Sunt viitoarele Coduri (Fiscal si de Procedura Fiscala) mai apropiate de antreprenori decat cele din prezent? Pe cine avantajeaza mai mult schimbarile? Dan Badin (Deloitte) a discutat online cu cititorii

de Dan Popa     HotNews.ro
Duminică, 25 octombrie 2015, 13:16 Economie | Finanţe & Bănci


Dan Badin
Foto: Hotnews
De la 1 ianuarie 2014, Romania va avea un Cod Fiscal si un Cod de Procedura Fiscala noi, cu diferente consistente fata de prevederile celor care opereaza in prezent. Sunt insa mai apropiate de antreprenori viitoarele Coduri decat cele din prezent? Care sunt principalele schimbari care vin in sprijinul mediului de business si cele care vin mai degraba in sprijinul Fiscului? Despre aceste teme, partenerul Deloitte Dan Badin a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

 • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
 • Nu adresati mai mult de doua intrebari
 • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari

In noul Cod, contribuabilul are parte de patru beneficii: scaderea dobanzilor, a penalitatilor si majorarilor de intarziere, posibilitatea sustinerii orale a contestatiei, extinderea unor termene in favoarea contribuabilului (concomitent cu scurtarea unor termene in favoarea organelor fiscale), iar cel de-al patrulea beneficiu vine din clarificarile din sfera raspunderii solidare. Pe de alta parte, asistam si la o intarire a pozitiei Fiscului. Apare penalitatea de nedeclarare sau declarare incorecta, apar noi creterii privind declararea inactivitatii si faptul ca perioadele de suspendare in solutionarea cererilor contribuabilului nu intra in calculul termenului- cu impact asupra dobanzilor datorate contribuabilului", crede Alexandru Reff, Alexandru Reff, partener al casei de avocatura Reff & Asociatii.

Inasprirea climatului fiscal e o tendinta globala, nu e prezenta doar in Romania. In mod evident, noul Cod de Procedura Fiscala (CPF) nu este un instrument de relaxare fiscala."Cand vine vorba de colectarea veniturilor bugetare vorbim de un regim mai sever, mai strict", mai spune Alexandru Reff. In opinia avocatului, CPF are doua obiectice principale: echilibrarea raportului intre fisc si contribuabil si cresterea gradului de conformare voluntara..
In privinta echilibrarii, crede avocatul, exista zone in care pozitia contribuabilului s-a ameliorat - scade dobanzile si penalitatilor de intarziere, apar apoi unele termene in favoarea contribuabilului care au fost prelungite (vezi depunerea contestatiei la decizia de impunere)
Se scurteaza anumite termen care erau nepermis de lungi, cum ar fi durata inspectiei fiscale si apar clarificari in privinta sferei raspunderii solidare si posibilitatea sustinerii orale a contestatiei.Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4031 vizualizari

 • intrebare (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:00)

  theodor ionascu [anonim]

  D-le Badin,
  Ati participat la discutiile privind noile Coduri? Am sa va pun o intrebare oarecum simetrica temei alese de HotNews. In timpul dicutiilor/negocierilor, s-a renuntat la mai multe articole care sa fi fost in sprijinul antreprenoriatului sau la mai multe in sprijinul Fiscului?
  Si, daca mi se permite inca o intrebare: care credeti ca e filozofia din spatele acestor Coduri? Ce vrea legiuitorul sa consacre ca directie?
  Multumesc
  • 1 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:19)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui theodor ionascu

   Rescrierea legislatiei fiscale a fost ceruta de mediul de afaceri de foarte mult timp, au fost mai multe incercari de rescriere si abia aceasta din urma a fost finalizata.

   Rescrierea fiscalitatii s-a facut din mai multe motive, cele mai importante fiind:
   - clarificarea multor prevederi care duceau la interpretari diverse in practica (contribuabilii interpretau diferit fata de inspectorii fiscali, de cele mai multe ori);
   - corelarea prevederilor din diverse legi (eg CF, CPF, legea contabilitatii, legea societatilor comerciale etc);
   - ordonarea textului de lege, datorita multiplelor modificari anterioare, si renumerotarea articolelor;
   - introducerea unor concepte noi in legislatie (eg holding, consolidare fiscala, transparenta fiscala etc).

