Guvernul a aprobat, vineri, o Ordonanta de Urgenta care permite unitatilor administrativ-teritoriale (UAT) sa solicite, in cursul anului 2015, contractarea de imprumuturi din venituri din privatizare, inregistrate in contul curent general al Trezoreriei statului, in limita sumei de 700 milioane lei, in principal pentru finantarea cheltuielilor necesare pentru asigurarea furnizarii energiei termice in sezonul rece.

Potrivit Guvernului, imprumuturile pot viza, de asemenea, proiectele derulate de UAT-uri in cadrul programelor europene (cu finantare din fonduri externe nerambursabile) sau a celor guvernamentale. Este vorba despre asigurarea sumelor pentru prefinantarea si/sau cofinantarea proiectelor, respectiv pentru finantarea corectiilor financiare aplicate acestora. Actul normativ prevede, pentru fiecare tip de imprumut in parte, perioada de rambursare si posibilitatea rambursarii anticipate, integrala sau partiala. Aceste imprumuturi se acorda cu o dobanda ROBOR la 3 luni, comunicata de BNR in ultima zi lucratoare a lunii anterioare autorizarii imprumutului, plus o marja de 3,00 puncte procentuale si care ramane fixa pe toata durata imprumutului.

De asemenea, prin actul normativ se aduc o serie de modificari cu privire la Programul National de Dezvoltare Locala. Acestea au ca scop imbunatatirea mecanismului de implementare, care face posibila corelarea ritmului de finantare a proiectelor cu ritmul de executie a lucrarilor de construire ale acestora. Avand in vedere ca durata de executie a unui astfel de obiectiv depaseste, cel mai adesea, durata unui an calendaristic, contractele de finantare vor fi multianuale, incheiate pe o perioada de cel mult 4 ani, asigurandu-se finantarea pana la finalizare a obiectivelor incluse in program. Mecanismul de implementare va asigura predictibilitatea resurselor alocate, precum si posibilitatea ca sursele de finantare (buget de stat, buget local, fonduri structurale) sa fie complementare.

Totodata, actul normativ adoptat astazi autorizeaza Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice sa achizitioneze, in limita bugetului aprobat cu aceasta destinatie, microbuze/autobuze scolare pentru dotarea unitatilor administrativ-teritoriale din mediul rural, din municipii sau orase care au sate si localitati componente, precum si pentru a fi donate Republicii Moldova, in conditiile legii si conform acordurilor internationale dintre cele doua guverne. Noua prevedere raspunde solicitarilor adresate de comunitatile locale, care au identificat nevoi suplimentare cu privire la transportul elevilor din unitatile de invatamant preuniversitar de stat. De asemenea, raspunde scrisorii adresate de Primul-Ministru al Republicii Moldova, prin care solicita Guvernului Romaniei donarea a 100 de microbuze scolare, asa cum s-a convenit in cadrul sedintei comune a Guvernelor celor doua state din 22 septembrie 2015.