De la 1 ianuarie 2014, Romania va avea un Cod Fiscal si un Cod de Procedura Fiscala noi, cu diferente consistente fata de prevederile celor care opereaza in prezent. Sunt insa mai apropiate de antreprenori viitoarele Coduri decat cele din prezent? Care sunt principalele schimbari care vin in sprijinul mediului de business si cele care vin mai degraba in sprijinul Fiscului? Despre aceste teme, partenerul Deloitte Dan Badin a discutat online cu cititorii HotNews.ro.

Dan BadinFoto: Hotnews
  • Pune intrebari prin formularul de comentarii de la finalul articolului
  • Nu adresati mai mult de doua intrebari
  • Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care contin mai mult de doua intrebari, care nu contin intrebari

In noul Cod, contribuabilul are parte de patru beneficii: scaderea dobanzilor, a penalitatilor si majorarilor de intarziere, posibilitatea sustinerii orale a contestatiei, extinderea unor termene in favoarea contribuabilului (concomitent cu scurtarea unor termene in favoarea organelor fiscale), iar cel de-al patrulea beneficiu vine din clarificarile din sfera raspunderii solidare. Pe de alta parte, asistam si la o intarire a pozitiei Fiscului. Apare penalitatea de nedeclarare sau declarare incorecta, apar noi creterii privind declararea inactivitatii si faptul ca perioadele de suspendare in solutionarea cererilor contribuabilului nu intra in calculul termenului- cu impact asupra dobanzilor datorate contribuabilului", crede Alexandru Reff, Alexandru Reff, partener al casei de avocatura Reff & Asociatii.

Inasprirea climatului fiscal e o tendinta globala, nu e prezenta doar in Romania. In mod evident, noul Cod de Procedura Fiscala (CPF) nu este un instrument de relaxare fiscala."Cand vine vorba de colectarea veniturilor bugetare vorbim de un regim mai sever, mai strict", mai spune Alexandru Reff. In opinia avocatului, CPF are doua obiectice principale: echilibrarea raportului intre fisc si contribuabil si cresterea gradului de conformare voluntara..

In privinta echilibrarii, crede avocatul, exista zone in care pozitia contribuabilului s-a ameliorat - scade dobanzile si penalitatilor de intarziere, apar apoi unele termene in favoarea contribuabilului care au fost prelungite (vezi depunerea contestatiei la decizia de impunere)

Se scurteaza anumite termen care erau nepermis de lungi, cum ar fi durata inspectiei fiscale si apar clarificari in privinta sferei raspunderii solidare si posibilitatea sustinerii orale a contestatiei.