   Cum exercitiul de rescriere s-a intins pe mai multi ani, unele prevederi au fost preluate prin ordonante in anii anteriori, sau altele (cum este consolidarea fiscala) au ramas sa fie dezbatute in perioada urmatoare.

   Intr-adevar, am participat la discutiile pe mai multe capitole din CF cu MF si va pot spune ca multe din modificarile pe titlurile unde eu am fost implicat (impozit pe profit, microintreprinderi, impozit cu retinere la sursa, impozitul pe constructii speciale) au fost preluate ca atare de la mediul de business, deci favorabile acestuia (ponderea fiind favorabila modificarilor venite de la mediul de afaceri fata de cele venite de la autoritatile fiscale). Mi-e greu sa ma pronunt daca, cumuland modificarile la CF si CPF, prevederile favorabile mediului de afaceri predomina, dar sunt intr-o proportie destul de mare.

   In plus fata de cele discutate, in CF s-au inclus si reducerile de taxe, initiativa de modificare venind din sfera guvernamentala.
  • 2 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:20)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui theodor ionascu

   La nivel international exista multe evolutii in fiscalitate (OECD, UE) si ma astept la modificari importante in sfera impozitelor directe in urmatorii 1-3 ani. Una din tendintele la nivel international o reprezinta ancorarea taxarii cat mai mult in substanta economica a tranzactiei si aceasta tendinta se vede din ce in ce mai mult prezenta in legea fiscala romaneasca, dar si in practica autoritatilor.
 • pt invitat (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:03)

  Ionela Duscu [anonim]

  Cat de "stabil" va fi acest Cod Fscal? Inteleg ca se pregatesc de amendarea lui prin OUG? Cum putem sa credem ca vom avea un CF valabil pentru minim 10 ani, cand el se schimba inainte de a intra macar in vigoare???
  • 3 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:27)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Ionela Duscu

   Din punctul meu de vedere stabilitatea legislatiei fiscale depinde, in mare masura, de definirea si implementarea unei politici economice pe termen lung - fiscalitatea nu ar reprezenta astfel decat o parghie de modelare a economiei.
   Pana acum nu am cunostinta de asa ceva si in consecinta este posibil sa existe modificari in continuare motivate de interese pe termen scurt - eg echilibrul bugetar dintr-un an dat.
   Mai mult, asa cum am raspuns la intrebarea anterioara, exista evolutii in fiscalitate la nivel international si ma astept ca acestea sa impacteze legislatia romaneasca in anii urmatori, deci vom avea modificari si din aceasta sursa.
 • pfa, microintreprindere sau srl? (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:05)

  marin.condea [anonim]

  Ce ar fi mai avantajos, conform noului CF: PFA, microintreprindere sau SRL? Mentionez ca eu prestez servicii catre doua firme, c/v facturilor emise e de circa 85 k lei/an. Nu am alti angajati.
  Multumesc
  • 4 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:37)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui marin.condea

   Pentru micile afaceri e posibil sa existe doar doua variante, PFA sau microintreprindere (care poate fi un SRL), daca veniturile realizate in cursul anului sunt mai mici de 65k euro, caz in care un SRL nu ar putea fi platitor de impozit pe profit.

   TIn sa mentionez ca nu doar criteriul fiscal este important in alegerea variantei optime, existand si alte aspecte care merita analizate in prealabil. Spre exemplu, un SRL poate distribui dividende doar dupa incheierea anului financiar dar, pe de alta parte, in cazul unui SRL raspunderea nu este extinsa la intregul patrimoniu personal, ci doar la nivelul societatii comerciale respective.

