Director BCR: Instanta nu poate elimina din contracte referirile la dobanda. Vom discuta cu clientii
BCR, care a pierdut definitiv la Inalta Curte de Casatie si Justitie procesul intentat de 200 de clienti care au contestat dobanda variabila stabilita unilateral de banca, considera ca nicio instanta de judecata nu poate elimina dintr-un contract de credit prevederile referitoare la dobanda.
"Nu as vrea sa comentez foarte mult decizia Curtii, insa practic pozitia bancii este ca nicio instanta de pe lumea asta nu poate elimina dintr-un contract de credit referirile cu privire la dobanda", a afirmat, vineri, intr-o conferinta de presa sustinuta la Ploiesti, Nicolae Circiumarescu, director regional in cadrul BCR.
Circiumarescu a explicat ca BCR asteapta ca ICCJ sa formuleze hotararea, iar in baza prevederilor exacte ale acesteia banca se va "plia" pe decizia judecatorilor Curtii Supreme.
El a precizat ca BCR va intra in discutii, cel mai probabil, cu fiecare dintre clientii care au intentat si au castigat acel proces.
"Pentru acei 200 de clienti care au intentat proces bancii (..) practic asteptam, ca banca, formularea exacta a deciziei instantei, pentru ca informatiile aparute in presa nu au avut ca temei redactarea hotararii de catre Inalta Curte. Vom vedea practic, plecand de la modalitatea in care instanta va hotari ce e de facut, evident ca ne vom plia imediat pe ceea ce a stabilit instanta. (...) Probabil, asa cum s-a intamplat si in cazuri anterioare, probabil ca Inalta Curte va determina banca sa intre in negocieri cu clientii tocmai pentru a stabili practic dobanda aplicabila creditelor pe indicatori transparenti, obiectivi. Practic, credem ca cu acei clienti, la momentul respectiv, in momentul in care vom avea pozitia finala a Inaltei Curti, vom intra in discutii particulare", a spus Nicolae Circiumarescu.
El a explicat ca dobanda de referinta variabila modificata unilateral de banca, contestata in instanta si considerata de ICCJ drept abuziva, "este o dobanda pe care banca a aplicat-o in trecut, in perioada 2008-2009, pana la aparitia ordonantei 50, care dobanda de referinta variabila era o dobanda pe care banca o fixa si o comunica lunar clientilor".
"Practic acea dobanda de referinta variabila noi nu o mai avem in cadrul contractelor noastre incepand din 2010. Nu e cazul de asa ceva. Toti cei 200 de clienti sunt clienti care aveau credite contractate inainte de 2010", a spus directorul regional din cadrul BCR.
El a precizat ca, pentru ceilalti clienti ai bancii care au credite cu garantie in derulare, BCR a lansat un program prin care persoanele fizice pot renegocia cu banca conditiile de creditare. Astfel, clientii cu credite imobiliare pot beneficia de o dobanda de 4,95% pe an pentru o perioada de cinci ani, iar cei care au credite de nevoi personale cu ipoteca pot avea o dobanda de 5,95% pe an in primii cinci ani, dupa aceasta perioada fiind introdusa o dobanda variabila, care va fi calculata la Robor/Euribor/Libor la sase luni plus 3%, respectiv 4%.
Circiumarescu a precizat ca la nivelul BCR acest program este implementat de peste o luna, iar unii dintre clienti si-au renegociat deja creditele, obtinand astfel rate mai mici.
Directorul regional din cadrul bancii a adaugat ca peste 50.000 de clienti ai BCR sunt considerati eligibili pentru a beneficia de refinantarea acestor credite si ca, prin programul de refinantare, BCR renunta la venituri estimate la 200 de milioane de euro, mizand in schimb pe "retentia clientilor pe termen lung".
Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) a decis marti, irevocabil, ca dobanda de referinta variabila, modificata unilateral de banca, este abuziva, intr-un proces colectiv intentat BCR de peste 200 de clienti.
"Constata nulitatea absoluta partiala a clauzei privind dobanda, in partea privind dobanda de referinta variabila, precum si orice alta clauza care permite B.C.R. S.A. modificarea unilaterala a cuantumului dobanzii. Obliga pe parata B.C.R. S.A. sa modifice contractele incheiate cu reclamantii ca urmare a constatarii nulitatii absolute partiale a clauzei privind dobanda, precum si sa emita noi grafice de rambursare in urma acestei modificari", se arata in minuta deciziei de marti a instantei supreme.
Totodata, judecatorii instantei supreme au constatat caracterul abuziv si nulitatea absoluta a unei alte clauze, care permite BCR declararea scadentei anticipate a creditului, daca valoarea garantiilor constituite de consumator scade sub valoarea creditului ramas de plata.
