginea sa a avut de suferit in urma unei investigatii a autoritatii pietei de capital.

Jorge Jardim Goncalves, in varsta de 71 de ani, a fondat BCP in 1985 si, printr-o serie de achizitii si fuziuni, a devenit cea mai mare banca din Portugalia. De asemnea, banca a inceput sa se extinda si in strainatate. Dupa Polonia si Grecia, Millennium BCP vizeaza Romania, Turcia, Statele Unite si Africa in cel de-al doilea val al expansiunii.