   Din punct de vedere fiscal este evident ca trebuie facute calculele si vazut care varianta este mai avantajoasa, tinand cont si de evolutiile fiscale preconizate: scaderea impozitului pe dividende in acelasi timp cu aplicarea CASS la aceleasi dividende, limitarea CAS si CASS la 5 salarii medii pe economie etc.

   In principiu, daca activitatea este una foarte profitabila, microintreprinderea ar fi mai avantajoasa; la o profitabilitate redusa, PFA ar iesi mai avantajos - repet, doar din perspectiva costurilor fiscale.
 • criterii dependenta (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:07)

  valentina ceausu [anonim]

  Buna ziua,

  Cunoasteti care sunt si punctajele in cazul criteriilor privind declararea unei activitati ca fiind depedente/independente? Cele 7 criterii le stim, dar cat pondereaza fiecare dintre ele se stie? Daca nu, de ce credeti ca sunt oarecum "asunse" de contribuabil?
  • 5 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:39)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui valentina ceausu

   Legislaţia nu prevede o pondere pentru fiecare criteriu definitoriu al activităţii independente. Conform noilor prevederi, aşa cum menţionaţi şi dumneavoastră, există şapte criterii care definesc o activitate independentă. Este suficient ca oricare patru dintre acestea să fie îndeplinite pentru ca activitatea desfăşurată să fie considerată ca activitate independentă.

   Mai aşteptăm însă clarificări suplimentare prin intermediul Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal.
 • impunere locuinte (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:13)

  cristi [anonim]

  Locuiesc cu sotia intr-un apartament de doua camere din zona Tei. Amandoi avem cate un srl inregistrat pe apartament. Cum ni se va calcula impozitul pe locuinta dupa noul CF? Cine va stabili cata apa consumam pe pf si cata pe pj?
  Va multumesc
  • 6 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:46)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui cristi

   Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe cladiri pentru un apartament cu destinatie mixta se calculeaza prin adunarea impozitului pentru suprafata folosita in scop rezidential si a impozitului pentru suprafata folosita in scop economic, calculate fiecare conform prevederilor specifice.

   Referitor la utilitati, nu sunt oferite detalii in Codul Fiscal, posibil sa apara in norme. Eu cred ca este probabil ca acestea sa fie alocate proportional cu suprafata aferenta fiecarui tip de destinatie. Daca insa cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate de persoana care desfasoara activitatrea economica, CF prevede ca pentru intreaga cladire se calculeaza impozitul ca pentru cladirile nerezidentiale.
 • top3...? (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:16)

  ionut [anonim]

  Puteti alcatui un top 3 al masurilor care avantajeaza contribuabilul in noul CF si respectiv un top 3 masuri care dau o mai mare putere fiscului?
  • 7 (Luni, 26 octombrie 2015, 14:54)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionut

   Printre masurile avantajoase din CF pentru contribuabili as mentiona:

   - reducerile de impozite, cum ar fi: scaderea TVA la 20% din 2016, a impozitului pe dividende la 5% sau eliminarea impozitului pe constructii speciale incepand din 2017.

   -au fost aduse numeroase clarificari, spre exemplu asupra asocierilor in participatiune, simplificarea modalitatii de calcul pentru rezerva legala sau cheltuielile de protocol deductibile etc.

   -s-au extins anumite facilitati fiscale cum ar fi aplicabilitatea scutirii pentru profitul reinvestit, precum si neimpozitarea rezervelor din facilitati fiscale daca sunt mentinute pana la lichidare.

   Referitor la masurile care dau o mai mare putere autoritatilor fiscale as mentiona, in mod deosebit, prevederile generale si speciale anti-abuz.

