"Nu doar criteriul fiscal este important in alegerea variantei optime intre PFA sau microintreprindere, existand si alte aspecte care merita analizate in prealabil. Spre exemplu, un SRL poate distribui dividende doar dupa incheierea anului financiar dar, pe de alta parte, in cazul unui SRL raspunderea nu este extinsa la intregul patrimoniu personal, ci doar la nivelul societatii comerciale respective. Din punct de vedere fiscal este evident ca trebuie facute calculele si vazut care varianta este mai avantajoasa, tinand cont si de evolutiile fiscale preconizate: scaderea impozitului pe dividende in acelasi timp cu aplicarea CASS la aceleasi dividende, limitarea CAS si CASS la 5 salarii medii pe economie etc", a spus luni Dan Badin, partener Deloitte intr-o discutie online cu cititorii HotNews.ro.

Dan BadinFoto: Hotnews

In principiu, spune Badin, daca activitatea este una foarte profitabila, microintreprinderea ar fi mai avantajoasa; la o profitabilitate redusa, PFA ar iesi mai avantajos - insa luand in calcul doar costurile fiscale.

Badin este unul dintre cei care au participat la negocierile privind rescrierea celor doua coduri (Fiscal si cel de Procedura Fiscala), fiind de parere ca multe din modificaril sunt favorabile antreprenorilor. "Pe titlurile unde eu am fost implicat (impozit pe profit, microintreprinderi, impozit cu retinere la sursa, impozitul pe constructii speciale), sugestiile au fost preluate ca atare de la mediul de business, deci favorabile acestui, ponderea fiind favorabila modificarilor venite de la mediul de afaceri fata de cele venite de la autoritatile fiscale. Mi-e greu sa ma pronunt daca, cumuland modificarile la CF si CPF, prevederile favorabile mediului de afaceri predomina, dar sunt intr-o proportie destul de mare. In plus fata de cele discutate, in CF s-au inclus si reducerile de taxe, initiativa de modificare venind din sfera guvernamentala", crede partenerul Deloitte.

Vezi aici toate raspunsurile pe care le-a dat la intalnirea online de luni partenerul Deloitte

Badin a fost intrebat in cadrul intalnirii si despre modul de calcul al impozitelor pe locuinta, daca aceasta are o destinatie mixta- si domiciliu si sediu de firma. "Potrivit noului Cod Fiscal, impozitul pe cladiri pentru un apartament cu destinatie mixta se calculeaza prin adunarea impozitului pentru suprafata folosita in scop rezidential si a impozitului pentru suprafata folosita in scop economic, calculate fiecare conform prevederilor specifice. Referitor la utilitati, nu sunt oferite detalii in Codul Fiscal, posibil sa apara in norme. Eu cred ca este probabil ca acestea sa fie alocate proportional cu suprafata aferenta fiecarui tip de destinatie. Daca insa cheltuielile cu utilitatile sunt inregistrate de persoana care desfasoara activitatrea economica, Codul Fiscal prevede ca pentru intreaga cladire se calculeaza impozitul ca pentru cladirile nerezidentiale", mai spune Dan Badin.

El a facut si un top 3 al celor mai bune masuri pentru antreprenori. In opinia consultantului Deloitte, printre masurile avantajoase pentru contribuabili sunt: reducerile de impozite (cum ar fi: scaderea TVA la 20% din 2016, a impozitului pe dividende la 5% sau eliminarea impozitului pe constructii speciale incepand din 2017, numeroase clarificari (spre exemplu asupra asocierilor in participatiune, simplificarea modalitatii de calcul pentru rezerva legala sau cheltuielile de protocol deductibile etc), extinderea anumitor facilitati fiscale (aplicabilitatea scutirii pentru profitul reinvestit, neimpozitarea rezervelor din facilitati fiscale daca sunt mentinute pana la lichidare). Mesajul pe care inteleg ca autoritatile fiscale il dau contribuabililor este urmatorul: legea fiscala este mai prietenoasa, dar trebuie respectata ca atare", mai spune Badin.