Avocatul Gheorghe Piperea, reprezentantul in instanta al unui grup de clienti nemultumiti ai BCR, a anuntat ca va cere instantei sa aplice o penalizare de 1.000 de lei pe zi pentru fiecare contract pana cand banca va modifica dobanzile si graficul de rambursare, scrie Profit.ro. Cererile vor fi trimise instantei incepand chiar de marti. Piperea are, in acest dosar, 365 de clienti. Inalta Curte de Casatie si Justitie a aratat ca dobanda de referinta practicata de BCR avea un caracter abuziv si a decis ca banca sa modifice contractele in asa fel incat sa o elimine, a aratat avocatul Gheorghe Piperea. De cealalta parte, reprezentantii bancii sustin ca 65% dintre clientii reprezentati de casa de avocatura Piperea si Asociatii s-au retras din litigiile initiate.

Gheorghe PipereaFoto: TNB

Potrivit lui Piperea, actul ICCJ arata ca instanta "obliga parata BCR sa modifice contractele, ca urmare a constatarii caracterului abuziv al dobanzii de referinta a bancii, precum si sa emita grafice noi de rambursare". Ca urmare, Piperea a decis sa solicite penalizari pentru fiecarea zi de intarziere in aplicarea deciziei. "Obligatia de a face va fi pusa in executare silita. Nefiind evaluabila in bani, se va cere instantei, pentru a determina BCR sa modifice contractual, o penalitate de 1.000 de lei pe zi de intarziere. Este suma maxima pe care o poate dispune instanta.

"Intrucat banca nu se va trezi mai devreme de un an de zile, se va trezi cu penalitati de zeci de milioane de euro", a afirmat Piperea. Potrivit avocatului, noua dobanda ar trebui sa fie egala cu marja initiala din contracte, adica 1%.

BCR considera ca victoria clamata de clientii avocatului Gheorghe Piperea in procesul cu banca este, defapt, o mare infrangere. Intr-un punct de vedere transmis presei, banca arata ca Inalta Curte de Casatie si Justitie a respins principala solicitare a clientilor, si anume stabilirea dobanzii pentru credit la un nivel egal cu EURIBOR/ROBOR plus marja initiala, si considera ca judecatorii vor recomanda negocierea conditiilor de pret intre cele doua parti contractuale.Mentionam ca ICCJ nu a redactat inca motivarea hotararii, deci nu se stie oficial ce va recomanda celor doua parti.

In acelasi timp, decizia ICCJ face referire si la dobanda si solicita eliminarea din contract a sintagmei "dobanda variabila de referinta" invocand nulitatea absoluta partiala a acesteia. In aceste conditii, apreciaza reprezentantii BCR, "cinci ani de judecata s-au soldat cu un rezultat negativ referitor la asteptarile de nivel al dobanzii, desi clientii au putut beneficia de oferte concrete de intelegere amiabila atat la inceput si in mod permanent pe parcursul celor 5 ani".

BCR a pierdut un proces cu unul dintre grupurile de clienti reprezentati de avocatul Gheorghe Piperea. Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca BCR a folosit o clauza abuziva privind calculul dobanzii. Este prima decizie a instantei cu cel mai mare rang din Romania intr-un litigiu colectiv cu BCR. Procesul de grup, in care sunt 200 de reclamanti, a inceput in 2010 si a mai trecut pe la ICCJ, care a trimis dosarul la rejudecare. Curtea de Apel Bucuresti a respins pretentiile clientilor, care aveau nevoie ca ICCJ sa intoarca decizia in recurs.

BCR a anuntat luni ca 15.000 de clienti au semnat deja oferta bancii de reducere a ratelor lunare, in medie cu 20%, in cadrul campaniei Scade Rata. BCR vrea sa inchida pe cale amiabila potentialele litigii cu clientii si oferteaza clientii cu scaderi de dobanzi la credite de la inceputul lunii septembrie. Prin aceasta campanie, cea mai mare banca din Romania vrea sa scape de posibilele litigii cu clientii, care platesc dobanzi si de 10% pentru creditele imobiliare in euro luate in perioada 2007-2008.