   Mesajul pe care inteleg ca autoritatile fiscale il dau contribuabililor este urmatorul: legea fiscala este mai prietenoasa, dar trebuie respectata ca atare.
 • intrebare (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:17)

  constanta donose [anonim]

  Banuiesc ca la Deloitte aveti o privire mai de ansamblu asupra a ceea ce se intampla in peisajul fiscal mondial (cu accent pe cel european).
  Sunt CF si CPF in directia in care merge fiscalitatea europeana (mondiala) sau suntem usor pe langa traiectorie?
  • 8 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:07)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui constanta donose

   Am mai mentionat in raspunsurile anterioare ca la nivel international (OECD, ca urmare a unei cereri a G20) exista numeroase analize si discutii privind fiscalitatea - asa numitul Plan de actiune al OECD asupra BEPS (Base Erosion and Profit Shifting - Erodarea bazei impozabile si transferul profiturilor) care incearca sa elimine dubla ne-impozitare a anumitor venituri in comertul intarnational, precum si mutarea profiturilor in jurisdictii cu un sistem favorabil de impozitare.

   Desi Romania nu este membra a OECD, noile prevederi vor impacta si legislatia interna (cum ar fi definitia Sediului Pemanent sau Preturile de Transfer, unde exista o referire directa in CF la documente emise de OECD), inclusive prin modificarea tratatelor cu caracter fiscal la care Romania este parte.

   Este de subliniat faptul ca UE a preluat majoritatea actiunilor OECD intr-un plan propriu emis in iunie a.c., fiind evident faptul ca orice regulament sau directiva emisa la nivelul CE va fi implementata si in legislatia interna.

   In consecinta raspunsul este ca da, Romania se aliniaza modificarilor fiscale la nivel international si ma astept ca in urmatorii ani sa vedem si alte modificari importante ale legislatiei romane venind din aceasta directie.
 • pt dl invitat (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:18)

  emil pop [anonim]

  Sunt cele doua coduri mai degraba de stanga sau mai degraba de dreapta? Argumentati, va rog
  • 9 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:09)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui emil pop

   Prefer sa ma limitez la dezbaterea tehnica, si nu la cea politica. In functie de modificarile fiscale deja enumerate puteti judeca mai bine dvs in ce sfera a politicului se incadreaza acestea.
 • intrebare de baza (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:28)

  domnica tanase [anonim]

  Credeti ca ANAF va respecta "portiunile" din CF in care i se restrange puterea? Ma refer la durata inspectiilor fiscale sau la posibilitatea sustinerii orale a contestatiei? Cat de mult te va lua in serios organul fiscal...?
  • 10 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:11)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui domnica tanase

   Autoritatile statului trebuie sa respecte legea in egala masura cu contribuabilii. Totusi, atata timp cat nu exista sanctiuni sau modalitati clare prin care pot fi semnalate si rezolvate cu succes eventualele abuzuri din partea autoritatilor fiscale, e posibil ca in practica sa intalnim in continuare o parte din problemele deja cunoscute.
 • Penalitatea de nedeclarare (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:29)

  marina teodorovici [anonim]

  Instituirea penalitatii de nedeclarare credeti ca e de natura sa apropie contribuabilul de Fisc?
 • intrebare (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:40)

  politicianul [anonim]

  De multe ori Codul Fiscal e facut de reprezentanti ai partidelor politice, chiar daca consulta si jucatorii din piata. Oricum, in final CF e votat in Parlament, adica e validat politic. Ca specialist independent, ce credeti ca lipseste actualelor Coduri pentru ca si in Romania conformarea voluntara sa fie mai ridicata? Intrebare secundara: credeti ca vreodata am putea ajunge la o conformare de 90-95%? Pentru ca toti "antreprenorii" vor sa aiba servicii de sanatate cat mai bune, servicii de asigurare a sigurantei (Politie, Jandarmerie etc) cat mai bune, invatament performant, dar sa dea Statului cat mai mici impozite.
  Multumesc
  • 12 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:15)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui politicianul

   Mi se pare ca ati dat deja dvs raspunsul, cel putin partial.