Astfel, ICCJ a admis recursurile declarate de recurentii-reclamanti (clinetii bancii - n.r.) si a modificat decizia instantei anterioare in sensul ca "Admite exceptia autoritatii de lucru judecat si respinge cererea de constatare a caracterului abuziv, de constatare a nulitatii absolute a clauzei indicate in petitul 1.1, precum si celelalte capete de cerere formulate in principal si in subsidiar in legatura cu aceasta clauza (petitele 2, 3.1, 4 si 5), pentru contractele nr. 678 din 19 iunie 2007, nr. 765 din 8 martie 2006 si 2008691448 din 4 septembrie 2008, constatand autoritate de lucru judecat".
Decizia este irevocabila, astfel ca banca este obligata sa modifice contractele incheiate cu reclamantii.
"Am infrant BCR in primul dosar colectiv privitor la clauzele abuzive. Irevocabil. Azi se fac fix 5 ani fara 5 zile de la demararea acestui dosar", scria avocatul Gheorghe Piperea, care i-a reprezentat pe reclamanti.

Primăria Capitalei a plătit circa 40 milioane lei pentru Asociațiile de Dezvoltare Intercomunitară înființate de administrația Firea pentru ”îmbunătățirea” serviciilor publice în București-Ilfov și delegarea lor către companiile municipale
În ce situații ar trebui ministrul să-și delege atribuțiile / Cîțu: Când nu poți să ajungi la ședința de Guvern / Orban: Nu e corect ca un ministru chiar să nu mai semneze
Pe ce se bazează Bill Gates când le cere țărilor bogate să consume carne artificială. Incursiune în lumea biotehnologiei: „E o senzație de autodumnezeire care poate deveni periculoasă”
ANALIZĂ Cât de pline sunt parcările Primăriei Capitalei după creșterea tarifului la 10 lei/oră și ce cheltuieli cu salariile vs încasări a însemnat transferul serviciului la compania municipală
Noi reglementari ale ANRE pentru schimbarea furnizorului de energie: Consumatorii casnici vor trebui să comunice indexul / Ofertele trebuie să arate din ce este compus prețul
Moldovean, culegător de crabi în Marea Barents: Anul trecut, din cauza pandemiei în loc de 4-5 săptămâni am stat 7 luni pe mare / În martie 2020 au fost -40 de grade. Normalul e de -20 sau -30 de grade
BCR va plia de bunavoie sau silit pe decizia ICCJ ?
Tare as vrea sa fie citat tot CA-ul BCR intr-un proces penal pentru nerespectarea hot. jud. !
De-a dreptul penibile.
niste hoti mult mai bine intoliti...care escrocheaeaza oamenii fara jena.
Pai cine e nea caisa ala, sa interpreteze el legea ? Ca Parlament nu e.
Si cine e el sa intrepreteze o decizie judiciara ? E el instanta ? e executor judecatoresc ?
MESAJ PENTRU TOTI ROMANII care tin la tara lor, in orice structura publica/privata s-ar afla:
- dati-le in gura fara mila celor care-i jecmanesc pe romani.
DUPA CE SEMNATI DEVENITI SCLAVII LOR PENTRU TOATA PERIOADA DE CREDITARE.
MII DE ROMANI SIMT ASTA PE PIELEA LOR.
ALEGE SA NU DEVII SCLAV SI SPUNE ACEST LUCRU TUTUROR CELOR APROPIATI.
faptul ca banca iti da niste bani cu dobanda nu este inerent un lucru rau. cine iti imprumuta fara dobanda? gandeste-te doar ce inseamna... ca te folosesti de munca altei persoane - bancile dau imprumuturi din depozite.
In plus in momentul cand sunt prinse (sentinte definitive) ca fura, nu recunosc ... si nu iti dau banii inapoi.
Pentru orice clauza din contract pe care banca poate si o foloseste intentionat abuziv, trebuie sa te judeci ani de zile cu ei pentru a recupera pagubele. Cu bancile nu se poate discuta. Cand ai semnat te-ai ras!
Pana la urma e alegerea fiecaruia.
Dar eu raman la aceeasi parere:
NU MAI LUATI CREDITE DE LA CAMATARI (BANCI).
In rest, toate bune...,
Cand incepe valul de procese impotriva BCR ?
Exista precedentul clar la ICCJ!!!! Toate instantele vor da dreptate clientilor in privinta comisioanelor de administrare si a dobanzii de referinta variabila ce se afiseaza numai la sediul BCR!!!
Dupa cum spunea si dl. av. Piperea : "Toata apa din Amazon nu va fi suficienta pentru a stinge vapaia care urmeaza"!
Sa intelegem ca bancile sint mai presus de lege?
Frumoasa tara avem in cazul asta