   Eu cred ca vom ajunge la o conformare voluntara cat mai aproape de 100% atunci cand contribuabilii vor avea incredere ca taxele pe care le platesc sunt folosite eficient pentru binele cetateanului. Este cunoscut din studii facute la nivel international ca numai prin metode coercitive nu poate fi atinsa o astfel de rata de suces.
 • cand se prescriu impozitele? (Duminică, 25 octombrie 2015, 19:55)

  contablul_roman [anonim]

  De curand, un amic al meu a primit (in august 2015), un aviz de incepere a inspectie fiscale, inclusiv pentru obligatia fiscala privind impozitul pe profit. Desigur, nimic deosebit pana aici, sunt sute de inspectii fiscale in desfasurare. Ce l-a suparat pe el este perioada mentionata ca fiind supusa inspectiei fiscale, respectiv de la 01.01.2009 la 30.06.2015; mai exact, ridica semne serioase de intrebare verificarea fiscala a anului 2009. Acesta stie ca impozitele se prescriu in termenul general de 5 ani. Clientul nostru n-avea, oricum, nimic de ascuns, insa verificare suplimentara a unui an fiscal i-ar bloca activitatea financiar - contabila pentru inca doua luni. Se naste astfel intrebarea legitima: cand se prescrie obligatia de plata a impozitelor in general si a celui pe profit in special ?
  • 13 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:16)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui contablul_roman

   Din punctul meu de vedere, aceasta interpretare nu este corecta desi, in ceea ce priveste impozitul pe profit, din cauza prevederii actuale din Codul de Procedura Fiscala care este neclara, extinderea perioadei de prescriptie la 6 ani este o practica frecventa. Noul Cod va rezolva aceasta dilema, statuand o perioada de prescriptie de 5 ani si jumatate.
 • revenire (Luni, 26 octombrie 2015, 5:55)

  daniel [anonim]

  Buna ziua. Va rog sa lamuriti, daca puteti, cateva aspecte legate de dividendele ridicate de o persoana fizica. Am vazut ca intr-o alta intalnire online a HotNews.ro cineva a mai intrebat asta, dar raspunsul nu m-a multumit. Asadar:

  Sa presupunem ca o societate comerciala cu 4 asociati plateste 16% impozit pe profit, iar in 2016 distribuie dividende catre acestia. Ei, ca persoane fizice si asociati in cote egale la SRL-ul amintit, mai platesc impozit pe dividendele ridicate de la firma lor?

  Relatarile recente ale presei sunt confuze, ba se spune ca "dividendele primite de la o persoana juridica romana sunt neimpozabile", ba ca "impozitul pe dividende va fi redus de la 16% la 5% din 2017". Oare ultima formulare se refera doar la dividendele platite de o persoana juridica unei alte persoane juridice?

  In ce articol din Cod este reglementat impozitul pe dividende incasat de o persoana fizica de la un SRL?
  • 14 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:21)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui daniel

   Conform legislatiei romane, dividendele platite catre persoanele fizice sunt impozabile. Exista scutiri numai in cazul dividendelor platite catre persoane juridice.

   Toate impozitele pe dividende prevazute de legislatia romana (catre persoane fizice sau juridice, rezidente in Romania sau nerezidente) se vor reduce la 5% din 2017 conform CF, atunci cand, bineinteles, nu exista o scutire.


   În ceea ce priveşte articolele din noul Cod Fiscal privind veniturile din dividende puteţi analiza întreg capitolul V - “Venituri din investiţii” (art. 91 - art. 98) al Titlului IV – “Impozitul pe venit” şi Titlul V “Contribuţii sociale obligatorii” art. 155, art. 176, art. 179 etc.
 • intrebare (Luni, 26 octombrie 2015, 5:56)

  miculescu adrian [anonim]

  Cum se poate ataca prevederea cu plata CASS obligatoriu la salariul minim? Daca cumva in PFA-ul meu nu am nici un venit un an, plates c5.5% din aprox. 1000 lei, luna de luna? Cum pot plati o contributie pe ceea ce nu am incasat? Precizez ca sunt salariat la o institutie si platesc CASS si eu si angajatorul (consistent, mult peste medie dar nu la nivelul a 5 salarii medii)
  • 15 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:23)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui miculescu adrian

   Da, aveti dreptate, tratamentul fiscal al PFA-ului din perspectiva Contributiei de asigurari sociale de sanatate (CASS) a ramas neschimbat si in noul Cod Fiscal. Cum bine stiti PFA-ul are obligatia de a efectua plati trimestriale anticipate in contul CASS la nivelul salariului minim pe economie sau la nivelul venitului realizat in anul precedent, urmand ca in anul urmator prin depunerea declaratiei finale privind venitul realizat, ANAF sa regularizeze obligatiile fiscale datorate de catre PFA rezultand astfel o pozitie de plata suplimentara ori de recuperare a sumelor platite in plus atat pentru impozitul pe venit cat si pentru CASS.
 • pfa (Luni, 26 octombrie 2015, 5:59)

  ionescul [anonim]

  Sunt angajat si in timpul liber sunt PFA. Am un singur contract de prestari servicii -100 lei/lunar-1200 lei/an.
  De ce trebuie sa platesc CASS la nivelul salarilui minim, daca nu castig atat?
  Cat de "apropiata" de antreprenori e aceasta masura?
  • 16 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:26)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui ionescul

   Întrebarea dumneavoastră este una justificată. În condiţiile în care atingeţi achitaţi deja CASS obligatoriu pentru veniturile din salarii, înţelegem de ce consideraţi puţin deplasată o eventuală obligaţie de a achita CASS la nivelul salariului minim şi pentru veniturile obţinute din activităţi independente chiar dacă nivelul acestora este unul limitat (sub venitul minim). Aşteptăm unele clarificări privind această obligaţie în cazul persoanelor fizice care obţin atât venituri din salarii cât şi alte venituri prin publicarea Normelor Metodologice de aplicare a Codului Fiscal. Momentan, pentru anul 2016, tratamentul fiscal pentru PFA rămâne neschimbat în ceea ce priveşte CASS.

   Modificarea respectivelor prevederi nu se poate face decat prin lege.
 • intrebare (Luni, 26 octombrie 2015, 6:01)

  dezvoltator [anonim]

  Daca o companie detine in patrimoniu mai multe apartamente care nu sunt folosite la nicio activitate economica, aceste cladiri se vor impozita ca si cladiri rezidentiale sau ca si cladiri nerezidentiale?
  Dar in situatia societatilor comerciale care construiesc blocuri de locuinte pentru a fi valorificate, aceste cladiri atata timp cat sunt in patrimoniul persoanei juridice sunt cladiri rezidentiale sau cladiri nerezidentiale?
  • 17 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:27)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui dezvoltator

   Cladirile se vor impozita in functie de destinatia acestora. Asadar, apartamentele si blocurile destinate locuirii sunt considerate cladiri rezidentiale.
 • austria (Luni, 26 octombrie 2015, 6:03)

  vio [anonim]

  Eu lucrez in Austria cu contract mai exact gewerbe(persoana fizica autorizata),posesoare Ecard care este valabil si in Romania.La casa de asigurari am adus formularul E106 din care rezulta ca imi platesc asigurarile medicale in Austria si sunt inregistrata si la medicul de familie in Romania.La o consultatie la medicul de familie din Romania imi vine in Austria de plata.Intrebarea mea este-In aceasta situatie eu trebuie sa mai platesc conform noului cod fiscal cei 800 ron? Multumesc anticipat
  • 18 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:28)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui vio

   Conform Regulamentului 883/2004 privind coordonarea sistemelor de securitate sociale in UE, din moment ce sunteti contribuabila sistemului Austriac de asigurari sociale, in Romania nu ar trebui sa datorati nicio contributie sociala obligatorie. Din relatarea dumneavoastra inteleg ca in Romania s-a beneficiat de o prestatie medicala furnizata de catre medicul de familie. Conform Regulamentului mai sus mentionat, Romania a facturat costul prestatiei medicale catre institutia competenta din Austria, iar intr-un final acest cost a fost transmis in mod direct catre dumneavoastra de catre institutia austriaca. In cazul in care intelegerea mea este una corecta, raspunsul asteptat intra sub incidenta legii Austriei.
 • conventii civile (Luni, 26 octombrie 2015, 6:03)

  LSZ [anonim]

  Buna ziua
  Citind noul cod fiscal am observat ca s-a renuntat la art.52 din L.571/2003, ma rever la acele venituri "controversate" realizate in baza contractelor/conventiilor civile unde se aplica retinere la sursa.
  Unele dintre aceste venituri apar la definitivarea veniturilor din alte surse.
  Intrebarea mea este ca are vreo legatura cu decizia 363/2015 ca a disparut aceasta categorie de venituri din noul cod fiscal?
  • 19 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:30)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui LSZ

   Nu stiu daca modificarea are legatura cu respectiva decizie.

   Veniturile realizate in baza conventiilor civile vor intra, dupa caz, fie la activitati independente, acolo unde este cazul, fie la venituri din alte surse.
 • obligatii fiscale a rezidentilor (Luni, 26 octombrie 2015, 6:04)

  constantin ionescu [anonim]

  Buna seara,
  Care sunt obligatiile unei persoane de nationalitate roman ,dar care este rezident in alt stat din afara UE dar cu care statul roman are acord de evitare a dublei impuneri,fata de ANAF.
  Multumesc
  • 20 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:31)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui constantin ionescu

   Chiar daca aveti nationalitatea romana, in cazul in care sunteti resident fiscal in stat strain si nu obtineti venituri din Romania, nu veti fi impozitat in Romania.
 • pensiune (Luni, 26 octombrie 2015, 6:06)

  Cristi [anonim]

  Detin ca persoana fizica o cladire cu destinatie pensiune.Nu e complet amenajata, nu e sediul unei firme, nu se efectueaza nici o activitate economica.Cum se calculeaza impozitul pe cladire cf. noului cod fiscal? Multumesc.
  • 21 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:33)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Cristi

   Daca nu se desfasoara activitati economice ar trebui sa se impoziteze ca si cladire rezidentiala.
 • Despre independenta PFA (Luni, 26 octombrie 2015, 8:16)

  Iulian [anonim]

  Buna ziua, domnule Dan Badin!

  Legat de art.7, criteriul pt independenta 3.4 (activitatea se realizeaza prin utilizarea patrimoniului persoanei fizice care o desfasoara) as dori sa va intreb:

  SUNT NECESARE CONTRACTE de COMODAT intre mine ca persoana fizica si PFA-ul meu ?

  Mentionez ca in calitate de persoana fizica sunt proprietarul masinii, telefonului, calculatorului, etc.

  PFA-ul meu nu are "patrimoniu" si de aici a pornit nedumerirea, desi as inclina sa cred ca textul codului fiscal se refera la mine ca persoana fizica (PFA-ul nici nu este pomenit in text)...

  Va multumesc anticipat pentru timpul acordat!
  • 22 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:34)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Iulian

   Incheierea unui contract de comodat intre persoana fizica si PFA poate deveni oportuna doar daca doriti sa folositi activele respective la activitatea PFA si sa va deduceti cheltuielile aferente utilizarii bunurilor din patrimoniul personal (ex. combustibil aferent utilizarii masinii din patrimoniul personal, etc.).
 • Venituri din activitati online noul cod (Luni, 26 octombrie 2015, 10:01)

  Claudiu [anonim]

  D-le Dan Badin, unde credeti ca se incadreaza persoanele cu venituri obtinute online in noul cod fiscal?

  Va dau exemplul meu si ca mine sunt multi: sunt angajat insa am cateva site-uri cu continut in limba Engleza. Folosesc Google Adsense, un serviciu gratuit cu sediul in Irlanda prin care primesc o suma de bani lunar - aproximativ 10.000 Euro (sau pot opta sa o primesc trimestrial sau chiar anual). In anii anteriori am depus la ANAF formularul 201, fiind impozitat pentru toti banii declarati.

  Precizez ca nu am un contract de munca semnat de mine cu Google (sunt persoana fizica - nu am PFA sau SRL) iar la sectiunea taxe este specificat urmatorul lucru:

  "6. Taxe

  Între dvs. și Google, Google este responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate tranzacțiilor dintre Google și agenții de publicitate în legătură cu Anunțurile afișate pe Proprietăți. Sunteți responsabil pentru toate taxele (dacă există) asociate Serviciilor, altele decât cele bazate pe venitul net al companiei Google. Toate plățile de la Google către dvs. în legătură cu Serviciile vor fi tratate ca incluzând taxe (dacă este cazul) și nu vor fi ajustate."

  In ultimii ani am lucrat la aceste site-uri de prin aproape toata Europa (natura job-ului) si am declarat banii in Romania fiind domiciliat in Romania.

  Reformulez intrebarea: credeti ca se schimba ceva in cazul meu (si al altora) in noul cod fiscal?

  Intreb pentru ca vreau sa fiu sigur ca ma aflu in legalitate cu noul cod fiscal.

  Va multumesc!
  • 23 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:36)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   In cazul in care activitatea realizata nu intra sub incidenta autorizarii ca si activitate independenta (ex. PFA), atunci venitul realizat va fi declarat anual prin intermediul declaratiei 201 ca venit din alte surse.

   Incepand cu 1 ianuarie 2016, se datoreaza CASS in cota de 5.5% pentru veniturile din alte surse insa, intrucat intelegem ca obtineti si venituri salariale din Romania, pentru care presupun ca se achita CASS obligatoriu, pentru anul 2016 veti fi exceptat de la plata CASS pentru veniturile din alte surse.

   Incepand cu 1 ianuarie 2017, aceasta exceptie nu va mai fi aplicabila, insa se va introduce plafonul maxim pentru plata CASS.

   Astfel, pentru anul 2016 putem spune ca nu vor exista modificari in tratamentul fiscal aplicabil, insa acestea vor aparea incepand cu 1 ianuarie 2017 in ceea ce priveste CASS.
 • Impozit dividend (Luni, 26 octombrie 2015, 12:06)

  Mihaiio [utilizator]

  Buna ziua,

  in privinta dividendelor obtinute pentru detinerea de actiuni la diferite companii listate la BVB:
  - incepand cu ce an se va aplica?
  - exista vreo limitare in detinerea de actiuni (ca procent)?
  - care va fi noul impozit?

  Multumesc.
  • 24 (Luni, 26 octombrie 2015, 15:37)

   Dan Badin [hotnews.ro] i-a raspuns lui Mihaiio

   Ca si in anii precedent, si in 2016 distribuirile de dividend vor fi subiect al impozitului pe venit de 16%.

   In cazul in care, in 2016 nu veti realiza si alte tipuri de venit (ex. salarii, chirii, activitati independente) se va mai datora suplimentar contributia de asigurari sociale de sanatate de 5,5%.

   Incepand cu 1 ianuarie 2017, dividendele distribuite vor fi subiect al impozitului pe venit de 5% si al contributiei de asigurari sociale de sanatate de 5,5%, indiferent daca venitul din dividende este singurul venit realizat sau il cumulati cu alte tipuri de venit.
 • PFA vs SRL-D (Luni, 26 octombrie 2015, 13:57)

  Alin [anonim]

  Avand in vedere noul cod fiscal, care e mai avantajos, PFA sau SRL-D ?

  Multumesc
 • P.f.a. sau s.r.l. (Luni, 26 octombrie 2015, 14:12)

  Ratiu [anonim]

  Buna ziua sunt pensionar si am un mic magazin de legume-fructe pana acum am functional ca si p.f.a intrucat nu trebuia sa platesc c.a.s., acum cu noul cod fiscal as dorii sa imi spuneti care varianta ar fi mai buna pentru mine sa-mi fac un s.r.l. sau sa Raman pe p.f.a..


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by